Feelgood I Cornwall april 2022

I mitten av april var vi på en härlig resa i det natursköna Cornwall, England. Vårt fokus låg mycket på de miljöer och platser som inspirerat många författare men även mat, dryck och härliga människor. Med på resan var vår egen författarinna, Sofia Ymén, som berättade om sin karriär och lite om processen att ge ut en bok.
 

På Heathrow flygplats samlades vi som kom från Stockholm med de som kommit från Göteborg via Köpenhamn. De var mindre glada eftersom deras bagage hamnat på avvägar. Deras tålamod sedan var beundransvärt när väskorna nådde vårat hotell först i slutet av resan!
 
Chaufför för dagen var Rob som körde oss den långa vägen ner till Charlestown vid St Austell i Cornwall.
Det är en charmerande liten ort och vårt hotell, The Pier, under resan ligger precis vid den historiska hamnen där Poldark, Onedinlinjen och andra serier/filmer spelats in. Vi såg inte en nutida version av Ross Poldark men däremot andra charmiga lokalbor.
 

Efter en rejäl engelsk frukost var det dags att utforska området.
Vi började med Heligan garden. Cornwall har världsrykte för sina många vackra trädgårdsanläggningar och vi börjar dagen med att besöka Lost Gardens of Heligan. Här återskapades den glömda trädgård som varit i familjen Tremaynes ägo i mer än 400 år med höjdpunkt under slutet av 1800-talet. Här strosade vi runt bland vacker växtlighet och vågade oss även över den hängande bron.

Vi fortsatte till Prideaux Place där släkten Prideaux bott i över 400 år och den genuina miljön har bland annat funnits med i ett flertal filmer som gjorts efter Rosamund Pilcher’s böcker, t ex storsäljaren Snäcksamlarna. Vi lämnade några nallar för det är tradition. Men våra deltagare blev annars speciellt förtjusta i kontoret, en miljö att skriva bästa böcker i.

Kort resa ner till staden Padstow där stjärnkocken Rick Stein har flera restauranger. Vi tog den som serverar god fish’n chips. Även i Padstow har film spelats in baserad på feelgood litteratur.

Hos det prisbelönta Trevibban Mill Winery dukades det upp i solen för en vinprovning. Klimatet i Cornwall är milt och är lämpligt för vinodling.

Ett besök som måste göras när man är här är Eden Project. Mångsysslaren Tim Smit skapade ett gigantiskt växthus i de gamla lerkratrarna där man för hämtade sitt material till porslin. Inte förrän man nästan är framme syns de skimrande jättebubblorna som inrymmer såväl vattenfall som regnskog, nyttoväxter, konstverk och en fantastisk blomsterprakt från världens alla hörn samlade i olika tempererade zoner.

När vi skulle äta lunch i en liten by visade det sig att den väg vi skulle ta var avstängd. Det var inte så långt att gå men mycket branta backar så pubens värdinna ryckte in och hämtade trots körförbud de som inte riktigt orkat. Sen belönades vi med traditionell cornish pasty och ett stort glas cider.

Vidare till Colwith Farm Destilleri. Förr låg här en potatisodling vars syfte var att fylla landets magar efter 2a v-kriget. Sen 2014 görs istället potatisvodka och numera även gin och whisky. Här var det en rejäl provning av både gin och vodka!

En höjdpunkt på resan som från början inte var med i programmet blev mötet med författarinnan Liz Fenwick som skrivit flertalet böcker om Cornwall. Hon var generös med sin tid och att berätta om sitt liv och skrivande. Flera hade böcker de ville få dedikerade. Och de som inte redan hade med sig köpte engelska utgåvor i shopen vid caféet.

Slutligen blev det en rundtur längs kusten till Marazion varifrån man ser St Michaels Mount. Jenny Colgan har skrivit flera böcker inspirerad av platsen. Och i St. Ives blev det Cornish Cream Tea och besök på till bokhandeln St Ives Bookseller.

Sen blev det dags att säga hejdå till Cornwall och åka buss till Heathrow igen.
Tack för denna gång! See you next year again!

Katalonien, en smakrik resa med accent

Det var en solig eftermiddag när vi samlades och träffade vår trevlige chaufför Miguel på Barcelonas flygplats för att starta vår resa i Katalonien.

Då fokus bl. a låg på drycker producerade i Katalonien kändes det lämpligt att börja med ett glas bubblande cava redan på terrassen samtidigt som incheckning. Härifrån kunde vi se det närbelägna klostret omgivet av grönska och mängder av ängsblommor.

De första dagarna befann vi oss i vindistriktet Bages och vi bekantade oss närmare med vinerna hos Bodega Abadal, en ytterst välskött och fin vingård. Här bjöds på vinprovning med choklad vilket gav överraskande smakupplevelser.

Nästa vinbesök var hos Oller del Mas, en fästningsliknande byggnad med katalanernas heliga sågtandade berg Montserrat i bakgrunden.

Förutom rosé och rött vin fick vi också smaka på deras fina olivolja innan Miguel skjutsade oss till den närbelägna restaurangen där vi åt lunch.

Dagen avslutades med besök på San benet del Bages, ett f d kloster som blev sommarresidens för den katalanske Ramon Casas och nu museum med en spännande ljud- och bildvisning om den tiden.

En spännande middag serverades på hotellets finare restaurang L’O.

Sen var det dags att lämna inlandet och sakta bege oss mot kusten. Nu kom vi in i ett av landets mest kända vindistrikt, nämligen Penedés där Kataloniens nationaldryck cava produceras.

Vi började med att besöka en av de största producenterna i Katalonien, Codorniú. Med band runt handleden satte vi oss i ett tåg och guidades av charmören Pep som trollade fram en ros till en glatt överraskad deltagare. Efter provsmakning fortsatte dagens bubblande äventyr, nu till en mycket liten producent.

Hos Artcava välkomnades vi av Ramón som först visade oss runt innan det bjöds på tre olika cava ute i solen. Trots skugga av träd blev det väl varmt och besöket i källaren var uppfriskande innan vi sattes i arbete. Nu fick vi göra processen med att degorgera, sätta i kork, på med grimma och sen etikett med våra egna namn!

Efter detta ”hårda” arbete var vi hungriga som vargar och den generösa tapas-lunchen smakade gudomligt.

Nästa aktivitet blev lite av en utmaning. Att hantera en el-cykel med bara handbroms kräver viss övning. På slingrande vägar genom vinfälten rullade vi fram åtföljda av glatt nyfikna blickar och hejarop från bybor och vinbönder.

Sen belönades vi med lite vin hos Bodega Girò Ribot innan vi åkte in till provinsens huvudstad Vilafranca. Här åt vi baskiska tapas på en restaurang där man litar på gästernas ärlighet då betalning sker efteråt med uppvisande av antal ”stickor” som visar hur många pintxos man ätit.

Avslutningsvis hade vi ledig tid i Sitges, en härlig kuststad som bjöd på vackert väder och sjudande folkliv. Delvis på grund av det katolska firandet av Corpus Cristus där blomstermattor prydde en del av gatorna.

När det så var dags att åka hem visade det sig att flyget var försenat på grund av tekniska problem. Men även om vi var trötta så kom vi i alla fall tillbaka till Arlanda med några timmars försening och kunde ta farväl av reskamraterna.

Med hopp om återseende tackar gst för denna gång. Hasta luego amigos!