Mat och öl i Flandern, 1-4 september 2022

Flandern
Kanaler finns det gott om i Flandern.

Dags att resa till Belgien för att prova gott öl, moules frites och choklad! Tidig avgång från Arlanda men trots sommarens larmrapporter så var det lugnt och skönt i terminalerna, likaså flygresan blev lugn.
Efter en kort bussresa senare var vi framme vid Lindemans bryggeri där vi blev väl omhändertagna av Rudi, som först bjöd på gott vatten från den egna källan till oss törstande, vi var ju tillbaka i sommartemperaturer igen, 26 grader.
Men vad släcker törsten bäst? Jo öl förstås, även om vildjäst specialiteten Lambic kanske inte riktigt ska svepas..
Fin rundvandring, och smakprovning även av kriek, både med sura & söta körsbär.

 

Därefter åkte vi in till Bryssel för lunch och stadspromenad i kvarteren runt Grand Place. Solen fortsatte att skina och i Café Novos trädgård blev det förfriskningar innan promenad tillbaka till vårt hotell Novotel Off Grand Place.
På kvällen tre rätters meny med öl-tema på charmiga restaurang Chez Leon, mycket och gott.

Gruppen redo att åka vidare till Antwerpen men tyvärr var Brussels morgontrafik vår chaufför övermäktig och han blev sen. Så småningom fick vi i alla fall en liten rundtur runt det kungliga palatset innan vi gjorde ett fotostopp vid Atomium från världsutställning 1958.
I Antwerpen besökte vi vackra Rubens hus, där han levde och verkade i många år, sen blev det dags för strövtåg och lunch på egen hand.

Besöket på Antwerpens stadsbryggeri De Koninck blev mycket uppskattat, vi provade öl i kombination med skinka, ost och choklad och upptäckte under ledning av vår kunnige guide nya smaker.

Efter en timmes färd västerut var vi sen framme i pittoreska medeltidsstaden Brygge. Vi kom med näppe precis in genom stadsporten och kunde checka in på eleganta Crowne Plaza.
Nationalrätten Moules frites serverades oss senare på kvällen i hotellets restaurang, och en delikat pralin från anrika Neuhaus avslutade sedan kvällens smakupplevelser.

Staden vaknade upp när vi började dagen med fin tur på Brygges kanaler kantade med byggnader från storhetstiden. När vi sen fortsatte vår stadspromenad med lokalguiden Henric var det fullt på gatorna, onekligen en populär utflyktsstad. Vilken tur vi hade som bodde kvar och kunde fortsätta njuta lite mer under den lugna kvällen.
På eftermiddagen besökte vi interaktiva chokladmuseet, ChocoStory, höjdpunkten där var ”tasåmycketnivill” chokladautomaterna.

Middag intogs på familjerestaurangen Vlaminck14 där vi efter ostkroketter till förrätt hade valfria huvudrätter, de flesta valde sjötungan som var mycket god men plats fanns förstås ändå till den utsökta desserten crème brûlée!

En fjärde belgisk stad var kvar att besöka för oss på vår fyradagars resa, och så fin Gent var! Vi började i solskenet på blomstermarknaden Koutermarkt, fortsatte därefter på kanaltur där vi bl a såg de överdådigt utsmyckade tullhusen, vackra gillehus, bostadshus och stadens f d fängelse guidade av trevlige Stephan samtidigt som vi njöt av kaffe och exklusiv belgisk choklad.
Vi behövde inte uppmanas fler gånger att äta dem fort p g a solens varma strålar.

Våra försök att få se Jan van Eycks Gentaltare från 1400-talet i katedralen gick tyvärr inte bra, högmässa och stängt för besök, sen var kön för lång. Vår lunch på uteserveringen på närliggande Bier Central blev desto mer lyckad, en klassisk Waterzoi med kyckling och en ”beer palett” med bl.a. stadens stolthet Amber Ale Gruut blev vår sista gemensamma på resan, därefter bar det av till flygplatsen och incheckningen för vår SAS hemresa till Arlanda gick smidigt. 

Dags att säga Au Revoir eller kanske Tot snel på flamländska, tack för de här dagarna, hoppas vi ses på ny Go Slow Travel resa! Varma hälsningar, Suzanne

Gent