Normandie med Maud och Matmagasinet

Datum: 7-11 september 2022
Pris 19 100 (18 600 SEK för prenumeranter hos Aller Media) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Paris
 • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
 • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 2 middagar och 2 luncher exkl dryck
 • Ostronprovning
 • Ost-, cider- och calvadosprovningar
 • Utflykter till Giverny, Bayeux och Honfleur
 • Utflykt till Invasionskusten
 • Stadspromenad i Rouen med lokalguide
 • Svensk reseledare med på resan
 • Ciceron Maud Onnermark med på resan
 • Tillägg enkelrum 2 700 SEK
 • Tillägg flyg Köpenhamn 350 SEK

 

Dagsprogram

Smakrik resa med doft av ost och calvados

Följ med Matmagasinet på en ny resa, nu till ”de lyckliga äpplenas land”! I Normandie frodas en rik kultur inom mat och dryck. Med vår favorit-kock Maud Onnermark njuter vi av regionens godsaker och vackra miljö.
Resan går genom det landskap om vilket August Strindberg skrev »Normandie är ansett vara Frankrike i sammandrag, det vackraste, rikaste och mest franska.« Fransmannen i gemen ser annars Normandie som ett land flödande av grädde och smör, där det milda och mjuka bryts av med en bubblande cider eller en alkoholstark calvados.
Här frodas en rik kultur inom gastronomi men också inom konst och arkitektur.

På vår resa besöker vi först av allt Claude Monets underbara trädgård i Giverny. I Rouen gör vi en stadspromenad i impressionisternas fotspår. Likaså i den pittoreska hamnstaden Honfleur där vi ser Frankrikes största träkyrka. I Bayeux beundrar vi förstås den berömda broderade tapeten. Vi åker förstås till Invasionskusten där de allierade steg iland i juni 1944.

(Vi vet att det finns många frågor och funderingar med anledning av coronakrisen. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget.
Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler. Observera att det kan vara krav på covidpass och munskydd.)

Onsdag

Giverny och Monets vackra näckrosor

Flyg till Paris där buss och reseledare möter upp för att först resa till Giverny. Här finns konstnären Claude Monets hus och likaså hans fantastiska trädgård med de flitigt avmålade näckrosorna.

Han målade av dem vid olika tidpunkter under dagen för att visa hur motivet skiftade under olika ljusförhållanden. I den del som kallas vattenträdgården kommer vi över Japanska bron som också är ett återkommande motiv i Monets tavlor. Här och var finns bänkar att vila sig på och bara njuta av prakten t ex de rosa rosor som är planterade runtomkring.

Slutligen når vi Caen, vars lyckade stadsrestaurering efter krigets förstörelse har vunnit många priser, tar vi in på hotell för två nätter.

På en restaurang nära hotellet äter vi vår välkomstmiddag och provar ”ett normandiskt hål”.

Torsdag

Slaget vid Hastings och Invasionskusten

Vi gör en utflykt till den fina gamla staden Bayeux. Staden har gett namn till den den ca 70 meter långa broderade linnetyg från 1000-talet som livfullt skildrar Wilhelm Erövrarens erövring av England. Bayeux-tapeten. Låt oss beundra de enskilda krigarnas utrustning och de vikingaskeppsliknande fartygen. Likaså övriga scener både före och under Slaget vid Hastings år 1066 vilka ses i närmast perfekt bevarad detalj.

Efter gemensam lunch fortsätter vi till Invasionskusten. I juni 1944 landsteg de allierade styrkorna på Normandies stränder i ett av Andra världskrigets största och mest avgörande företag. På flera ställen längs kusten finns välbevarade miljöer från landstigningen.  Först besöker vi den mycket vackra amerikanska krigskyrkogården i Colleville-sur-Mer vid Omaha Beach.
Under dagen blir det tillfälle att få prova ostron. Låt oss väl smaka på den i Frankrike så uppskattade delikatessen!

Kvällen är ledig för egna äventyr.

Fredag

Normandies ostar och calvados

Vi lämnar Caen och kommer snart in i Pays d’Auge, ett böljande grönt landskap där gamla bondgårdar, pampiga korsvirkeshus och slott syns här och var. Feta svart- och vitspräckliga kossor betar på ängar vilka är anledningen till att detta är ett smörets, gräddens och ostarnas land. De mest kända ostarna är camembert och livarot och innan lunch stannar vi hos en ostmakare.

Den stora mängden äppelträd vi ser ger de goda drycker Normandie blivit världsberömt för; cider och calvados. Vi besöker ett destilleri för lite provsmakning innan vi fortsätter till Honfleur.

Vi promenerar genom smala gränder där husen har de karaktäristiska fasaderna i trä och skiffer. Här ser vi Sainte Catherine, Frankrikes största träkyrka vilken konstruerades av båtbyggare och har formen av en upp-och-nedvänd båt.

Honfleur bjuder på en unik miljö och är även idag ett populärt tillhåll för konstnärer. Passa på att smaka en läskande pommeau! På sin tid besökte Pissarro, Renoir och Cézanne ofta staden och landskapsmålaren Eugène Boudin föddes här.

Dagen avslutas i Rouen som kan liknas vid en mysig pepparkaksstad med över 800 korsvirkeshus. Här checkar vi in på hotell för våra sista två nätter.

Lördag

Rouen och Monets katedral

Efter frukost gör vi en stadspromenad i impressionisternas fotspår. Den magnifika katedralen Notre Dame vittnar om den gotiska periodens glanstid i Normandie. Vackert restaurerade korsvirkeshus ger intryck av en sagans pepparkakstad men mest känt är kanske Place du Vieux Marché, torget där Jeanne d’Arc brändes på bål 1431.

Ledig eftermiddag.

Middag serveras på La Couronne, Frankrikes äldsta restaurang med anor från 1300-talet. Det var här Julia Child förälskade sig i fransk mat vilket ledde till att hon blev USA’s främsta TV-kock som Meryl Streep kom att spela i filmen ”Julia och Julie”. En amerikansk föregångare till vår egen tv-kock som är med på resan!

Söndag

Hemresa

Efter tidig frukost lämnar vi Rouen.

Sedan ca två timmars transfer till Paris CDG för hemresa.

stadspromenad i impressionisternas fotspår

Boende

Hotel Bristol***

Eller liknande

Hotel Mercure Chatedrale****

Ciceron/guide

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Maud Onnermark är känd från Gokväll där hon lagar god mat. Men har också en populär blogg där hon generöst delar med sig av läckra recept.

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Det franska köket är en favorit!

 

Region och karta

Det frodiga Normandie

Normandie är en historisk provins i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen. Mindre än två timmars resa från Paris gör den lättillgänglig även för kortare besök. Här kan du helhjärtat njuta av golf, havsbad, segling och avkoppling. Upptäck kulturen; kloster, katedraler och slott fyllda med kulturskatter.

Provinsen har fått sitt namn efter normanderna, dvs. de vikingar som år 911 fick Normandie som län av den franska kungen. Hela hertigdömet Normandie ingick i en personalunion med England efter Slaget vid Hastings 1066. Först efter hundraårskrigets slut år 1450 blev Normandie franskt.

Regionen erbjuder många intressanta utflyktsmål bl.a. stränderna vid Engelska kanalen som är kända för den berömda landstigningen 1944 (s.k. D-dagen). I gryningen den 6 juni 1944 inledde de allierade en av de mest uppseendeväckande och omfattande militära operationerna under andra världskriget, invasionen av Normandie. Vid en 100 km lång strandremsa längs regionen Normandies kust, gick brittiska, kanadensiska och amerikanska trupper iland. Mellan klockan 06.30 och 07.30 landsattes ca 135 000 man och 20 000 fordon under mycket svåra förhållanden.

Många av impressionisterna höll till här och Honfleur är fortfarande populärt hos konstnärer. Den charmiga byn Giverny är välbekant för sina vackra trädgårdar och huset där Claude Monet levde från 1883 till sin död 1926.

Det frodiga Normandie är ett böljande grönt landskap där gamla bondgårdar, pampiga korsvirkeshus och slott syns här och var. Feta svart- och vitspräckliga kossor betar på ängar vilka är anledningen till att detta är ett smörets, gräddens och ostarnas land. Mest kända är Camembert, Livarot och Pont-l’Eveque. Lika betydelsefulla är den stora mängden äppelträd och Normandie har blivit världsberömt för sin cider och calvados. Detta är avgjort en gourmet-region. Engelska kanalen utgör ett rikt skafferi av läckerheter som pilgrimsmusslor och ostron.

Att tänka på

Eventuella ändringar

Under rådande omständigheter (pandemi) kan vi inte garantera till 100% att besöken blir på de platser vi önskar. Någon av planerade besök kanske stänger igen, någon restaurang går i konkurs osv. Men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta likvärdiga platser och Normandie är alltid ett charmerande område. Vi kommer också att hålla er informerade löpande om det blir större ändringar.

Som resenär har man egen skyldighet att hålla sig uppdaterad om reseråd och om det kommer att vara krav på vaccin eller covidtest. Om vi som arrangör måste ställa in resan för UD’s avrådan under aktuell period så får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Annars gäller vanliga avbokningsregler som ni kan se på vår hemsida.

Resevillkor