Vinresa i Loiredalen i franska kungars fotspår

Datum: 7-11 maj 2025
Pris 20 350 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Paris
  • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 3 luncher
  • Vinprovningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Stadspromenad i Angers med lokalguide
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 400 SEK

Dagsprogram

Vin, praktfulla slott och prunkande trädgårdar i Loiredalen

Val de Loire, Loiredalen, ett namn som associerar till franska konungars lättsammare liv borta från politikens Paris. Här lät de bygga majestätiska slott med prunkande trädgårdar till sina älskarinnor nära villebrådsrika jaktmarker.

Historien är ständigt närvarande; här slogs fransmän och engelsmän under 100-årskriget och senare stod blodiga slag mellan hugenotter och katoliker. Viktig i sammanhanget var floden Loire, nu ett stilla blått band genom gröna dalgångar där vinodlingar samsas med pittoreska städer och mäktiga herresäten i olika arkitektur, ofta i vit sten och silvergrått tak. Detta kulturlandskap med en air av renässansens ljuva liv är numera klassat som världsarv av Unesco. I harmoni med naturens förutsättningar har människorna kultiverat dalgången och Loiredalen är ett av Frankrikes kända vindistrikt. Under vår resa provar vi naturligtvis områdets lätta och friska viner mellan besök på slott, båttur på Loire och andra trivsamheter.

Onsdag

Katedralen Chartres

Flyg till Paris där vår reseledare väntar och transfer med buss till Loiredalen. Under vägen besöker vi en av gotikens mest fulländade katedraler i Chartres. Större delen av den nuvarande byggnaden uppfördes i början av 1200-talet men några av de vackra glasmålningarna gjordes så under 1900-talet av Marc Chagall. Sedan 1979 är katedralen upptagen på Unescos världsarvslista.

Middag och övernattning i staden Angers, belägen på ömse sidor av floden Maine nära utflödet i Loire.

Torsdag

Angers, Chateau de Brissac och båttur på Loire

Vi börjar dagen med stadspromenad i Angers vars stora sevärdhet är den mäktiga medeltida feodala borgen med 17 torn och djup vallgrav i stadens centrum. Här finns också den kända apokalypstapeten, en fransk svit bonader från slutet av 1300-talet. Efter att ha beundrat denna ovärderliga skatt som också är ett historiskt dokument fortsätter dagen i lättsammare anda. Med vår buss åker vi till Chateau de Brissac som lyder under smeknamnet Loiredalens Jätte då det är det högsta slottet med sina sju våningar. Vi får en rundvisning av några av slottets 204 praktfullt inredda rum innan det blir en enklare provsmakning av deras eget vin i slottskällaren.

Framme i Montsoreau har vi nått Loire, den längsta och historiskt mest kända av Frankrikes floder. Efter en gemensam lunch stiger vi ombord på en båt för en tur som blir extra trivsam då lokala viner serveras ombord.

Därefter väntar ett spännande besök i en gammal troglodyt-grotta som nu används för tillverkning av en annorlunda godsak, tillplattade äpplen som vi förstås får smaka. Dagen avslutas med besök på Musée Cointreau som ligger strax utanför Angers i Saint-Barthélemy-d’Anjou. Likören som gjorde succé redan för 150 år sedan står sig än och förutom en pedagogisk rundvisning bjuds det på smakprov.
Ledig kväll i Angers.

Fredag

Slott och vingårdar i Loiredalen

Vi lämnar Angers och färdas österut mot Saumur, hyllat för sitt mousserande vin. På vingården Gratien & Meyer, vackert belägen på mjuka kullar ovanför Loire, får vi smak vinet. Och förstås besöka vinkällarna, som ursprungligen var gruvgångar, utgrävda i tuffberget på 1100-talet.

Château de Villandry är det sista stora renässansslottet som byggdes i Loiredalen, främst känt för sina spektakulära renässansträdgårdar. Med audioguider strosar vi runt och njuter av de frukt- och grönsaksodlingar i tre olika nivåer som är rena konstverken. Rosorna som omgärdar grönsakerna symboliserar de munkar som skapade dekorativa odlingar under medeltiden. I olika nivåer finns sedan medicinalväxter, labyrint och en vattenträdgård. Vi tar god tid på oss och har även lunchen inkluderad här.

Efter en kort bussresa når vi Frankrikes forna maktcentrum Tours där vi tar in på hotell för de sista två nätterna. Huvudstad från 1461 och drygt 130 år framåt, förknippas Tours också med ett berömt slag år 732 som innebar slutet för morernas expansion i Europa. Staden har restaurerats pietetsfullt, varför mycket av dess skönhet bevarats. Hjärtat är Place Plumereau, som ramas in av medeltida korsvirkeshus och mysiga gränder.
Här finns gott om caféer och restauranger att utforska på egen hand under kvällen.

Lördag

Konst, vin och Kvinnornas slott Chenonceau

Loiredalens skönhet inspirerade poeter, författare men också berömda konstnärer som Eugène Delacroix och britten William Turner. Vi gör ett besök hos en nutida konstnär i hans ateljé i Montlouis strax utanför Tours. (Med reservation för ändring på grund av utställning).

Ett slott som inte får förbises är det magnifika, tidiga renässansslottet Chenonceau från 1520-talet, som speglar sig narcissistiskt i bifloden Cher. Det kallas Kvinnornas slott då det beboddes av älskarinnor, drottningar och olyckliga änkor under fyra sekel. Först ut var adelsdamen Diane de Poitiers som fick slottet 1547 i present av kung Henrik II, vars mätress och politiskt bollplank hon var Dess fantastiska renässansträdgård matchar dess spännande historia.

Vouvray är känt för sitt goda vita vin och innan vi återvänder till Tours besöker vi en vingård för provsmakning. På kvällen äter vi middag tillsammans i Tours.

Söndag

Fler slott innan hemresa

Då flyget går först under kvällen hinner vi med ytterligare ett slott, nu det lite mindre kända Chateau de Villesavin. När Frans I lät uppföra jaktslottet Chambord fick projektchefen en ståtlig bostad i närheten, i folkmun kallad Byggbaracken. Den unika byggnaden är lägre och mer regelbunden än andra slott i Loiredalen. Intressant är också den svenska anknytningen då slottsherren heter Sparre vars förfader kom till Frankrike som svensk ambassadör och upphöjdes till fransk greve av Ludvig XIV.

Kort därefter gör vi ett fotostopp vid det imponerande renässansslottet Chambord. Efter en gemensam lunch i Beaugency åker vi till flygplatsen i Paris för hemresa.

Boende

Hôtel d’Anjou****

Det 4* Best Western Hôtel d’Anjou ligger i en byggnad från 1800-talet och erbjuder bekvämt boende i närheten av affärscentret i hjärtat av Angers. Rummen kombinerar en traditionell inredning med moderna bekvämligheter och har luftkonditionering, TV, telefon och minibar. Rummen är även ljudisolerade och erbjuder obegränsad tillgång till gratis WiFi. Här finns den traditionella restaurangen La Salamandre, som serverar klassiska franska rätter tillagade på färska råvaror.

Hôtel Chateau Belmont****

Ett 4-stjärnigt hotell, beläget i Tours historiskt område, som erbjuder uppvärmd inomhusbassäng, uppvärmd bassäng och cocktailbar. De eleganta hotellrummen har Wi-Fi, privat balkong, minibar och laptop-skåp samt kaffe/tebryggare, mikrovågsugn och kylskåp. Alla rum har modernt möblemang. Hotellets spa-center inkluderar hydromassagebadkar, ett hälsocenter och ångrum. På fitness-centret finns det cyklar och aerobics studio.

Reseledare

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor. Stora intressen förutom resor är konst, trädgårdar och litteratur.

Region och karta

En region för slottsälskande finsmakare

Loiredalen är området runt det mittersta avsnittet av floden Loire i centrala Frankrike. Denna grönskande och lummiga del av det franska inlandet genomkorsas av Frankrikes längsta flod, Loire. Loire har sin källa i centralmassivet och på sin väg mot Biscayabukten tillryggalägger den drygt hundra mil. Den allra vackraste delen av flödet finns mellan Orléans i öster och Angers i väster. Sedan millenniumskiftet är just den här delen av Loiredalen klassat som världsarv.

Loire är den längsta och historiskt mest berömda floden i Frankrike. Hundra mil lång rinner den upp i Cevennerna i sydöstra Frankrike, med källorna bara tretton mil från Medelhavskusten. Man kan följa hela flodsträckningen från Centralmassivet till Atlanten. Sanden från Cevennerna bidrar med sina avlagringar till dalens estetiska värden. Sandholmar skapade av stora mängder sediment som förts ned från bergen syns över ytan. Namnet Loire härleds faktiskt till ett uråldrigt ord i galliskan som betyder just slam.

Chambord är det största och mest imponerande slottet. Ett lysande exempel på renässansens byggnadskonst. Mindre grannslottet Chambord-Liqueur Royale är en helt svindlande syn när det dyker upp i slutet av en allée. Blois, med sin magnifika trappa, som kungen Frans I lät bygga på fasaden. Slottet har hyst sju kungar och tio drottningar. Cheverny, byggd av sten från grottorna i Bourré. Slottet stod modell för ”Moulinsart” i Hergés serie Tintin. Chenonceau, det mest romantiska av alla, med en lång bro som sträcker sig ut i floden Cher. Det här är kvinnornas slott. Under 400 år beboddes slottet av äkta hustrur, älskarinnor, drottningar och olyckliga änkor. Amboise, där den unge Frans I höll lyxiga fester, maskerader och kungliga jakter. Han var också intresserad av konst och bjöd in Leonardo da Vinci till Amboise och installerade honom i närliggande Clos-Lucé, där han dog 2 maj, 1519. Här finns flera teckningar och skisser bevarade och han ligger begravd i det lilla gotiska kapellet Saint-Hubert i Amboise. Azay-le-Rideau, ett underbart renässansslott med en lite gotisk siluett, vars tinnar och torn speglar sig i vattnet runtomkring. En annan stil och ett annat sekel: Saché är ett 1700-talsslott, där Balzac skrev sina bästa romaner. Balzacs sovrum står intakt och slottet rymmer originalmanuskript och andra minnen. Detta är bara ett litet urval, orkar man finns det över 400 hundra andra slott att besöka – lika intressanta.

Men Loiredalen är inte bara stenar och slott. Trädgårdarna är också riktiga konstverk. Villandrys återuppståndna trädgård är ett måste. Bland annat för köksträdgården med gammaldags grönsaker. Man kan köpa med sig färska grönsaker vid utgången. Chaumont-sur-Loire har en internationell trädgårdsfestival varje sommar. La Bourdaisière hyser ett tomatkonservatorium med över sexhundra sorters tomater och här går det att köpa hem plantor, när det blir några över. Sasnières har sin engelska park…

Landet där man lever skönt är också landet där man äter gott. Här finns en lång tradition med fina råvaror, ända sedan tiden då man var tvungen att tillfredsställa de kungligas aptit. Ett bra klimat, soliga sluttningar och bördiga marker, mer behövs inte för att Touraine ska kallas för Frankrikes köksträdgård. Rikt på grönsaker och frukt men också på vinodlingar som breder ut sig över flera mil från Sologne till Anjou. Rött, vitt, rosé, bubblande eller söta och lättdruckna viner. Ovanliga namn som ”Noble-Joué” finns med bland de mer kända ”Chinon” och ”Bourgueil”. Vinerna passar utmärkt till ortens berömda charkuterier, rillon (grillat och inkokt sidfläsk och revbensspjäll), rillette (griskött kokt i sitt fett), adouillette, (inälvskorv), blodkorv och pastejer av olika slag. Lantkycklingar, kaniner, gélinas (extra små kycklingar med mjukt förnämligt kött som lagas i vitvinsås). Och så vilt förstås, många Loireslott var ju framför allt kungliga jaktslott.

Även om Tours inte kan konkurrera med slotten i Loire har staden ändå sin charm. Gamla stan i Tours är jättefin med smala gränder och tegelhus med korsvirke, där ”Place Plum” utgör själva nerven, speciellt på kvällarna. I närheten ligger hallarna med den mest kända charkuteriaffären i Loire ”Hardouin”, nästan en institution, som säljer alla slags pastejer, charkuterier och griskött. Här finns också en osthandlare som blivit vald till världens bästa, år 2008, ”Rodolphe le Meunier”. Traditionellt finns ingen djuruppfödning här förutom getter. Den mest kända osten är den cylindriska, långa, lite blåaktiga osten Saint-Maure. En annan specialitet är förstås insjöfiskar. I Sainte Dyé ligger en liten butik, ”La Bourriche aux Appetits” som specialiserat sig på fiskkonserver från Loire. Gädda, gös, kräftor, ål, sik, flodnejonöga och karp bland annat. Viltkonserver har de också, rådjur, hare, vildsvin och rapphöna från Sologne. Bakom butiken ligger en fin liten restaurang som serverar specialiteter från trakten. Och slutligen, poire tapée, slagna päron. Under det underliga namnet döljer sig en konserveringsmetod för frukt från 1800-talet. Frukterna torkades i en bakugn, på mycket svag värme, och plattades sedan till med en träklubba innan de konserverades i Chinonvin och skickades på båtar på Loire ända bort till England. I kalkgrottorna i Rivarenne görs detta fortfarande på gammalt sätt. Bourré är i dag berömt för sina champinjonodlingar. Men det var här i gallerierna, 50 meter under jorden, som arkitekterna, under renässansen, började utgrävningarna av områdets speciella vita kalksten, som är mjuk att hugga ut men hårdnar när den torkar i det fria. Nu växer olika slags champinjoner där i sin naturliga miljö. I ett annat galleri har en hel underjordisk stad blivit skulpterad i stenarna, värd ett besök. Vill man se en verklig ”grottby” är det bara att åka norrut mot Trôo vid grannfloden Loir utan ”e” på slutet – och kanske samtidigt passa på att besöka den charmiga staden Lavardin.