Vandring mellan franska vinslott

Datum: Valfria datum 15 april-15 okt 2024
Pris 10 850 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg.
Detaljerad beskrivning på engelska samt kartor.

Boka resa
  • Transfer flygplats/tågstation till första boende
  • Korta transfer vissa etapper
  • Resemapp med vägbok och kartor
  • Sex nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Fyra middagar exkl dryck
  • Bagagetransfer
  • GPS
  • Tillägg extra natt i Bordeaux eller St Emilion på förfrågan
  • Tillägg per person i juli och augusti 50€

Dagsprogram, valfri ankomstdag

Vandra mellan franska vinslott

Vår första vandringsresa går till Frankrike och det populära vinområdet utanför Bordeaux. Här finns några av världens mest kända vingårdar i Sauternes, Saint-Emilion och Entre-deux-Mers.
Departementet Gironde är det gröna lite lantliga Frankrike som lyckats med bedriften att vara på en gång mycket känd och nästan okänd. Här finns ett naturskönt landskap som är perfekt att vandra i.

Vandringarna är av lätt karaktär och ni väljer själva takten när ni vandrar bland vinrankor, längs flod och skog till pittoreska trevliga byar. Stanna vid valfri vingård för provsmakning och njut av högkvalitativa droppar.

Dag 1

Ankomst Bordeaux. Transfer till St Emilion.

Ankomst Bordeaux. Taxitransfer till hotell i den vackra medeltida staden Saint-Emilion mitt i det världsberömda vindistriktet. Detaljerad vandringsinformation och kartor levereras till hotellet.

Staden klarade sig genom medeltiden i ett oförnekligt välstånd, vilket idag återspeglas i emblematiska monument, framför allt en otrolig underjordisk monolitisk kyrka! Kloster, kyrkor, hus med trädetaljer och huggen sten, gamla kvarnar, stora herresäten från 1400-talet – för varje steg bländas man av kulturarvet! Om tiden tillåter; Missa inte att besöka Saint-Emilions vackra medeltida stadsdel. Här finns en monolitisk kyrka uthuggen ur kalkstensberget och Cordeliers kloster och fästningsverk.

Middag på egen hand. Det finns gott om vinbutiker och restauranger i området.

Dag 2

Vandring runt Saint-Emilion 10-15 km.(+0 m/70 m)

Dags att börja vandringen i lagom kuperat landskap. Mellan vingårdar och vattendrag, längs skogbeväxta sluttningar och pittoreska vägar sträcker sig Juridiction de Saint-Emilion som blev den första naturliga, icke arkitektoniska platsen som upptogs som världsarv av UNESCO år 1999.

Det är en speciell atmosfär att vandra bland sandstenshus och vinslott, varav en del verkar rätt hemliga som t ex det extravaganta Chateau Angelus. Här regerar druvan Merlot med Cabernet franc som tvåa.

När ni återvänt till St Emilion får ni transfer till nästa boende i Camiran. Middag inkluderad.

Dag 3

Vandring Entre-deux-mers 15 km.(+0 m/100 m)

Området Entre-deux-Mers breder ut sig som en triangel mellan floderna Garonne och Dordogne i ett grönt och böljande landskap. Här vandrar ni från St Martin de Lerm genom några av de vingårdar som ligger på sluttningarna ner mot floden Garonne. Längst bort i dalen når ni den mysiga lilla staden Caudrot.

Härifrån kort transfer tillbaka till Camiran. Middag inkluderad.

Dag 4

Vandring från Caudrot till St Macaire 10 km.(+0 m/25 m)

Idag vandrar ni i ett grönt, frodigt landskap längs vinodlingar och floden Girondes mynning. Såväl slott som fiskestugor syns längs vägen. Stanna gärna vid den lilla hamn med sluss där Canal du Midi, som förbinder Atlanten med Medelhavet, börjar.

Slutligen når ni den medeltida staden St Macaire vars byggnader är kulturhistoriska och skyddade sedan 1965.

Mitt i staden ligger ert hotell. Middag inkluderad.

Dag 5

Vandring St Macaire till Sainte Croix du Mont 8 alt 16 km .(+0 m/100 m)

Idag kan ni välja en vandring på 8 eller 16 km. Strax ovanför St Macaire har ni från kullarna en magnifik utsikt. Man kan skönja små mörka fläckar som faktiskt är torkande tobaksplantor. Ni vandrar genom ängar, lövskog och förstås vinodlingar. Här finns en del kvarnar som ger ett varierande synfält under vandringen.

Framme vid Domaine de Malagar passar ni kanske på att besöka författaren Francois Mauriacs hem och konstnären Toulouse Lautrecs grav. (Obs inträde betalas på plats.)

Ni har också möjligheten att besöka Château Laurette för att prova deras söta, vita vin på bl a druvorna Sémillon och Sauvignon Blanc innan ni når St Croix du Mont. Härifrån njuter ni av ännu en spektakulär vy över Garonnes dalgång, men missa inte att titta in i kyrkan och även de grottor som har väggar av ostronfossiler.

Återvänd till St Macaire och därifrån får ni transfer till ert boende i Sauternes (alternativt Barsac). Middag inkluderad.

Dag 6

Vandring i Sauternes 15 km .(+0 m/60 m)

(Om boendet är i Barsac så börjar dagen med en kort transfer.)

Dagens vandring går på floden Garonnes vänstra sida i ett distrikt av högklassiga viner. Sauternes är ett av världens mest kända vindistrikt beträffande söta vita viner av druvorna Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris och Muscadelle. Strikta regler gäller för att hålla absolut högsta standard.

Här vid floden Ciron finns många fina vingårdar men även ett varierat landskap med lite skog och enstaka kvarnar och kyrkor.

Dagen avslutas med en aperitif av Sauternes innan middagen serveras.

Dag 7

Au Revoir!

Transfer till tågstationen i Barsac eller Langon efter frukost. Tåget till Bordeaux betalas direkt på plats, ca 8€.

Boende

Små personliga boenden

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Tips för vandring

Först och främst behövs bra skor eller kängor, sköna funktionella kläder och en bekväm ryggsäck med fack för vattenflaska och plats för regnkläder, extra tröja, solskydd mm.
Vandringsstavar kan vara skönt för att avlasta knä och rygg även om det på denna vandring inte är några större höjdskillnader. Teleskop-stavar som kan packas ner då andra inte får tas med på flygresa.
Övrigt att ta med sig kan vara solglasögon, solhatt/keps, extra skor och strumpor, reservproviant som kex/choklad/nötter, skavsårsplåster, insektsmedel, våtservetter, termos och kaffepulver/te, första förband, fickkniv, kikare, kamera, sittunderlag.

Region/karta

Aquitaine

Aquitaine eller Akvitanien är en region i sydvästra Frankrike vid Biscayabukten och Pyrenéerna. Bordeaux är regionshuvudstad.

Till regionen hör Côte d’Argent som är en av Frankrikes mest berömda kuster, sammanflödet av floderna Garonne och Dordogne, och Europas största sanddyna, Dune de Pilat.

I väst ligger hedlandskapet Les Landes, och norra gränsen mot Poitou-Charentes utgörs av floden Gironde. Edvard III av England erövrade Aquitaine år 1361 och gjorde det till furstendöme, men Frankrike återtog det 1453. Sedan dess har området varit en del av Frankrike.

Aquitanies ekonomi bygger till stor del på turism, jordbruk och odling. Vin är en viktig inkomstkälla, och druvor är den mest odlade grödan. Bara Bordeaux producerar 7 miljoner hektoliter vin per år. Bortsett från Bordeauxvin tillverkas vinerna Sauternes och Bergerac, samt Armagnac. I regionen tillverkas också paté och tryffel. Ostron odlas i bland annat Arcachon.