Vandring i södra Toscana

Datum: Valfria datum april-okt 2024
Pris 10 575 SEK SEK
Del i dubbelrum exkl flyg.
Detaljerad beskrivning på engelska samt kartor.

Boka resa
  • Sju nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Resemapp med vägbok och kartor
  • Tre middagar exkl dryck
  • Bagagetransfer
  • Två vinprovningar
  • Tillägg extra natt valfri ort på förfrågan
  • Tillägg transfer på förfrågan
  • Tillägg enkelrum 3 200 SEK
  • Tillägg pris påsk, juli och augusti 750 SEK p p

Dagsprogram, valfri ankomstdag

Vandra i pastoralt vinlandskap på egen hand!

Nu presenterar vi vår första vandring i Italien och väljer den populära regionen Toscana. Just den södra delen av Toscana anses av många vara ett av de vackraste landskapen i Italien. Cypresser som utropstecken längs slingrande vägar, mjuka kullar där medeltida byar tronar. Antika kloster, olivdungar och vinodlingar; en skönhet ofta avbildad på tavlor, vykort och foton.
Vandringen startar i Unesco-skyddade Siena som ligger vid den gamla pilgrimsleden till Rom, Via Francigena.
Leden går längs gemytliga och välbehållna byar och i Montalcino stannar ni för att njuta av det världsberömda vinet.
Ännu ett världsarv besöker ni på vandringen, den vackra Orcia-dalen som skildrats på många renässans-målningar. Val d’Orcia kom år 2004 med på UNESCOs lista över bevaringsvärdiga platser. Anses ha ett av de vackraste landskap på Jorden!

Varför inte doppa fötterna i det vulkaniska vattnet i termalorten Bagno Vignoni efter att ha njutit av det toskanska köket? En vandring för dig som är en livsnjutare i behov av en tid i meditativ miljö.

Dag 1

Ankomst Siena

Flyg bokas på egen hand. Transfer från valfri flygplats kan arrangeras, annars rekommenderas tåg till Siena. Här tar ni in på hotell i centrum. Detaljerad vandringsinformation och kartor levereras till hotellet. Ni kan även ladda ner denna information i er telefon.

Missa inte att utforska Siena på egen hand om tid tillåter. Av den vackra regionen Toscanas städer anses Siena konkurrera med Florens i skönhet och kultur. Den medeltida innerstaden bjuder på en arkitektonisk helhet som är anslående. Det snäckformade torget Piazza del Campo domineras av rådhuset från 1200-talets slut. Sienas domkyrka är imponerande med sitt randiga yttre i svart och vit marmor. En del av dekorationen på fasaden har skapats av den berömda konstnären Giovanni Pisano.

 

Dag 2

Vandring från Siena till Monteroni d’Arbia

Efter frukost på hotellet är det dags för en första vandring som går längs den historiska Via Francigena, ”vägen från Frankernas land”. Det här var den pilgrimsväg redan under 900-talet länkade Canterbury till kristenhetens hjärta Rom och vidare till det heliga landet. (1994 utsåg Europarådet Via Francigena till Kulturväg då det fortfarande finns många pilgrimer som väljer att vandra här.)

Vandringen går längs ett böljande landskap med flera små typiskt toskanska byar. Ankomst till Monteroni d’Arbia där ni tar in på ett hotell i en historisk byggnad som daterar enda tillbaks till 1200 talet.

16 km.(+234m/-408 m) Lätt

 

Dag 3

Vandring från Monteroni d’Arbia till Buonconvento

En vacker vandring mitt i den Unesco-skyddade dalgången Val D’Orcia. På grusvägar går ni i ett av landets mest fotograferade landskap fram till dagens slutmål, Buonconvento. Den muromgärdade lilla staden med praktfulla gotiska portar är en av Toscanas mest pittoreska städer.

15 km (+142m/-141 m) Lätt

Dag 4

Vandring från Buonconvento till Montalcino

Dagens vandring över böljande kullar med oändligt perspektiv av vinodlingar tar er till Montalcino, världsberömt för sitt vin.

Efter att ha checkat in på ert hotell för två nätter så ta en kort promenad till någon av vinkällarna och smaka på det rubinröda Brunello di Montalcino.

20 km (+709m/-335 m) Medel

Dag 5

Vandring Montalcino-Sant’Antimo-Montalcino

Närmare en mils vandring i den vackra dalgången med vyer av medeltida slott, små byar på bergstoppar, charmerande bondgårdar, vinodlingar och olivdungar samt gyllene vetefält. Ett koncentrat av Val d’Orcias vackra landskap!

Målet är det lätt mytomspunna klostret Sant’Antimo, ett av de bästa exemplen av medeltida klosterarkitektur. Det är nästan så att den gregorianska sången från forna mässor ekar ur murarna. När solen tittar in skiner den magnifika travertinfasaden med gyllene reflexer.

Tillbaka i Montalcino bjuds det på vinprovning.

20 km (+500m/-440 m) Lätt

 

Dag 6

Vandring från Montalcino till San Quirico d’Orcia

Ännu en härlig vandring i det vackra toskanska landskapet! Ni gör en paus under vägen på en vingård för lite provsmakning av lokalt vin med tilltugg. I fjärran syns den gamla vulkanen, Monte Amiata, på vägen mot ännu en av de små städerna längs pilgrimsleden, San Quirico d’Orcia.

13 km (+320m/-364 m) Medel

Dag 7

San Quirico d’Orcia – Bagno Vignoni - San Quirico d’Orcia

Sista dagens vandring tar er till en spännande plats, kurorten Bagno Vignoni. Här finns varma källor, det vulkaniska vattnet som bubblar här har strömmat ner i bassängerna sen urminnes tider. Den lilla pittoreska byn har varit känd sedan medeltiden och har inte förändrats nämnvärt sedan dess. Koppla av vid bassängen men mer än en tå får man nog inte längre doppa i det svavelhaltiga vattnet! Åter i San Quirico serveras ni en bit av den lokala fårosten och bruschetta med ett glas vin som en styrkande aperitif. 12 km (+280m/-280 m) Lätt

Dag 8

Hemresa

Privat transfer kan arrangeras på förfrågan.

Boende

3* hotell i Toscana

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Tips för vandring

Först och främst behövs bra skor eller kängor, sköna funktionella kläder och en bekväm ryggsäck med fack för vattenflaska och plats för regnkläder, extra tröja, solskydd mm.
Vandringsstavar kan vara skönt för att avlasta knä och rygg även om det på denna vandring inte är några större höjdskillnader. Teleskop-stavar som kan packas ner då andra inte får tas med på flygresa.
Övrigt att ta med sig kan vara solglasögon, solhatt/keps, extra skor och strumpor, reservproviant som kex/choklad/nötter, skavsårsplåster, insektsmedel, våtservetter, termos och kaffepulver/te, första förband, fickkniv, kikare, kamera, sittunderlag.

Region

Toscana

Toscana är en region i mellersta Italien. Den gränsar mot regionen Lazio i syd, Umbrien och Marche i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr och utgör kust mot Tyrrenska havet.
Toscana räknas av många till ett av de vackraste landskapen i Italien. Det toskanska köket är känt över hela världen, liksom regionens fina viner från distrikten Chianti, Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino. Ett jämförelsevis stort antal av Italiens renässanskonstnärer och författare härstammar härifrån, varför Toscana kan sägas vara ett centrum för den europeiskakulturutvecklingen under renässansen.
Toscanas huvudstad Florens (Firenze) är en vänligt elegant stad man gärna återkommer till, gång på gång. Staden är behändigt liten till ytan, så man promenerar glatt de vackra gatorna mellan stadens kyrkor och palats, tar en kaffe här och en glass där, dras villigt med in i butiker, vilar ut en stund på en vinbar nere vid floden Arno, och fortsätter sedan till dagens museibesök. Tiden flyger, och humöret hålls garanterat på topp. Medeltiden och renässansen var de epoker som satte sin prägel på staden, precis som staden satte standarden för kultur och trender i resten av Italien och ut i Europa.
Chiantidistriktet sträcker i stället ut sig i södra delen av Florens-provinsen och in på Sienas domäner. Historien är fylld av krig och kontroverser mellan dessa båda städer, ända fram till 1555 då Medici blev storhertig över Toscana. Med bil kan du följa två alternativa vägar i området, båda genom skönt böljande landskap och med pittoreska byar att besöka. Via Cassia var den väg de medeltida pilgrimerna följde mot Rom. Den kantas av kloster och kyrkor och går via karaktäristiska centrum som Certaldo(bydelen Alta), San Gimignano, Monteriggioni och Colle di Val d’Elsa. Femton av de ursprungliga sjuttiotvå medeltida tornen står kvar i suggestiva San Gimignano, där saffran en gång var stadens stoltaste produkt. Från vackra Piazza della Cisterna strålar gränderna. Monteriggionis intakta murar ser ut som en kungakrona, du ser dem på långt håll.
Parallellt genom landskapet löper vägen Via Chiantigiana, med Castellina in Chianti och Greve in Chianti som givna stopp, men lägg gärna till lilla Montefioralle alldeles invid Greve.Chiantivinet är vad det mesta kretsar kring här, och vinfälten är oemotståndligt vackra såväl vår som höst. En äkta Chianti Classico har en svart tupp på flaskan.
Siena, bankväsendets vagga och där man lär prata den mest korrekta italienskan, är en stad att ägna lite mer tid. Mest känt är stadens halvmåneformade torg il Campo där frustande hästkapplöpningar – il Palio – äger rum varje år den 2 juli och den 16 augusti. Festspelen inramas av färgstarka historiska korteger och ceremonier, tumult och glad hysteri. Vid detta torg ligger det ståtliga stadshuset Palazzo Pubblico med sina vackra salar (Museo Civico), men slå dig ner på ett café och njut först av den unika miljön torget bjuder. Renässanspalatset Piccolomini ligger strax intill, och sedan följer du Via di Città till den utsökta katedralen. Komplettera med Via Banchi di Sopra för mer butiker. Åtminstone en Panforte-kaka ryms säkert i resväskan. Den som stannar flera dagar har många stråk att utforska, och en rad intressanta museer, som Pinacoteca Nazionale med måleri från medeltid och renässans.
Volterra är en mycket vacker liten stad, ett av områdets absoluta måsten, grundad av etruskerna uppe på en klippa några mil inåt land. Här finns fina romerska ruiner, och ett gemytligt medeltida centrum med många butiker att botanisera i, liksom ett flertal intressanta historiska palats. Piazza dei Priori är stadens mitt. Kulturturisten tar sig säkert tid på det fina etruskmuseet (Museo Etrusco Guarnacci). Bearbetad alabaster är typiskt för staden.

Under forntiden var Toscanas omfattning större i söder och kallades Tyrrhenia, Etruria och Tuscia. Toscana förenades med Rom 351 f.Kr. och bildade den sjunde av de elva regioner, i vilka Italien indelades av Augustus för administrativa ändamål. Under Konstantin den store (300-talet) förenades det med Umbrien till en provins.
Efter Västromerska rikets fall (476) kom Tuscien jämte andra italienska provinser under heruler, östgoter, bysantiner och langobarder.

Toscana upplöstes så småningom i en mängd små stadsstater och de uppblomstrande städerna vann så småningom faktisk självständighet. De viktigaste av dessa toskanska republiker eller kommuner med självstyrelse var Pisa, Siena, Arezzo, Pistoia, Lucca och Florens, vilka på 1300- och 1400-talen till stor del förenades under ledning av släkten Medici och införlivades i släktens eget område. Kejsar Karl V förlänade 1531 Alessandro de’ Medici en ärftlig hertigtitel och påven Pius V gav Cosimo den store 1569 titeln storhertig av Toscana, en värdighet som 1576 tillföll hans son Frans och som bekräftades av tyske kejsaren.
Ätten Medici med Johan Gaston utslocknade 1737.

Viktor Emanuel II höll sitt intåg i Florens 16 april. 17 februari 1861 upphävdes den sista återstoden av Toscanas autonomi och landet uppgick fullständigt i det nya kungariket Italien.