Spirituella Sri Lanka

Datum: 10 november 2024
Pris 49 350 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Colombo via Dubai
 • Måltider under flygresan
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg och resegaranti
 • 13 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 8 måltider exkl. dryck under rundresan samt helpension andra veckan
 • Utflykter och inträden enligt program
 •  7 dagar på ayurvedaklinik med behandlingar två tim/dag och yoga
 • Visum och visumhantering
 • Föredrag, meditationer, healing och storseans med Benny Rosenqvist
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Engelsktalande lokalguide med under resan
 • Tillägg enkelrum 8 600 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Frodig grönska, risterrasser, meditation, healing, yoga

Sri Lanka, ett land bestående av 114 öar, hette fram till 1972 Ceylon. Sri Lanka betyder ”Den lysande stjärnan” och har verkligen det man kallar Star quality. Denna önation i Indiska Oceanen bjuder på grönskande bergslandskap, fantastiskt djurliv, kolonial historia och arkitektur samt palmbeströdda stränder.
Vår resa i samarbete med Nära består av två delar, där första delen är en kulturell rundresa och den andra delen är en hälsobringande vistelse med Ayurveda för kropp och själ.

Självklart är vår uppskattade ciceron och medium Benny Rosenqvist med under hela resan!

Söndag den 10 november

Flygresa

Avresa kl.14:30 med Emirates/Qatar. Mellanlandning Dubai/Doha ca kl. 00:10. Vidare till Sri Lanka natt. Måltider under flygresan inkluderade.

Måndag den 11 november

Välkommen till Sri Lanka!

Ankomst tidig morgon lokal tid. När vi fått vårt bagage och klarat av visum- och tullformaliteter så möts av vår lokalguide. En längre bussresa väntar då det kan vara skönt att slappna av med lite meditation ledd av Benny. Njut också av det vackra landskapet.

Vi reser till staden Kandy där vi checkar in på vårt hotell för två nätter.
Efter lite vila så möts vi för en behaglig utflykt; en promenad i den Botaniska trädgården som ursprungligen var en kunglig lustgård. Den anses vara en av Asiens vackraste trädgårdar och lockar mer än en miljon besökare varje år.

På kvällen möts vi för gemensam middag.

Tisdag den 12 november

Världsarvet Kandy med Tandtemplet

Staden och världsarvet Kandy ligger vackert inbäddad i en dal, omgiven av grönskande bergssluttningar och teodlingar. Kandy var singalesiska kungarikets sista huvudstad och förknippas ännu med många legender och gamla traditioner.
Ett måste är att besöka det berömda Tandtemplet. Templet är anledningen till att Kandy kallas för Sri Lankas spirituella centrum. Det innehåller nämligen en av buddhismens viktigaste reliker, en av Buddhas hörntänder innesluten i skrin dekorerade med guld och ädla stenar.

Ledigt för att strosa bland affärer och marknader.

Onsdag den 13 november

Tågresa och High Tea i Nuwara Eliya

Efter en kort busstransfer till byter vi transportmedel och stiger ombord på ett tåg. Nu väntar en tre timmars resa med vyer över lummig grönska och kilometerlånga teplantage. Sri Lankas järnvägsnät är gammalt och slitet. Loken och vagnarna likaså. Men det är vackra tågresor och man upplever mycket genuint lankesiskt folkliv. (Med reservation för att det ibland blir arbeten vid rälsen och vi åker buss istället.)

Väl framme i Nuwara Eliya, Sri Lankas ”Little England”, serveras en traditionell High Tea på Grand Hotel. Det här var de brittiska kolonialisternas favorit-rekreationsort i Sri Lankas bergstrakter. Här trivdes man bl. a på grund av det svalare klimatet. Ta en promenad i Victoria Park som ligger mitt i staden och kanske skåda fåglar då det finns en del ovanliga arter här.

Övernattning på Jetwing St Andrews.

Torsdag den 14 november

En dag i nationaldrycken Te's tecken

Vi lämnar Nuwara Eliya och beger oss till teplantering för att få ta del av hur den lokala teproduktionen går till. Sri Lanka är världens fjärde största teproducent, och teindustrin sysselsätter över en miljon lankeser. Vi får se hanteringsprocessen på nära håll och sedan bjuds vi på teprovning. De som vill får också vara med personalen och plocka teblad!

Vi fortsätter söderut till Yala Nationalpark där vi tar in på Cinnamon Wild för två nätter. Här kan vi få en försmak av det exotiska djurlivet precis runt hörnet!

Fredag den 15 november

Safari i Yala Nationalpark

Yala Nationalpark; safari tidig morgon! År 1900 blev delar av den nuvarande nationalparken ett viltreservat, och blev senare, år 1938, en av de två första nationalparkerna på Sri Lanka, med en yta på 141 kvadratkilometer. Naturen varierar med både slättland och klippor, inland och kustland, vattenhål, bäckar och laguner.

Parken är berömd för sitt leopardbestånd, kanske det tätaste i världen! Trots det finns ingen garanti för att se dem, då de är svåra att få syn på och ofta gömmer sig i buskagen. Men Yala har också ett stort bestånd av lankesisk elefant som är en underart till den asiatiska elefanten. Dessutom finns bland Yalas olika djurarter, läppbjörn, vattenbuffel, vildsvin, sambarhjort, sumpkrokodil och färggranna fåglar.

Ledig eftermiddag för avkoppling och workshop med Benny.

Lördag den 16 november

Besök i staden Galle innan Weligama

Vi lämnar Yala och kommer först till staden Galle som är en blandning Holland, England men mest Sri Lanka. Egentligen också två städer, dels det gamla fortet med sin särpräglade och stillsamma atmosfär, dels de nya delarna av staden, med den intensiva kommers och det livliga gatuliv som kännetecknar Sri Lanka. De äldsta delarna är kulturarv.

Efter att ha utforskat Galle fortsätter vi till slutdestinationen; vårt fina Ayurveda hotell beläget vid havet i Weligama. Här checkar vi in för resten av vistelsen, 8 nätter.

Söndag den 17 november

Mangrove, kanel och sköldpaddsbebisar

Vi gör en sista utflykt med båt till en lagun med mangroveöar. Vi stiger i land på en ö och besöker ett gammalt tempel. Här på öarna odlar man kanel som är rikligt förekommande i den lankesiska maten. Vi får också prova på ett fiskspa, där man stoppar ned fötterna i bassänger där småfiskarna får nafsa av hudflisor från fötterna. Kittlar skönt!

Därefter besöker vi det berömda ”Victor Hasselblad Sea Turtle research & conservation centre”. Här har man skapat en skyddad miljö för äggen där de kan ligga tills de kläcks – vanligtvis på nätterna då sanden inte är lika het.

Under eftermiddagen förberedelser för ayurveda-behandlingar. Middag på hotellet.

Måndag den 18 november – 24 november

Relax med yoga och ayurveda

Nu väntar sju dagar med ”medicinens Moder” som Auyrveda kallas ibland. Urgammalt hälsokoncept som förenar medicin, psykologi och filosofi är sedan 1979 erkänt av WHO.
Ayurveda betyder ”kunskap om livet” och beskriver människan som en helhet sammansatt av många egenskaper.
Under vistelsen ingår behandlingar av en ayurveda-doktor (max 2 tim/dag). Helpension med endast vegetarisk mat och alkoholfria drycker. Yoga morgon och kväll för de som vill.
Vi bor alldeles vid havet och hotellet har även simbassäng.

Naturligtvis har Benny meditation m m vid väl valda tillfällen och sista kvällen blir det Storseans!

Måndag den 25 november

Hemresa och hemkomst

Nattflyg via Dubai och ankomst Stockholm och Köpenhamn under eftermiddagen.

Tack för denna gång och på återseende!

Boende

Tree of Life***

Hotellet ligger omgivet av frodiga natur- och teplantager, cirka 14 km från centrala Kandy.
Alla rum har badkar eller dusch/wc, luftkonditionering, hårtork, kaffe-/te-set, tv och terrass eller balkong.
Gratis wi-fi. Utomhuspool i trädgården med solstolar.

 

Cinnamon Wild****

Stugorna i Yala är inredda med lokala konstverk och har luftkonditionering, kabel-TV samt en minibar. Allt boende har ett eget badrum.
Gratis wi-fi. Te-kaffekokare. Kassafack. Utomhuspool.

 

Jetwing St.Andrews****

Hotellet i Nuwara Eliya har s k ”Old world charm” från 1875 blandat med modern touch av Sri Lanka.

Gratis wi-fi, hårtork, kaffe-/te-set. Kassafack.
Biljardrum.

Ayurvie Weligama****

Ayurvedahotellet ligger vid havet och nära en fin liten sandstrand.

Gratis wi-fi. Te-kaffekokare. Kassafack. Utomhuspool.Luftkonditionering.
Hotellrummen är utformade för att ge en lugnande och harmonisk känsla.

Här erbjuds en heltäckande ayurvedisk behandling som startar med ett besök hos klinikens läkare. Denne tar fram en individuellt anpassad behandlingsplan. Sedan följer en period med olika behandlingar, detox, specialanpassad kost, yoga och meditation.

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist och Lena Pålsson

Med på resan till Bali är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium. Han var också med att grunda tidningen Nära 2009.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 sedan har vi rest till Bali, Peru, Jordanien, Marocko och Skottland.

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.