Smakrik resa i det solkyssta Apulien

Datum: 9 april 2025
Pris 20 650 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Bari
  • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher
  • Vin- och olivoljeprovning
  • Utflykter till Castel del Monte, Trani, Lecce, Ostuni och Alberobello
  • Guidad gastronomisk promenad i Bari
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg enkelrum 3 400 SEK

Dagsprogram

Välkomna till Italiens soliga klack!

Regionen i södra Italien som varit en mytomspunnen smältdegel för kultur från både öst och väst lockar nu allt fler besökare för att se en bit av det ”gamla” Italien. Om man ser Italiens kartbild som en stövel, så är Apulien stövelns klack; en geografisk utpost som genom årtusenden länkat Italien till Grekland och Orienten.

Landskapet är vackert; under Italiens blåaste himmel glänser silvriga olivträd i den röda jorden och de vita små husen bländar i solskenet. Apulien har också blivit känt för sina viner som på senare år fått ett rejält uppsving med nytt kvalitetstänkande.

Apulien är Italiens hjärta beträffande produktion av olja och pasta. Redan under medeltiden var detta en blomstrande matmarknad och Dante diktade om ”Apuliens lyckosamma jordar”.
Vi gör olika gastronomiska utflykter och njuter av landskapet. Vi provar färska ostar, guldskimrande olivolja, rubinröda viner och Apuliens kända pasta; orecchiette.

Onsdag

Gastronomisk stadsrundtur i Bari

Vi tar morgonflyget till Bari, regionen Apuliens huvudstad. Ankomst kl.12:30 efter mellanlandning i München.

Bari är regionens huvudstad och aningen pretentiöst säger man “Om Paris låg vid havet, skulle det vara som ett litet Bari”. Medeltidens korsfarare och pilgrimer startade här sin seglats mot det Heliga Landet, och en av gatorna i den allra äldsta delen heter just Via delle Crociate.
Direkt efter ankomst gör vi en gastronomisk stadspromenad i den gamla historiska stadsdelen. Där ser vi också den stilfulla romanska kyrkan San Nicola från 1087, katedralen och Castello Normanno-Svevo, den imponerande fyrkantiga 1300-talsfästningen med fyra torn som ligger ståtligt placerad vid havet.

Vi har sedan cirka en timmes resa till Savelletri där vi tar in på hotell för två nätter. Senare möts igen senare för att äta middag tillsammans.

Torsdag

Den mystiska borgen Castel del Monte och mysiga hamnstaden Trani

Det världsarvslistade Castel del Monte är kanske regionens vackraste profana byggnad, en praktfull medeltida borg med åtta torn i en perfekt cirkel. Den uppfördes år 1240 på order av kejsaren Fredrik II och dominerar landskapet med sin upphöjda belägenhet. Troligtvis var byggnaden ämnad som jaktslott, även om anledningen till borgens exakta utformning är höljd i mystik.

Vi fortsätter sedan till den pittoreska lilla staden Trani där vi äter lunch tillsammans. Stadens katedral anses vara en av södra Italiens vackraste romanska kyrkor. Delvis på grund av sin magnifika portal men också för sitt unika läge vid hamnen. Innan vi återvänder till Bari tar vi oss tid att strosa längs hamnen.

Ledig kväll.

Fredag

Lokala ostar i Putignano och lustiga hus i Alberobello

Vi börjar dagen med att resa till utkanten av Putignano. Här besöker vi La Querceta där man producerar goda ostar; ricotta, mozzarella, provolone, scamorza och caciacavallo. Vi låter oss väl smaka!

Därefter åker vi till det världsarvet Alberobello på högplatån Le Murge. Här i Itria-dalen dominerar de typiska husen med konformade tak som kallas trulli. Stenarna läggs utan murbruk i cirklar och har ofta religiösa eller astrologiska symboler. I Alberobello består hela stadskärnan av vita trulli och är med sin unika arkitektur listad på Unescos världsarvslista.

Under vistelsen besöker vi en vinkällare och smakar på några av områdets viner. Sedan fortsätter resan till vår masseria Tenuta Monacelle där vi tar in för resans sista två nätter.

Lördag

Elegans i Lecce och olivolja i Ostuni

Vi åker till Lecce, Apuliens elegantaste stad, berömd bl. a för sina många barockkyrkor byggda i ljus halmfärgad sandsten och vackra piazzor. Här får vi en guidad promenad. På Piazza Sant’Oronzio gör vi ett vätskestopp. Det är stadens sällskapssalong och här ligger den välbevarade romerska amfiteatern. Lecce hade sin storhetstid under 16- och 1700-talen och vissa palats har myriader av dekorationer i den lokala gula sandstenen.

Därefter blir det tid på egen hand för lunch och shopping innan vi fortsätter till Ostuni, den vita staden. Smeknamnet kommer från de välbevarade vitkalkade husen i olika stilar.

Vi befinner oss i ett av Italiens viktigaste olivoljedistrikt och passar förstås på att besöka en olivoljeproducent. Nedanför Ostuni finns en medeltida oljekvarn och efter att ha fått lära oss om produktionen får vi göra en provning av olika fina oljor. Dessa har en mycket viktig roll i Apuliens hälsosamma kök.

Avskedsmiddagen serveras på vår masseria.

Söndag

Volare! och glass i Polignano innan hemresan

Sista dagen tillsammans för denna gång.

Vi beger oss till Polignano a Mare, en stad som verkar gjord för att avbildas på Instagram! Byggd på ett språng av klippor svävar den gamla stadskärnan ovanför havet. Missa inte att gå över bron och titta ner på vågorna som slår mot höga klippor ett trettiotal meter ner.

Polignano är annars känd för att vara födelseort för sångaren Domenico Modugno som blev världsberömd med sin sång ”Volare”.

Ett kärt smeknamn på Polignano är ”Glass-staden” så passa på att smaka den berömda hemgjorda glassen!

Vi fortsätter till Bari och flygplatsen för att återvända till Sverige.

Boende

Hotell La Sorgente****

Hotel La Sorgente ligger längs strandpromenaden i Savelletri, bara 30 meter från den privata stenstranden som har gratis solstolar och parasoll. Här finns också en pool med havsvatten

Rummen har en LCD-TV, en minibar och ett värdeskåp. I badrummet finns hårtork och gratis badprodukter. Vissa rum har balkong med havsutsikt. Gratis Wi-Fi och en gratis internethörna finns tillgänglig.

Hotellet serverar en varierad frukostbuffé med bland annat croissanter, kallskuret och färsk frukt. Här finns även en bar. Restaurangen serverar traditionella rätter.

Tenuta Monacelle***

Hotellets huvudbyggnaden är ett gammal kloster med tillhörande mindre byggnader och en fridfull park.

A/c, gratis wifi, simbassäng, te- och kaffekokare i alla rum.

 

Reseledare/guide

Lena Pålsson

Lena har bott många år i Italien och tillbringade då somrarna i Apulien. De lokal produkterna som taralle och Putignanos ostar är fortfarande favoriter.

Region

Regionen har en imponerande historia bakom sig. Apulien var under lång tid beläget av grekerna men blev senare övertaget när den romerska dominansen drog fram. Då romarriket blev delat i två delar, västromerskt och östromerskt rike kom Apulien att tillhöra det östromerska som också är känt som det bysantinska riket.
Den bysantinska perioden var dock präglat av ett visst tumult p.g.a. de konstanta lombardiska invasioner som senare blev avlöst av nordmän bl.a. den ganska berömde Robert Guiscard.

Nordmännen drev ut bysantinerna och tog över makten inte bara i Apulien utan i stort sett hela Syditalien inklusive Sicilien. Efter nordmännen övertog den tyskromerska kejsaren Fredrik den 2:e makten i Apulien.

Apulien är den 700 kilometer långa remsa som börjar vid italienska stövelns sporre och sträcker sig ända ner till den plats där klacken går ner i havet. Landskapet är både vackert och torrt, kantat av det lugna Joniska havet och det livligare Adriatiska havet. I norr möter enorma slättmarker, och vi förstår varför Apulien kallas för Italiens brödkorg när vi kör genom oändliga böljande gula vetefält. Centrala Apulien är i stället ett kuperat landskap med vitkalkade inhägnader med vin och olivodlingar och runda kritvita byggnader med konformade tak.

Se på en bild av Apulien så ser ni att regionens kök definitivt påverkats av allt gott som kommer ifrån havet.