Matresa längs Vindelälven

Datum: 27 augusti 2024
Pris 9 850 SEK SEK
Del i dubbelrum exkl. flyg. Svensk reseledare.

Boka resa
  • 3 nätter inkl frukost i dubbelrum
  • Buss för transfer och utflykter
  • Diverse provsmakningar
  • 3 luncher och 3 middagar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare
  • Tillägg för enkelrum 1 950 SEK

Dagsprogram

Välkomna till Guldriket i norr!

Norrbottens och Västerbottens leende landskap bjuder på fjäll, skogar, forsar och havskust men också ett mångbottnat kulturliv och prisbelönt matkonst. Exotiskt i det egna landet lockar! I alla fall känns det exotiskt för oss som bor ”söderut” i Sverige.

I det s k Guldriket frodas mathantverket. Här prisas samiska matkreatörer och själen i hantverket lever i allra hösta grad. Destinationsorganisationen Gold of Lapland driver ett projekt som heter Smaka på Vindelälven och det är precis i Go Slow Travels smak. Det rika skafferiet lockar matintresserade från hela världen och vi har därför återigen valt detta område som destination i Sverige.

Tisdag

Från Skellefteå till Arjeplog

Vi möts i Skellefteå under tidig förmiddag (tåg alt flyg bokas på egen hand) och efter en första presentation beger vi oss ut på gastronomiska äventyr. Här, i den gröna omställningens centrum börjar vår smakresa. Vi rullar mot Vindelälven-Juhttátahkka som är ett av världens nordligaste biosfärområden och hela 1,3 miljoner hektar stort.
I området rinner den vilda och outbyggda Vindelälven fritt. Här gör vi ett fotostopp vid den vackra Beukaforsen för att sedan åka vidare mot den lilla byn Gargnäs och Änglagård som bjuder på lunch.

Vi hinner med ett besök hos Anna-Karin vid Lillträskuddens Gårdsbutik innan vi åker vidare mot Arjeplog och Hotell Hornavan. Hotellet ligger vid stranden till Sveriges djupaste sjö. Här njuter vi av egentid, promenera längs stranden eller besök Arjeplogs kyrka som ligger strax intill Hornavan. Passa på att köpa Kaffetåren (kaffeost) hos Vilt & Kaffe och andas härlig fjälluft!

Onsdag

Från Arjeplog till Ammarnäs

Vi checkar ut efter frukost och förbereder oss på en guidad tur på Arjeplogs stolthet, Silvermuseet. Därefter tar vi oss med buss till Lotta och Tom som driver Båtsouj samecenter. Kryp in i en kåta (tipi), sätt dig bekvämt och gör dig redo för berättelsen om livet genom tiderna, samernas historia samt samspelet mellan människa och natur. Lotta berättar även om sin kunskap om naturens läkeväxter.

Mätta, lugna och fulla av atmosfär åker vi vidare för att landa där vägen börjar – Ammarnäs, men först ett Instagramstopp – byn Hemfjäll ”Byn ve vyn”. Framme i Ammarnäs får Vindelfjällen tala för sig själva. Njut av egen tid, gå en stilla promenad och titta på Vindelfjällen – Sveriges största naturreservat, kika in i lanthandeln eller utmanar vi oss själva och vandrar upp för den branta potatisbacken mitt i byn.

Sedan avnjuter vi tillsammans en god middag hos Ammarnäs Guidecenter där Peter berättar om maten och platsen. Vi kör sedan till Sorsele för övernattning på Hotel River.

Torsdag

Ammarnäs till Skellefteå

Idag lämnar vi vägs ände och åker mot Vildmarkscamp i Malå. Här får vi möta den karismatiske samen Börje Stenlund. Möjlighet finns att mata renarna, klappa eller bara titta på dem. Över en lunch över öppen eld berättar Börje om sitt liv som skogssame, renskötare och företagare.

Mätta och nöjda tar vi oss vidare en liten bit och på andra sidan Malåträsket hittar vi Geostigen. Här guidar en kunnig geolog oss en kort sträcka längs den geologiska stigen. Malå ligger nämligen mitt i Guldriket, Norrlands gruvområde och centrum för den nyligen återupptagna Mineraljakten. Aktuellt och intressant. Här finns även Sveriges största borrkärnearkiv.

Vi hittar ytterligare ett fint fotostopp vid Entré Malå. Ett utkikstorn med milsvid utsikt. Sedan beger vi oss sakta tillbaka mot kusten och Skellefteå. Här checkar vi in på The Wood Hotell, en byggnad som har tilldelats internationella priser för sin banbrytande arkitektur. Trä från de lokala skogarna utgör bokstavligen kärnan i samtliga väggkonstruktioner och byggnaden har blivit förebild för modern, hållbar arkitektur. Här avnjuter vi en gemensam middag.

Fredag

Stanna eller åka hem?

Efter en härlig frukost väntar flyget eller tåg för vissa. Möjlighet att själva stanna kvar över helgen finns. Ni bokar själva weekendpaket på hotellet. Stanna i Skellefteå, shoppa, besök aktuella utställningar på Sara Kulturhus eller strosa runt bland gamla bevarande trähus på Nordanå kulturområde.

Boende

Hotell Hornavan

Hotellet erbjuder boende i en fridfull, lugn och stilla miljö. På tröskeln hittar du äkta vildmark med fantastiska fiskevatten. Hornavan med sina 226 meter är Sveriges djupaste sjö som täcker över 220 kvadratkilometer med djupt kristallklart vatten från glaciärerna.

Relaxavdelningen erbjuder en bastu och två jacuzzis med en fantastisk vy och en avslappnande miljö.

Hotell River Sorsele

I hjärtat av Sorsele, vid Vindelälvens strand, finns Sorsele River Hotel.
Här kan du bo, äta, njuta och varva ner – eller upp – allt efter tycke och behag!
Nära nog utanför hotelldörren väntar ett av Europas största naturreservat, Vindelfjällen och den vackra omgivningen gör Sorsele River Hotel till en oas som andas lugn och harmoni.
Stilrent inredda rum med gratis Wi-Fi och platt-TV
Fri tillgång till vår relaxavdelning.

 

The Wood Hotell

The Wood Hotel by Elite ligger i en av världens högsta träbyggnader med placering i centrala Skellefteå.

I det 20 våningar höga trähuset finns 205 moderna hotellrum i varierande storlek. Allt från dubbelrum till familjerum och sviter. Här är träkänslan ständigt närvarande och i minibaren hittar du lokala produkter.

På bottenplan ligger Elites egna italienska konceptcafé- och restaurang, Paolo’s. På våning fyra ligger Restaurang Mandel med en a’ la carte som bygger på lokala smaker och råvaror. Här är också hotellfrukosten. På 19:e våningen hittar du den asiatiska konceptrestaurangen Miss Voon. Där är känslan internationell och utsikten från skybaren har fått många att referera till storstäder som New York eller Berlin.

På översta våningen ligger Vana Spa. Här erbjuds utomhuspool, bastu och välgörande behandlingar för en rofylld stund i förstklassig spamiljö med en spektakulär panoramavy över Skellefteå.

Reseledare

Anna Israelsson

Reseledare denna gång är Anna Israelsson, från Gold of Lapland. Hon är projektledare för Smaka på Vindelälven där man arbetar med att skapa och testa olika typer av smakrundor/smakresor.