Feelgood resa till Irland

Datum: 14 juni 2024
Pris Pris publiceras under hösten 2023 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Sofia Ymén.

Boka resa
 • Flyg t/r Stockholm alt. Köpenhamn  – Dublin
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 4 måltider exkl. dryck
 • Afternoon Tea
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Ölprovning hos Guiness och provsmakning av whiskey
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Tillägg enkelrum 3 800 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Spännande litterära promenader och Bloomsday!

Varför inte testa en Feelgood-resa till en destination som så ofta associeras till litteratur förutom whiskey och Guinness? Irland, och inte minst Dublin, är synnerligen intressant för kräsna läsare. Och vad kan vara mer lämpligt än att ha med en författarinna på resan! Sofia Ymén är med och delar med sig av sin egen litterära resa och pratar böcker och skrivande.

Dublin har av UNESCO utvalts till en av fem ”Litterära städer” vilket ger extra stöd och uppmärksamhet till lokala författare. Varför inte botanisera bland dessa under resan? De klassiska och mer moderna författarna uppmärksammar vi under resans dagar. Oscar Wilde, Emilie Pine, Claire Keegan, W.B Yeats, Maeve Binchey, Cecelia Ahern, Sally Rooney och Edna O’Brien.

En höjdpunkt på resan blir Bloomsday då James Joyce och klassikern Odysseus firas! Folk klär sig i viktorianska plagg och lyssnar på Ulyssesuppläsningar som sker runt staden.

Vi kommer förstås också att äta Fish’n Chips, få smaka whiskey, Guiness berömda brygd och vi avnjuter en Afternoon Tea tillsammans.

Fredag den 14 juni

Fiskebyn Howth och slottet Malahide

Ceád Mile Fáilte! Välkommen!

Direkt efter ankomst åker vi till den lilla fiskebyn Howth som är belägen på en halvö en dryg halvtimmes resa från flygplatsen. Howth grundades av vikingar och har fått namn efter danskans ord för huvud. På en pub äter vi en klassisk fish’n chips till lunch och tar därefter en kort promenad till fyren.

Senare besöker vi Malahide Castle, ett av de äldsta och mest anrika slotten på Irland. Den äldsta delen är daterad till 1100-talet. Vid slottet finns ett tidstypiskt exempel på hur en slottsträdgård såg ut på 1800-talet.

Om vädret tillåter strosar vi runt där innan vi beger oss in i centrala delen av Dublin och tar in på hotell för fyra nätter.

Lördag den 15 juni

Wicklow, whiskey och klostret Glendalough

Efter frukost är det dags för en heldagsutflykt i det vackra grevskapet Wicklow. Det är känt som Irlands trädgård, inte illa på den redan så gröna ön!
Här spelades delar av filmen P.S. I love you efter att författarinnan Cecelia Ahern lagt en del av bokens handling just här. (Även Braveheart och Excalibur har fått vissa scener inspelade i Wicklow.)

Första besöket görs vid ruinerna av ett kloster som grundades redan under 400-talet av den helige Kevin. Imponerande välbevarat är såväl kyrkobyggnaden som det 33 meter höga runda tornet som inhyste reliker att skydda från vilda vikingar.

Vi fortsätter till Powerscourt där slottet och parken med vattenfall varit scen för ett stort antal filminspelningar. (inget besök dock.)
Men efter en gemensam lunch är det nu fokus på Irlands berömda whiskey och här har vi ett av landets yngsta destillerier. Rundtur och provsmakning innan vi återvänder till Dublin.

Ledig kväll.

Söndag den 16 juni

James Joyces Bloomsday och Guiness

En härlig dag att ströva runt i Dublin! Bloomsday är den dag då den moderna litteraturens mest berömda roman utspelas, James Joyces ”Odysseus”, publicerad 1922. Skildringen börjar klockan 8 på morgonen den 16 juni 1904 och fortsätter fram till gryningen nästa dygn, då antihjälten Leopold Bloom äntligen har kommit till ro i den äktenskapliga bädden, där han ligger skavföttes med sin hustru Molly, som bitvis drömmande och bitvis halvvaken framför det sista kapitlet i romanen, det som brukar kallas Mollys monolog och utmynnar i orden ”och ja sa jag ja jag vill Ja”.
Bloomsday i Dublin är numera lika firad som St Patrick”s Day, Irlands nationaldag, och det är högläsning och folk i tidstypisk klädsel överallt.

Under en kort gemensam stadsrundtur besöker vi huvudgatan O’Connell Street, det nya monumentet Spire of Dublin samt GPO, huvudposthuset, som förr i tiden var en viktig plats för Irlands kamp för självständighet.

Ett måste när man besöker Dublin är Guinness-bryggeriet. Här får vi höra om den glansfulla historien som sträcker sig nära 250 år tillbaka i tiden. Denna fantastiska byggnad är byggd enligt Chicagoarkitektur, med massiva stålbjälkar som håller upp strukturen. Uppe i panorama-baren med strålande utsikt över Dublin bjuds det på en färsk Guinness.

Måndag den 17 juni

Slottet Dalkey och Maeve Binchy Memorial Garden

Vi gör en utflykt till Dalkey som är en idyllisk liten stad söder om Dublin. Här får vi en guidad tur där det berättas om flera kända irländska författare, men fokus blir på Maeve Binchy som bodde här. Turen avslutas vid The Maeve Binchy Memorial Garden.
Det kan hända att vi också får extra litterär stämning då Dalkey Book Festival pågår och vi kan stöta på någon känd nutida författare under vistelsen.

På Fitzpatrick Castle Hotel avnjuter vi en traditionell Afternoon Tea istället för lunch. Det var en regelrätt ritual när det blev på modet under 1840-talet och är fortfarande ett populärt inslag under besök här.

Tillbaka i Dublin gör vi oss sen iordning för en avskedsmiddag med irländsk traditionell underhållning.

Tisdag den 18 juni

Hemresa

Transfer till flygplatsen efter frukost.

Med nya vänner, många intryck och kanske inspiration till att både läsa och skriva Feelgood tackar vi för denna gång!

Boende i Dublin

Hampton by Hilton Dublin ***

Hampton By Hilton Dublin City Centre. Här finns ett gym, en bar, en gemensam lounge och gratis WiFi. Detta hotell ligger nära sevärdheter som St Patrick’s Cathedral, National Museum of Ireland – Decorative Arts & History och Gaiety Theatre. I snackbaren kan du beställa något gott att dricka.
De luftkonditionerade rummen har skrivbord, vattenkokare, kylskåp, värdeskåp, platt-tv och eget badrum med dusch (hårtork finns).
Fitness center finns. Gratis wi-fi.

Ciceron och reseledare

Sofia är ciceron på resan till Irland

Sofia Ymén

Sofia Ymén är läsaren och hästtjejen som drömde om att bli författare och till sist blev just det inom favoritgenrerna feelgood/romance.

Efter 15 år inom HR och som projektledare där hon stöttat chefer i deras ledarskap är hon nu författare på heltid och hjälper dessutom andra som drömmer om författarskapet som lektör och skrivcoach.

Lena är med som reseledare

Lena Pålsson

Ägare till Go Slow Travel och ofta med som reseledare. Fick idén till en Romance-resa efter att ha läst hur denna genre nu är litteraturens största och ständigt ökande.

Den första resan gick till Skottland med Simona Ahrnstedt och sen blev det Feelgood Cornwall med Sofia som också var med till Skottland 2019. Nu dags för det litterära Irland!

Irland

Det litterära Dublin

Dublin är den största staden på Irland och huvudstad i Republiken Irland. Den är belägen nära mittpunkten på Irlands östkust vid mynningen av floden Liffey och i mitten av grevskapet Dublin. Dublin grundades som en vikingabosättning och har varit Irlands viktigaste stad sedan medeltiden. Idag är Dublin Irlands ekonomiska, administrativa och kulturella huvudstad, och är en av Europas snabbast växande huvudstäder.
Vid en intervju 2003 gjord av BBC tillfrågades 11 200 invånare i 112 stads- och jordbrukssamhällen om vilken som var den bästa huvudstaden. Dublin röstades fram som den bästa huvudstaden i Europa att bo i, och Irland som det bästa landet i Europa.

Staden har en världskänd litterär historia som producerat flera kända litterära figurer. Som födelseplats för William Butler Yeats, George Bernard Shaw och Samuel Beckett har Dublin också tre vinnare i Nobels litteraturpris – mer än någon annan stad i världen. Andra inflytelserika författare och pjäsförfattare från Dublin är Oscar Wilde, Jonathan Swift och skaparen av Drakula, Bram Stoker. Även nobelpristagaren Seamus Heaney, född i Nordirland, var bosatt i Dublin.
Staden är kanske mest känd för att vara platsen där några av James Joyces arbeten utspelar sig. Dubliners är en samling korta berättelser av Joyce om incidenter och karaktärer typiska för stadsmedborgare under början av 1900-talet. Hans mest framgångsrika bok Odysseus utspelar sig också den i Dublin med flera topografiska detaljer. Andra författare som J.M. Synge, Seán O’Casey, Brendan Behan, Maeve Binchy, Flann O’Brien, Dermot Bolger, Roddy Doyle och Sally Rooney har också anknytning till staden. Irlands största bibliotek och litterära museum ligger i Dublin, bland annat National Print Museum of Ireland och National Library of Ireland.

Det finns flera teatrar i stadens centrum, och flera världskända skådespelare kommer från Dublins teaterscen, som Noel Purcell, Brendan Gleeson, Stephen Rea, Colin Farrell och Gabriel Byrne. De mest kända teatrarna är Gaiety, Abbey, Olympiaoch Gate Theatre. Gaiety specialiserar sig på musikaler och operaproduktioner och är populär för att öppna dörrarna efter kvällsteater för musikframträdanden, dans och filmer. Abbey Theatre grundades 1904 av en grupp bestående av bland annat Yeats med mål att marknadsföra naturliga litterära talanger. Detta lyckades och teatern har varit startplatsen för några av stadens absolut kändaste författare som Synge, Yeats själv och George Bernard Shaw. Gate Theatre grundades 1928 för att marknadsföra europeisk och amerikansk avantgardekonst. Den största teatern är Mahony Hall i The Helix vid Dublin City University i Glasnevin.

Dublin är också centrum för irländsk konst och den irländska konstnärsscenen. Book of Kells, ett världskänt manuskript producerat av keltiska munkar under 800 f.Kr. och exempel på ökonst visas på Trinity College. Chester Beatty Library har den kända samlingen av manuskript, miniatyrmålningar, anteckningar, teckningar, sällsynta böcker och dekorativ konst av den amerikanska gruvmiljonären (och irländsk medborgare) Sir Alfred Chester Beatty (1875-1968). Samlingen dateras från 2700 f.Kr. och föremålen har hittats i Asien, Mellanöstern, Nordafrika och Europa. Arbeten av lokala konstnärer visas ofta för allmänheten runt St. Stephen’s Green, huvudparken i Dublins centrum. Det finns också flera stora konstgallerier runt staden, bland annat Irish Museum of Modern Art, National Gallery of Ireland, Hugh Lane Municipal Gallery, City Arts Centre, Douglas Hyde Gallery, Project Arts Centreoch Royal Hibernian Academy.
Tre delar av National Museum of Ireland ligger i Dublin. Sedan 1980-talet har Dublins roll som för kulturell- och konstnärlig huvudstad minskat och istället gått över till Galway, där även de bästa gatuteater-akterna i Dublin har flyttats över till Galway för det årliga St. Patrick’s Day-firandet i mars på Irlands nationaldag.