Det betagande Bretagne, en saltstänkt skönhet

Datum: 11-15 september 2024
Pris 20 150 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm-Rennes
  • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 3 luncher inkl dryck
  • Ostron- och ciderprovningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 1 900 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

 

Dagsprogram

Bretagne, en saltstänkt skönhet på den franska västkusten

Bretagne ligger på en halvö avgränsad i norr av engelska kanalen med en natur som bjuder på en variation av klippiga bukter, vackra sandstränder, ljunghedar, mossar och floddalar. Däremellan finner vi ett knippe pittoreska städer, vissa med dramatiskt förflutet som sjörövartillhåll.
Landet mellan Armor och Argoat, bretonska för hav och land, är ett spännande område fyllt av legender och traditioner. Galler, romare och kelter kom alla att lämna sina spår i historien och kanske låg Asterix by just här!

Detta keltiska kungarike anslöt sig sent och motvilligt till Frankrike och man hade egna skatter och lagar fram till den franska revolutionen 1790.
Man håller på traditioner och även om inte så många talar bretonska så är vägskyltar tvåspråkiga och man ska inte slå samman bretoner med övriga fransmän för man håller på sin egen kultur. Respekten för traditioner återfinns i matkulturen men liksom grannen Normandie finns cider, goda ostron och en egen variant av calvados.

Under våra dagar tillsammans upptäcker vi de medeltida städerna Dinan och St Malo, vi åker till det unika Mont St Michel, vi beundrar den rosa granitkusten och det magnifika klostret Abbaye de Beauport.

Onsdag

Donemat en Breizh! Välkomna till Bretagne!

Vi flyger med KLM/AF och anländer efter en mellanlandning i Amsterdam/Paris till Rennes i Bretagne under kvällen. Efter en kort resa med vår buss kommer vi till den förtjusande medeltida staden Dinan där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell.

Torsdag

Sjörövarstaden Saint Malo

Dinan vid floden Rance är full av medeltida charm som gjort den till populär filmkuliss ett antal gånger, men har också en viss pondus med sina drygt 70 historiska monument. Vi gör en promenad mellan korsvirkeshus och smala kullerstensgator och ser den medeltida ringmuren. Efter ett besök i Dinans välbevarade slott från 1300-talet smakar vi på specialiteten crêpes dentelles som är flortunna knapriga kakor.

Efter en gemensam lunch på ett crêperie åker vi till sjörövarstaden St Malo, en av Bretagnes mest berömda städer. Under sin storhetstid som hamnstad handlade man med Indien och den forna glansen syns i unika eleganta hus. Här strosar vi runt och insuper atmosfären, känner doft från hav och sälta. Den som önskar kan även promenera ovanpå de välbevarade stadsmurarna och njuta av utsikten över havet och öarna innan återfärden till Dinan.

Fredag

Magiska Mont Saint-Michel i Normandie

Endast fem mil bort ligger världsarvet Mont Saint-Michel, halvön vars historia går tillbaka till år 709 då man grundade en helgedom till ärkeängeln Michael på den klippiga toppen. En unik arkitektonisk byggnad och ett naturfenomen i en klass för sig själv där klippan oftast är en ö gör detta till en av Frankrikes mest besökta platser. Det är en imponerande syn vi har framför oss där det gamla klostret tronar på den konformade klippan mitt den stora tidvattensbukten.

Efter detta besök in till grannen Normandie åker vi tillbaka över gränsen till det bretonska naturreservatet Pont de Grouin för att njuta av en lunch på en restaurang belägen precis vid havet.

Vi avslutar dagen vid den lilla staden Cancale som gör anspråk på att odla de bästa ostronen i världen. Tidigare levererade man dagligen ostron till kungen i Versailles och senare till Napoleons fälttält. Vi besöker en ostronodling där vi förutom smakprov får veta mer om denna spännande och eftertraktade mollusk.

Lördag

Cider, kloster och rosa granitkust

Idag gör vi en utflykt västerut längs den spektakulära rosa granitkusten. Här kan man utan överdrift säga att himmel och hav smälter ihop på ett enastående sätt! Vi stannar till i någon av fiskebyarna för att titta närmare på de världsunika rosa klippformationer som är ett naturskyddsområde och ett utmärkt ställe för att se ebb- och flodväxlingar.

Precis som i Normandie har man gott om äpplen här i Bretagne och naturligtvis görs goda drycker av frukten. Vi besöker en producent av äkta bretonsk cider och får en visning samt provsmakning.

Efter en gemensam lunch baserad på havets läckerheter besöker vi det magnifika klostret Abbaye de Beauport.

Tillbaka i Dinan möts vi för ett äta en god middag tillsammans.

Söndag

På återseende!

Transfer till flygplatsen i Rennes och hemresa. Au revoir!

Boende

Le Challonge***

Le Challonge. Detta familjedrivna hotell ligger mittemot det berömda Duguesclin-torget i centrala Dinan, i närheten av slottet och slottsruinerna. Här erbjuds rymliga rum med gratis Wi-Fi.

De ljudisolerade rummen på Hôtel le Challonge kan alla nås med hiss, och har platt-TV med satellitkanaler och eget badrum med hårtork.

Obs inte minibar eller a/c.

Reseledare/guide

Lena Pålsson

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen mer än 20 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Det franska köket är en favorit!

 

Region och karta

Bretagne

Bretagne är en halvö i nordvästra Frankrike, avgränsad i norr av Engelska kanalen och i söder av Biscayabukten. Bretagne är också en fransk region omfattande departementen Côtes-d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine och Morbihan.

Dagens huvudort är Rennes, men historiskt har Nantes varit Bretagnes huvudort. Bretagne är även ett historiskt landskap, där det keltiska språket bretonska talas av en endemisk minoritet.
Franska, det enda officiella språket i den franska republiken, är i dag talat över hela Bretagne. De två regionala språken har ingen officiell status enligt staten men talas av omkring en miljon invånare. Språken är bretonska, främst talat i väst men även över hela Bretagne, ett keltiskt språk besläktat med kymriska. Gallo, talat i öst, är ett av oïlspråken. Flera skyltar i Bretagne är skrivna på både franska och ett av de två inofficiella språken.

Bretagne, landet mellan Armor och Argoat – bretonska för hav och land – erbjuder överraskande landskap och ett varierat klimat. Insup den stärkande och uppfriskande bretonska havsluften! Utforska stränderna, havsklipporna, ljunghedarna och medeltidsstäderna! Ös ur dess rika historia. Dela dess kultur, identitet och sanna natur.  Känn rytmen av de bretonska tonerna vid någon av alla fester och festivaler! Kliv in i en pub och omsluts av gemenskapen! Och viktigast av allt, ta dig tid att koppla av och njuta!

Bretagnes unika havskust Smaragdkusten med fribytarstaden Saint-Malo omsluten av sina fästningsmurar och den gåtfulla Rosa granitkusten är några av anledningarna till att Bretagnes kust inte liknar någon annan. Den gamla tullarvägen Sentier des Douaniers mitt emellan hav och land är idag en populär vandringsled. Under sommarhalvåret blandas dofterna av ärttörne och ginst med de uppfriskande vindarna från havet.

Strödda utmed Bretagnes kustlinje ligger en rad förtrollande vackra öar. Öarna Ile de Groix, Ile de Bréhat, Ile d’Ouessant , Belle-Ile en Mer och Glénanarkipelagen döljer alla orörda stränder, skyddade vikar och vackra fyrtorn… Ögruppen Sept-Iles utgör det viktigaste fågelreservatet längs den franska kusten. Här häckar lunnefåglar, toppskarvar och havssulor. Ett annat paradis för fåglar och ornitologer är halvön Cap Fréhel. Vandra längs den hundratals kilometer långa kuststräckan och beundra de välbevarade landskapen i Morbihanbukten från någon av kuststigarna. Morhiban, som på bretonska betyder ”Lilla havet”, gömmer många vilda och förödande vackra landskap, som Ile aux Moines (Munkön).

Mellan myt och historia; Bretagnes parlament, som idag används som appellationsdomstol, är inte bara en regional historisk symbol utan också ett av de arkitektoniskt mest framstående byggnadsverken i Bretagnes huvudstad Rennes. På konstmuseet i Pont-Aven har du möjlighet att göra närmare bekantskap med de konstnärer som förevigat Bretagnes landskap i sina verk, från Maurice Denis till Paul Gauguin. Bretagne tilltalar alla generationer. Barnens favoriter är Stora akvariet i Saint-Malo, zoologiska parken i Pont Scorff och Océanopolis i Brest. Vandra i trollkarlen Merlins, fen Vivianes och kung Arthurs fotspår i Brocéliandeskogen eller förhäxas av fen Mélusine på Château de Fougères. Kopplingarna mellan myt och historia är starka även på platser som abbotsklostret Mont-Saint-Michel (som ligger i Normandie men på bara 4 km avstånd från Bretagne), vid megaliterna i Locmariaquer och vid stenarna i Carnac. Kalvarier, kyrkliga högtider och kapell… Bretagne är starkt format av sina religiösa traditioner, och här hittar man utsökta exempel på medeltida sakral arkitektur, som exempelvis abbotsklostret i Beauport och Saint-Pierrekatedralen i Vannes.

Bretonska specialiteter och delikatesser Bretagnarna har alltid haft stor respekt för traditioner och har bevarat många av sina lantliga recept som bovetepannkakor, varm cider i kopp, starkvinet chouchen gjort på honung, överdådiga skaldjurstallrikar, kötträtten kig ha farz eller kakorna far breton och kouign-amann.

Under den traditionella folkfesten fest-noz samlas bretagnarna för att dansa folkdans natten lång. Musikfestivalerna Festival du Bout du Monde, Festival des Vieilles Charrues, Festival de Cornouaille, Festival des Filets Bleus och Festival interceltique de Lorient hettar upp den bretonska sommaren. Båttävlingar som ensamseglingloppen La Route du Rhum och La Solitaire du Figaro, eller seglingsveckan Semaine du Golfe du Morbihan vittnar om bretagnarnas kärlek till havet, medan Festival Etonnants Voyageurs hyllar upptäckarlustan.

Bli betagen av Bretagne! Be Breizh!