Gardasjön, cykelresa i nordöstra Italien

Datum: Valfria datum mars-juni och sept-okt 2024
Pris 14 950 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning

Boka resa
 • Transfer t o r flygplats
 • Bagage-transport mellan hotellen
 • Fyra nätter på hotell inkl frukost
 • Två hotellmiddagar exkl dryck
 • Tre luncher inkl dryck
 • Tre vinprovningar
 • Följebil med mekaniker dag 2,3,4
 • Cykelguide med dag 2
 • Cykel och hjälm dag 2,3,4
 • Tågresa Mantova-Montagnana dag 3
 • Tillägg el-cykel 2 800 SEK
 • Avdrag 700 SEK om över 6 personer

Dagsprogram

Skön cykling i nordöstra Italien

Välkomna till en härlig upplevelse på cykelsadeln i regionerna Veneto och Lombardiet. Naturen är vacker med gröna backar runt Verona och Gardasjön och i Veneto som är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien blir det dagliga vingårdsbesök.

Området är rikt på kulturella skatter, här finns många spår från romartiden och de bysantinska influenserna är tydliga. Venetos kök är präglat av fisk och skaldjur vid kusten medan man längre in i landet äter mer kött och vilt. Här används smör lika ofta som olivolja och polenta och risotto är lika vanligt som pasta.
Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo, regionens smaker som vi tar del av på restauranger och vingårdar och avkoppling när vi kommit fram till dagens huvudmål. Cyklar, hjälmar, följebil och fyra hotellnätter ingår i resan. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Benvenuti!

Privat transfer från Venedigs eller Veronas flygplats till Peschiera del Garda där hotellet Bell’Arrivo ligger strategiskt i den gamla stadsdelen alldeles vid sjön.
Peschiera ligger vid Gardasjöns södra ände och är en stad med anor från 1500-talet. Delar av den gamla stadsmuren finns kvar. Ta en stund för att strosa på strandpromenaden eller kanske ta en spritzer och lite gott att äta på en av barerna vid sjön.

Dag 2

Cykeltur längs Gardasjön

Ni bekantar er med tvåhjulingarna och cyklar sedan iväg längs Gardasjöns strand. Norrut först till den mysiga byn Bardolino, mitt i ett vindistrikt och på en cantina i närheten gör ni en första vinprovning. Därefter fortsätter ni till orten Garda, en f d fiskeby med anor från 900-talet, där ni kan ta en vätskepaus och strosa runt. Lunch serveras på en trevlig trattoria med utsikt över sjön.

Om ni vill cykla lite extra så rekommenderas ett besök på San Giorgio-klostret där munkarna bjuder på provsmakning av egenproducerad olivolja och vin.

Under vägen tillbaka kanske ett dopp i den glittrande sjön lockar? Cykling 50 alt 60 km. (Obs att vissa sträckor oundvikligen blir på biltrafikerade vägar).

Dag 3

Renässansens Mantova och muromgärdade Montagnana

Efter frukost cyklar ni inåt landet genom ett vackert jordbrukslandskap längs floden Mincio.
Dagens vinprovning görs på det trevliga Cantina Ricchi strax innan Marmirolo där ni sedan stannar för att avnjuta en rustik lantlunch. Med nya krafter trampar ni vidare in i regionen Lombardiet till den praktfulla renässansstaden Mantova. Det gamla hertigpalatset är huvudattraktionen och ett tacksamt fotomotiv.

Efter ett uppehåll på torget med en glass eller något annat läskande lämnar ni efter en tur på ca 55 km cyklarna till följebilen och tar lokaltåget till nästa övernattningsort, Montagnana som på avstånd ser ut som en vacker filmkuliss med den välbevarade stadsmuren.

Här tar ni in på det charmiga hotellet Aldo Moro beläget alldeles runt hörnet från Piazza Vittorio Emanuele II där den vackra 1400-talskatedralen ligger.

Dag 4

Via Euganska kullar till Padova

En morgonpromenad för att fotografera den medeltida stadsmuren kanske lockar?
Även idag har ni en cirka 55 km lång cykeltur som till att börja med tar er över de Euganska kullarna fram till floden Brentas kanal flankerad av venetianska villor. Första delen är något kuperad sedan blir det ett flackt landskap där det är lätt att få upp farten.

I Montegrotto stannar ni för lunch innan ni fortsätter till vingården La Mincana för den dagliga vinprovningen. Dagen avslutas i den medeltida staden Padova, känd för sin imponerande kyrka, San Antonio. Men även resten av staden är vacker och intressant att upptäcka på egen hand. I Padova tar ni in på ert centralt belägna hotell Plaza för sista natten.

Dag 5

Arrivederci!

Transfer till flygplatsen.

Boende

Hotel Bell’arrivo

Ett litet hotell, enkelt men med perfekt läge. Bell’Arrivo erbjuder en mycket trevlig bar som organiserar happy hour och en terrass alldeles vid vattnet. Gratis wifi i allmänna områdena.

Hotel Aldo Moro

Mycket charmigt familjeägt hotell med bra kvalitet på frukost och middag. Under sommaren serveras måltiderna i den stora trädgården. Rummen på Hotel Aldo Moro är elegant inredda med kristallkronor och mörka trämöbler. Alla de luftkonditionerade rummen har plattskärms-TV och Wi-Fi.

Hotel Donatello

Hotel Donatello ligger i Padovas historiska centrum, framför Basilica di Sant’Antonio. I närheten ligger den gamla botaniska trädgården Orto Botanico och Prato della Valle, ett av Italiens vackraste torg.
En kort promenad från Donatello ligger Cappella degli Scrovegni. Där kan du beundra fresker av Giotto. Det historiska Caffè Pedrocchi och universitetet ligger även de på kort promenadavstånd.

Gratis Wi-Fi och a/c.

Att tänka på

Bra att tänka på inför avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.
Dagsetapper varierar men ligger mellan 40 – 60 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat och en följebil står till gruppens förfogande under dagsetapperna. Du förses med vatten under cykelturerna men en egen vattenflaska rekommenderas. En liten ryggsäck, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du får låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region/Karta

Mångfacetterat landskap med intressanta kulturstäder

Veneto är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Regionen räknar över 20 DOC zoner och en mängd underkategorier, många av dess viner, både torra och Spumanti.

Betydelsen av vinframställning i Veneto understryks av det här skapades den allra första italienska skolan för vinodling och oenologi. Dessutom var Veneto den första regionen att utgöra den första strada del vino eller ”vinväg”.

Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Landskapet är vackert med stora skiftningar, från bergen i norr till de breda sandstränderna vid kustområdena. Regionens huvudstad sedan över 1000 år är det sägenomspunna Venedig, en sann reseupplevelse som trots myller av turister har en magi som få andra städer. Under 1100- till 1300-talet var Venedig en världsmakt, vars många palats nu har blivit till museer, hotell och bostäder.