Cykelresa vid Lago Maggiore

Datum: Valfria datum april-juni och sept-okt 2024
Pris 14 675 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning

Boka resa
  • Transfer t o r flygplats
  • Bagage-transport mellan hotellen
  • Fyra nätter på hotell inkl frukost
  • Två hotellmiddagar exkl dryck
  • Tre luncher inkl dryck
  • Cykelguide, cykel och hjälm dag 2,3,4
  • Tillägg matlagningsklass 1 800 SEK
  • Tillägg el-cykel 2 800 SEK
  • Avdrag 800 SEK p p om över 6 personer

Dagsprogram

Skön cykling från kanal till sjö

Välkomna till en härlig upplevelse med tre olika dagsturer på vår cykelresa. Lago Maggiore, norr om Milano, är den näst största och anses vara den vackraste av Italiens sjöar. Klimatet är milt och genom århundraden har parker och trädgårdar anlagts och frodats. Utmed kusten ligger charmiga små städer, fina strandpromenader och vackra villor.

Sjön har sin västliga del i regionen Piemonte, den östliga i Lombardiet, och i norr tittar den in i Schweiz. Här cyklar ni och mår gott med italiensk mat och dryck som traditionen bjuder. Och kanske lagar er egen middag en kväll?

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo, regionens smaker som vi tar del av på restauranger och avkoppling när vi kommit fram till dagens huvudmål. Cyklar, hjälmar, följebil och fyra hotellnätter ingår i resan. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Benvenuti!

Privat transfer från Milanos flygplats till den fina lilla staden Abbiategrasso där hotellet ligger inom promenadavstånd från den fina gamla stadsdelen. Ta en stund för att strosa på gator utan turister och kanske ta en spritzer på en av barerna vid piazzan.

Dag 2

Cykeltur längs Naviglio-kanalen

Ni bekantar er med er guide och tvåhjulingarna innan ni tillsammans cyklar iväg längs floden Ticino och kanalen Naviglio. Utgrävandet av kanalen Naviglio Grande tog fart år 1177 och utgjorde en av de första och viktigaste kanalerna i det lombardiska området under medeltiden. Det tog ungefär 80 år att konstruera kanalen som idag är ca 50 kilometer lång och från 22 till 50 meter bred.

Sista delen går genom Ticino River Natural Park och bjuder på härligt grön omgivning fram till sjön Lago Maggiore som ni når vid Sesto. I Belgirate tar ni in på Villa Charlotta för tre nätter. Middagen serveras på hotellet. Cykling ca 70 km. (Obs att vissa korta sträckor oundvikligen blir på biltrafikerade vägar).

Dag 3

Lago Maggiore från ovan

Efter frukost är det dags för en lite mer utmanande cykeldag men den bjuder också på panoramiska vyer över sjön. Ni ser bl. a de Borromeiska öarna som har varit i släkten Borromeos ägo sedan 1600-talet.

Från Arons stiger vägen och ni cyklar en bit på Alto Vergante, en sträcka på kvinnornas Giro d’Italia. Efter ca 17 km kan det smaka gott med en espresso i byn Meina. Just vid Lago Maggiore finns ingen direkt vinproduktion men prova gärna det närproducerade vinet Arnese. I den lilla byn Brovello-Carpugnino med lutande kyrktorn stannar ni för lunch.

Efter uppförsbackar går turen nedför och i Stresa har ni nått sjön igen. Denna berömda turistort och sjöns metropol har gamla anor men nu syns mest stora hotell och barer. Ta ett uppehåll på torget med en glass eller något annat läskande innan ni fortsätter längs sjön tillbaka till Belgirate.
Cykling ca 60 km.

Dag 4

Naturpark och rosa marmorbrott

Dagen börjar med en tur tillbaka mot Stresa innan ni fortsätter in på smalare stigar i naturparken längs floden Torcio. Snart ser ni Camoscio-berget med sina karaktäristiska rosa marmorstenbrott. Den fraktades redan på 1300-talet via Naviglio-kanalen till Milano för att användas till den mäktiga katedralen. Möjligheten finns att besöka Lino, en av få hantverkare som nu restaurerar marmorskulpturer från Milanos katedral.

Ni når den mysiga lilla sjön Mergozzo och stannar för lunch innan ni återvänder mot Belgirate.

Middag på hotellet. Kanske väljer ni att prova på att laga lite mat innan, troligtvis gnocchi och tiramisu.

Dag 5

Arrivederci!

Transfer till flygplatsen.

Boende

Hotel Italia

Ett litet hotell, enkelt men fräscht och nytt med bra läge. Gratis wifi i allmänna områdena.

Hotel Villa Carlotta

Stort hotell vid sjön med park och pool på baksidan. Alla de luftkonditionerade rummen har heltäckande mattor, TV, säkerhetsfack och minibar. Gratis Wi-Fi i receptionsområdet.

Att tänka på

Bra att tänka på inför avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 40 – 70 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat och en guide står till ert förfogande under dagsetapperna. En egen vattenflaska rekommenderas. En liten ryggsäck, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du får låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region/Karta

Lago Maggiore

Klimatet vid sjön Lago Maggiore är milt, och genom århundraden har parker och exotiska trädgårdar anlagts och frodats. Sjön har sin västliga del i regionen Piemonte, den östliga i Lombardia, och i norr tittar den in i Schweiz. Västsidan är den livligaste, med många hotell och restauranger i orter som Arona, Stresa och Pallanza.

Stresa med sin blomsterprakt och tjusiga villor är sjöns metropol. Från den eleganta strandpromenaden ser man över till öarna Isole Borromee (Isola Bella och Isola Madre) med palats och utsökta barockträdgårdar att dröna bort en dag i. Båtfärder på sjön gör du förstås också. De internationella musikveckorna i Stresa lockar stor publik, så boka hotell i god tid.

Intill Stresa ligger Verbania-Pallanza, där bl a kompositören Toscanini njöt sina somrar. Strategiskt belägna Arona var en gång i tiden en viktig handelsstation mellan Milano och Schweiz, och har ett historiskt intressant och pittoreskt centrum. Bakom skyddar berg och djupa skogar.

1800-talsvillor sätter sin rofyllda prägel på Laveno-Mombello på sjöns östra sida. Härifrån tar du linbanan upp på berget Sasso del Ferro, för en fottur upp till en utsiktspunkt med strålande vyer över sjön. Eller ta en båttur till eremitens S. Caterina del Sasso från 1200-talet. Den pyttiga sjön Lago di Mergozzo bara några kilometer från Pallanza bjuder på en småskaligare sjöupplevelse, också välbesökt av sportfiskare.