Cykelresa i sydfranska Occitanien

Datum: Valfria datum april - oktober 2024
Pris 12 750 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All cykelutrustning.

Boka resa
  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor
  • Sex nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* boende
  • Bagagetransfer
  • GPS
  • Tillägg el-cykel 1 450 SEK
  • Tillägg extra natt i Toulouse från 950 SEK
  • Tillägg för högsäsong juli-augusti 875 SEK

Dagsprogram

Välkommen till Occitanien!

Välkomna till ett kanske mindre känt område men regionen Occitanien bjuder på många guldkorn och en spännande historia. T ex korstågen mot de katarska ”kättarna” under 1200-talet som tvingade den självständiga regionen att förena sig med Frankrike.
Cykelresan börjar i Toulouse som trots sina kopparröda tegelbyggnader kallas för den Rosa staden. Kanske passar den Lila staden bättre då viol är stadens symbol. Det här är en perfekt utgångspunkt för att utforska Occitaniens hjärta.
Denna färgstarka region i sydvästra Frankrike bjuder på Eleganta och högt belägna hus, s.k. bastides, fridfulla floder, mystiska grottor, vildvuxna högplatåer, imponerande konstverk och några av Frankrikes vackraste byar kan alla upptäckas under behagliga cykelturer.

Dagsprogrammet bjuder på cykling i eget tempo. Cyklar, transfer, bagagetransport och sex hotellnätter ingår i resan. Obs el-cykel kan fås mot pristillägg. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Ankomst Toulouse

Egen transfer från flygplatsen till ert första boende i Toulouse. Beroende på ankomsttid levereras cyklar och dokumentation med cykelkarta levereras under dagen, alternativt dagen efter på morgonen.

Dag 2

Från Toulouse till Gaillac

Dags att lämna den myllrande storstaden Toulouse och trampa iväg mot lugnare landsvägar.
Ni cyklar in i ”Le Pays de Cocagne”, som trakten kallas. Det är ett område som alltid beskrivs som ett land av överflöd och rikedomar. Slår man upp Cocagne i lexikonet står det översatt till ”sagoland”.
Snart når ni de typiska befästa byarna som här kallas bastides. Först Saint-Sulpica la Pointe grundad under 1200-talet, sen Isle-sur-Tarn vid floden Tarn.
I Rabastens kan ni stanna för att beundra kyrkan Notre Dame du Bourg. Världsarv och ett viktigt stopp för de som går pilgrimsleden till Santiago de Compostela.
Senare når ni Gaillac, ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, definitivt det äldsta i Sydvästra delen av landet. Vinodlingarna ligger tätt på mjuka kullar på båda sidor av floden Tarn.
I staden Gaillac tar ni in på hotell för en natt.

(Cirka 6 mil cykling. Höjdskillnad 400 meter.)

Dag 3

Från Gaillac till Albi

Första stopp under dagens cykling blir Castelnau de Montmiral. Denna medeltida by som dominerar Tarns dalgång tillhör de s k Frankrikes vackraste byar.

Under eftermiddagen anländer ni till Albi ansedd som en av de mest romantiska städerna i Occitanien. Och visst ligger katarernas röda tegelbyggnader vackert där de speglar sig i floden Tarn.
Biskopsstaden Albi är utnämnt som världsarv av Unesco och den mäktiga katedralen Sainte-Cécile är en imponerande tegelfästning i gotisk stil. Vägg i vägg med katedralen ligger Palais des Evêques med Toulouse-Lautrec-museet. Konstnären som mest förknippas med Montmartre i Paris föddes här.

En natt på hotell.

(Cirka 4,4 mil cykling. Höjdskillnad 410 meter.)

Dag 4

Från Albi till Saint-Antonin-Noble Val

Idag når ni ”himmelska höjder” när ni kommer till den vackra byn Cordes-sur-Ciel. ”Cordes i himmelen” är en fästning från 1200-talet som sticker upp på toppen av ett berg. Lämna cykeln en stund och gå på kullerstensgata upp till den vackra byn och njut av en vidunderligt vacker utsikt över dalen längs floden Cérou. Varför inte besöka Jardin des Paradis, en trädgård som lockar till en kontemplativ promenad och en kopp te i skuggan av ett skirt lövverk.

Dagens sträcka avslutas i Saint-Antonin-Noble Val, ännu en medeltida stad, där ni tar in på ett charmigt boende för en natt.
(Cirka 5,4 mil cykling. Höjdskillnad 415 meter.)

Dag 5

Från Saint-Antonin-Noble Val till Montauba

Nytt spännande landskap när ni trampar vidare mot ravinen Gorges de l’Aveyron och den lilla byn Brousses. Ett område med vildvuxen grönska men också rikt på historia vilket ni förnimmer i den medeltid staden Penne och inte minst i Bruniquel.

Dagen avslutas i staden Montauban, känd för sin charmiga atmosfär och vackra arkitektur. Staden är en av de äldsta städerna i Frankrike och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Montauban är födelseplatsen för konstnären Jean-Auguste-Dominique Ingres vars konstverk kan beskådas på Musée Ingres-Bourdelle.

Staden har en av de äldsta broarna i Frankrike, Pont Vieux, som byggdes på 1300-talet över floden Tarn.
(Cirka 5,8 mil cykling. Höjdskillnad 610 meter.)

Dag 6

Från Montauban till Toulouse

Från Montaubans marina och Port Canal cyklar ni längs kanalen till Montech där ni ser den berömda båthissen.

Det här är en fridfull sträcka att trampa fram innan ni når det betydligt livligare Toulouse. Här tar ni in på hotell för resans sista natt.

(Cirka 6 mil cykling. Höjdskillnad 100 meter.)

Dag 7

Hemresa

Dags att säga Au Revoir och checka ut inför hemresa.

Boende

Bekväma boenden längs vägen

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Bra att tänka på innan avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.