Cykelresa i England

Datum: Valfria datum april-okt 2024
Pris 12 750 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning.

Boka resa
  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor
  • Sex nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* boende
  • Bagagetransfer
  • Tillägg el-cykel 360 SEK per dag

Dagsprogram

Cykelresa i Oxfordshire och Cotswold

Flyg till London Heathrow eller Gatwick, ta tåg eller buss till Oxford cykla några dagar, ta tåget från Bath tillbaka till London.

Välkomna till en härlig upplevelse på cykelsadeln i den vackra landsbygden i Oxfordshire och Cotswolds! Byar av honungsfärgad sten, uråldriga pubar, välbevarade medeltida kyrkor och pittoreska små byar, ja det är England när det är som mest hänförande! Dessa grevskap i centrala England är ett område som har fått epitetet ”Area of outstanding beauty”, dvs. ett erkänt naturskönt område.

Här cyklar ni på lugna landsvägar genom ett böljande vackert landskap. Frodig grönska, vackra trädgårdar, romerska ruiner, den intellektuella kulturens säte Oxford mm
Cotswolds är också “real ale country”. Här finns många mikrobryggerier med sin egen variant av drycken.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo, regionens smaker som ni tar del av på restauranger och pubar och avkoppling när ni kommit fram till dagens huvudmål. Cyklar, hjälmar, bagagetransport och fem/sex hotellnätter ingår i resan. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Welcome to Oxford!

Ni tar er på egen hand till Oxford, t ex om ni flyger till London går det bra att ta tåg till Oxford, sedan tåg tillbaka från Bath.
(Varför inte komma en dag tidigare för att ordentligt kunna utforska staden som är mest känd för sitt universitet? Många av byggnaderna känns igen från tv-serierna Kommissarie Morse och Kommissarie Lewis.)

Beroende på ankomsttid till Oxford utforskar ni kanske den historiska universitetsstaden Oxford innan det är dags att bekanta sig med cykeln. Trampa sen ut i ett kuperat landskap med charmiga byar för att i valfritt tempo njuta av natur och den karaktäristiska arkitekturen.

Längs lugna långsamt flytande vattendrag kommer ni in i det berömda Cotswold vars namn kommer från de stenmursomgärdade (cots) får-hagarna (wolds).

Under medeltiden blev Cotswolds rikt på ullhandel men utkonkurrerades under 1800-talet av norra England. Av denna anledning exploaterades inte Cotswolds och har ännu ett levande jordbrukssamhälle med mängder av betande får i denna böljande idyll.

Dagen avslutas i en av Englands vackraste små medeltida städer, Burford.

42 km lätt cykling.

Dag 2

Vakna upp till Cotswolds skönhet!

Känslan av svunna tider infinner sig lätt när man cyklar i Cotswolds. Den typiska arkitekturen med gula stenlagda murar och hus som ofta har halmtak, vackra trädgårdar och romantiska byar tar er tillbaka till 1800-talet.

Ni cyklar längs lugna landsvägar fram till Northleach, en marknads-stad med anor från 100 e Kr. Här är det lämpligt att stanna för lunch.

Cykelturen fortsätter sedan till Chedworth och en romersk villa från 300-talet. Med sina vackra mosaiker, romerska bad och tempel är det en av Storbritanniens viktigaste och största romerska lämningar.

Dagen avslutas i Bibury. 37 km, medelsvår cykling.

Dag 3

Från romare till anglosaxare

Idag cyklar ni längre in i Cotswolds på väg till staden Cirencester. Nu snarare en modern metropol men spår finns av den stad som var så viktig för romarna. Bl. a finns en amfiteater kvar.

Efter lunch i Cirencester är det dags att ta sig ut ur centrum och in i lugnet igen. Den meditativa cyklingen avbryts endast av enstaka skymt av djur i denna agrikulturella del av Cotswolds.
Dagen avslutas i Tetbury som har anor från den anglosaxiska perioden. I närheten ligger Highgrove House, där Charles, då prins av Wales bodde med sin Camilla. Delar av trädgården kan besökas.

40 km enkel cykling.

Dag 4

Cykla i romarnas fotspår

Denna dag fortsätter i romarnas fotspår. Ni cyklar längs den nedre södra sidan av Cotswolds via små byar och städer i grevskapen Gloucestershire och Wiltshire.

Ni är aldrig långt ifrån Fosse Way, den romerska här- och handelsväg som knöt samman Exeter i Sydvästra England med Lincoln och East Midlands.

Varför inte stanna för en traditionell publunch i saxiska Norton? Dagen avslutas i den livliga staden Corsham där pubar bjuder på musik och trevligt stämning.

40 km enkel cykling.

Dag 5

Filmernas Harry Potter och Downtown Abbey

Börja dagen med ett intressant besök i den kulturskyddade staden Lacock som med sin genuina välbevarade karaktär är en populär plats för filminspelningar som t ex Harry Potter och Downtown Abbey.

Passa på att handla godsaker till picknick om vädret tillåter, annars finns förstås lokala tavernor och pubar.

Under eftermiddagen fortsätter ni genom den lugna landsbygden fram till den fantastiska pärlan Bradford-upon-Avon som är känd för sina lustigt pittoreska små butiker. Saint Lawrence-kyrkan i staden från 900-talet är en av Englands få fullständigt bevarade byggnader från för-normandisk tid.

(Den som vill cykla lite extra kan Iford Manor som har en fin privat trädgård.)

Dagen avslutas i Bath, staden som är känd för sina romerska bad, sin georgianska arkitektur och Jane Austens böcker!

42 km lätt cykling.

Dag 6

Cykelfri dag i Bath

Dagen är ledig för att på egen hand utforska Bath.

Dag 7

Hemresa

Transfer på egen hand till flygplatsen.

Boende

Bekväma boenden längs vägen

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Bra att tänka på innan avresan

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt.

Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.