Cykelresa i Baskien

Datum: Valfria datum april-okt 2023
Pris 10 650 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All cykelutrustning.

Boka resa

 

  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor
  • Fem nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* boende
  • Två middagar exkl dryck
  • Bagagetransfer
  • Tillägg el-cykel 950 SEK
  • Tillägg extra natt i Biarritz från 950 SEK

Dagsprogram

Baskien, vår nya destination för cykelresan

Det genuina Baskien ligger beläget vid Pyrenéernas fot. Inåt landet råder fortfarande pastoral frid med levande traditioner från den baskiska kulturen. Inte minst den särpräglade arkitekturen, och även det baskiska språket är till viss del levande. Än i dag vet ingen riktigt vilka baskerna egentligen är eller varifrån de kom. Deras ursprung, deras språk – som inte liknar något annat, deras uråldriga seder och traditioner är fortfarande ett mysterium.

Slut dina ögon och fantisera om en perfekt dag på cykeln, det kan mycket väl passa in på denna resa i franska Baskien! Denna färgstarka region med vacker varierande natur är också ett gastronomiskt högsäte på båda sidor av den spansk-franska gränsen.

Biarritz på den franska sidan av atlantkusten är en blandning av surfkultur, sekelskiftsflärd och baskiska traditioner. Tummelplats för kungligheter och celebriteter som Chaplin och Hemingway vars bok ”Och solen har sin gång” utspelades i området.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo. Cyklar, transfer, bagagetransport och fem hotellnätter ingår i resan. Obs el-cykel kan fås mot pristillägg. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Ankomst Biarritz

Ni tar er till hotellet i Biarritz på egen hand. Med sitt unika läge vid Biscayabukten och Pyrenéerna har staden lockat generationer av surfare men också livsnjutare av lugnare kaliber.

Missa inte att besöka de sekelgamla saluhallarna som bjuder på ett mat-skådespel av högsta rang.

Dag 2

Längs Baskiens vackra kustväg

Cyklar och dokumentation med cykelkarta levereras under morgonen, alternativt dagen innan om så önskas.

Nu är ni redo att trampa iväg och upptäcka den generösa natur som den Baskien erbjuder! Längs kusten cyklar ni in i Spanien efter att ha passerat små vackra städer som t ex medeltidsstaden Saint-Jean-de-Luz. Det var ett fruktat piratnäste innan ton- och sardinfiske tog över. Här föddes kompositören Maurice Ravel vars dramatiska toner sägs ha inspirerats av det eko Atlantens vilda vågor gav mot bergens klippväggar.

Ni når gränsfloden Bidassoa där en färja tar er över till Hondarribia. Blomsterprydda balkonger och fönster är målade i olika glada färger i denna charmerande fiskeort som dessutom är känd för sina livliga tapasbarer!

( Cirka 3 mil cykelresa Baskien. Höjdskillnad upp 450 meter, ner 450 meter.)

Dag 3

Besök i häxornas by

Efter denna korta vistelse i spanska Baskien återvänder ni till Frankrike efter att återigen åkt färjan över floden Bidassoa.

Om ni inte stannade till i Hendaye under gårdagen kanske det lockar med ett stopp idag för att titta närmare på det spännande Château d’Abbadie byggt under andra hälften av 1800-talet av Viollet-le-Duc i nygotik.

Framme i Ascain ser ni den romerska bron och tar sedan kugghjulståget uppför berget La Rhune. Efter den pittoreska lilla byn Sare’s vackra gator kommer ni in i spanska delen igen för ett besök i ”häxornas” by Zugarramurdi vars gator fortfarande sägs hemsökas av illvilliga själar! Regionens språk sägs också vara så svårt att inte ens djävulen själv kunde lära sig tala det!

Lugnet infinner sig igen när ni anländer till den franska medeltida staden Ainhoa där ni övernattar. Middag ingår.

( Cirka 3-4 mil cykelresa Baskien. Höjdskillnad upp 800 meter, ner 650 meter.)

Dag 4

Espelette, chilipepparns stad

Idag kan ni välja längd och svårighetsgrad på etapperna.

Efter att ha cyklat över passet Pinodieta kommer ni fram till Espelette, ”Chilipepparns huvudstad”. Det blev en specialitet efter att en lokal missionär tagit med sig heta frön från Indien. Ett pittoreskt inslag i stadsbilden är chilipepparfrukter som hänger utmed husväggarna för att torka. Espelette är också känd för sina ”pottock”, små ponnyhästar från Baskien.

Om ni väljer att stanna längre i Espelette cyklar ni kanske direkt till Itxassou eller Cambo-les-Bains för övernattning.

Alternativt tar ni en tur längs den rutt anlagd av Napoleon ”route des cîmes” vilket innebär ytterligare 12 km.

Middag inkluderad.

( Cirka 2-4 mil cykelresa Baskien. Höjdskillnad upp 3-600 meter, ner 3-600 meter.)

Dag 5

Bayonne, skinkor och bajonetter

Sista cykeldagen leder till Bayonne. Stanna och promenera runt i stadens historiska kvarter. Stadens smeder var inte bara skickliga på att göra vackra balkonger utan tillverkade redan på 1500-talet ett fruktat vapen: bajonetten. Smala gator döljer de kanaler som en gång var så viktiga för stadens betydelse som flodhamn.

Det sägs att det var de portugisiska judarna som flydde under inkvisitionen i Spanien som började tillverka choklad i Bayonne. Baskien var Europas chokladmetropol under 1500-talet. Här kan man njuta av brottsligt god nougat eller choklad kryddad med chilipeppar Naturligtvis bör ni också passa på att smaka den berömda saltade Bayonne-skinkan.

Cirkeln är sluten när ni återvänder till Biarritz.

( Cirka 4,5 mil cykling. Höjdskillnad upp 400 meter, ner 350 meter.)

Dag 6

Hemresa

Hemresa. Tack för denna gång!

Boende

Personliga boenden

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Bra att tänka på

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region

Baskien i två länder

Baskien, eller Euskal Herria som baskerna kallar sitt land, ligger vid Biskayabukten. 86 procent tillhör Spanien och 14 procent Frankrike.
Antalet invånare är cirka tre miljoner. 90 procent, drygt 2,7 miljoner, lever i södra Baskien som ligger i norra Spanien. Övriga basker bor på andra sidan gränsen i södra Frankrike.
Baskien (baskiska: Euskal Herria eller Euskadi, är ett område vid den innersta delen av Biscayabukten, uppdelat mellan Frankrike och Spanien. Baskien utgörs av de autonoma regionerna Baskien och Navarra i norra Spanien och av de historiska nordbaskiska provinserna i sydvästra Frankrike.

Baskien är ett mycket bergigt område vid västra Pyrenéerna. Kustlinjen mot Atlanten består både av sandstränder och klippor. Områdets norra del har kustklimat med varma somrar, milda vintrar och hög nederbörd, medan den sydligare delen har subtropiskt klimat med heta somrar, kalla vintrar och mindre nederbörd.
Baskien gränsar i norr till Biscayabukten, i nordost till det historiska landskapet Gascogne och övriga Frankrike (departementet Pyrénées-Atlantiques), i ost till det historiska landskapet Béarn i Frankrike samt till Aragonien i Spanien (provinserna Huesca och Zaragoza), i söder till La Rioja, i sydväst till Kastilien-León (provinsen Burgos) och i väster till Kantabrien.