Cykelresa i franska kungars fotspår

Datum: Valfria datum april-okt 2024
Pris 12 150 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning

Boka resa
  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor
  • Fem nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* boende
  • Två middagar exkl dryck
  • GPS
  • Bagagetransfer

Dagsprogram

Cykelresa från Vaux le Vicomte till Versailles

Välkomna till vår cykelresa i Ile de France, regionen skapad av franska kungar där Ludvig den XIV är en av de mer kända. Hans förkärlek till pompa och ståt syns än idag i Slottens Slott Versailles vilket också uppmärksammats i BBC:s populära serie. Där har man lagt fokus på det dekadenta levernet och modefixeringen men även arbetet med den stora parken där ni kan cykla runt.

Slottet Vaux le Vicomte blev modell till Versailles men blev minister Fouquets fall då han försökte överglänsa självaste Solkungen. I det magnifika slottet spelades filmen Marie Antoinette in. Fontainebleau är ett annat praktfullt slott längs denna cykelrutt som också går via små pittoreska byar och mindre vägar längs floden Seine.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo. Cyklar, transfer, bagagetransport och fem hotellnätter ingår i resan. Obs elcykel kan fås mot pristillägg. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Bienvenue!

Ankomst till flygplatsen utanför Paris. (Om ni inte har hyrt egen bil kan vi ordna privat transfer till hotellet i Melun.) Väl framme på ert första boende får ni era cyklar och dokumentation med cykelkarta. Ta en kortare tur för att bekanta er med cyklarna, kanske på de sex km långa stränderna längs floden där det finns små fina hus och trädgårdar.

Endast några km från Paris finner ni den fridfulla landsbygden och de kungliga skogarna. Grundad för över 2000 år sedan vid en av Seine meanderslingor är Melun det gröna hjärtat vid porten till den berömda Fontainebleau skogen. Här finns en ny flodhamn och en marknad rik på regionala produkter som t ex den uppskattade Brie de Melun, en ost som är ursprungsskyddad dvs. från Ile de France.

Dag 2

Från Vaux le Vicomte till Fontainebleau

Dags att börja trampa på och nu bär det av mot slottet Vaux le Vicomte som började uppföras 1658 av Ludvig XIV’s finansminister Nicolas Fouquet. Solkungen kom senare att bli avundsjuk av att stå i skuggan av Fouquet, med dennes rikedom och vackra slott, vilket skall ha varit ett av skälen till att han fängslades. Vaux le Vicomte är idag det största privatägda slottet i Frankrike samt klassat som ett historiskt monument med sina vackra trädgårdar.

Ni cyklar sedan vidare till det befästa slottet Blandy, ett fint exempel på medeltida militär arkitektur i landskapet runt Paris. På små landsvägar längs Seine når ni de medeltida samhällena Fontaine le Port och Samois-sur Seine. Avslutningsvis kommer ni fram till parken runt det imponerande slottet i Fontainebleau, som kungar och kejsare har byggt och dekorerat under åtta sekel och som sedan 1981 är uppfört på Unescos världsarvslista.

Total sträcka 37 alt. 57 km cykling.

Dag 3

Barbizon och kunglig stad

Ni cyklar genom Fontainebleauskogen vars yta på 25 000 ha har en rik flora och fauna. Byn Barbizon har gett namn till den grupp landskapsmålare som slog sig ner här och räknas som föregångare till impressionisterna. Hit kom också en del svenska konstnärer innan de drog vidare till Grez.

Fortsätt sedan till den kungliga staden Etampes vars medeltida fästningstorn och krypta under kyrkan Notre Dame ni kanske väljer att besöka innan ni avslutar dagens cykeltur på 54 km.

Dag 4

Slottet Rambouillet och små kängurus

Dagens cykeletapp börjar med en slingrande väg längs en liten flod och fortsätter sedan på små, fridfulla landsvägar fram till Dourdan. I denna lilla kungliga stad finns spår från både keltisk och romansk tid och bland sevärdheter finns ringmuren från 1200-talet.

Ni kommer så fram till Rambouillet och slottet med den imponerande parken som fram till 2009 var den franske presidentens sommarresidens. Ludvig XVI’s drottning Marie Antoinette trivdes inte alls här men det gjorde däremot Napoleon I och hans efterföljare. Runt slottet finns den vidsträckta Rambouilletskogen, med en yta på 20 000 ha, som blev svårt åtgången vid en vinterstorm 1999. I den södra delen av parken finns en bosättning av wallabies, dvs mindre kängurus, som förvildats i ett liv av frihet efter att ha flytt från ett närbeläget zoo.

Total sträcka 54 km cykling.

Dag 5

Solkungens slott Versailles

Resans sista cykeldag tar er in i regionalparken och dalgången Chevreuse. Ni trampar förbi små pittoreska byar, kloster, kyrkor och slott i ett omväxlande landskap.

Avslutningsvis når ni Versailles och Solkungens världsberömda slott! Under Ludvig XIV var slottet maktens centrum och den påkostade byggnaden blev stilbildande. Här finns en stor samling konst i de eleganta salarna och den praktfulla Spegelsalen är världsberömd. Det är en speciell känsla att cykla i den eleganta park han lät anlägga för att imponera på regenter runtom i världen. Parken tillsammans med slottet tillhör Unescos världsarv.

Total sträcka 50 km cykling.

Dag 6

Au Revoir!

Egen bilresa alternativt privat transfer till flygplatsen.

Boende

Bekväma boenden längs vägen

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Bra att tänka på inför avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region/Karta

Dynamisk huvudstadsregion

Ile-de-France är en dynamisk region där man lever gott och där naturen är lättillgänglig. 

Förutom allt detta kryllar också området av kulturhistoriska monument, såsom slotten Versailles och Vaux-le-Vicomte, eller basilikan i Saint-Denis. Ile-de-France speglar det typiskt franska, nämligen le savoir-vivre, en blandning av en genuin öppenhet för nya möten och en naturlig fallenhet att njuta av livets goda.

Regionen Île-de-France är den mest folkrika i Frankrike och har sedan medeltiden varit säte för den franska kungamakten och därefter för Republikens institutioner.