Cykelresa bland franska vinslott

Datum: Valfria datum april-okt 2024
Pris 13 650 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning

Boka resa
  • Transfer flygplats/tågstation till första boende
  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor
  • Sex nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* boende
  • Två middagar exkl dryck
  • Bagagetransfer
  • GPS
  • Tillägg el-cykel 1 450 SEK för fem dagar
  • Tillägg extra natt i Bordeaux från 1 150 SEK per person i dubbelrum

Dagsprogram

Cykelresa bland franska vinslott

Välkomna till Gironde, ett franskt departement i det sydvästra gröna och lantliga Frankrike. Det tillhör regionen Aquitaine som lyckas med bedriften att vara på en gång mycket känd och nästan okänd. Här finns ett naturskönt landskap som är perfekt att cykla i men som inte lockat så många turister ännu. Däremot är förstås slottsvinerna från området utanför Bordeaux världsberömda.

Detta är en cykelresa i ett område som är helig mark för vinkännare. Ni cyklar mellan de mest kända vinslotten, besöker citadellet Blaye byggt av den store Vauban, får tid att flanera runt i små charmiga byar och övernattar i Bordeaux och Saint-Emilion.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo, regionens smaker som ni tar del av på restauranger och vingårdar och avkoppling när ni kommit fram till dagens huvudmål. Cyklar, transfer, bagagetransport och sex hotellnätter ingår i resan. Obs elcykel kan fås mot pristillägg. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Bienvenue!

Ankomst flygplatsen alternativt tågstationen i Bordeaux. Privat transfer till hotellet i Pian Médoc. Här får ni era cyklar och dokumentation med cykelkarta. Kanske börjar er cykelresa redan idag?

Dag 2

Världsberömda vinslott

Ni cyklar in i de välkända vindistrikten på Medoc-halvön norr om Bordeaux. Vägen kantas av det ena kända namnet efter det andra när ni färdas genom ett område där flera av världens mest legendariska viner sett dagens ljus.

Missa inte att stanna på ett av de slott, kanske Chateau Margaux där vinet ansågs vara speciellt lämpligt för ”kungars bord och gudars altare”!
Total sträcka 40 km.

Dag 3

Befästningsverk och blomsterväg

Idag cyklar ni 43 alt 53 km efter att ha åkt färja över Girondes mynning skapad av floderna Dordogne och Garonne, det s k Gironde-estuariet. I Blaye, vars historia har anor från antiken, ser ni ett av Vaubans berömda fästningsverk, det imponerande citadellet och njuter av den storslagna utsikten över Gironde.

Cykelturen fortsätter längs den vackra ”Corniche fleurie” dvs blomstervägen flankerad av palmer, rosa lagerbuskar och ståtliga ekar. Övernattning i Bourg-sur-Gironde, den mest välbevarade och pittoreska av orter längs rutten. Här produceras bl a vinet Côtes de Blaye.

Dag 4

Fronsac, Pomerol och Saint Emilion

Ännu en dag i förnäma viners sällskap; här odlas, förädlas och lagras legendariska viner som Pomerol och Saint-Émilion. Den mest historiska sträckan går vid Fronsac vars vin var populärt redan under 1600-talet vid Ludvig den XIV’s hov.
I Pomerol är druvan Merlot kung och härifrån kommer det eftertraktade och världsberömda Petrus.

Ni cyklar också förbi de kända producenterna Cheval Blanc och Château Angelús. I det anrika Saint Emilion, som ligger lugnt omgärdat av böljande vinodlingar, kan ni sen smaka det mjukare, fylligare vin som är typiskt för området Libournais. Efter 40 km cykling tar ni in på ett hôtel du charme för två nätter.

Dag 5

Go Slow dag

Idag kan ni cykla runt lite som ni önskar runtom Saint Emilion, världens första Unesco-märkta vinregion. På kartan finns alternativ på 20-35 km cykling, t ex till Castillon la Bataille österut för att återvända längs floden Dordogne.

Missa inte att besöka Saint-Emilions vackra medeltida stadsdel. Här finns en monolitisk kyrka uthuggen ur kalkstensberget och Cordeliers kloster och fästningsverk.

Dag 6

Till Bordeaux

Via Branne når ni cykelvägen ”Roger Lapébie”, en idealisk sträcka på 50 km anlagd längs en tidigare järnväg. Stanna till i den befästa byn Créon innan ni fortsätter till Bordeaux.

Här cyklar ni in över floden Garonne till den majestätiska Place de la Bourse i stadens hjärta! Bordeaux har fått en stor del av sin stadskärna förklarat som världsarv av Unesco då det anses vara ”en enastående urban och arkitektonisk ensemble” från 1700-talet. Bordeaux är en värdig avslutning på er cykelresa. Trevliga gågator gör staden attraktiv att strosa runt ibland fina affärer och restauranger.

Dag 7

Au Revoir!

Egen transfer till flygplatsen alternativt tågstation.

Boende

Bekväma boenden längs vägen

Ni bor på små personliga hotell med centralt läge. Meddelas vid bokning då hotellen är små och har begränsat med rum.

Att tänka på

Bra att tänka på inför avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region/Karta

Slottsvinlandskap med turbulent historia

Aquitaine eller Akvitanien är en region i sydvästra Frankrike vid Biscayabukten och Pyrenéerna. Bordeaux är regionshuvudstad.

Till regionen hör Côte d’Argent som är en av Frankrikes mest berömda kuster, sammanflödet av floderna Garonne och Dordogne, och Europas största sanddyna, Dune de Pilat.

I väst ligger hedlandskapet Les Landes, och norra gränsen mot Poitou-Charentes utgörs av floden Gironde. Edvard III av England erövrade Aquitaine år 1361 och gjorde det till furstendöme, men Frankrike återtog det 1453. Sedan dess har området varit en del av Frankrike.

Aquitanies ekonomi bygger till stor del på turism, jordbruk och odling. Vin är en viktig inkomstkälla, och druvor är den mest odlade grödan. Bara Bordeaux producerar 7 miljoner hektoliter vin per år. Bortsett från Bordeauxvin tillverkas vinerna Sauternes och Bergerac, samt Armagnac. I regionen tillverkas också paté och tryffel. Ostron odlas i bland annat Arcachon. Boskapsskötsel dominerar i bergstrakterna, vilket ger kött och mejeriprodukter (till exempel bayonneskinka).