Bali – Gudarnas ö

Datum: 28 februari 2022
Pris 27 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Denpasar via Doha
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 9 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 12 måltider exkl. dryck samt måltider under flygresor
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Benny Rosenqvist med på resan
 • Föredrag, meditationer, healing och storseans med Benny
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Engelsktalande lokalguide med under resan
 • Tillägg enkelrum 4 600 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Frodig grönska, risterrasser, meditation, healing, yoga

Följ med på en magisk resa tillsammans med NÄRA och Benny Rosenqvist till Bali, den sinnliga ö där man bejakar livet genom att både andligt och praktiskt nå ett välmående.

Frodig grönska, risterrasser, meditation, healing, yoga men även en upplevelse av balinesiska nyåret är några ingredienser av vår resa!

Vi vet att det finns många frågor och funderingar med anledning av coronakrisen. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget.
Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler.

Måndag den 28 februari

Flygresa

Vi reser till Bali med Qatar Airways. Mellanlandning i Doha och drygt två timmar fortsatt flyg till Denpasar.
Måltider inkl. på flyget.

Tisdag den 1 mars

Ankomst Bali

Vår engelsktalande lokalguide möter oss på flygplatsen och när alla tagit plats i bussen åker vi till Klungkung och tar efter en dryg timmes resa in på vårt hotell.

Lätt middag på hotellet.

Onsdag den 2 mars

Yoga, föreläsning och monsterparad

Innan/efter frukosten erbjuds soluppgångs-yoga med en instruktör på stranden eller i trädgården.

Under dagen kommer vårt medium Benny att föreläsa om den nya världen, den nya civilisation som är på väg.

Vi kommer att få uppleva det balinesiska nyåret, Nyepi, en riktigt speciell upplevelse. Idag är det Pengerupukan i den hinduiska kalendern och på kvällen är det livligt runt om i landet! Under månader har man förberett Ogoh-Ogoh-monster med groteska utseenden som bärs runt i högljudda processioner i städerna. Dessa monster symboliserar det onda och mörka som man sedan ska rena sig ifrån.

Vi deltar i festligheterna för att följande dag kunna njuta extra av stillheten.

Torsdag den 3 mars

Hari Raya Nyepi, den balinesiska nyårsaftonen

Hari Raya Nyepi, den balinesiska nyårsaftonen firas från kl.06:00 i 24 timmar. Affärer etc. är stängda och gatorna öde. Lampor släckta och telefoner avstängda; det är ett dygn för självreflektion, meditation och för balineser även fasta. Denna dag måste vi hålla oss inom hotellområdet där frukost, lunch och middag serveras.

1 timmes spa-behandling är inkluderad för samtliga.

Benny kommer också att bjuda på välgörande healing. Samt prata om konsten att heala sig själv och bygga upp immunförsvar med hjälp av tankar.

Fredag den 4 mars

Kungapalats, heliga apor och havstempel

När vi ätit frukost beger vi oss till ett av de gamla kungliga palatsen i Belayu i Tabanan. Vi välkomnas förhoppningsvis av någon medlem i den kungliga familjen som berättar om palatset och seder. Iklädda den lokala klädseln kamben/sarong får vi därefter uppleva Sound healing. Det är en mäktig känsla som fyller oss av ljudet och vibrationerna från klangskålarna. Dessa s k chakra singing bowls har använts under meditationer sen urminnes tider.

Efter gemensam lunch på en lokal restaurang fortsätter vi till Tabanan i västra Bali och Alas Kedaon Apskog. Förbered dig på att möta apor! De är såklart nyfikna och företagsamma och, enligt hinduismen, heliga.

Vi fortsätter till det kända Tanah Lot templet, ett av sju havstempel kring Balis kust. Det sägs att giftiga havsormar bevakat templet från onda andar.

Innan vi återvänder till hotellet håller Benny en stunds meditation.

Lördag den 5 mars

En inblick i balinesiskt vardagsliv och hantverk

Efter frukost möts vi för en ”Balinese life experience day”.  Vi börjar med att åka till byn Sukahet där en balinesisk buffet dukats upp till lunch. Här får vi se hur man framställer sina textilier på traditionellt vis.

Därefter promenerar vi cirka en halvtimme för att njuta vyer över risfälten. Vi delas in i mindre grupper för att med lokalborna få se och delta i olika aktiviteter. T ex hur man framställer palmsocker genom att tömma palmer på sav. Vi övar på att skriva våra namn med balinesisk lontar-skrift och gör dekorationer av kokosblad.

Söndag den 6 mars

Resan går till Lovina Beach

Vi lämnar Klungkung och vårt trevliga hotell. Bussresan går norrut in i landet. Mellan vulkanerna har stora kratersjöar bildats och vi stannar vid Beratansjön. I det spegelblanka vattnet syns det klassiskt hinduiska templet Ulun Danu Beratan nästan flyta i sjön. Det svarta flervåningstaket av sockerpalmsfiber har en pagodaliknande form. Templet är fördelat på en halvö och två öar i sjön och är tillägnat Vattnets Gudinna.
Vi fortsätter med vår buss till norra kusten och Lovina dit vi anländer lagom till lunch. Eftermiddagen är ledig.

Stranden här är känd för sin mörka vulkaniska sand. Vattnet är klart och de fantastiska korallreven ligger så nära att man kan simma ut till dem. Kanske att vi dröjer oss kvar på kvällen för att se när fiskarna gör sig iordning för att ge sig ut i solnedgången.

Benny leder oss i meditation.
Följande morgon är det tidig väckning så det blir en stillsam kväll.

Måndag den 7 mars

Delfinsafari innan resan till Ubud

I arla morgonstund är det dags för en delfinsafari till havs. Även om det brukar vara många delfiner som leker i havsvågorna kan vi inte garantera att vi får se en enda. Men med lite tur så blir det en magisk upplevelse i soluppgången.
Förr jagades delfinerna av kustbefolkningen, men numera försörjer man sig istället genom att forsla besökare i sina kanoter.

Tillbaka på hotellet serveras frukost. Efter lite ledigt och meditation (eller workshop) reser vi vidare till Ubud.

Staden anses vara Balis kulturella centrum, där konst och hantverk står i fokus. Ubud har ett oerhört vackert läge i de frodiga, grönklädda bergen som på några platser övergår i djupa dalar.

Vi checkar in på hotell Bhuwana Ubud som bjuder på bekvämt boende i atmosfärrik miljö. Gemensam middag.

(Obs inga alkoholhaltiga drycker serveras på hotellet.)

Tisdag den 8 mars

Yoga och lokal healer

Vi börjar dagen vid en välkänd yogastudio där en konstfull byggnad utstrålar kärlek och inspirerande lugn. Här får de som önskar en timmes yogakurs eller en rofylld stund med Benny i vackra omgivningar.

Efter en kortare resa stannar vi vid risodlingar och promenerar 800 meter fram till Sari Organic, en ekologisk restaurang som ligger helt fantastiskt mitt ute bland risfälten. Runtom odlas egna råvaror helt utan bekämpningsmedel och vi äter deras organiska meny till lunch.

Efter lunch träffar vi en lokal healer som läser i våra händer och känner in vår aura.

Ledig eftermiddag och kväll.

Onsdag den 9 mars

Batuan tempel och Gudarnas berg, Mount Agung

Dagen börjar med en kort tur till Batuan tempel där vi välkomnas av en lokal präst som bjuder oss välkomna till en ceremoni. Vi tänder rökelse, offrar blommor och kanske ber en privat bön när våra huvuden stänks med heligt vatten.

Efter vidare färd med buss skådar vi Mount Agung, Gudarnas berg, som är Balis högsta vulkan, 2 567 m. På detta berg ligger Besakih, som är öns största och viktigaste tempel. Platsen vi nu nått anses vara Balis mest spirituella.

Lunch serveras på en lokal restaurang och innan vi återvänder till Ubud stannar vi till i Penglipuran. Denna by är känd för sin traditionella arkitektoniska stil.

Torsdag den 10 mars

Vattentempel och storseans!

Idag börjar vi med det heliga vattentemplet Tirta Empul för att uppleva Balis spirituella kultur. Tempelkomplexet är otroligt vackert med fina skulpturer och fiskdammar. Hit kommer lokalinvånarna en gång om året för att be och bli renade – det sägs nämligen att den heliga källan har helande egenskaper. Man lägger också fram offergåvor och tänder rökelse som fyller luften med sin doft.

Nästa besök är Gunung Kawi Sebatu, troligtvis ett av de minst besökta tempelkomplexen på Bali. Men kanske också ett av de vackraste och ett speciellt lugn råder här. Grönskan runt dammar fyllda med lotusblommor och karp flankerar de fint dekorerade templen.
På området finns naturliga källor med bad som besöks av lokalbor och pilgrimer.
Det sägs att vatten som har passerat en helgedom förvandlas till vigt vatten.
Lunch serveras på en lokal restaurang i Ubud.

Avskedsmiddag på restaurang i Ubud där vi får underhållning i form av balinesisk dans.

Senare på kvällen bjuder Benny in andevärlden till storseans, ett magiskt ögonblick.

Transfer till flygplatsen och flyg till Doha som går kl.00:30

Fredag den 11 mars

Hemkomst

Ankomst Stockholm och Köpenhamn under förmiddagen.

Tack för denna gång och på återseende!

 

Boende

Wyndham Tamansari Jivva Resort*****

Hotellet ligger nära stranden men har också utomhusbassäng. Wifi. Det finns te och kaffe-kokare i varje rum

The Lovina Bali Resort****

Här bor vi på stranden i Lovina, bara 7 minuters promenad från Lovinas stadskärna. Gratis WiFi överallt. Koppla av i strandbaren eller på någon av restaurangerna.
Alla rum har en platt-TV med satellitkanaler, en DVD-spelare och ett värdeskåp. De luftkonditionerade sovrummen har varsitt eget badrum med gratis badprodukter.

Bhuwana Ubud Hotel***

Bhuwana Ubud Hotel and Farming har svepande utsikt över fridfulla risfält och erbjuder en lugn och hälsosam tillflyktsort.
Du kan unna dig en avslappnande massagebehandling i spaet eller ta en promenad i trädgården. Här finns också gratis lånecyklar för dig som vill utforska omgivningarna.
Utomhusbassäng. Gratis wifi. Obs inga alkoholhaltiga drycker serveras på hotellet.

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist

Med på resan till Bali är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium. Han var också med att grunda tidningen Nära 2009.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 och nu sist Peru i februari 2020.

Lena Pålsson

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

 

Indonesien

Bali- Gudarnas ö

Bali är en 5 780 km² stor ö och en provins med 4,2 miljoner invånare med snabb befolkningsökning i det sydostasiatiska landet Indonesien. Majoriteten (83,5 %) är hinduer, 13,4 % muslimer, 2,5 % kristna, 0,5 % buddhister, till skillnad från Indonesien som helhet där 87 % är muslimer. Språken är riksspråket indonesiska, engelska och balinesiska, etniskt är 90 % av befolkningen balineser och 7 % javaneser. Bali är en del av Coral Triangle, området med den högsta biologiska mångfalden när det gäller marina arter. Inom enbart detta område finns över 500 revskapande koraller, vilket är sju gånger så många som i hela Karibien.

Bali är ett stort och växande turistmål med besökare främst från Australien, men även från Singapore, Kina, Japan, Sydkorea och när det gäller européer främst från den forna kolonialmakten Nederländerna. Provinsen omfattar ön Bali och några mindre angränsande öar, särskilt Nusa Penida.
Bali är den västligaste ön av Små Sundaöarna, mellan Java i väster och Lombok i öster. Dess huvudstad Denpasar ligger på den södra delen av ön och turistmålet Sanu med sina stränder i väst tillhör kommunen/staden Denpasar.

Den indonesiska övärlden breder ut sig nästan 500 mil mellan Sydostasiens fastland och Australien. Indonesien är världens fjärde folkrikaste stat och har den största muslimska befolkningen i världen. Sedan president Suhartos fall 1998 har landet utvecklats i demokratisk riktning. Tsunamin 2004 drabbade Indonesien hårt, med runt 170 000 döda.

Indonesien utgörs av en väldig övärld som breder ut sig mellan det sydöstasiatiska fastlandet och Australien. Av de drygt 18 000 öarna är ungefär 6 000 bebodda. Arkipelagen sträcker sig nästan 500 mil i öst-västlig riktning och 200 mil från norr till söder. Rakt genom landet skär ekvatorn. Den indonesiska övärlden omfattar en yta som är något större än Australiens fastland, men fyra femtedelar utgörs av hav. I väster och i söder omges landet av Indiska oceanen och i nordöst tar Stilla havet vid.

En klar majoritet av invånarna härstammar från malajfolk som under 500-talet före Kristus vandrade in från det asiatiska fastlandet. Dagens befolkning är uppdelad i ett stort antal folkgrupper (enligt vissa källor 400), varav många talar egna språk och har egna kulturer. Nästan hälften av invånarna är javaneser, vilka numera även bor på andra öar än Java.

Författningen föreskriver religionsfrihet men slår samtidigt fast att republiken Indonesien vilar på tanken om tron på en gud. Ateism är inte direkt förbjudet men betraktas ofta med stor skepsis. Det finns sex officiellt erkända religioner: hinduism, buddism, islam, katolicism, protestantism och konfucianism. Personer som bekänner sig till någon annan trosuppfattning, exempelvis landets många stamreligioner, kan registrera sig hos myndigheterna som tillhörande sociala – inte religiösa – grupper.
Det råder formellt nioårig skolplikt för alla barn från sju års ålder, men runt var femte elev hoppar av skolan efter de sex första åren. Undervisningen är av varierande kvalitet; städer som Jakarta har många bra skolor, medan utbildningen är sämre på andra håll, där det råder brist på utbildade lärare. Det finns såväl statliga som muslimska och kristna skolor. De kristna skolorna har gott rykte och många muslimska barn går därför i dessa.

Kulturen i Indonesien präglas av den etniska och religiösa mångfalden. Den äldsta bevarade konsten från 500-talet e Kr är hinduiskt inspirerad. Det finns även många bevarade Buddhastatyer. Från 600- till 900-talet uppfördes kombinerade tempel och mausoleer i vulkanisk sten och tegel, så kallade chandi. På Java hör det stora buddistiska komplexet Borobodur från 700-800-talen till landets sevärdheter. När islam kom till landet under 1100- och 1200-talet fick uppförandet av de hinduisk-buddistiska templen ge vika för moskébyggen.

Författningen och en medielag från 1999 garanterar press- och yttrandefrihet och förbjuder censur. De indonesiska medierna kan i allmänhet verka fritt och det råder ett öppet debattklimat. Det finns dock en rad inskränkningar för medierna. Organisationen Reportrar utan gränser betecknade 2014 mediesituationen i landet som ”svår” och rankade samma år Indonesien på plats 132 av 180 länder i sitt index över pressfriheten i världen.

Drygt en av tre indoneser i yrkesaktiv ålder försörjer sig inom jordbruket, medan omkring en femtedel av arbetsstyrkan återfinns inom industrin. Övriga arbetar i den växande tjänstesektorn med exempelvis turism och handel.
Levnadsstandarden och det allmänna hälsotillståndet bland indoneserna har förbättrats betydligt sedan 1960-talet. Uppgifterna om andelen fattiga i befolkningen varierar mellan olika källor. Officiella beräkningar gör gällande att runt en tiondel av indoneserna är fattiga, medan Världsbanken uppger att cirka fyra av tio invånare lever under fattigdomsgränsen på två dollar per dag.

Traditioner och etikettsregler varierar i det geografiskt utspridda Indonesien med dess många folkgrupper. En del dominerande inslag finns främst på Java, där majoriteten av indoneserna bor. Att vara artig och visa respekt för andra människor är grundläggande. Indoneser pratar ofta i termerna halus (artig, förfinad, mjuk och lyssnande personlighet) i motsats till kasar (grov, oartig, bullrig). Att vara halus är ett ideal.

Influenser från Indien skapade tidigt en hindu-buddistisk blandkultur i den indonesiska övärlden, där mäktiga kungariken utvecklades. Islam kom till området under 1100-talet. På 1700-talet blev Indonesien en holländsk koloni, och i andra världskriget ockuperades denna av Japan. Vid krigsslutet i augusti 1945 utropade nationalistledaren Sukarno Indonesiens självständighet. Men holländarna återkom och krig utbröt mellan Sukarnos nationalister och Nederländerna. 1949 uppnåddes fred och Indonesien fick sin självständighet med Sukarno som president. Efter ett kuppförsök 1965 iscensatte militären en våldsam antikommunistisk aktion under ledning av general Suharto. Upp emot en miljon människor dödades i utrensningarna. Från 1966 tog Suharto stegvis över makten från Sukarno och utnämndes formellt till president 1968.

Indonesiens moderna historia präglas av general Suhartos långa maktinnehav från 1968 till 1998. Hans auktoritära regim dominerades av militären och det arméstyrda partiet Golkar. Politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt uppnåddes till priset av hårt förtryck av politiska motståndare och separatister. Militären och Suhartos närmaste krets berikade sig stort, men i en ekonomisk kris 1997–1998 föll regimen för folkliga demonstrationer. Indonesien har sedan dess genomgått en tidvis smärtsam demokratisering med många våldsamma inre konflikter.

I författningen är Indonesiens statsideologi, pancasila, inskriven: tro på en gud, humanism, nationell enhet, demokrati och social rättvisa. Landet är en republik vars president utses i direkta allmänna val. Presidenten har stora maktbefogenheter och väljer själv sin regering. I indonesiska regeringar sitter vanligtvis ministrar från såväl moderata muslimska partier som sekulära, nationalistiska. Det lagstiftande representanthuset domineras av samma politiska krafter. Indonesien har sedan slutet av 1990-talet utvecklats i demokratisk riktning, men rättssäkerheten är ännu svag och korruptionen utbredd.

Indonesien är Sydostasiens största ekonomi och har haft en hög tillväxt under det senaste årtiondet. Landet har genomgått en stor ekonomisk omvandling sedan Asienkrisen 1998 och lockar numera investerare med en stor konsumentmarknad, rika naturtillgångar och politisk stabilitet.

Indonesien är ett av världens mest gynnade länder när det gäller fiskevatten, mineraler och bördig jord. Dessutom är nästan 60 procent av landet täckt av skog. De betydande tillgångarna av kol, naturgas och råolja – även om den senare har minskat betydligt – spelar en viktig roll för landets ekonomi.

Indonesiens tropiska klimat med rik nederbörd i stora delar av landet gör att förutsättningarna för jordbruk är goda. Nedfall av vulkanisk aska har gjort jorden bördig på flera håll, särskilt på Java och Bali. Stora orörda områden finns på Sumatra, Kalimantan och österut i övärlden, där bördigheten är sämre.