Alsace – en matresa mellan vinfält och korsvirkesbyar

Datum: 24 maj 2023
Pris 20 150 (19 550 för prenumeranter Aller Media) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Matmagasinet.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn-Basel via Frankfurt
 • Buss med chaufför för transfer t/r flygplats och utflykter
 • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 2 middagar och 2 luncher inkl dryck
 • Vinprovningar
 • Ostprovning
 • Guidade turer i Colmar och Strasbourg
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Ciceron Maud Onnermark med på resan
 • Tillägg enkelrum 2 100 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Smakrik resa i Alsace

Alsace är ett av Europas vackraste områden och här finner vi en mosaik av det bästa av tysk och fransk kultur och traditioner. Att regionen under lång tid har tillhört grannlandet märks tydligt i en märklig men härlig atmosfär där fransk charm och finess korsats med tyskt gemyt. Detta ser vi när vi åker mellan byar väl inbäddade i dalgångar och städer med medeltida ringmurar, korsvirkeshus och prunkande blomsterlådor.

Vi befinner oss i hjärtat av den västeuropeiska historien; vägen från romersk provins till Karl den Stores rike till dagens moderna välmående region har varit full av strider och befästningsverk från olika tidsepoker ligger utspridda i det storslagna landskapet.

Gastronomin står högt i kurs och är full av spännande kontraster; här finns weinstuben med ett kök baserat på tysk tradition och gourmet-restauranger med förfinad fransk matlagningskonst.

Vi färdas längs den berömda Route des Vins, Alsace vinväg. Vinodlingen har alltid varit livlig i Alsace. Trettioåriga kriget blev ett ofrivilligt långt uppehåll men efter att Elsass åter blev franskt intensifierades vinproduktionen. Här görs idag ett förnämligt vitt vin med vacker gyllene färg, kryddoftande bouquet och frisk smak.

Onsdag de 24 maj

Välkommen till Alsace, historisk knutpunkt mellan Frankrike och Tyskland

Flyg till Basel via München med LH. Ankomst kl.12:40.
Det blir ett ytterst kort besök i Schweiz för så snart alla har fått sitt bagage och samlats så åker vi med vår buss över gränsen och in till Alsace i Frankrike.

Nu börjar vårt möte med byar i särpräglad alsacisk byggnadsstil. De vackra träsniderierna och målningarna var från början inte tänkt som dekoration utan som ett skydd mot det onda. En horisontal åtta t.ex. betydde ett långt liv. Efter mindre än en timmes resa stannar vi i Eguisheim vilken sägs vara en av de få orter som bevarat den gamla lugna levnadsstilen. I den lilla byn finns ett trettiotal vinproducenter och vi besöker en av dem för en första smak av det lokala smakrika vinet.

Dagen avslutas i Colmar, vackert beläget nedanför bergskedjan Vogesernas sluttningar, där vi tar in på hotell för två nätter. Middag serveras på en restaurang i närheten.

Torsdag den 25 maj

Promenad och museum i Colmar

Efter frukost väntar en orienteringspromenad i Colmar som är en charmig färgglad stad med korsvirkeshus, blomsterprakt och smala gränder i den välbevarade stadskärnan.

Här finns också ett område i den gamla stadsdelen med kanaler och broar som kallas ”Lilla Venedig” vid floden La Lauch.
Vi gör ett besök på Musée Unterlinden som inrymmer regionens största konstskatt; Mathias Grünewalds fantastiska Issenheim-altartavla.

Gemensam lunch då vi njuter av den lokala specialiteten Tarte flambée och smakar den lokala kakan Kougelhopf.

Kvällen är ledig för egna promenader.

Fredag den 26 maj

Route des vins; den vackra vinvägen i Alsace

Nu är det dags att lämna Colmar för att först resa in mot Vogeserna och besöka det område som producerar den berömda Munster-osten. Här stannar vi för att smaka den krämiga, välsmakande och starkt doftande osten.

Via Kaysersberg där Nobelfredspristagaren Albert Schweitzer var verksam kommer vi in på den berömda vinvägen, Route des Vins. Det sköna landskapet präglas av pittoreska byar som ett pärlband mellan kuperade vinfält. Här görs tyskt vin på franskt vis och resultatet är torra och friska viner med intensiv fruktighet. I Alsace säger man att dricka vin till musik är en skönhetsupplevelse utan like och rekommenderar Händel till en Gewurtztraminer och Maler till en Pinot gris.

Vi stannar i Riquewihr, den kanske vackraste av orterna i Alsace men också den mest turistbesökta. Trots detta är den väl värd vår uppmärksamhet.

I forna tider var storken allmänt förekommande i trakten och nu försöker man åter få den att häcka här. Strax utanför Riquewihr finns en storkfarm där man föder upp de vackra fåglarna.

Gemensam lunch och nu serveras Choucroute; surkål med skinkskivor, kokt potatis och olika sorters korv! Efteråt blir det vinprovning hos en av många välrenommerade producenter.

Om tiden räcker till gör vi ytterligare ett besök i någon av vinbyarna.

Dagen avslutas i Obernai där vi tar in på hotell för två nätter.

Lördag den 27 maj

Alsace huvudstad Strasbourg

Vi gör en utflykt till Europas ”huvudstad” Strasbourg som också är Alsaces ekonomiska och kulturella huvudstad men även en av Frankrikes vackraste storstäder.
Strasbourg är en gammal stad som grundlades redan på 1100-talet och som blev en fri och oberoende stad inom det stora romarriket. Sin storhetstid hade staden under medeltiden varifrån många byggnadsverk härstammar.

Vi flanerar i den måleriska gamla stadsdelen, Petit France, omfluten av floden Ill. Den är upptagen på Unesco’s världsarvslista och här beundrar vi katedralen Notre Dame som är en av Europas vackraste medeltidskyrkor, med sina142 meter höga spiror.

Ledigt för lunch innan vi gör ett besök i Europaparlamentet.

Innan vi återvänder till Obernai stannar vi till på ett choklad-museum utanför Strasbourg. Här serveras vi både historik och smakprov.
Avskedsmiddag; kanske en av områdets specialiteter som Coq au Riesling – vinbrässerad tupp.

Söndag den 28 maj

Hemresa

Efter frukost beger vi oss längs Route de Vin igen och passar på att besöka en av byarna för en sista vinprovning innan hemresa. (Med reservation ifall flygbolaget ändrar tid för hemresan:)

Flyg från Basel tidig eftermiddag via Frankfurt till Sverige.

Tack för denna gång och på återseende!

Boende i Alsace

Hotel Le Colombier****

Hotel Le Colombier ligger i stadsdelen ”Lilla Venedig” i centrala Colmar.

Alla rum och sviter har luftkonditionering, en minibar och en platt-TV med kabelkanaler. De egna badrummen har en dusch, gratis badprodukter, tofflor och badrockar.

Rökfria rum.Bastu och träningsrum finns.

Hotel Le Gouverneur***

Le Gouverneur i Obernai är ett 3-stjärnigt boende i centrala Obernai.
Strykutrustning, plattskärms-TV med satellitkanaler och ljudisolerade fönster ingår också. Badrum med dusch, hårtork finns.
Gratis wifi.
Alla rum vetter mot innergården.

 

Ciceron och guide

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Chefredaktör för Matmagasinet men Maud är också känd från Gokväll där hon lagar god mat. Men har också en populär blogg där hon generöst delar med sig av läckra recept.

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Det franska köket är en favorit.

Vi har nu haft 10 resor i gemensam regi!

 

Region

Alsace, en europeisk region

Alsace har historiskt varit ett tysktalande område med franska influenser. Liksom i den västliga grannprovinsen Lorraine talar man vid sidan av det officiella språket franska även olika tyska dialekter, bland annat elsassiska. Baserat på tyska men påverkat av franska är det Frankrikes näst största minoritetsspråk. Hela kulturen i Alsace är starkt påverkad av den brokiga historien: förut var det vanligt att föräldrar gav sina barn dubbelnamn som ”Pierre Hans”.

Det alsassiska köket visar en blandning av franskt och tyskt. Många av de traditionella rätterna är baserade på kål och andra typiska ingredienser man annars bara ser i Tyskland.
Regionens specialiteter är Munsterost, en starkdoftande kittost tillverkad av komjölk, olika sorters kål, fläskkött och gåslever.
Rätter som Choucroute bestående av surkål och olika sorters korvar och den pizzaliknande Flammekueche/Tarte flambée med en bas av crème fraîche i stället för tomatsås, är exempel på mat i Alsace.

Alsaceviner har haft gott rykte ända sedan medeltiden. Vanliga druvor är Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Vinflaskorna smalnar av mot korken, och kallas därför ibland flöjtflaskor (flûte).
Vinvägen, la Route du vin, börjar lite ovanför Strasbourg i norr och går ner till Thann i söder. Vägen slingrar sig över böljande vinodlingar, skogslundar, slottsruiner och köksträdgårdar, genom de mest fantastiska små medeltida byar och städer där färgglada hus i korsvirke står tätt stöttandes varandra utefter smala gator. Utanför varje fönster och balkong hänger blomlådor fulla med pelargoner. Det är så sött och prydligt som en operettdekor.

Alla byar har sin speciella charm, men de mest besökta är Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg, Turkheim, Eguisheim och den lite större Colmar.

Inne i byarna finns vinkällare där man handlar vin från odlingarna runtomkring. Här hittar vi också Winstubs, restauranger med typisk alsassisk inredning, ljusa träpaneler, stolar med utskurna hjärtan och rutiga dukar. De har lite av pepparkakshus över sig.

Även öl framställs i Alsace. Mest känt är märket Kronenbourg, som tagit sitt namn från en förstad till Strasbourg.

Huvuddelen av Alsace ingick till följd av freden i Frankfurt efter Fransk-tyska kriget 1870–1871 i Elsass-Lothringen, som var en tysk provins (”riksland” direkt under den tyska kejsaren) 1871–1919. 1919 införlivades hela Alsace med Frankrike enligt freden i Versailles efter första världskriget.

När området ockuperades av Tyskland under andra världskriget införlivades Alsace åter i Tyskland, även om detta aldrig erkändes genom något fredsfördrag och således omedelbart återställdes när Tyskland lämnade området mot slutet av kriget. Den tyska ockupationen varade 1940–1944.

På grund av sin stormiga historia är Alsace något av en symbol för det förenade Europa. Detta är en orsak till Europaparlamentets placering i Strasbourg.