Vinresa i Piemonte

Datum: 11 maj 2022
Pris 17 850 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk ciceron och guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg Stockholm – Turin med LH på utresa och Milano – Stockholm med Austrian hem. (inkl flygskatter)
  • Tillägg flyg från Köpenhamn 600 SEK
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Inträden enligt program
  • Två middagar och fyra luncher
  • Tryffel- och vinprovningar
  • Vinciceron Lars-Martin Grewin med på resan
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 1 600 SEK

Dagsprogram

Kungliga kvalitativa viner!

Piemonte är en region känd för devisen; Man äter inte för att leva, utan man lever för att äta! Här samsas traditionell husmanskost vid sidan av modernare kokkonst vilket ger rena, njutbara kulinariska smakupplevelser. Det är också en av landets stora vinregioner.

På denna unika resa är Lars-Martin Grewin vår vinciceron bland Piemontes viner. ”Kungen av italienska viner” som de ofta kallas.
Vi besöker olika vingårdar och provar naturligtvis de mest kända druvorna; Nebbiolo, Barbera och Dolcetto i Barolo och Le Langhe.

Kulinariska höjdpunkter saknas inte heller, och det var just här i Piemonte som man började protestera mot Fast Food. Slow Food slår vakt om lokala traditioner och genuina råvaror och har idag vuxit till en uppskattad internationell organisation.

Onsdag

Benvenuti! Välkomna till Italien!

Vi lämnar Stockholm tidig och flyger till Turin där vi landar under eftermiddagen. Efter att alla har fått sitt bagage så samlas vi för att med vår chartrade buss åka till vårt boende i Alba, Piemonte.
Middag på hotellet.

Torsdag

En dag i Bacchus fotspår

Då är det dags att botanisera bland områdets vingårdar, väl utvalda av Lars-Martin Grewin!

Vi börjar med besök hos Borgogno i Barolo som är ett av de äldsta vinhusen i Piemonte och som alltid räknats till ett av de allra främsta. Borgognos unge vinmakare Andrea Farinetti har lovordats av vinkritikerna och hans viner får toppoäng och vinner guldmedaljer för sin höga kvalitet.

Nästa vinbesök gör vi hos Livio Pavese som idag anses vara en av de mest inflytelserika producenterna i Piemonte. Familjen Pavese har genom tiderna också varit betydelsefulla för samhällets historia. År 1217 bidrog Arnaldino Pavese till exempel till att staden Asti blev oberoende.

I samband med vinprovningen serveras en lättare lunch. Efteråt tar vi en kortare promenad bland vinstockarna.

Endast på ett fåtal platser finner man den mytomspunna tryffeln, världens dyraste och mest åtråvärda svamp. Det är inte säsong för att leta tryffel under våren men en provsmakning och information blir det i alla fall under eftermiddagen.

Ledig kväll eller gemensam middag om så önskas. (Inte inkluderat.)

Fredag

Vin och ännu mer vin!

Vi unnar oss en sovmorgon innan vi åker mot den lilla staden Monforte d’Alba som ligger omgivet av vinodlingar i vindistriktet Langhe. Inte lika känt som Toscana men man ligger inte efter vare sig i naturens skönhet eller utbud av högkvalitativa viner.

Här besöker vi vinproducenten Josetta Safirio smakar vi också viner inklusive en Barolo. Barolo var faktiskt ett av de första viner som fick Italiens högsta klassificering, DOCG. Gårdens namn är efter grundarens dotter som också ligger bakom de tecknade tomtar som finns på flaskornas etiketter.

Efter presentation smakar det gott med lunch bestående av kallskuret, ostar m. fl. typiska smårätter och efterrätter.

Innan nästa besök tar vi en liten promenad i Montforte d’Alba vars mysiga historiska stadskärna består av smala stenbelagda gator och små torg med butiker. Om vi sen orkar så går vi en tur längs de branta gatorna upp till Palazzo Scarampi, varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden och det omkringliggande böljande landskapet. Här hittar vi även Horszowski-amfiteatern som är uppkallad efter den berömde pianisten som invigde amfiteatern 1986.

Efter en kortare bussfärd kommer vi till vineriet Bricco Asili som drivs av familjen Ceretto. Här är vi återigen hos en högt ansedd vinproducent och efter besök i vinkällaren så blir det provsmakning av tre viner: det vita Langhe DOC Arneis, Barolo DOCG och Barolo DOCG Brunate.

Ledig kväll eller gemensam middag om så önskas. (Inte inkluderat.)

Lördag

Matmarknad och avskedsmiddag

Lördag förmiddag bjuder på en färgstark marknad i Alba så förmiddagen är ledig för besök där. I Alba kan man botanisera bland lockande butiker på gågatan Vittorio Emanuele, där finns ett berömt konditori där man kan köpa deras egenproducerade choklad.

Kanske att vi hinner med ett besök på ytterligare en av områdets fina vingårdar under eftermiddagen.

Avskedsmiddag på Osteria delle Aie i Castellinaldo ca 15 km norr om Alba.

Söndag

Asti spumante innan hemresan

Sista dagen fortsätter vi i vinguden Bacchus tecken då vi besöker Cantine Contratto i Cannelli vars historiska vinvalv numera är skyddade som kulturarv. Här får vi smaka på deras friska mousserande viner.

Lunch tillsammans innan vi åker till flygplatsen Milano Malpensa.

Hemresa på kvällen och ankomst Arlanda kl.22:35 efter mellanlandning i Wien.

Boende

Sovrum hotell I Castelli i Alba

Hotel I Castelli****

Hotel Ristorante I Castelli
4-stjärnigt hotell nära Teatro Sociale George Busca.
Detta hotell är en rökfri anläggning som erbjuder gäster en restaurang, ett fitnesscenter och en bar/lounge. Dessutom erbjuds gratis kontinental frukost, gratis wi-fi i allmänna utrymmen. Gäster får även tillgång till bekvämligheter som en snackbar/deli, ett konferenscenter och kaffe/te i allmänt utrymme. Alla ljudisolerade rum har gratis wi-fi och Select Comfort-madrasser. Gäster här får dessutom tv, minibar och rumsservice.
Badrummen har dusch med regndusch, tofflor, bidéer och gratis toalettartiklar. Skrivbord och telefon finns. Dessutom har rummen hårtork och mörkläggningsgardiner.
Detta hotell har bland annat fitnesscenter.

Ciceron och reseledare

Vår vinciceron bland vinstockarna

Lars-Martin Grewin

Lars-Martin Grewin är ciceron när det gäller viner på denna resa. Han skriver om vin och håller vinprovningar sedan fyrtio år tillbaka. Han är medgrundare av Lidingö Vinsällskap. Informerar om vin på Instagram och YouTube (Vin med Grewin).

Och reseledare Lena Pålsson plockar druvor

Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period.

Sedan några år tillbaka också medlem Italienska Kulinariska Akademin i Stockholm.

Det italienska köket i kombination med landets viner är en favorit!

Region

Piemonte

Regionen Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar i väster mot Frankrike och i norr mot Schweiz. Området är nästan lika stort som Dalarna. Området är mycket kuperat och en del insjöar finns. Här bor ca 4,3 miljoner invånare.

Regionshuvudstaden är Turin (Torino). Regionen har stora industriområden, bland annat i Turin där man tillverkar Fiat. Piemontes slätter är bördiga jordbruksområden, där man odlar b.la vete, ris, majs och vindruvor. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto. Piemonte är ansett av många att ha de överlägset bästa vinerna i Italien, t.ex Barolo.

I ett stort mat- och vinland som Italien är det naturligtvis många regioner som gör anspråk på att vara främst, men även bland utsocknes kan man erkänna att hjärtat i dagens gastronomiska Italien ligger i Piemonte.

Smaka bara på namnet: PIE MONTE. Det betyder ‘vid bergets fot’ och det ligger verkligen vid foten av Alperna – med unika förutsättningar att skapa fantastiska viner!

Byar som Monforte d’Alba, Serralunga är ett måste, i synnerhet i klart väder. Alperna ligger som en fondvägg utanför byarna. Turin är ett kapitel för sig, med ett centrum som erbjuder allt man kan önska av sevärdheter, och här kan man besöka EATALY, en matgalleria bara för Slowfood. Och mitt emot kan man shoppa loss i FIATs gamla fabrikslokaler som nu är en gigantisk galleria Lingotto.

Slowfoodrörelsens ursprung

1987 grundades Slow Food-rörelsen av italienaren och eldsjälen Carlo Petrini. ”Gott, Rent och Rättvist”, så löd manifestet.
Det var dock inte förrän två år senare när snabbmatsgiganten McDonald ́s skulle öppna en restaurang vid Spanska trappen i Rom – som en motrörelse blomstrade ut på allvar. Som en protest mot snabbmatens intrång ordnades en rad kulturpersonligheter ett långbord uppdukat med italienska specialiteter och maträtter. Detta gav resultat – McDonald ́s bytte till en diskretare skylt och det är än idag förbjudet att äta en hamburgare på Spanska trappan!
1989 blev Slow Food en internationell organisation med 18 länder som medlem- mar. De arbetar för ekologisk produktion, bevarandet av lokala och regionala matkulturer och utvecklingen av ett jordbruk som varken utarmar jorden eller människorna som brukar den. Detta återspeglar sig i det piemontesiska köket och i den lilla staden Bra där rörelsen har sitt huvudsäte.

Gastronomi hämtad från skogen

Piemontes kök är intressant omväxlande. De är stora köttälskare och använder många olika slags köttslag tillsammans. Detta går att uppleva om ni beställer in en Bollito Misto som i normala fall består av endast en eller två sorters kött.
I det piemontiska köket använder de minst fyra sorter. Då ingår även kalvhuvud, grisfötter och cotechino, en kryddstark rå korv på griskött. Denna gryta serveras med bagnet verd, persiljesås och bagnet d’tomatiche, en sötsur tomatsås samt mostardo di Cremona, kryddheta kanderade frukter i senapslag.
Vildsvin, hare och dovhjort utgör även spännande inslag på menyn, samt kaninrasen coniglio grigio som är en omtyckt rätt speciellt omkring Turin.
Le Langhe, söder om Turin är ett gastronomiskt landskap och som under hösten är Piemontes högsäsong. Då vill alla komma hit för att få njuta av traktens vita tryffel från Alba.

Tryffeln – Jordens diamant

Dess doft och smak är genomträngande och ger en hint om att middagen kom- mer bli fantastisk. Den ärade tryffeln är en vanligt förekommande underjordisk svamp som anrättas på varierande sätt i det piemontesiska köket.
Jakten börjar i oktober och fortsätter till slutet av december. Tryffelplockare beger sig med sin specialdresserade hund vars känsliga nos kan lukta sig till var tryfflarna gömmer sig. Förr använda de sig även av svin, men de tenderade att förtära de åtråvärda svamparna. Svamparna väger mellan 50 – 100 g styck och kan uppgå till mellan 3000 och 7000 kronor hektot.
I vardagstal förekommer två olika tryffelsvampar, den vita och den svarta. Den svarta tryffeln finner Ni fem centimeter under jord intill en ek framförallt i nordliga Italien och södra Frankrike. Den vita tryffeln växer huvudsakligen i Alba i Piemonte. I och med att dessa små guldgruvor lever i symbios med träden de växer intill får de alla olika smakkaraktärer. Ekens anses ge tryfflarna den perfekta smaken. Så ut och leta efter ekar!
Svart tryffel brukar oftast tillagas medan de vita sorterna som är mildare i smaken oftare används råa, t.ex. riven över pasta- och osträtter, eller tillsätts alldeles mot slutet i tillagade rätter.
Gå inte miste om att njuta av en Risotta al tartufo – Tryffelrisotto eller Uova alla Piemontese con tartufo bianca – Stekt ägg med vit tryffel. Låter simpelt? Kan hända, men ack så gott!