Veteranbilar och mässa i Norditalien

Datum: 20 oktober 2021
Pris 18 900 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg inkl skatter t o r Stockholm/Köpenhamn – Milano
  • Fem nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter (obs inte transfer under mässan i Padova om centralt boende)
  • Besök och utflykter enligt program
  • Tre middagar och två luncher exkl dryck
  • Vinprovning
  • Svensk reseledare med dag 1-4
  • Ciceron från Classic Motor med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 3 000 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan.

Dagsprogram

Veteranbilar, godsaker och mässa i Padova

Följ med Classic Motor och Go Slow Travel på en resa i regionerna Piemonte och Veneto i norra Italien. Områden med passion för både motorsport och mat av högsta kvalitet. Vi börjar med Museo Storico Alfa Romeo utanför Milano. Turin är Italiens centra för biltillverkning och här finns det fina Museo dell’Automobile, Fiat Mirafiori och Officine Abarth. Utanför Verona besöker vi sen Museo Nicolis, en favorit från tidigare resor.

På denna unika resa kan den bilintresserade även få smakprov av regionens berömda mat. Piemontes devis är ”Man äter inte för att leva, man lever för att äta” och det var just här i Piemonte som Slow Food-organisationen grundades.

Med på resan är Classic Motors chefredaktör Anders Nordner.
Resan avslutas med två dagar på Veteranbilsmässan i Padova.

Onsdag

Benvenuti a Piemonte!

Välkomna till Italien och först Milano. När samtliga har samlats åker vi direkt till Museo Storico Alfa Romeo. På museet visas ett brett urval av Alfa Romeos personbilar, racingbilar och experimentmodeller samt flygmotorer.

Vi fortsätter till Turin och kommer in i regionen Piemonte som har bördiga slätter där man bl. a odlar vete, majs och vindruvor. Över hälften av allt ris som kommer från Europa kommer från Italien och vi passerar den ena risodlingen efter den andra. Här serveras risotto oftare än pasta i hemmen.

Vårt hotell ligger i den kända Lingottobyggnaden. Fiats gamla fabrik var den största bilfabriken i världen i början av 1900-talet. Idag har byggnaden renoverats och innehåller bland annat konsertsal, teater, köpcentrum och hotell. (Om vi får tillåtelse så åker vi upp till taket som var en testbana för bilar i form av en utdragen oval.)

I närheten av vårt hotell finns Eataly, dvs. matpalatset som bygger på slowfood-konceptet. Här kan man botanisera bland italienska delikatesser innan vi äter en enklare middag.

Torsdag

FIAT, Museo dell'automobile och andra sevärdheter i Turin

Turin är Piemontes huvudstad men med stor ekonomisk betydelse för hela Italien. Turin är hemort för bilmärket FIAT som grundades här 1899, och kom att bli en av de största biltillverkarna i Europa. Andra bilar som har sina rötter här är Lancia, Bertone, Sparco, Italdesign och Ghia. Vi gör ett besök på Mirafiori Motor Village, ett showroom på 70 000 kvadratmeter som visar FIAT’s hela produktion.

Men vi börjar med att promenera bort till “Museo dell’ Automobile Carlo Biscaretti di Ruffia”. Här ser vi bl a den första FIAT som i 1907 vann världens längsta billopp, mellan Paris och Peking. Sen fortsätter vi i bilens tecken till Officine Abarth, en hyllning till den legendariska biltrimmaren och tillbehörstillverkaren Carlo Abarth, österrikaren som föddes som Karl men bytte till det italienskklingande Carlo!

Vi åker in en sväng i centrala Turin för en gemensam lunch. Barockstaden är också känd för fotbollslaget Juventus, sitt värdskap för 2006 års olympiska vinterspel, Kristi svepduk, ett av världens främsta egyptiska museer och födelseort till aperitifen Vermouth.

Ledig kväll efter en fullspäckad dag!

Fredag

Vingårdsbesök och bilmuseum Nicolis

Dags att lämna Turin och med buss reser vi in i vindistrikten runt Asti. Vi besöker en vingård och provar ett par av deras goda drycker.

(Lunch på egen hand under resan.)

Därefter återvänder vi till bilarnas värld i Museo Nicolis, ett av Italiens absolut bästa motormuseum där hundratals bilar, motorcyklar och cyklar visar de senaste två hundra årens utveckling. Detta museum är resultat av en enda mans stora passion för teknik i allmänhet, men främst när det gäller transportmedel. Här finns hundratals bilar, motorcyklar och cyklar som visar de senaste två hundra årens tekniska utveckling.

Dagen avslutas i Padova där vi tar in på hotell för följande tre nätter. (Obs eventuellt ligger hotellet utanför Padova och då har vi busstransfer till mässan inkluderad. Om centralt boende tar man sig dit på egen hand.)
Middag på hotellet.

Lördag-söndag

Auto moto d'epoca, veteranbilsmässa i Padova

Egen tid för mässan. Obs biljetter ingår inte utan bokas på egen hand:

https://autoemotodepoca.com

Marknaden för veteranbilar har expanderat och mässan i Padova, Auto moto d’epoca, lockar allt fler besökare.

Under två dagar strosar ni runt på egen hand bland cirka 3 000 veteranbilar och övrigt som kan kopplas ihop med passion för gamla vackra fordon.

Måndag

Hemresa

Transfer till Milano flygplats och hemresa.

Tack för denna gång och på återseende! Arrivederci!

Boende

Hotell meddelas närmare avresa då många är stängda för tillfället.

Ciceron och reseledare

Anders Nordner, chefredaktör på Classic Motor sedan 1 april 2020

“I mitt längre än bredare garage (med smörjgrop) står en 1988 Jaguar XJ-S V12 samt en 1960 Volvo PV 544. Snart tar en Reliant Super Robin plats mellan dessa klenoder. Även en 1967 Triumph Spitfire Mk3 har passerat revy. Den lär numera stå i ett garage i min födelsestad Kristinehamn. Till Schweiz har jag exporterat en 1967 Vespa Sprint som jag aldrig fick tid att ägna tillräckligt med kärlek åt. Det har visst passerat några gamla båtar också …
Fordonsintresset väcktes tidigt när jag som barn kikade i pappas fotoalbum. I dem fanns allt från farfars Morris Eight och min farbrors Graham-Paige (som jag faktiskt har lyckats spåra) till pappas Monark med 98 kubiks ILO-motor samt hans första bil – en IFA.

Tidningar har jag bland annat lärt mig göra genom att under många år arbeta för Sveriges förmodligen äldsta kundtidning Scania Mil samt samma företags V8-tidning Legend. Under några år bidrog jag också till Svenska Jaguarklubbens medlemstidning.”

Svensk reseledare presenteras längre fram

Att tänka på

Under rådande omständigheter (pandemi) kan vi inte garantera till 100% att besöken blir på de platser vi önskar. Något hotell eller museum kanske stänger igen, någon restaurang eller vinproducent kanske går i konkurs osv. Men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta likvärdiga platser. Vi kommer också att hålla er informerade löpande om det blir större ändringar.

Som resenär har man egen skyldighet att hålla sig uppdaterad om reseråd och om det kommer att vara krav på vaccin eller covidtest. Om vi som arrangör måste ställa in resan för UD’s avrådan under aktuell period så får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Annars gäller vanliga avbokningsregler som ni kan se på vår hemsida.

Resevillkor