Västmanlands fornlämningar och kulturarv

Datum: 15 april och 13 maj 2021
Pris 1 750 SEK
Små grupper med egen buss och reseledare

Boka resa
  • Buss t/r Stockholm Centralstation (upphämtning längs resrutten kan ordnas)
  • Kaffepaus fm och em
  • Lunch
  • Inträden
  • Reseledare

Dagsprogram

Vikingagrav, järn och mässing

Följ med på en dagsutflykt till Västmanland där vi börjar med Anundshög, platsen för vikingarnas handel och fortsätter med de produkter som långt senare gjorde Sverige både välkänt och välmående.

Engelsberg var ett av de bruk som gjorde vårt land ledande som järnproducent. Upptäck hur mässingen satte Skultuna på världskartan i början av 1600-talet.
Dagen blir lång men fikaraster och lunch är inkluderade och det finns tid att vila under bussresan. Kunniga och väl pålästa reseledare har vi som alltid förstås!
Turen är anpassad till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Max 20 personer i en stor buss. Vi kör med minimum 10 personer och då har vi en buss med 30 platser.

Torsdag

Vi gör en dagsutflykt i Västmanland

Vi möts kl.08:30 vid Stockholms Centralstation.

Efter en dryg timme når vi Anundshög och Badelundaåsen som idag är ett av Sveriges främsta fornlämningsområden. Många förknippar Anundshög med den stora gravhögen, som är Sveriges största och skapad redan på 900-talet.

Hela bygden var ett kulturellt centrum för västra Mälardalen och en av knutpunkterna för handeln under vikingatiden. Vår reseledare berättar om vikingar och denna speciella plats.

Efter en kaffepaus fortsätter bussresan till Ängelsberg. Här besöker vi Engelsbergs bruk som räknas till ett av världens främsta industriminnen. Det är upptaget på UNESCO’s världsarvslista och är det enda av de svenska järnbruken som har kvar såväl byggnader som en fungerande apparatur. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och denna typ av bruk gjorde Sverige till en av världens största järnproducenter.

Nu är vi nog hungriga så vi äter lunch tillsammans i ett grosshandlarhus från början av 1900-talet.
(Om tiden räcker till gör vi en kort promenad i den närbelägna Skulpturparken innan vi fortsätter till Skultuna.)
Därefter besöker vi Skultuna Messingsbruk beläget i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast. Grundat 1607 av Karl IX är det idag ett av de äldsta företagen i världen och fortfarande hovleverantörer till det svenska kungahuset.
Bruksmuseet ligger inuti Messingsbruket. Det är en tidskapsel fyllt av ett urval historiska produkter och maskiner från århundranden tillbaka. Här kan vi se många av de omtyckta, historiska produkterna från Skultuna som sedan länge utgått ur produktion.
Men mycket annat vackert finns till försäljning i butiken förstås.

Efter en fika-paus går bussen tillbaka till Stockholm. Ungefär 1,5 timmes resa. Tillbaka kl.18:00 cirka.