Västerbottens leende landskap

Datum: 28 juni 2022
Pris 10 250 (9 750 SEK för prenumeranter hos Aller Media) SEK
Del i dubbelrum exkl. flyg. Svenska ciceroner.

Boka resa

I samarbete med

  • 3 nätter inkl frukost i dubbelrum
  • Buss för transfer och utflykter
  • Diverse provsmakningar
  • 4 luncher och 3 middagar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Matprofilerna Ella Nilsson och Maud Onnermark med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 1 050 SEK

Dagsprogram

Välkomna till vackra Västerbotten!

Exotiskt i det egna landet lockar! I alla fall känns det exotiskt för oss som bor ”söderut” i Sverige. Vem kan bättre leda oss på en kulinarisk resa än Ella Nilsson, Västerbottens matambassadör, hedersdoktor och känd från Café Umeå! Och ingen mindre än Matmagasinets chefredaktör Maud Onnermark är med som kunskapsrik norrländsk sidekick. Båda två har figurerat många gånger vid spisen på tv och vi avslutar resan i Umeås tv-studio.

Västerbottens leende landskap bjuder på fjäll, skogar, forsar och havskust men också ett mångbottnat kulturliv och prisbelönt matkonst. I Västerbotten frodas mathantverket. Här prisas samiska matkreatörer och själen i hantverket lever i allra hösta grad. Det rika skafferiet lockar matintresserade från hela världen och vi har därför valt detta område som första destination i Sverige. De lokala produkter vi smakar på är bl. a ren, älg, sik, hjortron, åkerbär, mandelpotatis, tunnbröd och givetvis västerbottensost.

Obs att det kan vara krav på full vaccinering för bussresa och diverse besök!

Tisdag

Västerbottens goda ostar

Vi möts i Skellefteå under tidig förmiddag (tåg alt flyg bokas på egen hand) och efter en första presentation beger vi oss ut på gastronomiska äventyr. (Den som kommer med egen bil bör åka till Umeå för att tidig morgon följa med vår buss till Skellefteå. Alternativt vid ankomst kvällen innan kan vi hjälpa er att boka hotell i Umeå. Kontakta oss för information vid frågor om detta.)

Ett första besök görs hos Burträsk mejeri som är den enda plats i världen där Västerbottensosten tillverkas. Denna förnäma hårdost kan användas precis som parmesan men är lite krämigare i konsistensen.

Svedjans Ost är vackert beläget med utsikt över sjön Storkågeträsket. Mitt i landsbygdsromantiken görs några av Sveriges bästa ostar av Pär och Johanna vilket ett antal priser vittnar om. Provsmakning och lätt lunch bjuds det på här.

Sedan är det dags för ett vin från djupet av de norrländska skogarna. Inte av druvor utan man har hos Norsjö vin tagit tillbaka den gamla svenska traditionen att göra vin av bär, inte minst för miljöns skull. Här får vi smaka på ett lyckat vinmakeri av både lingon och blåbär.

Middag och övernattning på Källan Spa och konferenshotell i Åmliden. Hotellet ligger omgivet av trolsk granskog och är beläget på Västerbottens högsta berg.

(Lätt lunch och middag inkluderat förutom diverse provsmakningar.)

Onsdag

Torgny Lindgrens museum och intressanta kyrkor

Efter frukost åker vi den korta biten till författaren Torgny Lindgrens museum i Raggsjö där vi får en guidad visning. Här finns utställningar som presenterar författaren och inslag från hans verk i både ljud och bild.

Vidare åker vi till det lilla gruvsamhället Kristineberg och den berömda underjordskyrkan St. Annas kyrka som bjuder på en så speciell stämning. Vår guide berättar legenden om kyrkans tillblivelse, hur i mitten av 1940-talet, i samband med en sprängning, en Kristusgestalt uppenbarade sig på bergsväggen.

Vidare till Lyckseles Vagga, Gammplatsen, vackert belägen på en halvö i Umeälven.

Efter den gemensamma lunchen åker vi E12:an, den så kallade Blå vägen i nordvästlig riktning med Umeälven som ständig följeslagare. Fotostopp vid Stensele kyrka (Lappmarkskatedralen) som är en av Nordens största träkyrkor.

Dagens slutmål är Världsmästarbyn Tärnaby. Övernattning och middag på det nyrestaurerade Tärnaby Sporthotell.

(För de som orkar görs en liten världsmästar-vandring upp till Ingemarbacken där vi får höra lite om Tärnabys alla världsmästare och historien om när hela Sverige stannade.)

(Frukost, lunch och middag inkluderat.)

Torsdag

Tunnbrödsbakning och Västerbottens vackraste natur

Knappt två mil härifrån ligger skidorten Hemavan vars nya gondol snabbt och enkelt tar oss upp och ner på fjället.

Vi vandrar ner till Naturum och Fjällbotaniska trädgården, en liten diamant i fjällvärlden med sitt stora utbud av fjällväxter. Det är en av världens nordligaste botaniska trädgårdar.

Efter att ha njutit lunchen väntar ytterligare ett spännande besök! Hos Ingemar Stenmarks morbror och moster ska vi få prova på lite tunnbrödsbakning.
Därefter vänder vi söderut och passerar de trakter som Bernhard Nordh och Linnea Fjällstedt beskrev i böcker om nybyggarnas hårda liv.

Landskapet ändrar karaktär ju längre västerut vi kommer. Fem km söder om Saxnäs finns den vackra Trappstegsforsen som är ett av landets märkligaste vattenfall, formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerande kaskader. Forsen lär vara ett av landets mest fotograferade motiv så givetvis gör vi ett fotostopp här.

Saxnäsgården blir vårt hem denna natt och här har vi en hisnande utsikt över fjällen som speglar sig i Kultsjöns klara vatten.

En uppfriskande promenad i de vackra omgivningarna rekommenderas före middagen och medan Ella förbereder visning av tio av sina vackraste TV- förkläden från sin tid i Café Umeå.

(Frukost, lunch och middag inkluderat förutom diverse provsmakningar.)

Fredag

Sameparets hem och Go'kvälls tv-studio i Umeå

Efter frukost lämnar vi Saxnäs och åker i riktning mot Vilhelmina och ett spännande besök. Sameparet Risfjäll tar emot i sitt hem i Malgonäs. På dagens program står demonstration av horn- och rotslöjd, tennbroderier och skinnsömnad.

Någotsånär fullärda i dessa hantverk är det dags för vår lunch hos Bergmans fiksförädling i Vilhelmina.

Slutdestination på vår resa är Umeå. Vi tar en kort titt på den vackra glasmosaiken Lev!- ett 170 m långt glas konstverk i gång- och cykeltunneln under järnvägen. Konstverket är fullt med citat av författarinnan Sara Lidman.

Innan vi tar avsked av varandra får vi göra ett exklusivt besök i TV-huset och se Go’kväll-studion på riktigt! Här har både Maud och Ella lagat uppskattade rätter till tv-tittarna. (Med reservation för ändringar på grund av corona-virus!)
Natt-tåget söderut rekommenderas om ni inte tänker stanna längre. Då kan vi rekommendera alternativ för övernattning.

Boende

Källan Hotell spa och konferens

Källan Hotell spa och konferens ****

Hotellet ligger i byn Åmliden, 30 km från centrala Norsjö. Här erbjuds gratis Wi-Fi, moderna rum med vacker utsikt över bergen samt gratis tillgång till hotellets pooler och bastur.
Rummen har minibar, en platt-TV och en sittgrupp. I badrummen finns hårtork.
På hotellets restaurang Skogsfrun erbjuds en frukostbuffé med panoramautsikt.
Här finns även inomhus- och utomhuspooler, en bokningsbar bubbelpool utomhus samt spafaciliteter och behandlingar.

Tärnaby Sporthotell

På nyrenoverade Tärnaby Sporthotell bor man med direktanslutning till en vandringsled.

Anläggningen består av Sporthotell, stugor, camping, restaurang, sportbar, gym, bastu, konferensrum, skid- och vallarum. Rummen har två enkelsängar och två fällbara överslafar. Alla rum har eget badrum med dusch och toalett, TV och wifi. I lobbyn finns flera sköna soffgrupper med plats för umgänge. I restaurangbyggnaden intill finns också flera miljöer som gästerna kan vistas i.

STF Saxnäsgården

Saxnäsgården***

STF Saxnäsgården ligger perfekt mellan vatten, skog och fjäll och är en given plats för äventyr och aktiviteter i Saxnäs, Marsfjällen och Södra Lappland.

Saxnäsgården är en komplett anläggning med restaurang, boende, aktiviteter och möteslokaler i en vacker och naturlig fjällmiljö.

Ciceroner med på resan

Ella Nillson och Maud Onnermark

Ella och Maud är båda kända matprofiler i Sverige genom kokböcker, artiklar, fantastiska recept och inte minst sina program sända från TV-studion i Umeå.