Vandring i Ticino med Utemagasinet

Datum: 28 augusti
Pris 18 950 SEK
Del i dubbel/trippelrum eller sovsal inkl flyg. Engelsktalande guide och representanter från Utemagasinet är med.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm och Köpenhamn – Zürich
 • Tåg t/r flygplats
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 5 övernattningar i dubbelrum alternativt sovsal (frukost inkluderad)
 • 8 måltider exkl. dryck
 • Vin- och ostprovning
 • Guidade vandringar
 • Engelsktalande vandringsguide med under resan
 • Representanter från Utemagasinet med på resan
 • Tillägg enkelrum 960 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Njut av alptoppar, sjöar och vattenfall!

Drömmer du också om böljande vandringsdagar med obrutna vyer över alptoppar, sjöar och vattenfall? Packa ryggsäcken och häng med Utemagasinet till schweiziska Ticino.
I sydöstra Schweiz, vid gränsen till Italien, ligger kantonen Ticino. Det här är schweizarnas egna Riviera men med sjöar istället för hav. Kantonen är välkänd för sitt landskap som går från högalpinskt till medelhavslandskap med skimrande sjöar och berg som stupar rätt ner i det blå. Vårt fokus är natursköna vandringar i flera spännande områden bland andra Piora och Lucomagno. Turerna är medelsvåra och leds av en inhemsk vandringsguide som kan dem på sina fem fingrar.
Med på resan är representanter från Utemagasinet.

Söndag den 28 augusti

Välkommen till Ticino, Schweiz egen Riviera

Vid ankomsten till Zürich möter vi övriga deltagare samt representanter från Utemagasinet och stiger ombord på tåget. Njut av ett landskap där färgglada dockhus i trä, slott och kyrkor skymtas bland kulliga höjder med snöklädda spetsar i bakgrunden!

Vi stiger av i Bellinzona, kantonen Ticinos huvudstad. Tack vare det strategiska läget med vägar genom bergspassen mellan Alperna och Lombardiet var den under sekler en mycket viktig stad.
Vi tar in på hotell för två nätter här. (Möjlighet till enkelrum finns endast här.)

Lunch på egen hand kanske i gamla stans centrum där känslan är mer medeltid än medelhav.

Vår vandringsguide Anna möter upp och det är dags för en första lättare vandring.
Vi tar stigen som går mellan bergskullar, vinodlingar och fikonträd upp till världsarvet Castelgrande, en imponerande medeltidsborg. Häruppifrån har vi en magnifik utsikt och ser de två systerborgarna Montebello och Sasso Corbaro längre bort. Vi fortsätter dit och vänder så småningom tillbaka till Bellinzona.

Senare möts vi för att promenera till en hemtrevlig bistro omnämnd av den gastronomiska guiden Gault-Millau där vi ska avnjuta en enkel men god middag i samband med att vi provar lokala viner.

Total vandring 3 timmar. 8,5 km. Höjdskillnader 511 meter.

Måndag den 29 augusti

Vandring till vattenfall och lunch i en grotto

Efter frukost är det dags att på allvar ta sig an naturen med bästa vandringskängorna! En dryg halvtimmes resa med lokalbussen tar oss till Valle Bavona.
Landskap och byggnader ger en tydlig bild av det historiskt hårda liv man här levde som fåraherde. I dalgången finns ingen elektricitet och stenhusen som trängs för att hålla värme och skydd kastar oss tillbaka till forna tider.

Vi stiger av i Bignasco och börjar vår vandring längs floden Bavona genom små vackra stenlagda byar. Vår vandring fortsätter på en historisk väg byggd av fåraherdar in mot en glaciärdal, nästan undangömd i områdets dramatiska topografi.

Vi kommer fram till ett spektakulärt vattenfall och njuter av stillheten i en sagoliknande miljö. Nu ska vi äta lunch i en grotto där det serveras lokal husmanskost. Det finns hundratals s k grottos i Ticino, enkla restauranger ute i naturen där mat och förnödenheter förvarades förr i världen för att hålla varorna kylda.

Vi åker tillbaka till Bellinzona där kvällen är ledig.

Vandring – 4,45 timme, 13.5 km
Höjdskillnader ↑ 825 ↓ 755 m

Tisdag den 30 augusti

Spektakulära vyer över alptoppar och Lago Maggiore

Idag ska vi upp till bergen ovanför Locarno och Lago Maggiore. Först med lokalbuss till Cardada och sedan linbana åker vi upp till den mest panoramiska utsiktspunkten. Här startar många sina fjällvandringar och samtidigt kan man lära sig en del om områdets geologi. Här går nämligen förkastningslinjen mellan den afrikanska och euroasiska kontinentalplattorna. Det är genom denna kollision som Alperna skapats.

Vi njuter av spektakulära vyer som sträcker sig hela vägen över Maggioresjön, från deltat i Ticino till de lägre delarna vid floden Maggia in till Italien och de västra Alperna. Och ännu mäktigare blir det när vi når toppen av Cime della Trosa på en höjd av 1 865 m ö h med en 360° vy framför oss.

Vandringen går sedan nedåt till en för området så typisk bergshytta, en s k rifugio, där vi äter lunch.
Tillbaka i Cardada tar vi lokalbussen till Bellinzona men sen har vi privat transfer till Campra Alpine Lodge & Spa där vi checkar in för två nätter.
Efter lite vila möts vi för att äta middag tillsammans.

Vandring – 3.5-4 timme, 10.5 km.
Höjdskillnad – ↑ 492 m ↓ 806 m.

Onsdag den 31 augusti

Mountainbike eller vandring i Lucomagno

Idag utforskar vi Lucomagno regionen. Med mountain bike men den som föredrar att vandra kan göra det istället. Dagens program är flexibelt och avgörs enligt väder och rimliga önskemål.
Picknick-lunch och middag tillsammans.

Torsdag den 1 september

Bergstoppar, alpina sjöar och murmeldjur

Vi lämnar Campra och tränger djupare in i ett spektakulärt område av stort geologiskt intresse. Murmeldjur på väg till sin vintervila kikar nyfiket på oss från sina hålor.

Passo del Sole bjuder på ett landskap av ojämna dolomit-toppar. Allteftersom vi tar oss nedåt Piora-regionen bildas det som en fantastisk krona av bergstoppar runtom oss.
Vi når vårt boende, hyttan Capanna Cadagno, som ligger liksom uppflugen på en klippa med unika vyer. Här finns ett dussintal alpina sjöar och fält där mängder av vilda blommor färgar landskapet från mitten av juni till slutet av augusti.

Zürich Universitets Biologiska avdelning har byggt om en gammal lagård till forskningsstation för att studera ett speciellt fenomen som sker i fåtal alpina sjöar runtom i världen. Er guide berättar mer.
(Här är det sovsal och inget bagage utan bara ryggsäck som gäller.)

Vandring – 4 timmar , 11,29 km.
Höjdskillnad – ↑ 750 m ↓ 525 m

Fredag den 1 september

Brant linbana och ost innan hemresa

Upp med tuppen för att se hur den berömda Ticino-osten Piora tillverkas. Sen gör vi en sista scenisk vandring förbi alpina sjöar fram till en av Europas brantaste linbanor, med en lutning på nästan 45°.

Vi åker sen till Airolo där vi hämtar vårt bagage. Dags att säga hejdå till vår vandringsguide Anna och ta tåget tillbaka till Zürich flygplats.

Vandring – 2, 07 timme , 7.45 km.
Höjdskillnad – ↑ 199 m ↓ 365 m

Boende

Hotel Internazionale

Hotellet i Bellinzona är centralt beläget och har ett stort spaområde. Gratis wifi.

 

Campra Lodge&Spa

Lodgen i Bleino har spaområde. Gratis wifi.

Capanna Cadogno

Bergshytta i den vackra alpina regionen Piora

Med på resan från Utemagasinet

Chefredaktör Marie Kjellnäs

Marie Kjellnäs är chefredaktör på Utemagasinet sedan 2017. Hon har ett stort och brett friluftsintresse – mest blir det vandring och paddling under sommarhalvåret, hemma i Sverige och utomlands. Schweiz är en storfavorit året om – Marie har vandrat och gått toppturer på skidor i flera kantoner, och ser nu fram emot att utforska Ticino för första gången.

Art director Sofie Lantto

Sofie Lantto är art director på Utemagasinet sedan 2017 och ansvarig för sociala medier. Hon är också tidningens husfotograf – och på den här vandringsresan kommer hon att ta bilder till ett kommande reportage i Utemagasinet. Sofie har också hon ett stort friluftsintresse med vandring, cykling och stiglöpning som favoriter under sommarhalvåret.

Att tänka på

Viktigt!

Detta är en mycket aktiv resa med vandringar upp till 5 timmar per dag i kuperad natur. Vandringarna kräver att man är vid god hälsa och har bra kondition. Korrekt vandringsutstyrsel krävs. Obs också att väder och force major kan ändra på programmet och det är vandringsguiden som anpassar turerna efter aktuell situation.