Sydöstra England med vin och historia i fokus

Datum: 1-5 juni 2021
Pris 17 150 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn-London Heathrow
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl dryck
  • Vinprovningar
  • Utflykter enligt program
  • High tea på Hever Castle
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 800 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan, ev tillägg

Dagsprogram

Brittisk landsbygd, historiska landmärken och viner i världsklass!

Denna resa i Sydöstra England går genom grevskapet Kent som är känt för sin vackra natur, sitt rika kulturarv, en spektakulär kustlinje och inte minst för sina fina trädgårdar. Henrik VIII utsåg ju grevskapet till Englands trädgård.

Vi besöker en av de mest berömda och omskrivna, Sissinghurst Castle and Gardens. Även Anne Boleyns slott Hever ståtar med en vacker trädgård och här njuter vi en klassisk High Tea. Områdets kritjord har möjliggjort att några av Englands finaste vingårdar kunnat anläggas och produktionen av mousserande viner konkurrerar med Champagne i Frankrike. Vi testar och njuter hos Chapel Down.

Slaget vid Hastings 1066 när normanderna besegrade den engelska armén och för alltid förändrade England uppmärksammas extra i år. 951 år efter slaget besöker vi den historiska platsen.

Brighton, vars smeknamn är London by the Sea, är en charmig stad där vi bor vid havet och ser den berömda numera nedbrunna piren. Vi strosar i shoppingdistriktet The Lanes med anor från 1600-talet och vi besöker det kungliga slottet och ikoniska byggnaden Royal Pavilion innan vi avslutar med gastronomisk smakprov i olika butiker.

Följ med på en resa som tillfredsställer om inte alla, så många sinnen!

Tisdag

Welcome!

Vi flyger till London Heathrow med SAS och åker sedan med buss in i det välkända grevskapet Kent i Sydöstra England. Nu är vi i det som kallas ”The Garden of England” och första besöket på vår resa blir Hever Castle som var familjen Boleyns säte. Anne Boleyn gifte sig med kung Henrik VIII av England som lät avrätta henne och hennes bror 1536 och då själv blev ägare till slottet. Hever Castle är särskilt känd för sina labyrinter men har också en italiensk trädgård, rosenträdgård och en sjö. Innan vi lämnar slottet njuter vi en Ann Boleyn Afternoon Tea.

Vi avslutar dagen med att besöka Battle. Slaget vid Hastings utkämpades här den 14 oktober 1066 på numera gröna fridfulla fält. De normandiska styrkorna kom över kanalen och vann en första viktig seger i kampen om Englands tron vilket finns förevigat i den berömda Bayeux-tapeten på andra sidan kanalen.
Vi tar in på hotell för två nätter i Cooden Beach. Middag inkluderad.

Onsdag

Trädgård, mousserande vin och Slaget vid Hastings

En nyare företeelse som lockar alltfler besökare är de vingårdar i Kent och Sussex som t o m utmanar Champagne med sitt mousserande vin. Under en blindprovning i London härom året provades tolv mousserande viner, tre från södra England och resten från Champagne. De brittiska bubblorna knep både första och andra platsen! För att själva bilda oss en uppfattning besöker vi den populära Chapel Down vingård för en visning och provsmakning av de viner som serverades vid prins William och Kates bröllop.

En nyare företeelse som lockar alltfler besökare är de vingårdar i Kent och Sussex som t o m utmanar Champagne med sitt mousserande vin. Under en blindprovning i London för ett par år sedan provades tolv mousserande viner, tre från södra England och resten från Champagne. De brittiska bubblorna knep både första och andra platsen! För att själva bilda oss en uppfattning besöker vi den populära Chapel Down vingård för en visning och provsmakning av de viner som serverades vid prins William och Kates bröllop.

Torsdag

Bloomsburygruppen och Brighton

Vi lämnar Cooden Beach och färdas längs kusten mot Eastbourne och Beachy Head hisnande kritklippor där vi tar en promenad för att njuta av utsikten.
Vi fortsätter sedan till konstnärshemmet Charleston. Här vistades Bloomsburygruppen – en dåtida kulturelit bestående av konstnärer och författare. Nyligen visades deras komplicerade kärleksförhållanden i tv-serien Life in Squares. Hela huset är ett enda konstverk, kraftfullt bemålat av sina innehavare.

Lunchen avnjuts i samband med en vinprovning på The Wine Center. Dagen avslutas i Brighton, en både modern och traditionell stad som kallas ”London by the sea”, där vi tar in på hotell för två nätter.

Fredag

Brighton, kunglig extravagans och små smakbitar

Vi börjar dagen med en promenad i Brighton där vi går genom de gränder med anor från 1600-talet som kallas The Lanes.
Under 1700-talet förvandlades den obetydliga fiskebyn till en fashionabel badort. Det blev senare den vidlyftige prinsen av Wales, sedermera Georg IV, tummelplats och här lät han uppföra ett lustslott med orientaliska influenser, Royal Pavilion.
Vi ser också Brighton Dome där ABBA vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo 1974.
Stadspromenaden fortsätter som en vandrande avsmakningsmeny då vi besöker olika små matproducenter. Här bjuds på smakprov av allt från ostron till hemgjord glass!
Avskedsmiddag på restaurang nära hotellet i Brighton, vår sista kväll på resan i Sydöstra England.

Lördag

Lite vin innan hemresan…

På vår väg till flygplatsen gör vi ett besök på Denbies, en vingård som fått internationell uppmärksamhet och priser. Vi smakar några viner i samband med en lätt lunch.

Boende

The Cooden Beach Hotel***

Hotellet ligger vid stranden i den fridfulla byn Bexhill-on-Sea. Många av rummen har havsutsikt. Har kan du njuta av långa strandpromenader och hotellets restauranger. Alla gäster har tillgång till inomhuspool, gym, sauna och spa.

Hilton Brighton Metropole****

Hotellet ligger vid strandpromenaden och du promenerar till The Lanes på tio minuter.
Den storslagna viktorianska byggnaden kombinerar originaldetaljer med moderna bekvämligheter. Fitness center, inomhuspool och spa finns.

Reseledare

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor. Stora intressen förutom resor är konst, trädgårdar och litteratur.

Region och karta

Englands sydöstra del

En gång i tiden var Kent ett eget kungadöme, och det är Englands äldsta grevskap

Inbäddat mellan London och kontinenten ligger grevskapet Kent – känt för sin vackra natur, sitt rika kulturarv och sin spektakulära kustlinje. Du kan uppleva världsberömda trädgårdsparadis och några väl dolda pärlor i Englands äldsta grevskap. På ett sätt är Kent en enda gigantisk trädgård – så full är den av äpplen och körsbär, päron och plommon, humle och vinstockar. Det är ingen tillfällighet att kung Henrik VIII utsåg grevskapet till Englands trädgård efter att han provsmakat en skål med körsbär från Kent. Idag finns det i Kent hela 180 trädgårdar som är öppna för besökare. Många av trädgårdarna sköts av National Trust inklusive Winston Churchills tidigare hem på Chartwell. Förutom de många skatterna i huset finns det 80 tunnland skog, en köksträdgård och sjöar att njuta av under en promenad på egen hand eller på en arrangerad utflykt.

En av stiftelsens finaste trädgårdar är Sissinghurst Castle där Vita-Sackville West på 1930-talet skapade en serie av doft- och blomsterprydda uterum, inramade av varma, vittrande murar och krönta av ett ikoniskt torn.
I Hever Castle bodde Anne Boleyn, kung Henrik VIIIs andra hustru. Slottet stoltserar med hela 125 tunnland av vackra trädgårdar som röstats fram som sydöstra Englands mest romantiska dito av Gardener’s World. Den har till och med en egen ros, som lanserades av stjärnan i James Bond-filmerna, Dame Judi Dench. Här sker också regelbundna evenemang inklusive tornerspel och en triathlon.

Sydöstra England är en administrativ region i England, Storbritannien. Regionen består av 8 administrativa grevskap och 11 enhetskommuner (unitary authorities). Innan slutet av 1990-talet ingick utöver de nuvarande delarna även Essex, Hertfordshire, Bedfordshire och Greater London. Regionen är tillsammans med Greater London den mest välbärgade i Storbritannien. Sussex gränsar i norr till Surrey, i nordöst till Kent, i söder till Engelska kanalen och i väster till Hampshire. En höjdsträckning av kalkformation, kallad South Downs, löper igenom Sussex från öster till väster och slutar med det tvärbranta, 159 m höga Beachy Head. Genom denna delas Sussex i två skilda partier, den ytterst bördiga kusten och den norra, med återstoden av den i forna tider vittomfattande skogbevuxna delen, kallad ”the Weald”, som genomdras av Forest Ridge, som i Crowborough Beacon når 243 m.

Det traditionella grevskapet motsvarar ungefär det gamla kungariket Sussex. Sussex var det första engelska landskap, som erövrades av sachsarna och erhöll namnet Sussex som kungarike för sydsachsarna. Länge behöll det även, mer än något annat engelskt grevskap, sachsiska namn och sedvänjor. 1066 landsteg Vilhelm Erövraren i Sussex och segrade 14 oktober samma år vid slaget vid Hastings.