Sydafrika; lite vin, lite cykel, lite vandring

Datum: 10 februari 2023
Pris 31 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk reseledare.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm – Kapstaden med Qatar
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 8 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 6 luncher
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 5 700 SEK
  • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Sydafrikanska smaker och intryck

Följ med oss på en härlig resa till Sydafrika, ett land med spännande historia, fängslande djurliv, vingårdar på böljande kullar, storslagna naturupplevelser och inte minst vänliga människor! Detta är en aktiv men inte alltför ansträngande resa där vi cyklar, vandrar lite och njuter av landets goda mat och dryck.

Paradisiskt beläget på Kaphalvön i Atlanten ligger Sydafrikas näst största stad, Kapstaden. Få städer kan tävla med Kapstaden om så mycket spännande att se och göra, här finns något för alla! Trots att turistströmmen till Kapstaden ständigt ökar, har det inte tagit bort något av stadens genuina prägel.

På denna resa får ni en blandning av klassiska ”måste-besök” som Taffelberget och Godahoppsudden, men också besök med mer fokus på mat och vin. Men vi gör också ett besök hos pingvinerna på pingvinkolonin Stony Point.

Vi besöker ett par olika vingårdar i det charmerande vackra området runt Franschhoek och Stellenbosch där vita koloniala hus ståtar mellan vinrankorna.

Fredag den 10 februari

Flyg med Qatar

Avresa från Stockholm Arlanda med Qatar till Doha kl.15:30.

Nattflyg till Kapstaden

Lördag den 11 februari

Välkomna till Kapstaden!

Ankomst till Cape Town International Airport kl.11:15.
Om vädret tillåter åker vi direkt upp till Kapstadens mest kända landmärke, Taffelberget, där en magnifik utsikt väntar oss.
Tillsammans äter vi en lätt lunch med utsikt över Camps Bay innan vi checkar in på centralt beläget 3*hotell för fyra nätter.
Vila alternativt ett dopp i poolen innan vi möts för en stadsrundtur i Kapstaden på cykel.

Ledig kväll eller informell lätt middag ihop. (Inte inkluderad.)

Söndag den 12 februari

Kanske kajak innan marknad i Kapstaden

Kapstaden kan upplevas på många olika sätt och denna morgon gör vi det från en kajak då vi paddlar oss fram längs kusten. Vi startar tidigt på morgonen då denna tid innebär störst chans att få uppleva delfiner, pingviner och valar. (Obs, väderberoende och kan inte garanteras!)

Efter två härliga timmar tills havs är det dags att bege sig till den lokala marknaden, Oranjezicht Farmers Market. Tid på egen hand för lunch vid matstånden där det finns ett stort urval av färska råvaror och även lokala hantverk.

Middag serveras på exotiska Gold Restaurant. Under kvällen får vi avnjuta mat och underhållning (sång, dans & trummor) från olika delar av Afrika. Vi får smaka på ett antal olika rätter från det afrikanska och Kap-Malaysiska köket och inför varje rätt introduceras den del av Afrika maten kommer ifrån.

Måndag den 13 februari

Cykeltur längs den vackra kusten innan lite Fine Dining

Dags att sadla cyklarna igen. Från hotellet cyklar vi längs med havet förbi Camps Bay via Hout Bay till den vackra Chapmans Peak Drive, som anses vara en av världens vackraste vägar. Denna spektakulära sträcka har otrolig utsikt över havet och bergen, en lite mer utmanande cykeltur som är väl värd att svettas lite.

Efter cirka fyra mils cykling stannar vi till på den populära restaurangen Foodbarn för en “casual fine-dining” lunch. Transfer för de som inte orkar cykla längre.

Den som önskar kan fortsätta att cykla ett tag och förena sig med övriga vid Simon’s Town.

Ledig kväll.

Tisdag den 14 februari

Besök District 6 och sedan kåkstad

Vi börjar dagen med ett besök på District Six Museum för en guidad tur. District Six Foundation grundades 1989 och 1994 öppnade portarna till muséet som ett minnesmärke över den påtvingade rörelsen som tvingade över 60 000 invånare att evakuera under Apartheid I Sydafrika på 70-talet.

Efter museumbesöket beger vi oss mot kåkstaden Khayelitsha. Här blir det en guidad tur innan gemensam lunch. Vi får också besöka en ”play school” i för att interagera med barn och lärare. Vi dansar, sjunger, leker och äter något litet tillsammans.

Ledig kväll.

Onsdag den 15 februari

Pingviner och viner på väg till Hermanus

Efter frukost är det dags att lämna Kapstaden och åka till Hermanus och vindistriktet Walker Bay via kustvägen. På vägen görs ett stopp på Stony Point naturreservat som är hem till en av de största afrikanska pingvinkolonierna i världen.

Vi åker sedan vidare till kända Creation Wines för resans första vinprovning. Gården är ett vackert litet paradis som många gånger fått fina utmärkelser för både sina viner och restaurang.

Vi fortsätter till Moggs Country Cookhouse där det serveras lunch. Moggs är en familjeägd restaurang inhyst i en gammal bondgård där man använder sig av närproducerade råvaror för att engagera de lokala bönderna.
Vi fortsätter till den charmiga kuststaden Hermanus där vi gör en vandring på 12 km längs klipporna.

Vi tar in på Windsor Hotel Hermanus som är vackert beläget vid havet.

Torsdag den 16 februari

Cykling och vinprovningar i the Winelands

Vi lämnar Hermanus efter frukost för att åka ut i det sydafrikanska vinlandet.
Efter en bussresa på cirka två timmar kommer vi till dagens första vingård där vi välkomnas med ett glas mousserande vin.

Sen sadlar vi varsin cykel och beger oss iväg mot dagens andra vingård och nu ordentlig vinprovning.
Vid tredje vingården serveras vinerna med en picknicklunch i skuggan.
(Antal cyklade km mellan vingårdar: ca 15 km.)

Vi tar in på trevliga Protea Hotel Franschhoek och ses kanske vid poolen innan promenad till restaurangerna och barerna i centrum.
Middag på egen hand eller tillsammans. (Inte inkluderat.)

Fredag den 17 februari

Vinprovning, vandring och picknick-lunch

Efter frukost åker vi till Waterford Wine Estate.

Efter ett första glas vin beger vi oss ut på en vandring längs The Porcupine Trail. Längs vandringen stannar vi för att prova viner och har picknick-lunch.

Tillbaka på vingården avslutar vi med en vin- och chokladprovning.

Transfer tillbaka till hotellet och kvällen på egen hand.

Lördag den 18 februari

Utflykt till Stellenbosch och besök hos Spier för segway och vinprovning. (Obs att den som föredrar kan strosa runt lite på egen hand.)

Ledigt i centrum för lunch innan bussen går tillbaka till Franschhoek.

Avskedsmiddag intas på French Connection som serverar franskinspirerad rustik mat. Restaurangen är inredd i en charmig stil som ger en mysig bistro-känsla.

Söndag den 19 februari

Bye Bye South Africa!

Sovmorgon innan utcheckning.
Transfer till Kapstaden flygplats. Det är dags att säga hejdå till Sydafrika, för denna gång.
Flyg hem kl.19:10 via Doha med Qatar.

Måndag den 20 februari

Hemkomst

Åter i Sverige under förmiddagen.

Boende

Sun Square Cape Town

Hotellet har pool, restaurang, loungebar, tvättservice, kassafack.

Rummen är utrustade med luftkonditionering, TV, telefon, kaffe/tebryggare, internetanslutning (extra avgift) samt hårtork.

Windsor Hotel

Windsor Hotel erbjuder bekväma rum som vetter mot havet och har panoramautsikt över vattnet. Det ligger uppe på en klippa, är områdets äldsta hotell. Här kombineras moderna bekvämligheter med elegant inredning i sekelskiftesstil.
Gratis Wi-Fi erbjuds i hela hotellet.

Protea Franschhoek

Protea Hotel by Marriott Franschhoek erbjuder rymligt boende med utsikt över Franschhoeks majestätiska berg och berömda vingårdar. Stadens centrum ligger bara en kort promenad bort.
Alla rum har luftkonditionering, elegant inredning och eget badrum. Vissa av rummen har fantastisk utsikt över de omgivande bergen.
Pool. Gratis Wi-Fi.

Med på resan

Lena och Danne från Go Slow Travel

Reseledare är Lena Pålsson med sidekick Dan Johansson, ägare till Goslowtravel.

Båda har vi stort intresse för bordets njutningar och har rest runt i Sydafrika tidigare.

Landet

Sydafrika

Sydafrika ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten. Landet har kust mot Indiska oceanen i öst och Atlanten i väst, samt gränsar i norr till Namibia, Botswana och Zimbabwe, i öst till Moçambique och Swaziland.

Landskapet domineras av en stor inlandsplatå med omgivande bergsområden. Längs kusten ligger en låg, smal kustzon. Klimatet är subtropiskt och fuktigt på östkusten, och tempererat och torrare på platån i väst. Årstiderna är omvända på det södra halvklotet. Våren infaller i september till oktober, sommaren under december till mars, hösten i april till maj och vintern under juni till augusti.

Sydafrika är mycket mineralrikt, och har en välutbyggd industri och infrastruktur. Landet spelar en betydande politisk och ekonomisk roll i regionen. Med 50 miljoner invånare är landet Afrikas största ekonomi. Under apartheidperioden delades folket in i fyra rasgrupper (svarta, färgade, vita och asiater). De svarta tilldelades olika hemländer och när de lämnade dessa var de tvungna att bära pass.

Sydafrika har 11 officiella språk. De svarta är uppdelade i 9 etniska grupper och de vita i två. Nästan alla i Sydafrika talar afrikaans (närbesläktat med holländskan) eller engelska.

Den sydafrikanska unionen upprättades 1910, när de två boerstaterna Oranjefristaten och Transvaal slogs samman med de brittiska besittningarna Kapprovinsen och Natal genom South Africa Act 1909. Landet hade status som dominion i det brittiska samväldet till dess att det 1961 utropade sig till republik och måste träda ur samväldet. Apartheid avskaffades under F W de Klerks regering från 1990. Sedan 1994 styrs landet efter demokratiska principer.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,7 miljoner invånare. Staden går även under smeknamnet moderstaden och är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Staden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där, medan regering och president residerar i Pretoria.

Kapstadens centrum ligger på den norra delen av Kaphalvön. Taffelberget utgör en dramatisk bakgrund till stadskärnan, med sin höga platå som är mer än 1 000 meter hög. Platån är avslutningen av några nästan vertikala klippor, Devil’s Peak och Lion’s Head. Ibland bildas en tunn strimma av moln över berget som på grund av sitt utseende kallas tablecloth (”bordsduk”).

Kapstaden är ett av de mest populära turistområdena i Sydafrika tack vare sitt goda klimat, naturliga miljö och välutvecklade infrastruktur. Många turister besöker också Kapstadens stränder som är populära även bland lokalbefolkningen. Tack vare stadens unika geografi är det möjligt att besöka flera olika stränder varje dag, med skilda miljöer och atmosfärer. Stränder som ligger längs Atlanten har en tendens till att bli ganska kalla då vattnet huvudsakligen är smältvatten från glaciärer i Antarktis. Vattnet vid False Bay-stränderna är ofta upp till 10 °C varmare.

Kapstaden har också andra kulturella attraktioner. Victoria & Alfred Waterfront, byggd bland de gamla kajerna i Kapstadens hamn är idag ett av stadens mest populära handelsområden med flera hundra butiker och Two Oceans Aquarium. Från Nelson Mandela Port går färjor över till Robben Island. Robben Island ligger ungefär en timmas båttur från Kapstaden. Besöket delas upp i en tur med buss runt ön och en guidad tur i fängelset.