Spirituell resa till Skottland, nu med Orkney!

Datum: 26 maj 2024
Pris 31 750 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn – Edinburgh
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Flygskatter och resegaranti
 • 7 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 5 måltider exkl. dryck
 • Whiskyprovning
 • Chokladprovning
 • Afternoon Tea
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Workshops och föreläsningar av Benny Rosenqvist
 • Svensk reseledare med på resan
 • Lokalguide i Edinburgh och Orkney
 • Tillägg enkelrum 7 850 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Mytomspunna platser, druider och hemsökta slott!

Skottland snålar inte med dramatisk historia och mystiska intriger, vare sig i fiction eller fakta. Druider, korsriddare och hemsökta slott är ingredienser under vår resa. Detta är en resa för dig som är intresserad av det spirituella och historiska Skottland.

Redan de gamla vikingarna som härjade längs kusterna tyckte att Skottland var väl värt en resa. Spår från dem finner vi t ex på Orkney. På vår betydligt mer fredliga resa utforskar vi detta fascinerande land, beryktat för sin kontrastrika vackra natur, vilda historia, hemsökta slott, anrika pubar, whisky, män i kilt som spelar säckpipor. Allt detta förevigat i filmer och tv-serier. Mel Gibson som Braveheart fick oss att drömma om vilda män i kilt. Ännu större succé har tv-serien Outlander blivit vars keltiska toner lockar besökare till tidigare smått okända orter. På vår resa kombineras Bennys workshops med meditation, dramatisk historik och spännande myter, såväl landsbygd som storstad.

Söndag den 26 maj

Välkomna till Skottland!

Ankomst Edinburgh under kvällen. Kort transfer till hotellet där vi tar in för två nätter. Benny leder en meditation som ska ge oss en god natts sömn.

Måndag den 27 maj

Edinburgh slott och Afternoon Tea

Nu befinner vi oss i Skottlands huvudstad, Edinburgh, som kallas ”Nordens Aten” och anses vara en av Europas vackraste huvudstäder. UNESCO har tagit upp både det nya och gamla distriktet i sin helhet på världsarvslistan. Det är också en litterär stad där gränder dekorerats med citat och fraser från olika böcker. Författaren Robert Stevenson sa en gång ”Edinburgh är allt vad Paris borde vara….”

 

Den guidade turen tar oss upp till Edinburgh Castle och vi gör vi en rundtur i det imponerande slottet och får höra mer om ätten Stuarts forna maktcentra Edinburgh Castle som dominerar staden med sitt läge uppe på en kulle. I slottet finns bl.a. de skotska kronjuvelerna.

Som sig bör serveras vi Afternoon Tea, en brittisk klassiker, under eftermiddagen.

Ledig kväll.

Tisdag den 28 maj

Världsarv och hemsökt slott

Vi lämnar Edinburgh och åker över det Unescoskyddade ingenjörskonstverket Forthbron som är en av Europas största hängbroar. Vid sidan över fjorden Firth of Forth ser vi den splitternya bron Queens Crossing som invigdes 2016.

Vi fortsätter dagen med att besöka Glamis Castle, det mest intagande och romantiska, men även hemsökta av slotten i Skottland. Shakespeares Macbeth utspelar sig här, och i hundratals år har slottet varit hem åt the Bowes Lyon Earls of Strathmore and Kingsborne. Slottet är även drottning Elizabeths och drottningmoderns barndomshem samt prinsessan Margarets födelseplats.

Resan fortsätter och vi reser in i Högländerna, en trakt som präglats av klanernas maktkamper och det skotska motståndet mot centralmakten i London. Under bussresan mediterar vi med Benny för att lära oss att hantera vår inre stress.
Dagen avslutas nära Högländernas huvudstad Inverness.

Vi tar in på hotell för en natt. Middag på hotellet.

Onsdag den 29 maj

Forntida gravar och historiskt slagfält

Efter en kort panoramisk tur i Inverness åker vi till det närbelägna Clava Cairns. Det är en välbevarad grupp av förhistoriska gravvarnar från bronsåldern.

I närheten ligger det för skottarna så historiskt viktiga Culloden slagfält där de sista striderna ägde rum på brittisk mark. Den 16 april 1746 mötte Bonnie Prince Charlie och hans armé hertigen av Cumberland och dennes dubbelt så stora armé. Jakobiterna kämpade hårt men förlorade. Detta är historisk mark med speciella energier för vårt medium Benny att känna in.

Dagen avslutas i Thurso vid Skottlands nordkust, vid den sydvästra delen av sundet Pentland Firth.

Gemensam middag efter att vi har tagit in på hotell för kommande två nätter.

Torsdag den 30 maj

Vi åker till Mainland i ögruppen Orkney

Morgonstund har guld i mun! Upp tidigt för att ta färjan över till Orkney, dvs huvudön Mainland. Här ligger ögruppens två största städer, huvudstaden Kirkwall och Stromness samt flera av Orkneys förnämsta sevärdheter.

En lokalguide tar emot oss och vi besöker den välbevarade förhistoriska bosättningen Skara Brae. Vidare besöker vi resten av världsarvet Heart of Neolithic Orkney, dvs den mystiska Ring of Brodgar, gravhögen Maeshowe och den megalitiska stensättningen Stones of Stenness.

Efter lunch på egen hand i huvudorten Kirkwall tittar vi in i Sankt Magnuskatedralen, ett betydande norskt byggnadsverk från medeltiden.

Vi tar färjan tillbaka till Thurso och äter gemensam middag på hotellet.
Benny har en föreläsning om healing.

Fredag den den 31 maj

Kungariket Fife och whisky

Resan går nu åter söderut och under bussresan bjuder Benny på en workshop om medialitet; finn din egen mediala ingång.
Vi stannar till i Invergordon för bensträckare där vi ser färgglada muralmålningar.
Sen reser vi in i det forna kungariket Fife som med sin rika historia och spännande natur blev passande miljö för inspelningar av den populära tv-serien Outlander.

Vi stannar till för ett fotostopp vid Blair Castle som är hem för grevarna och hertigarna av Atholl. Runt slottet ligger den restaurerade 1700-talsträdgården i georgiansk stil. Det är det enda slottet i Europa som har en privat armé! Besök på ett mindre whiskydestilleri för visning och provsmakning.

Därefter åker vi till lilla Pitlochry där vi tar in på ett centralt beläget hotell för en natt. Den lilla staden blev berömd efter att drottning Victoria beskrivit den som en av Europas bästa semesterorter. Middag på hotellet.

Lördag den 1 juni

Choklad, Stirling och Glasgow

Dagens första besök görs på Highlander Chocolatier där vi får provsmaka Iain Burnetts prisbelönta choklad. Sen gör vi ett fotostopp i Stirling, känd som Gateway to the Highlands där det platta skotska låglandet möter det bergiga höglandet. Här finns nationalmonumentet Stirling Castle, ett av de största och historiskt viktigaste slotten i Skottland. Flera kungar och drottningar har krönts här, bl. a Maria Stuart år 1543.

I Glasgow tar vi in på hotell för vår sista natt tillsammans.
Avskedsmiddag och sen bjuder Benny på storseans!

Söndag den 2 juni

Nekropolis och spiritister innan hemresa.

Tidig morgon besöker vi Glasgows Necropolis som är en viktoriansk kyrkogård på en kulle nordost om katedralen. Vi strosar runt och tittar efter ett monument som designats av Charles Rennie Mackintosh, och minnesmärket över författaren till barnramsan Wee Willie Winkie.
Därefter besöker vi ett Community Center som är en sorts kyrka för spiritism.

Transfer till Edinburghs flygplats. Tack för denna gång!

Ciceron och reseledare

Lena med Benny Rosenqvist i Dundee, Skottland

Benny Rosenqvist och Lena Pålsson

Med på resan till Skottland är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium.

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016. Vi har sen varit flera gånger till Bali men även Peru, Jordanien och Marocko. Senaste resan gick till Skottland i oktober 2023.

Boende

Hampton by Hilton West End i Edinburgh

3* centralt beläget hotell.

Kingsmill's Hotel Inverness

4* hotell utanför Inverness.

Park Hotel Thurso

3* hotell lämpligt läge för utflykt till Orkney.

Atholl Palace

4* hotell vackert beläget i lilla byn Pitlochry.

VOCO Grand Central Hotel Glasgow

4* hotell i centrala Glasgow.

Skottland

en del av Storbritannien

Skottland är en självstyrande riksdel (constituent country) inom Storbritannien. Skottland upptar den norra tredjedelen av ön Storbritannien och delar gräns med England i söder medan det avgränsas av Nordsjön i öster, Atlanten i norr och väster samt Nordkanalen och Irländska sjön i sydväst. Förutom fastlandet omfattas Skottland av över 790 öar, inklusive Orkneyöarna, Shetlandsöarna och Hebriderna.

Edinburgh, riksdelens huvudstad och näst största stad, är ett av Europas största finansiella centrum. Edinburgh var navet i den skotska upplysningen under 1700-talet, och omvandlade Skottland till ett av de kommersiella, intellektuella och industriella kraftcentrumen i Europa. Glasgow, Skottlands största stad, var en gång en av världens ledande industristäder och ligger nu i centrum av Glasgows storstadsregion. Skottlands territorialvatten som består av ett stort område i Nordatlanten och Nordsjön, innehåller några av de största oljereserverna i Europa. Detta har gett Aberdeen, den tredje största staden i Skottland, titeln Europas oljehuvudstad.

Kungariket Skottland var till 1707 en självständig suverän stat, trots att det hade varit i en personalunion med kungarikena England och Irland sedan Jakob VI av Skottland efterträdde de engelska och irländska tronerna år 1603. Den 1 maj 1707 trädde Skottland in i en realunion med England för att skapa det förenade Kungariket Storbritannien. Denna union var ett resultat av unionsavtalet 1706 och som antogs genom Unionsakterna och godkändes av parlamenten i båda länderna, trots omfattande protester över hela Skottland.

Skottlands rättssystem fortsätter att vara åtskilt från England, Wales och Nordirland och Skottland konstituerar fortfarande en särskild jurisdiktion i folkrätt och privat. Den fortsatta existensen av juridiska, utbildningsmässiga och religiösa institutioner skiljer sig från dem i resten från dem i resten av Storbritannien och har alla bidragit till den fortsatta skotska kulturen och sin nationella identitet sedan unionen.

Trots att Skottland inte längre är en separat suverän stat, diskuteras fortfarande frågor kring decentralisering och självständighet. Efter skapandet av det decentraliserade skotska parlamentet 1999, valdes den första pro-självständiga skotska regeringen 2007 när Scottish National Party bildade en minoritetsregering.