Spirituell resa till Skottland

Datum: 1 oktober 2023
Pris 22 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn – Edinburgh
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • 5 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 2 middagar exkl. dryck
 • 3 luncher exkl. dryck
 • Whiskyprovning
 • Afternoon Tea
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist med på resan
 • Lokalguide under stadspromenad i Edinburgh
 • Tillägg enkelrum 2 950 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Mytomspunna platser, druider och hemsökta slott!

Skottland snålar inte med dramatisk historia och mystiska intriger, vare sig i fiction eller fakta. Druider, korsriddare och hemsökta slott är ingredienser under vår resa. Detta är en resa för dig som är intresserad av det spirituella och historiska Skottland.

Redan de gamla vikingarna som härjade längs kusterna tyckte att Skottland var väl värt en resa. På vår betydligt mer fredliga resa utforskar vi detta fascinerande land, beryktat för sin kontrastrika vackra natur, vilda historia, hemsökta slott, anrika pubar, whisky, män i kilt som spelar säckpipor. Allt detta förevigat i filmer och tv-serier. Mel Gibson som Braveheart fick oss att drömma om vilda män i kilt. Ännu större succé har tv-serien Outlander blivit vars keltiska toner lockar besökare till tidigare smått okända orter.

På vår resa kombineras Bennys workshops med meditation, dramatisk historik och spännande myter, såväl landsbygd som storstad.

 

Söndag den 1 oktober

Välkomna till Skottland!

När alla har samlats på Edinburghs flygplats åker vi med vår buss till Falkirk och The Helix Project där Skottlands nyare kännetecken ståtar.
Två stycken 30 meter höga hästhuvuden bildar monumentet The Kelpies, en hyllning till Skottlands jordbruksarv med hästen i centrum.

I mytologin är Kelpies vattenhästar som kan utföra tunga arbeten men också lura människor ner i djupt vatten. Benny leder oss genom en första meditation.

Här gör vi ett fotostopp innan vi fortsätter till Glasgow där vi tar in på ett centralt beläget hotell för två nätter.
Välkomstmiddag.

Måndag den 2 oktober

Glasgow och Loch Lomond

Glasgow är en mycket gammal keltisk stad med anor från 600-talet. Först under 1700-talet kom stadens blomstring, delvis som en viktig handelspartner med Nordamerika. Industrialiseringen och rederier vid floden Clyde gjorde Glasgow till en av världens största hamnstäder.

Under vår stadsrundtur besöker vi ett Community Center som är en sorts kyrka för spiritism och en kyrkogård. (Kan inte garanteras, beror på medlemmarnas närvaro.)
Glasgows Necropolis är en viktoriansk kyrkogård på en kulle nordost om katedralen. Vi strosar runt och tittar efter ett monument som designats av Charles Rennie Mackintosh, och minnesmärket över författaren till barnramsan Wee Willie Winkie. Benny gör en inkänning, sedan njuter vi av det fantastiska panoramat över staden.

Lunch serveras på The Willow Tea Room som designats av den berömde Charles R Mackintosh 1903. Chans att prova på Haggish som är betydligt godare än sitt rykte! (Alternativ serveras för vegetarianer.)

Under eftermiddagen åker vi den vackra vägen till Loch Lomond, Skottlands största sjö. Vi stannar vid Balloch för en båttur på den vackra sjön.
Enligt legenden så ska druiden och barden Merlin ha levt som eremit i skogen vid Loch Lomond efter Kung Arthurs död. Workshop med Benny om vädret tillåter. Ledig kväll.

Ledig kväll.

Tisdag den 3 oktober

Korsriddarnas tempel och Edinburghs slott

Vi lämnar Glasgow för en innehållsrik dag då vi reser österut mot det område där de skotska korsriddarna höll till. (Meditation med Benny under bussresan, hantera inre stress.) Tempelherreorden var en medeltida riddarorden som grundades för att skydda pilgrimer under deras resa till Jerusalem under korstågen 11-1200-talen. Vi stannar i Ballantrodoch, nuvarande Temple, som var den skotska huvudorten och vid resterna av deras kyrka känner vi av historiens vingslag.

I den närbelägna byn Roslin finner vi kapellet Rosslyn som blev berömt i o m boken och filmen Da Vinci-koden. Kapellet som har en förseglad port är omskriven sedan sekel tillbaka som möjlig plats för den heliga Graal.

Dagen avslutas i Skottlands huvudstad, Edinburgh. Där vi tar in på hotell för två nätter. Förutom en rundtur med buss så vandrar vi en bit på den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som är just en engelsk mile lång. Den är kantad av smala gränder, butiker och barer men också ett flertal sevärdheter finns här.
Tillsammans besöker vi ätten Stuarts forna maktcentra Edinburgh Castle som dominerar staden med sitt läge uppe på en kulle. I slottet finns bl.a. de skotska kronjuvelerna. Detta hemsökta slott från 1100-talet var tidigare fängelse men i dag är det kanske mest känt för hur mycket det spökar där.

 

Onsdag den 4 oktober

En dag i druidernas fotspår

Dagens utflykt börjar med att vi åker över det Unescoskyddade ingenjörskonstverket Forthbron som är en av Europas största hängbroar.
Vid sidan över fjorden Firth of Forth ser vi den splitternya bron Queens Crossing som invigdes 2016.

Första besöket gör vi sedan vid Lundin Links. Här finns tre 5 m höga röda sandstenar, troligtvis rester av en stencirkel från bronsåldern. Många olika teorier finns om bakgrunden, t ex att det var en ceremoniell plats för druider. Dessa är bland de mest imponerande förhistoriska kvarlevor som finns i Skottland. Benny leder oss i en meditation att gå tillbaka till tidigare liv.

Istället för lunch så njuter vi idag av en brittisk klassiker, Afternoon Tea på Balbirnie House.
Efter det så gör vi ett besök vid Balbirnie Stone Circle, en arkeologisk plats med 8 stenar i cirkel. Känd som Druidernas cirkel där en del gravfynd har gjorts.

Dagen i Druidens tecken avslutas med Dunino Den, en hemsökt plats som ofta förekommer i keltiska legender, en f d offerplats. Här råder en mystisk och övernaturlig stämning.

Ledig kväll. Meditation för att få bättre sömn.

Torsdag den 5 oktober

Det hemsökta slottet Glamis och Peter Pans födelseort

Efter frukost beger vi oss mot byn Glamis och Glamis Castle, det mest intagande och romantiska, men även hemsökta av slotten i Skottland. Shakespeares Macbeth utspelar sig här, och i hundratals år har slottet varit hem åt the Bowes Lyon Earls of Strathmore and Kingsborne. Slottet är även drottning Elizabeths och drottningmoderns barndomshem samt prinsessan Margarets födelseplats.

Vi fortsätter med besök till Kirriemuir och JM Barries barndomshem. Skaparen av Peter Pan som Johnny Depps spelade i “Finding Neverland”, filmen om hans liv. Ledigt för lunch på lokal pub.

Innan vi åker till Dundee besöker vi ett destilleri för att smaka på lokal whisky! I Dundee tar vi in på hotell för en sista natt. Efter en gemensam middag är det dags för en av resans absoluta höjdpunkter, storseans med Benny.

 

Fredag den 6 oktober

Hemresa

Efter en tidig frukost är det dags att säga adjö för denna gång och bege oss till flygplatsen. Benny föreläser om att nå sitt högre jag.

Tack för denna gång, och på återseende!

Boende

Hotell Glasgow 2 nätter

Hotell Edinburgh 2 nätter

En natt i/utanför Dundee

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist och Lena Pålsson

Med på resan till Skottland är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium.

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 och nu senast Marocko oktober 2022.

Skottland

en del av Storbritannien

Skottland är en självstyrande riksdel (constituent country) inom Storbritannien. Skottland upptar den norra tredjedelen av ön Storbritannien och delar gräns med England i söder medan det avgränsas av Nordsjön i öster, Atlanten i norr och väster samt Nordkanalen och Irländska sjön i sydväst. Förutom fastlandet omfattas Skottland av över 790 öar, inklusive Orkneyöarna, Shetlandsöarna och Hebriderna.

Edinburgh, riksdelens huvudstad och näst största stad, är ett av Europas största finansiella centrum. Edinburgh var navet i den skotska upplysningen under 1700-talet, och omvandlade Skottland till ett av de kommersiella, intellektuella och industriella kraftcentrumen i Europa. Glasgow, Skottlands största stad, var en gång en av världens ledande industristäder och ligger nu i centrum av Glasgows storstadsregion. Skottlands territorialvatten som består av ett stort område i Nordatlanten och Nordsjön, innehåller några av de största oljereserverna i Europa. Detta har gett Aberdeen, den tredje största staden i Skottland, titeln Europas oljehuvudstad.

Kungariket Skottland var till 1707 en självständig suverän stat, trots att det hade varit i en personalunion med kungarikena England och Irland sedan Jakob VI av Skottland efterträdde de engelska och irländska tronerna år 1603. Den 1 maj 1707 trädde Skottland in i en realunion med England för att skapa det förenade Kungariket Storbritannien. Denna union var ett resultat av unionsavtalet 1706 och som antogs genom Unionsakterna och godkändes av parlamenten i båda länderna, trots omfattande protester över hela Skottland.

Skottlands rättssystem fortsätter att vara åtskilt från England, Wales och Nordirland och Skottland konstituerar fortfarande en särskild jurisdiktion i folkrätt och privat. Den fortsatta existensen av juridiska, utbildningsmässiga och religiösa institutioner skiljer sig från dem i resten från dem i resten av Storbritannien och har alla bidragit till den fortsatta skotska kulturen och sin nationella identitet sedan unionen.

Trots att Skottland inte längre är en separat suverän stat, diskuteras fortfarande frågor kring decentralisering och självständighet. Efter skapandet av det decentraliserade skotska parlamentet 1999, valdes den första pro-självständiga skotska regeringen 2007 när Scottish National Party bildade en minoritetsregering.