Söta alpackor och Västmanlands kulturarv

Datum: 22 april och 6 maj 2021
Pris 1950 SEK
Små grupper med egen buss och reseledare

Boka resa
  • Buss t/r Stockholm Centralstation (upphämtning längs resrutten kan ordnas)
  • Kaffepaus fm och em
  • Lunch
  • Inträden
  • Reseledare

Dagsprogram

Alpackor, järn och olja

Då vi måste ta en paus från våra resor runt i Europa så har vi nu några dagsutflykter i vårt utbud. Enklast för er som bor i Stockholmsområdet men vi kanske utökar längre fram om det här är något som våra kunder önskar.

Vi åker till en liten mysig alpackagård, Kolmstahöjdens Alpacka, strax utanför Västerås. Här serveras fika och ni får uppleva alpackor på riktigt nära håll. Sen är ett världsarv och världens äldsta oljeraffinaderi med i programmet.

Dagen blir lång men fikaraster och lunch är inkluderade och det finns tid att vila under bussresan. Kunniga och väl pålästa reseledare har vi som alltid förstås!
Turen är anpassad till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Max 20 personer i en stor buss. Vi kör med minimum 10 personer och då har vi en buss med 30 platser.

Torsdag

Följ med på en innehållsrik dagsutflykt!

Mötesplats Stockholms Central för avresa kl.08:30

Vi åker till den lilla privatägda Kolmstahöjdens Alpacka, strax utanför Västerås. Besöket är fokuserat på djuren, främst nio alpackor. Efter stopp vid “hygienstation” får den som vill mata dem med pellets. Känn deras mjuka läppar mot handflatan när de försiktigt tar födan.

Här finns också den utrotningshotade rasen Helsingefår som är lite livligare av sig. Även Svensk Blåanka kan beundras när fika intas nära ankdammen.

Dagen fortsätter till Ängelsberg och här börjar vi med lunch i ett grosshandlarhus från början av 1900-talet.

Sen till Engelsbergs bruk som räknas till ett av världens främsta industri-minnen. Det är upptaget på UNESCO’s världsarvslista och är det enda av de svenska järnbruken som har kvar såväl byggnader som en fungerande apparatur. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och denna typ av bruk gjorde Sverige till en av världens största järnproducenter.

Avslutningsvis åker vi båt över till Oljeön (Barrön) i sjön Åmänningen som har världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, Engelsbergs oljefabrik från 1875. Idag är det ett museum med kokhus, vedbodar, oljekällare mm.

Efter en kaffepaus går bussen tillbaka till Stockholm. Obs 2 timmes resa. Tillbaka kl.18:30 cirka.