Smakrik resa i Ligurien och Toscana

Datum: 11 maj 2024
Pris 20 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn – Pisa via Frankfurt
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 2 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 250 SEK
  • Tillägg flyg Köpenhamn 1 600 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Gastronomiska utflykter och fisk-festival!

Det sköna Ligurien, det leende Ligurien, ja kärt barn har många namn. Denna Evert Taubes älskade kuststräcka som slingrar sig vid foten av Alperna ligger vid Medelhavet mitt emellan Frankrike och Toscana. Som den bästa av två världar!
Det är ett praktfullt varierande landskap som enligt legenden skapades efter en kärleksakt mellan hav och land. Här finns sköna gröna berg, vinstocksbeklädda terrasser och nästan överdrivet pittoreska byar i en palett av pastellfärger. Några av dem världsberömda under samlingsnamnet Cinque Terre.

Vi gör olika gastronomiska utflykter i det sköna landskapet och deltar i den årliga fiskfestivalen i Camogli. I grannregionen Toscana beundrar vi det lutande tornet, den vitaste marmor och avnjuter slowfood-produkten lardo.

Lördag den 11 maj

Välkommen till Ligurien!

Efter ankomst till Pisa och när alla har fått sitt bagage samlas vi för att ta bussen till Lerici. Efter cirka en timme checkar vi in på vårt hotell för samtliga nätter och möts senare för middag tillsammans.

Söndag den 12 maj

Fiskfestival i Camogli och ligurisk focaccia i Recco

Camogli var en viktig segelfartygshamn men är nu en charmerande liten medeltidsstad med höga smala pastellfärgade hus. Fortfarande även en genuin fiskehamn. Mest känd är Camogli för sin årliga Sagra del pesce, fiskfestivalen som pågått sedan 1952. Detta är en katternas favoritdag på året men även för alla oss andra fiskälskare. Och gillar man inte fisk så kan man njuta av folkfesten och spana in världens största frityrpanna med en diameter på närmare 4 meter som fisken tillagas i. Camogli betyder ”fruarnas hus” och refererar till gamla tider när männen drog till havs och lät fruarna vakta hemmen.

Vår resa i smakernas tecken fortsätter till Recco, mest känd för sin lokala version av den liguriska focaccian, Focaccia di Recco IGP. Denna tunna version med inbakad crescenza-ost lockar folk från hela kusten. På den populära restaurangen Manuela får vi se hur den tillagas innan vi låter oss väl smaka.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Lerici.

Måndag den 13 maj

Utflykt till världsarvet Cinque Terre

Efter frukost åker vi till La Spezia varifrån vi tar tåget till Vernazza, en av de fem byarna dvs Cinque Terre som tycks klänga sig fast utefter de klippiga bergsväggarna över Medelhavet. Området var isolerat tills järnvägen kom under slutet av 1800-talet vilket har hjälpt till att behålla den gamla liguriska kulturen. Området är en nationalpark och skyddad av Unesco sedan 1997.

Det här är Liguriens populäraste resmål som lockar med sina fina vandringsleder, fantastiska vyer och pittoreska färgglada byar. Vernazza har en välbevarad medeltidsarkitektur, gott om trappor och små smala gränder förutom huvudgatan Via Roma där restauranger och butiker dominerar. Ovanför byn ligger terrasser där det vin görs som heter Cinque Terre och inte exporteras. På en udde ligger en borg med vakttorn från 1000-talet.
Den som vill kan vandra den vackra leden härifrån till Monterosso men obs att den delvis är ganska ansträngande med smala stigar och stenigt underlag. Den som inte vill vandra fortsätter med tåget.

Monterosso är den största av byarna och här finns den enda riktiga sandstranden vilket kan locka till ett dopp om vädret tillåter.
På vår lunchrestaurang får vi en demonstration hur man lagar en traditionell pestosås. Denna serveras till den typiska pastan, trofie, som vi sedan avnjuter tillsammans.

Vi återvänder till La Spezia med båt och ser Cinque Terre från havssidan, där de syns som bäst.
Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Lerici.

Tisdag den 14 maj

En tur in i Toscana

Vi gör en utflykt in i grann-regionen Toscana och når Colonnata efter ca en timme. Här produceras Lardo di Colonnata, en äkta slowfood-produkt. Lardo är egentligen bara fett, men så gott och smakrikt! Det är kryddat, saltat och lagrat i marmorfat för att bli mört och få en karaktäristisk rund smak. Ofta serveras det som antipasto kryddat med peppar och rosmarin. Ursprungligen var lardo en viktig ingrediens i kosten hos gruvarbetarna i de närbelägna marmorbrotten.

 

Efter besök hos en producent och provsmakning besöker vi de berömda marmorstenbrotten runt staden Carrara. De äldsta gruvorna är över två tusen år gamla. Under romartiden var marmor efterfrågat som byggnadsmaterial för offentliga byggnader och tempel. Och denna är en av världens mest kända, flitigt använd av Michelangelo och Bernini.

Under återfärden gör vi ett besök hos en vinproducent, Cantina Lunae Bosoni, där vi bl a smakar traktens mest kända vin, det friska och fruktiga Vermentino.

På kvällen äter vi en sista gemensam middag i Lerici.

Onsdag den 15 maj

Hemresa från Pisa

Vi lämnar Lerici och gör en avstickare till Lucca (obs att detta endast görs om aktuell tid för flyg under kvällen kvarstår).

Innan transfer till Pisas flygplats tar vi en titt på det lutande tornet vid Piazza dei Miracoli.

Tack för denna gång och på återseende!

 

Boende

Europa Grand Hotel*** (eller liknande)

Europa Grand Hotel ligger bara 300 meter från Lericis historiska centrum, och har en terrass med utsikt över bukten Golfo della Spezia. Hotellet är omgivet av olivlundar, och erbjuder luftkonditionerade rum, satellit-TV, minibar och en vattenkokare. I badrummet finns badrockar, hårtork och gratis badprodukter. En generös frukostbuffé med äggröra, ost, kallskuret, nybakade kakor och croissanter serveras varje dag från kl. 06.30. Gratis WiFi. Rökfria rum.

Reseledare

Lena Pålsson

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i mer än 25 år och har även varit bosatt i Bologna, Italien, under en längre period.

Region

Det leende Ligurien

Ligurien är regionen för dig som vill återuppleva de första charter resmålens oförstörda charm. För dig som vill njuta av milt väder vid havet året eller undrar vad Evert Taube, Alfred Nobel och ”alla de andra” fann. (ENIT – Italienska Statens Turistbyrå)

Ligurien är en region i norra Italien som är känd för sin vackra kust, goda mat och vin, historiska städer och vandringsleder.
Också känd som den ”italienska rivieran”.

Liguria är en kustregion, belägen mellan Piemonte och Toscana. Den sträcker sig från Genua i sydväst till Ventimiglia i nordost och omfattar en kuststräcka på omkring 200 km. Regionen är hem för ett antal viktiga naturreservat, inklusive Parco Naturale Regionale delle Cinque Terre och Parco Naturale Regionale di Portofino. Dessa reservat skyddar och bevarar områdets unika ekosystem och biologiska mångfald.

Ligurien är också känt för sin viktiga roll i Italiens marina ekonomi. Fiskeri och marin odling är viktiga näringar i regionen, och dess hamnar är viktiga för handel och transport.
Ligurien är känt för sina lokala delikatesser som pesto, focaccia och viner som Vermentino och Sciacchetrà. Pesto, en kryddig pastasås gjord av basilika, pinjenötter, olivolja och parmesan, är en av de mest kända rätterna från regionen. Focaccia, en typ av italienskt bröd, är också mycket populärt i Ligurien. Det finns många olika varianter, men den vanligaste är med olja och flingsalt. När det gäller vin, är Vermentino ett av de mest kända vinerna från Ligurien. Det är ett torrt, friskt och fruktigt vin som passar bra till fisk- och skaldjursrätter. Sciacchetrà är ett annat känt vin, ett sött vin gjort av druvor från Cinque Terre.

Ligurien har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga romerska perioden. Regionen var tidigt befolkad av lokala stammar och var en viktig plats för handel och sjöfart under antiken. Under medeltiden var Genua en av de mäktigaste städerna i Ligurien och blev en viktig marinrepublik under 1100- och 1200-talet. Staden utvecklade en stark flotta och handelsnätverk och var en av de främsta maritima makterna i Medelhavet under denna tid. Under renässansen var Ligurien en viktig kulturell och konstnärlig region, med många berömda konstnärer och arkitekter som arbetade i området. Genua var också en viktig plats för vetenskaplig och matematisk forskning under denna tid.
Under 1700-talet och 1800-talet var Ligurien en viktig industriregion med en stark textilindustri och sjöfart. Regionen var också en viktig plats för politisk och social förändring under denna tid, med många revolutionära och reformerande rörelser som växte fram. Under 1900-talet har Ligurien fortsatt att vara en viktig region för industri och handel, med en stark turistnäring och en växande teknologi- och serviceindustri. Regionen har också varit viktig för kulturell och konstnärlig utveckling, med många berömda författare, konstnärer och filosofer som har verkat i området.