Smakrik resa i Friulien

Datum: 28 april 2022
Pris 17 350 SEK SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg Stockholm alt. Köpenhamn-Venedig
  • 4 nätter inkl frukost i dubbelrum
  • Buss för transfer och utflykter
  • Vin-, olivolje-, skink- och grappaprovningar
  • Besök på sparrisfestival (obs för närvarande inte bekräftad!)
  • 2 luncher och 2 middagar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk färdledare med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 1 700 SEK

Dagsprogram

Sparris, gastronomiska delikatesser och en unik atmosfär

Friulien är en av Italiens minsta och kanske minst kända men mest spännande regioner!
Norra Italien bjuder på ett varierande landskap och en unik atmosfär.

Friulien har länge varit en vägkorsning mellan den latinska, tyska och slaviska kulturen. Så att området har kallats Mitteleuropa är inte så konstigt. Flera städer har karaktär av sekelskiftsflärd med italiensk piazza och österrikisk arkitektur.

Här stoltserar man med att ha ”det bästa av det mesta”! Man har sannerligen ett rikt utbud av såväl kultur som vacker natur och gastronomiska delikatesser.

Förutom sparris njuter vi av Collios goda vita viner, den lufttorkade San Daniele-skinkan, olivolja och grappa. I Trieste beundrar vi vackra palats och njuter Illy kaffe. Cividale del Friuli har langobardiskt tempel och Djävulens bro. Den gamla hamnstaden Aquilia bjuder på resterna av ett romerskt forum.

Vi vet att det finns många frågor och funderingar med anledning av coronakrisen. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget.
Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler.
Obs att det krävs vaccinationspass för de flesta besöken. Likaså munskydd.

Torsdag

Benvenuti! Välkomna till Friulien!

Vi flyger till Venedig där reseledare och buss möter upp.

När alla är samlade åker vi först till ett familjeägt destilleri där vi får smaka Italiens älskade digestivo, Grappa. Drycken har blivit alltmer raffinerad och efterfrågad på senare år och lämnat sitt rykte som brännande finkel bakom sig. Det är ursprungs-skyddat och måste vara destillerat i Italien och av italienska druvskal.

Därefter går resan vidare till vårt boende, ett trevligt hotell i Gradisca d’Isonzo. Välkomstmiddagen har enligt säsong inslag av sparris.

Fredag

Grönskimrande olivolja och bläcksvart kaffe

Dagen börjar med slottsbesök, Castello di Miramare som byggdes av Maximilian av Österrike ligger vackret vid kusten.

Friuliens huvudstad Trieste vilar på romersk grund men storhetstiden var 1800-talet som imperiet Österrike-Ungerns enda hamnstad. Trieste var då Medelhavets största inkörsport främst för kaffe som fortfarande är speciellt viktigt här, nästan som den dyrbaraste nektar. Det kända kaffemärket Illy kommer härifrån och man har speciella kaffe-kurser på universitetet.

Självklart tar vi oss tid för besök på en av de traditionella cafeteriorna vid Piazza Unità d’Italia, världens enda torg med en sida öppen mot havet. Trieste var en intellektuell mötesplats, många författare och poeter lockades hit, t ex James Joyce som står som staty centralt i staden.
Under dagen kommer vi att besöka en frantoio, dvs. en olivoljetillverkare. Efter en presentation blir det provsmakning.

Lördag

Djävulens bro, vin på lantgård och slott

Cividale del Friuli grundades av Julius Ceasar som gav den namnet Forum Iulii som senare blev till Friuli och gav namn till hela provinsen. Denna lilla pittoreska stad med målade husfasader var områdets huvudstad under medeltiden. Då som nu var Piazza del Duomo mötesplatsen.

Vi gör en promenad och ser bl. a den medeltida ”Djävulens bro” och ett langobardiskt tempel från 700-talet, ett religiöst monument vars ursprung är höljt i dunkel, utnämnt som världsarv av UNESCO.

Vi åker in i zona Collio, ett område som en gång tillhörde det tysk-romerska riket men som nu ligger både i Italien och i Slovenien. Härifrån kommer det vita vin som anses tillhöra Italiens bästa. På slottet Spessa får vi smaka flera av Collios viner.

På en lantgård mitt bland vinrankorna njuter vi sedan av en välsmakande lunch baserad på gårdens egna produkter.

Vi återvänder till Gradisca d’Isonzo och kvällen är ledig.

Söndag

San Daniele skinka och sparrisfestival

Vi börjar dagen med Parmas främste konkurrent beträffande välsmakande skinka, San Daniele del Friuli. Vissa kännare anser denna ett snäpp finare än parmaskinkan. Under vårt besök på en Prosciuttificio får vi veta hur traditionella produktionen går till. När vi sedan har provsmakning kan vi själva göra en subjektiv bedömning.

Nära Tavagnacco finns stora odlingar av sparris och den årliga sparris-festivalen infaller under vår vistelse här. Det är byfest och vi vandrar runt bland utställarna och provar olika varianter av denna välsmakande grönsak. Ett utmärkt tillfälle att smaka det hyllade lokala vinet Tocai Friulano och njuta av det uppsluppna folklivet. (OBS troligtvis inställd eller förflyttad längre fram på grund av tidigare restriktioner.)

Innan vi återvänder till vårt hotell besöker vi Udine. Det är en charmig stad med riklig vittnesbörd om då den lydde under det venetianska hertigdömet under 1400-talet.

Den venetianske konstnären Tiepolo som var verksam under 1700-talet har dekorerat kyrkor och palats. Detta är hjärtat i regionens västra del och praktfulla monument omgärdar Piazza della Libertà. Kanske lockar en liten espresso, eller varför inte ta en Moretti, den öl som har sitt ursprung här.

På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Måndag

Romerska ruiner och mosaiker innan hemresan

Efter lite sovmorgon säger vi Arrivederci till Gradisca d’Isonzo och beger oss mot flygplatsen.

Om vi har tid över gör vi ett besök i Aquileia, Antikens hamnstad, först. Belägen nära lagunen var det ett strategiskt läge vilket gav staden stor betydelse under romartiden. Härifrån kunde man snabbt ta sig till Istrien men också kontrollera Alperna. Här finns gott om arkeologiska fynd och den antika basilikans mosaikgolv är fascinerande vackert.

Sedan fortsätter vi till flygplatsen utanför Venedig.

Go Slow Travel och accent tackar för denna gång och önskar en trevlig hemresa!

Boende

Hotel Franz****

Hotel Franz ligger i Gradisca d’Isonzos centrum. Här erbjuds en varierad frukostbuffé och en traditionell restaurang. Wi-Fi är gratis.

Alla rum på Franz Hotel har modern inredning, designmöbler och trägolv. Alla rum har en 26- eller 32-tums platt-TV med satellitkanaler, luftkonditionering och eget badrum med dusch, hårtork och gratis badprodukter.

Reseledare

Stefan Maurbakken

I ungdomens glada dagar läste Stefan språk på Rudbeckianska skolans läroverk i Västerås, det blev tyska, franska och latin. Det var poesi och magi i latinet. Den första strofen på latin som Stefan lärde sig var “Italia pulchra est”. ”Natura Italiae nos delectat”. Det betyder “Italien är vackert”. “Italiens natur förnöjer oss”. Med dessa ord inpräntade i huvudet reste Stefan iväg som reseledare och med siktet inställt på Italien.

Han kom att arbeta för Fritidsresor och Temaresor i utlandet i 24 år, varav 20 år i Italien. Tillbaka hemma i Sverige arbetade Stefan på Temaresor i Stockholm som produktionsansvarig samtidigt som han läste in en guideutbildning.

Sedan fem år är Stefan auktoriserad turistguide i Stockholm och numera även i hemstaden Västerås, där han nu bor.

Stefan kan inte få nog av Italien och reser ofta tillbaka för att se nya regioner och prova nya smaker.

 

Region och karta

Friulien

Friulien, Friuli Venezia Giulia, i nordöstra Italien är en autonom region sedan 1963 och har drygt 1,2 miljoner invånare. Här finns fyra officiella språk: italienska, friulanska, slovenska och tyska. Det venetianska Friulien kom 1797 till Österrike, 1805 till det av Napoleon skapade kungariket Italien. År 1814 vann dock Österrike tillbaka hela Friulien. År 1866 tillföll det venetianska och 1920 det övriga Friulien kungariket Italien.

Från alpernas toppar ner till bördiga slätter med fruktodlingar och vinfält som avslutas med breda sandstränder, så ser Italiens nordöstligaste hörn ut. Ett landområde med många oväntade upplevelser.

Regionens huvudstad Trieste ligger allra längst österut, vid gränsen mot Slovenien. Staden vilar på romersk grund och glänste under medeltiden, men den absoluta storhetstiden var 1800-talet under Österrike-Ungern som imperiets enda hamnstad. Storslagna torget Piazza dell’Unità d’Italia vid hamnpromenaden, omgärdad av palats, ger en vink. Trieste var en intellektuell mötesplats, många författare och poeter lockades hit, t ex James Joyce, och de många klassiska caféerna är givna besök för turisten.

De romerska monumenten lät Mussolini gräva fram för att stärka nationalpatoset hos detta folk som ännu inte kände sig särskilt italienska – först 1918 hade territoriet blivit italienskt. Gå Via del Teatro Romano som tar dig just till en romersk teater, och vidare längs Via Capitolina för en fin utsikt över staden och för att se stadens vackraste kyrka San Giusto.

Strax utanför centrum ligger Castello di Miramare som byggdes av Maximilian av Österrike på 1800-talet. Soliga båtbryggor, restauranger, caféer och småstränder ramar in slottets park.

På en tur norrut från Trieste, förbi de gröna vinfälten, når du så småningom fram till ett par riktiga pärlor, just där slättlandet tar slut.

Udine är en mycket trevlig stad, ca en timme med bil eller tåg från Trieste. Att bara strosa runt, botanisera i matbutiker, och ta en svalkande dryck på Piazza Matteotti (också benämnt Piazza delle Erbe eller Piazza San Giacomo – kärt barn har många namn) är ett riktigt trivsamt dagsprogram. Visste du att Moretti-ölen har sitt ursprung här? Monumenten runt torget Piazza della Libertà är magnifika, och kanske tittar du även in i katedralen och kollar konstsamlingarna i slottet.

Udine har sin tidiga historia kopplad till Aquileia vid kusten, men från medeltiden finns bara enstaka byggnader kvar. I stället domineras stadsbilden av venetianska drag, Venedig erövrade trakten på 1400-talet. På 1700-talet lämnade venetianske målaren Tiepolo sina spår i kyrkor och palats.

Bara någon mil öster om Udine vid floden Natisone ligger Cividale del Friuli, en betydligt mindre stad men som på medeltiden faktiskt var området Friulis huvudstad. Cividale är mycket pittoresk med sina målade husfasader. Torget Piazza del Duomo är den självklara mötesplatsen, exakt här låg också stadens forum under antiken. Gatan Via Mazzini tar dig härifrån till livliga Piazza Paolo Diacono. Den mest välbevarade medeltida stadsdelen heter Borgo Brossana där du självklart inte missar Tempietto, ett mycket tidigt religiöst monument vars ursprung är omgärdat av frågetecken.

Gorizia ligger vid floden Isonzo, precis på gränsen mot Slovenien, 45 km från Trieste. Staden har en mestadels modern prägel, men borgen – Borgo Castello – är sevärd. Den omgärdas av 1500-talsmurar, och innanför väntar en liten stadsdel i venetiansk stil och så själva kastellet vars äldsta delar är från 1100-talet. Uppifrån muren har du vyer över första världskrigets slagfält.

I lilla Passariano ligger Villa Manin med omgivande park, uppkallad efter Ludovico Manin, Venedigs siste doge. Hit till denna villa drog han sig tillbaka för att tillbringa sina sista år, i samband med att Napoleon intagit Venedig. En lantlig idyll smyckad av storslagen 1700-talsarkitektur.