Smakrik resa i Flandern, Belgien

Datum: 1 september 2022
Pris 13 950 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg Stockholm – Bryssel (inkl flygskatter)
  • Tillägg flyg från Köpenhamn 600 SEK
  • Tre nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Transfer med buss t o r flygplats och utflykter
  • Inträden enligt program
  • Två middagar och en lunch
  • Choklad- och ölprovningar
  • Svensk reseledare med på resan
  • Tillägg för enkelrum 2 200 SEK

Dagsprogram

Flanderns tre pärlor och maktens centrum Bryssel

Vår första resa till Belgien är något av en njutningsfull mat- och ölsafari! Och för att citera Barack Obama: “It’s easy to love a country known for chocolate and beer”
Ölkulturen har t o m tagits upp som ett världsarv av Unesco. Öl är för belgare vad vin är för fransmän, alltid närvarande och med stor variation.

Ibland säger man att det belgiska köket är som det franska men med tyska portioner.
Så maten är inte bara god, man blir också mätt. T ex av den belgiska nationalrätten musslor med pommes frites − moules frites.

Vi begränsar vårt besök denna gång till regionen Flandern. Bryssel är visserligen staden med makten, besluten och politiken men vi ägnar oss mer åt njutningar för ögon och gom under denna resa. Ölprovningar varvas av chokladprovningar med andra gastronomiska delikatesser däremellan.
Historien finns med i Antwerpen, den historiska men samtidigt moderna konst- och kulturstaden. Inte minst i kanalstäderna Gent och Brygge som båda ståtar med lång historia och medeltida stadskärnor som återfinns på Unesco’s världsarvslista. Här strosar vi runt i en dekor av storslagna svunna tider, och kryssar dessutom på floder för att få nytt perspektiv på arkitekturen.
Välkomna på vår resa i samarbete med SvD accent!

Torsdag den 1 september

Bryssel, körsbärsöl, vackert torg och en kissande pojke!

Rivstart in i den belgiska öl-världen då vi åker direkt till Bryggeriet Lindemans där vi får en guidad visning som åtföljs av provsmakning av deras speciella ölsorter; traditionell Lambic som sägs vara den mest mystiska, mest komplexa och vilda av öl. Vi smakar också både traditionell Kriek och den mer lättdruckna moderna varianten. Båda har smak av körsbär.

Inne i Bryssels centrum möter vi vår lokalguide för en liten promenad. Naturligtvis börjar vi med Grand Place, ett av Europas vackraste torg, som bjuder på historia och ett gäng sevärdheter. På torget imponeras man mest av Bryssels stadshus, en stenbyggnad från 1400-talet som andas storslagenhet. Bara ett stenkast från Grand Place är det Manneken Pis. Att en kissande liten staty har lyckats bli så välkänd är fortfarande en gåta.
Bryssels trånga alléer och kullerstensgator där väggar har prytts med graffiti av välkända serietidningsfigurer. Lucky Luke, Asterix och Obelix, och så klart Tintin, kan beskådas på flera byggnader och hus.
Vi checkar in på ett centralt beläget hotell och har lite ledig tid innan det är dags för att äta middag tillsammans på en av de mest klassiska restaurangerna.

Fredag den 2 september

Atomium, Antwerpen och öl igen

Vi lämnar Bryssel efter frukost och stannar efter en kort resa vid Atomium. Det byggdes 1958 som en enorm förstoring av en atom, med nio klot som delar. Hela 165 miljoner gånger är atomen förstorad och den är tillverkad i järnkristall. Modellen är mer än 100 meter hög, och man har olika aktiviteter inne i kloten.

Efter mindre än en timme når vi kulturstaden Antwerpen. Från att ha varit en bohemisk och något dekadent hamnstad har Antwerpen utvecklats till ett trendigt designmecka.
Antwerpen är också centrum för diamanthandel och diamantförädling. Namnet ”Antwerpen” anses enligt folktradition betyda ”handkastning”, och kommer från en myt om en elak jätte som krävde tull av alla som skulle över floden, och högg handen av dem som inte betalade.

Tillsammans gör vi sedan ett besök på det mest populära bryggeriet De Koninck. Här provar vi olika ölsorter tillsammans med kött, ost och choklad. Sedan går det bra att hänga i baren eller ta en tur i det pedagogiska och underhållande ölmuséet.

Under ledig tid finns möjlighet att besöka diamantmuseum, modemuseum eller konstnären Rubens hus.

Resan går vidare till Brygge som ibland kallas ”lilla Venedig i norr”. Här tar vi in på ett centralt beläget hotell för två nätter. Efter en stunds vila möts vi för att äta middag tillsammans. Och nu blir det den belgiska specialiteten Moules Frites! (Obs för den som inte äter skaldjur finns alternativ.)

Lördag den 3 september

Kanalstaden och världsarvet Brygge

Brygge undkom båda världskrigen och är rik på historia ända sen romartiden. Storhetstiden slutade sent 1500-tal då pulsådern floden Zwin fylldes med sand och stängde handelsvägen på vattnet.

I den svarta komedin In Bruges som gjorde staden ännu mer känd och populär återkom hela tiden kommentarer om stadens fulhet. Men man upptäcker snabbt den totala motsatsen. Det är en charmerande stad! Innanför stadsmurarna strosar vi till fots längs små pittoreska kanaler och beundrar vackra byggnader från svunnen storhetstid. Vi ser också stadens beginergård, ett unikt fenomen för Flandern och uppsatt på Unesco’s världsarvslista.

Del av den guidade rundturen görs per båt för det är så man bäst kan beundra byggnader och platser.
Förutom öl så är belgarna väldigt stolta över sin choklad. Man använder speciellt utvalda kakaobönor och chokladen innehåller också en hög halt kakaosmör och socker av hög kvalitet. Och i Brygge är choklad en institution så ett besök för att lära sig mer, och naturligtvis smaka, avslutar vandringen. Choco Story är ett museum men vi får både demonstration och provsmakning.

Ledigt för lunch och egna promenader under eftermiddagen.

Vi möts igen tidig kväll för avskedsmiddag.

Söndag den 4 september

Gent bjuder på lite mer choklad och öl innan hemresan.

Vi lämnar en kanalstad för en annan, för nu har vi en timmes resa till staden Gent som är näst störst i Belgien. Och Europas största stad under 1500-talet!

För att få en behaglig överblick av staden så börjar vi med en kanaltur där vi bl a ser stadens höga torn Belfort. Ombord serveras det kaffe i samband med en chokladprovning.

Vi avlutar vår resa som sig bör, med öl! Innan humlens inmarsch så använde sig bryggarna här av en kryddblandning som heter gruut/gruit och i Gent har man fortsatt med det. Vi besöker en pub för ölprovning och lätt lunch.

På söndagar är det vanligtvis blomstermarknad på Kouter Square och vi stannar till där om tid finns innan vi reser till flygplatsen.

Tack för denna gång!

Boende

Novotel Bryssel

Hotel Navarra alternativt Crown Plaza i Brygge

Reseledare

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor. Stora intressen förutom resor och mat är konst, trädgårdar och litteratur.

Region i Belgien

Flandern

Belgien är känt för att vara ett mångkulturellt land med drygt 10 miljoner invånare. Landet är trespråkigt med två stora regioner: Flandern där det talas nederländska och Vallonien som är franskspråkigt. I landets östra del finns också en mindre tysktalande minoritet.
Trots att landet är så litet så har Belgien en mycket varierad natur. Längst Nordsjökusten finns fina sandstränder, i öster ligger Ardennernas skogsklädda berg och mitt emellan kust och berg ligger en levande landsbygd med fina byar.

Flandern är den mestadels nederländskspråkiga (flamländska) regionen i Belgien. Det historiska grevskapet beläget mellan Nordsjön och floden Schelde är bara en del. Stora områden tillhör det historiska hertigdömet Brabant.
Städerna Gent, Brygge och Ypern var under långa perioder relativt självständiga, vilket bland annat berodde på städernas ylle- och linindustri i kombination med omfattande handel. Detta varade till det tidiga 1300-talet, då frankerna successivt annekterade områdena, bland annat som följd av pesten, hundraårskriget och förändrade handelsmönster.
Vid de gyllene sporrarnas slag den 11 juli 1302 slog de flamländska städerna tillbaka den franska adeln, när den franske kungen ville visa vem som bestämde i området. Den 11 juli blev sedan Flanderns egen nationaldag, vid sidan av Belgiens nationaldag den 21 juli.
1384 gavs Flandern till Hertigen av Bourgogne. Detta medförde att området blev huset Habsburgs från 1477 och från år 1556 spanskt. De västra områdena blev emellertid franska genom avtal och krig 1659, 1668 och 1678.
1993 var en milstolpe i Flanderns vilja till större självstyre då Belgien gjordes om till en federal stat
Flandern driver en starkt regionalt baserad politik som utmanar den belgiska centralmakten. Flandern har återkommande bedrivit en egen utrikespolitik kontra den belgiska.
Flandern delar politiska institutioner med Flamländska gemenskapen som är en Belgiens federala gemenskaper. Genom detta är regering och parlament placerade i Bryssel, trots att det endast är genom den federala gemenskapen och inte regionen man har politiskt inflytande där.

Till de typiska specialiteterna hör belgiska våfflor, choklad, öl, ost och vissa grönsaker, som sparris, brysselkål och endiver. Till nationalrätterna räknas bland annat musslor med pommes frites (Moules Frites), köttstuvning med pommes frites och sallad, pommes frites med majonnäs, sparris med skirat smör och hårdkokt ägg, tomater fyllda med räkor samt kyckling eller fisk i tunn gräddsoppa. Det belgiska köket är inspirerat av det franska köket, men man har större portioner. Det marknadsförs ofta som ”Franskt kök – tyska portioner”.

Många belgare och brysselbor är stolta över den belgiska ölen. Faktum är att flamländarna har haft öl som sin favoritdryck i mer än 2000 år. Det finns fler än 300 olika sorters belgiskt öl. När man köper öl eller beställer öl ute på en restaurang eller krog så serveras varje respektive ölsort i sitt eget speciella ölglas. Det öl som räknas som det finaste och bästa är det öl som bryggs av klostermunkarna i Flandern. Det finns gott om bryggerier i och i närheten av Bryssel och det är ett ypperligt tillfälle att besöka ett av dessa bryggerier för att se hur det går till att producera öl. Förutom öl så är belgarna väldigt stolta över den belgiska chokladen. Man använder speciellt utvalda kakaobönor när man gör chokladen och chokladen innehåller också en hög halt kakaosmör och socker av hög kvalitet. Det finns gott om chokladbutiker i Bryssel och de flesta har underbart vackra skyltfönster att drömma sig bort i.