Smaka på Sydafrika!

Datum: 28 februari 2020
Pris 33 500 (31 950 för prenumeranter Aller Media) SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron från Matmagasinet.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm – Kapstaden med Qatar
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • 8 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 2 middagar och 7 luncher
 • Diverse provsmakningar
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Ciceron Maud Onnermark med på resan
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Engelsktalande lokalguide med på resan
 • Tillägg enkelrum 4 500 SEK
 • Flyg Köpenhamn tillägg 400 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Sydafrikanska smaker med Matmagasinet

Följ med oss på en härlig resa till Sydafrika, ett land med spännande historia, fängslande djurliv, vingårdar på böljande kullar, storslagna naturupplevelser och inte minst vänliga människor!

Paradisiskt beläget på Kaphalvön i Atlanten ligger Sydafrikas näst största stad, Kapstaden. Få städer kan tävla med Kapstaden om så mycket spännande att se och göra, här finns något för alla!
Trots att turistströmmen till Kapstaden ständigt ökar, har det inte tagit bort något av stadens genuina prägel.
På denna resa får vi en blandning av klassiska ”måste-besök” som Taffelberget och Godahoppsudden, men också besök med mer fokus på mat och vin. Under kåkstadsbesöket i Kapstaden besöker vi bl. a ett lokalt bageri, hjälper till att plantera en s. k Home garden och serveras lunch av lokalbor.

Vi besöker ett par olika vingårdar i det charmerande vackra området runt Stellenbosch där vita koloniala hus ståtar mellan vinrankorna.

Längs Route 62 färdas vi mot Oudtshoorn, huvudort i halvökenområdet Klein Karoo. Här besöker vi en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar som är den dominerande näringen i området. Oudtshoorn kallas ibland för världens fjäderhuvudstad.
Garden Route är den berömda vägen som leder till Knysna där vi åker båt på lagunen och besöker det Featherbed Nature Reserve. Här är ostron en specialitet och vi lär oss skillnaden mellan havs- och odlade arter.
Innan hemresan gör vi ett besök hos pingvinerna vid Stony Point.

Fredag den 28 februari

Flyg med Qatar

Avresa Arlanda-Doha kl.16:25-00:35

Lördag den 29 februari

Välkomna till Kapstaden!

Nattflyg Doha-Kapstaden kl.02:05-11:20

Ankomst till Cape Town International Airport kl.11:20.

Vi börjar direkt med en kort stadsrundtur och om vädret tillåter åker vi upp på Kapstadens mest kända landmärke, Taffelberget, där en magnifik utsikt väntar oss.

Vi checkar in på hotell för tre nätter innan vi möts för en välkomstdrink och sedan gemensam middag.

Söndag den 1 mars

Utflykt längs Kaphalvön

Efter lite sovmorgon gör vi en utflykt söderut längs Kaphalvön med stopp på bl. a Godahoppsudden och Cape Point. Den världsberömda Godahoppsudden ligger i ett naturreservat, där floran och faunan bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeu Dias rundade udden. Här finns bland annat pelargon och protea, längs de trädlösa bergssluttningarna.

På vägen ner åker vi längs den kustvägen Chapmans Peak Drive som anses vara en av världens vackraste vägar Lunch serveras på fiskrestaurangen Habour House som ligger vackert belägen vid havet i den lilla hamnbyn Kalk Bay. Här avnjuter man gärna fisk eller skaldjur medan man blickar ut över havet, med lite tur kan vi få syn på både sälar och delfiner.

Åter till hotellet och resten av dagen samt kvällen ledig.

Måndag den 2 mars

Fine Dining i kåkstaden

Idag åker vi ut till en av de många kåkstäderna runt Kapstaden för att lära oss mer om kulturskillnaderna i landet och se hur stor del av landets befolkning lever. Tillsammans med Juma som driver Township Art Tours hjälper vi till att plantera en så kallad ”home garden”. Vi besöker även ett lokalt bageri och går en guidad tur.

Lunch äter vi i kåkstaden Khayelitsha på en restaurang som serverar traditionell kåkstads-mat med en ”Fine Dining twist”. Maten och dess bakgrund presenteras av Abigail, en minst sagt inspirerande kvinna som är uppväxt i kåkstäderna under Apartheid och använder sina minnen från uppväxten som inspiration till sin matlagning.

Den som sen önskar kan stiga av vid District 6 Museum för att få en historisk överblick av apartheid och dess historia. Detta är Kapstadens apartheid museum med minnen av ett samhälle strax utanför Kapstaden där över 60 000 människor fördes bort med våld från mitten av 1960 till mitten av 1980-talet.

Eftermiddag och kväll ledig för egna aktiviteter. Kanske strosa runt i V/A Waterfront med både shopping, matställen och akvariet som visar det marina livet. Härifrån avgår även solnedgångskryssningar och andra båtturer.

Tisdag den 3 mars

Sydafrikas vinland

Vi lämnar Kapstaden och åker mot det Sydafrikanska vinlandet. För cirka 300 år sedan började franska hugenotter odla vin här. De kom som flyktingar efter att protestantismen bannlysts i Frankrike vid 1600-talets mitt. Sydafrika är idag bland de ledande vinproducenterna i världen. Vi gör ett första stopp för dagen på en mindre vingård belägen i det anrika Stellenbosch. Efter en smaklig vinprovning här åker vi vidare genom det majestätiska landskapet. Stellenbosch är Sydafrikas näst äldsta stad med anor från 1679 då guvernör Simon van der Stel förstod att området var idealisk för jordbruk. Han öronmärkte den bördiga dalen och kallade den för “van der Stels bush”.

Dagens andra stopp kombinerar en vinprovning med lunch på vingårdens restaurang.

Efter lunchen åker vi vidare till Barrydale där vi tar in på hotell för en natt.

Onsdag den 4 mars

Strutsfjädrar och oliver

Resan fortsätter och nu beger vi oss vidare längs Route 62 mot Oudtshoorn, huvudort i halvökenområdet Klein Karoo. Ett helt nytt landskap möter oss här efter havskust och vinodlingar.

Vi besöker en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar som är den dominerande näringen i området. Staden som hade sin blomstring på 1800-talet när plymer prydde hattar kallas ibland för världens fjäderhuvudstad och de större byggnaderna för fjäderpalats.

Lunch serveras på gården innan vi åker vidare mot incheckning på hotellet där man också har en odling av oliver. Olivolja är en växande verksamhet i landet. Här får vi en introduktion i framställningen och därefter provsmakning med tilltugg och vin.

Torsdag den 5 mars

Garden Route

Efter frukost och utcheckning från hotellet beger vi oss österut mot lagunstaden Knysna längs Garden Route som går genom ett blandat landskap av karg kust, berg och frodiga skogar.

Vi stannar till i staden George för lunch. Här får vi uppleva en så kallad ”dine with a local” där vi blir inbjudna till en lokalbos hem. Det serveras en traditionell måltid lagad i hemmet. Mycket av ett land och dess kultur uttrycks genom dess mat, i Sydafrika handlar det mesta om hemlagat så detta blir en autentisk och kulturell upplevelse!

Väl framme i Knysna tar vi in för två nätter på Protea Hotel Knysna Quays som ligger i centrala delen med promenadavstånd till Knysnas egna hamnområde med mängder av butiker och restauranger.

Det är en mycket populär liten stad där många hantverkare och konstnärer slagit sig ner. Atmosfären är avspänt charmig och lite bohemisk.

Fredag den 6 mars

Naturpark, båtutflykt och ostron

Knysna ligger vid en unikt skyddad havsbukt med en trång passage ut mot havet och dagens utflykt inleds med en båtresa över lagunen och sedan väntar ett litet “tåg” med engelsktalande specialguide som tar oss upp till toppen av naturreservatet Featherbed.
Härifrån har vi en fantastisk utsikt över lagunens dramatiska mynning och de som vill kan vandra tillbaka ner genom skogen tillsammans med guiden, en promenad på 2,2 km, som bjuder på fler vyer och ett spännande växt- och djurliv. Väl tillbaka vid utgångspunkten bjuds vi på en härlig lunchbuffé innan båtfärden går tillbaka över lagunen igen.

Förutsättningarna för att odla ostron här är perfekta. Sydafrikas mest kända ostron kommer också härifrån så tillsammans bjuds vi på en ”Oyster Experience”. Här får vi blandat annat förklarat för oss skillnaden mellan havs- och odlade ostron. Vi får sedan smaka på fyra olika ostron, som avnjuts tillsammans med ett glas mousserande vin.

Lördag den 7 mars

Besök i Hermanus och relax på spa-hotell

Dags att åka vidare söderut mot Hermanus. Vi stannar till längs vägen på Oumel Bakkery där vi kan sträcka på benen och kanske passa på att ta en kaffe innan vi åker vidare. I Hermanus får vi tid på egen hand för att äta lunch och strosa runt innan vi åker till hotellet för incheckning.
Arabella Hotel & Spa har utsikt över lagunen, en lummig trädgård, ett välkänt spa och ett härligt poolområde, perfekt att spendera en solig eftermiddag vid! Gemensam middag på hotellet.

Söndag den 8 mars

Pingviner innan hemresan

På vägen till Kapstaden och flygplatsen gör vi ett besök hos pingvinerna på pingvinkolonin Stony Point. Den sydafrikanska pingvinen är utrotningshotad, men kolonin vid Boulders Beach har visat en positiv utveckling. Nu finns här över 3 000 pingviner.

Efter Stony Point åker vi till 96 Winery Road för en gemensam avskedsmiddag innan vi åker vidare mot Kapstadens flygplats för hemresa. Flyg hem kl.18:50

(För den som vill förlänga sitt äventyr erbjuds ett safari tillägg med ett par dagars safari norr om Johannesburg. Kontakta oss för detaljer.)

Måndag den 9 mars

Hemkomst

Efter mellanlandning i Doha anländer vi till Köpenhamn kl.12.45 och Stockholm kl.12:30

Tack för denna gång! Lena/Go Slow Travel och Maud/Matmagasinet

Boende

Protea Hotel Sea Point***

Hotellet är centralt beläget i Sea Point nära den berömda “Sea Point Promenade” med vackra utsikter. Hotellet har wifi, pool, minibar, te-kaffekokare och hårtork och gångavstånd till butiker, barer och restauranger.

Karoo Art Hotel****

På det lilla och personliga Karoo Art Hotel är det den i iögonfallande konsten som står i centrum, där vissa tavlor är till salu om man är köpsugen. Rummen är individuellt inredda vilket gör hotellet lite extra speciellt. Pool. Gratis wifi. Inte a/c här men fläkt på rummet.

Surval Olive Boutique Hotel ****

Detta hotell i Oudtshoorn ligger på en oliv farm och erbjuder eleganta rum. Kaffe- och tekokare på rummet. Gratis wifi. A/c, minibar. Pool. ”Su Casa” är en omtyckt restaurang på hotellet.

Protea Hotel Knysna Quays****

Protea Hotel Knysna Quays ligger i centrala Knysna med promenadavstånd till Knysnas egna hamnområde med mängder av butiker och restauranger. Gratis wifi.Pool.A/c. Minibar, te-kaffekokare och hårtork.

Arabella Hotel & Spa****

Arabella Hotel & Spa som erbjuder luftiga och bekväma rum med utsikt över lagunen eller den lummiga trädgården. Hotellet har ett välkänt spa och ett härligt poolområde, perfekt att spendera en solig eftermiddag vid!
Wifi, a/c, minibar, te-kaffekokare och hårtork.

Ciceron och reseledare

Maud Onnermark och Lena Pålsson

Efter ett flertal resor i Italien med en avstickare till Frankrike (Champagne) så ger vi oss nu på en längre resa. Sydafrika utkristalliserar sig alltmer för sin mat, inte bara viner som sedan länge är så populära i Sverige.

Ciceron är Maud Onnermark, chefredaktör på Matmagasinet och känd för matlagning på Tv, Go’kväll.

Reseledare är Lena Pålsson, ägare till Goslowtravel med ett förflutet som reseledare runt om i världen.

Båda har vi stort intresse för bordets njutningar och har rest runt i Sydafrika tidigare.

Landet

Sydafrika

Sydafrika ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten. Landet har kust mot Indiska oceanen i öst och Atlanten i väst, samt gränsar i norr till Namibia, Botswana och Zimbabwe, i öst till Moçambique och Swaziland.

Landskapet domineras av en stor inlandsplatå med omgivande bergsområden. Längs kusten ligger en låg, smal kustzon. Klimatet är subtropiskt och fuktigt på östkusten, och tempererat och torrare på platån i väst. Årstiderna är omvända på det södra halvklotet. Våren infaller i september till oktober, sommaren under december till mars, hösten i april till maj och vintern under juni till augusti.

Sydafrika är mycket mineralrikt, och har en välutbyggd industri och infrastruktur. Landet spelar en betydande politisk och ekonomisk roll i regionen. Med 50 miljoner invånare är landet Afrikas största ekonomi. Under apartheidperioden delades folket in i fyra rasgrupper (svarta, färgade, vita och asiater). De svarta tilldelades olika hemländer och när de lämnade dessa var de tvungna att bära pass.

Sydafrika har 11 officiella språk. De svarta är uppdelade i 9 etniska grupper och de vita i två. Nästan alla i Sydafrika talar afrikaans (närbesläktat med holländskan) eller engelska.

Den sydafrikanska unionen upprättades 1910, när de två boerstaterna Oranjefristaten och Transvaal slogs samman med de brittiska besittningarna Kapprovinsen och Natal genom South Africa Act 1909. Landet hade status som dominion i det brittiska samväldet till dess att det 1961 utropade sig till republik och måste träda ur samväldet. Apartheid avskaffades under F W de Klerks regering från 1990. Sedan 1994 styrs landet efter demokratiska principer.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,7 miljoner invånare. Staden går även under smeknamnet moderstaden och är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Staden är den lagstiftande huvudstaden i landet, vilket innebär att parlamentet har sitt säte där, medan regering och president residerar i Pretoria.

Kapstadens centrum ligger på den norra delen av Kaphalvön. Taffelberget utgör en dramatisk bakgrund till stadskärnan, med sin höga platå som är mer än 1 000 meter hög. Platån är avslutningen av några nästan vertikala klippor, Devil’s Peak och Lion’s Head. Ibland bildas en tunn strimma av moln över berget som på grund av sitt utseende kallas tablecloth (“bordsduk”).

Kapstaden är ett av de mest populära turistområdena i Sydafrika tack vare sitt goda klimat, naturliga miljö och välutvecklade infrastruktur. Många turister besöker också Kapstadens stränder som är populära även bland lokalbefolkningen. Tack vare stadens unika geografi är det möjligt att besöka flera olika stränder varje dag, med skilda miljöer och atmosfärer. Stränder som ligger längs Atlanten har en tendens till att bli ganska kalla då vattnet huvudsakligen är smältvatten från glaciärer i Antarktis. Vattnet vid False Bay-stränderna är ofta upp till 10 °C varmare.

Kapstaden har också andra kulturella attraktioner. Victoria & Alfred Waterfront, byggd bland de gamla kajerna i Kapstadens hamn är idag ett av stadens mest populära handelsområden med flera hundra butiker och Two Oceans Aquarium. Från Nelson Mandela Port går färjor över till Robben Island. Robben Island ligger ungefär en timmas båttur från Kapstaden. Besöket delas upp i en tur med buss runt ön och en guidad tur i fängelset.