Sauternes och Armagnac, en resa mellan ädla drycker

Datum: 23 april 2024
Pris 19 750 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
  • Flyg t/r Stockholm alt. Köpenhamn – Bordeaux
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 3 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 500 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Akvitaniens pärlor i fokus!

Sydvästra Frankrike bjuder på ett antal ädla drycker och på denna resa bekantar vi oss närmare med flera av dem. Ädelsöta Sauternes och vällagrad Armagnac är de mest kända. Men kanske Buzet och Monbazillac är nya bekantskaper?

Julius Caesar kom, såg, segrade och den nya provinsen Akvitanien fick sin beskärda del av romersk civilisation. När hertigdottern Eleonor år 1152 gifte sig med hertigen av Anjou kom en tredjedel av Frankrike att lyda under London.
Men det är den svenska kungaättens födelse vi bekantar oss närmare med när vi besöker staden Pau i regionens södra del för här finns Jean-Baptiste Bernadottes födelsehem.

Motiven till Claude Monets vackra näckrosmålningar ser vi i handelsträdgården Latour-Marliac. Annars är det böljande vinodlingar och mjuka kullar som dominerar det landskap vi färdas i. Bergerac vid floden Dordogne ser vi från en båttur och ostron smakar speciellt gott precis vid den långgrunda bukten vid Gujan-Mestras.

Vi smakar ekologiska viner hos familjen Michelet. Vi får veta mer om Armagnac och ”änglarnas andel” på Domaine d’Ognoas. Och vi får smaka de viner där ädelrötan arbetat fram smaker som smakar rent himmelskt!

Vi vet att det finns många frågor och funderingar med anledning av coronakrisen. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget.
Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler.
Möjlighet finns att enbart göra en intresseanmälan. Då kontaktar vi er när det känns tryggt att boka.

Tisdag

Sauternes, en stjärna bland dessertviner

Ankomst Bordeaux under dagen. Efter en kort bussresa kommer vi till Sauternes, ett av områdets världsberömda vindistrikt. Här besöker vi det familjeägda Chateau Sigalas Rabaud.  Familjen har odlat vin sen 1700-talet och tillhör de producenter som har benämningen Premier Cru.

Kanske att markisinnan själv visar oss runt ägorna innan en lätt lunch-buffet dukas upp i samband med provsmakning. De ädelsöta vinerna har en bouquet av aprikos och persika.

Dagen avslutas i Bergerac där vi tar in på hotell för två nätter. Då har vi kommit in i det område där vi citerar Henry Miller. “Dordogne kommer att överleva, precis som drömmarna ger näring till människans själ.”

Middag serveras på hotellets restaurang.

Onsdag

Båtfärd på Dordogne och vin på slottet Montbazillac

Vi befinner oss nu i den historiska provinsen Périgord i departementet Dordogne. Den idylliska staden Bergerac har ett känt namn genom Cyrano med den långa näsan. Han har däremot inte alls något med staden att göra! Vi strosar runt innan vi gör en tur på floden i en traditionell flatbottnad båt.

Längs “La Route des vins de Bergerac” finns flertalet producenter av vinet Pécharmant, ett gott och rustikt rödvin. Vi stannar för lunch och provsmakning på en mindre gård.

Dordognes mest berömda appellationen stavas Monbazillac som görs efter samma regler som Sauternes så här finns tillfälle att jämföra. Vi besöker Chateau Monbazillac från 1500-talet där det serveras både slottsrundtur och ett glas av den goda drycken.

Kvällen är ledig i Bergerac.

Torsdag

Monets näckrosor och Änglarnas andel av Armagnac

Vi börjar dagen med blommor, närmare bestämt de som inspirerade den berömde konstnären Monet! Joseph Latour-Marliac presenterade sina näckrosor under världsutställningen i Paris 1889 dvs. samma år som Eiffeltornet byggdes. Hans uppmärksammade hybridnäckrosor vann första pris i sin kategori.

I den fina handelsträdgården Latour-Marliac visas vi runt. Dagen fortsätter i Bacchus fotspår med ett besök och lunch på en mindre familjedriven, ekologisk vingård, Domaine Michelet. Nu befinner vi oss i det område med som ibland kallas ”lilla Toscana” för sitt vackra kuperade landskap.

Armagnac’s historia går tillbaka till romartiden. Det kan vara världens äldsta eau de vie! Här fortsätter sonsöner av vinets män med livsuppgiften att få den nobla armagnacen att lagras till full mognad. Hos Domaine d’Ognoas som har de allra äldsta alambic får vi veta mer om tillverkningens hemligheter innan provsmakning.

Till skillnad från cognac produceras armagnac av små tillverkare och har genom sitt sydligare läge en tyngre och syltigare smak. Inte lika känt heller vilket troligtvis beror på avståndet till välbesökta hamnar och avsaknad av smidiga transporter.

På kvällen når vi Pau där vi tar in på hotell för två nätter. Ledig kväll.

Fredag

Kungarnas födelsestad Pau

Vi gör en stadspromenad i Pau där vårt kungahus har sina rötter. Jean Baptiste Bernadotte’s födelsehus som har blivit museum inkluderas i under promenaden. Vi ser också det imponerande slottet där den sedermera franske konungen Henrik IV föddes 1553. Den enes framtid blev en klassresa utan like.
Eftermiddagen är ledig.

På kvällen möts vi igen för att äta avskedsmiddag tillsammans.

Lördag

Lite ostron innan hemresan

Vi lämnar Pau och åker till norrut mot Bordeaux.

Under vägen stannar vi i Gujan-Mestras vid Arcachon som kallas de franska ostronens huvudstad. Så vad är mer lämpligt än att smaka denna alltmer populära mollusk med ett glas friskt vin till? Det är ett annorlunda landskap då Atlanten här är ett innanhav och småbåtar ligger vid ebb strandade på lerbotten.

Transfer till flygplats och hemresa sen eftermiddag från Bordeaux.

Boende

Hotell de Bordeaux***

Hotellet ligger mitt i den charmerande staden Bergerac.

Gratis wifi. Luftkonditionering.

Utomhuspool, terrass och liten trädgård finns.

Quality Hotel Pau*** (eller liknande)

Hotellet ligger centralt i staden Pau.

Detta hotell ligger i Paus centrum, nära den historiska stadsdelen. Här erbjuds gym, bastu och gratis Wi-Fi i de ljudisolerade rummen.

De klassiskt inredda rummen har minibar och platt-TV. Rummen har te- och kaffe-faciliteter samt eget badrum med hårtork.

Reseledare

Lena Pålsson

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Det franska köket är en favorit!

 

Region

Akvitanien, en njutning för alla sinnen

Aquitaine, en region som kännetecknas av oändliga sandstränder, fantastiska slott och världsberömda vinodlingar. Det är också utan tvekan utan tvekan en region för livsnjutare, utgjord av livsnjutare. De gastronomiska specialiteterna är många och varierande. Vad sägs om läckerheter som ostron, gåslever och tryffel?
Även kallad Akvitanien är det en region i sydvästra Frankrike vid Biscayabukten och Pyrenéerna.
Under medeltiden var Aquitaine ett kungadöme och senare ett hertigdöme, men då var området större än dagens region.
Dagens Aquitaine gränsar i söder mot Spanien, i öst mot den regionen Midi-Pyrénées, i norr mot regionerna Poitou-Charentes och Limousin, och i väster mot Atlanten.

Aquitaine beboddes på Julius Caesars tid av en blandad keltisk-iberisk befolkning, men blev efter den romerska erövringen småningom romaniserad. Aquitania prima övertogs år 412 av visigoter, som snart därefter även erövrade återstoden av den nuvarande regionen. Klodvig vann området år 507 till frankerna med en armé av bland annat burgunder, som administrerade regionen som hertigdöme. Karl den store gav landet såsom kungarike till sin son Ludvig den fromme. Genom fördraget i Verdun, 843, kom Aquitaine till Frankrike där det återigen blev ett hertigdöme.
1052 blev hertigdömet Gascogne en del av Aquitaine. Edvard III av England erövrade Aquitaine år 1361 och gjorde det till furstendöme, men Frankrike återtog det 1453. Sedan dess har området varit en del av Frankrike.

Aquitanies ekonomi bygger till stor del på turism, jordbruk och odling. Vin är en viktig inkomstkälla, och druvor är den mest odlade grödan. Bara Bordeaux producerar 7 miljoner hektoliter vin per år. Bortsett från Bordeauxvin tillverkas vinerna Sauternes och Bergerac, samt Armagnac. I regionen tillverkas också paté och tryffel. Ostron odlas i bland annat Arcachon.

Boskapsskötsel dominerar i bergstrakterna, vilket ger kött och mejeriprodukter (till exempel bayonneskinka).

Regionens goda rykte beror också på den fina alkohol som tillverkas lokalt, nämligen konjak och armagnac. Här ärar man traditionerna och för dem vidare från generation till generation. Här tar man sig tid att låta en god produkt mogna samtidigt som man också tar sig tid att njuta av livet, inte minst tillsammans med besökare som välkomnas hjärtligt.

Eventuella ändringar i programmet

Efter corona-året.

Under rådande omständigheter (pandemi) kan vi inte garantera till 100% att besöken blir på de platser vi önskar. Något slott kanske stänger igen, någon restaurang går i konkurs osv. Men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta likvärdiga platser och Frankrike är alltid ett charmerande land. Vi kommer också att hålla er informerade löpande om det blir större ändringar.

Som resenär har man egen skyldighet att hålla sig uppdaterad om reseråd och om det kommer att vara krav på vaccin eller covidtest. Om vi som arrangör måste ställa in resan för UD’s avrådan under aktuell period så får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Annars gäller vanliga avbokningsregler som ni kan se på vår hemsida.

Resevillkor