Klassisk resa till Apulien med Hans Lepp

Datum: 28 september 2021
Pris 16 900 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa
 • Flyg t/r Stockholm-Bari (Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
 • Buss med chaufför för transfer t/r Bari och samtliga utflykter
 • Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • Två middagar (inkl dryck)
 • Två luncher på lokala restauranger (exkl dryck)
 • Vinprovning och olivoljeprovning
 • Utflykter till Trani, Matera, Lecce, Alberobello och Polignano a Mare.
 • Stadspromenad med lokalguide i Matera och Lecce
 • Ciceron Hans Lepp med under hela vistelsen
 • Svensk färdledare med under hela vistelsen
 • Tillägg enkelrum 1 800 kr

Dagsprogram

En historisk och smakrik resa till Italiens klack

Regionen Apulien i södra Italien som varit en mytomspunnen smältdegel för kultur från både öst och väst lockar nu alltfler besökare. Här kan man uppleva en bit av det ”gamla” Italien. Om man ser Italiens kartbild som en stövel, så är Apulien stövelns klack; en geografisk utpost som genom årtusenden länkat Italien till Grekland och Orienten.

Landskapet är vackert; under Italiens blåaste himmel glänser silvriga olivträd i den röda jorden och de vita små husen bländar i solskenet. Apulien har också blivit känt för sina viner som på senare år fått ett rejält uppsving med nytt kvalitetstänkande

Alberobellos spännande sagolandskap av trullo-hus, det mystiska befästa Castel del Monte och Materas grottstad är exempel på våra besök.
Vår ciceron Hans Lepp berättar som alltid med passion och inlevelse. Nu om greker, normander och svaber som invaderade Apulien och lämnade efter sig slott, spännande fästningar och vackra kyrkor.

Tisdag

Bari, Apuliens huvudstad

Vi reser till Bari, regionen Apuliens huvudstad. Bari är regionens huvudstad och aningen pretentiöst säger man “Om Paris låg vid havet, skulle det vara som ett litet Bari”. Medeltidens korsfarare och pilgrimer startade här sin seglats mot det Heliga Landet, och en av gatorna i den allra äldsta delen heter just Via delle Crociate.

Direkt efter ankomst gör vi en stadsrundtur och besöker den stilfulla romanska kyrkan San Nicola från 1087 samt katedralen. Vi ser också Castello Normanno-Svevo, den imponerande fyrkantiga 1300-talsfästningen med fyra torn som ligger ståtligt placerad vid havet.

Vi tar slutligen in på centralt beläget hotell inne i Bari och möts igen senare för att äta middag tillsammans.

Onsdag

Det mystiska Castel del Monte och charmiga Trani

Det världsarvslistade Castel del Monte är kanske Apuliens vackraste profana byggnad. Redan på håll ser vi en praktfull medeltida borg med åtta torn i en perfekt cirkel. Den uppfördes år 1240 på order av kejsaren Fredrik II och dominerar landskapet med sin upphöjda belägenhet. Troligtvis var byggnaden ämnad som jaktslott, även om anledningen till borgens exakta utformning är höljd i mystik.

Vi fortsätter sedan till den pittoreska lilla staden Trani där vi äter lunch tillsammans. Stadens katedral anses vara en av södra Italiens vackraste romanska kyrkor. Delvis på grund av sin magnifika portal men också för sitt unika läge vid hamnen.

Innan vi återvänder till Bari tar vi oss tid att strosa längs hamnen.

Ledig kväll, eller gemensam middag om så önskas (inte inkluderat i priset.)

Torsdag

Grottstad och lustiga trulli-hus i Alberobello

Vi lämnar tillfälligt Apulien och fortsätter resan in i grannregionen Basilicata. Här finns ett av Italiens spektakulära världsarv, “Sassi Caveosi”, staden Materas gamla grottstad som befinner sig i en brant ravin. Säkerligen bebodda redan under forntid, flyttade sedan munkar in innan fattiga familjer tog över. Som på många andra ställen har den gamla slummen med fyrkantiga bostäder i tuffsten och grottor blivit trendiga bostadskvarter.

Grottstaden har också varit plats för inspelningen av många filmer som t ex Matteusevangeliet av Pier Paolo Pasolini, och The Passion of the Christ av Mel Gibson. Vi strosar runt i en lätt magisk atmosfär bland levande kulisser och boningar som blivit direkt uthuggna ur klipporna.

Vi äter lunch på en restaurang som också delvis ligger i en grotta.

Därefter åker vi till det närbelägna Alberobello på högplatån Le Murge. Här i Itriadalen dominerar de typiska husen med konformade tak som kallas trulli. Stenarna läggs utan murbruk i cirklar och har ofta religiösa eller astrologiska symboler.

I Alberobello består hela stadskärnan av vita trulli och är med sin unika arkitektur listad på Unescos världsarvslista. Vi besöker en bebodd trullo för att se hur den är invändigt och sedan fortsätter vi till en vinkällare och museum där vi smakar på några av områdets viner.

Dagen avslutas i Ostuni där vi tar in på hotell för två nätter.

Fredag

Den vita staden Ostuni och eleganta Lecce

Den vita staden Ostuni. Smeknamnet kommer från de välbevarade vitkalkade husen i olika stilar. Här får vi se den berömda kolonnen Sant´Oronzo och strosa runt i den centrala delen som är en cirkelformad labyrint i ett arabiskt gytter av vita hus.

Vi befinner oss i ett av Italiens viktigaste olivoljedistrikt och passar förstås på att besöka en olivoljeproducent. Nedanför Ostuni finns en medeltida oljekvarn och efter att ha fått lära oss om produktionen får vi göra en provning av olika fina oljor. Dessa har en mycket viktig roll i Apuliens hälsosamma kök.

Resan fortsätter till Lecce, Apuliens elegantaste stad. Berömd bl. a för sina många barockkyrkor byggda i ljus halmfärgad sandsten och vackra piazzor. Här får vi en guidad promenad. På Piazza Sant’Oronzio gör vi ett vätskestopp. Det är stadens sällskapssalong och här ligger den välbevarade romerska amfiteatern. Lecce hade sin storhetstid under 16- och 1700-talen och vissa palats har myriader av dekorationer i den lokala gula sandstenen.

Därefter blir det tid på egen hand för lunch och shopping innan vi återvänder till Ostuni.

Avskedsmiddag serveras på en masseria, dvs en lantgård.

Lördag

Arrivederci!

Sista dagen tillsammans för denna gång. Vi lämnar Ostuni och beger oss till Polignano a Mare, en stad som verkar gjord för att avbildas på Instagram! (Obs om flygtid tillåter!)

Byggd på ett språng av klippor svävar den gamla stadskärnan ovanför havet. Missa inte att gå över bron och titta ner på vågorna som slår mot höga klippor ett trettiotal meter ner.

Polignano är annars känd för att vara födelseort för sångaren Domenico Modugno som blev världsberömd med sin sång ”Volare”.

Ett kärt smeknamn på Polignano är ”Glass-staden” och vi smakar naturligtvis på den berömda hemgjorda glassen! Vi fortsätter till Bari och flygplatsen för att återvända till Sverige under kvällen.

Vi tackar för denna gång och hoppas på återseende!

Boende

Hotel Oriente****

Hotel Oriente ligger i centrum av Bari, bara 400 meter från gamla stan och Porta d’Oriente. Faciliteter inkluderar reception, bar, frukostrum, konferensrum, WiFi och takterrass.
Rum med badrum/dusch, hårtork, telefon, TV, WiFi (extra avgift), safe (extra avgift), minibar och luftkonditionering.

Hotel Ostuni Palace****

Hotel Ostuni Palace ligger nära katedralen och du promenerar till torget på tio minuter.
Hotellet har en elegant pianobar och restaurang som serverar italienska rätter. Över 300 viner finns att välja mellan. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen; dator finns tillgänglig.
De 34 gästrummen på Hotel Ostuni Palace har minibar och värdeförvaringsskåp. Satellit-tv med pay-per-view. Badrummen har badkar eller dusch, hårtork och gratis toalettartiklar.

Ciceron och reseledare

Ciceron Hans Lepp

Hans Lepp är kulturråd vid Svenska Institutet och en sann humanist. Han har varit museiintendent på Hallwylska museet och Kungliga Slottet i Stockholm. Hans har rest flitigt, inte för att bestiga jättelika berg, utan för att lära sig om människors kultur och sätt att leva.

Hans Lepp är fil. kand. i konst, arkeologi och folklivsforskning. Hans favoritämnen handlar om olika epoker, främst i Italien.

Reseledare Lena Pålsson

Er reseledare är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i 17 år och har även varit bosatt i Italien under en längre period. Somrarna tillbringades då i Apulien. Det italienska köket är en favorit!

Region/Karta

Apulien – en smältdegel genom seklers möten mellan öst och väst

Regionen Apulien ligger precis över klacken i det karaktäristiskt stövelformade Italien och är en smältdegel genom seklers möten mellan öst och väst.

Banden till antikens Grekland är fortfarande tydliga på många håll men även normander, fransmän och spanjorer har lämnat spår i denna vackra region. Denna pärla vid det Adriatiska havet som blivit italienarnas eget semesterparadis lockar allt fler nordbor, inte bara för sol och bad, utan också för sin genuina matkultur.

Apulien är kanske mest känt för sina viner som senare år fått ett rejält uppsving. Det är en mycket gammal vinregion, redan under antiken odlade man vin här och romarna utvecklade det vidare. Men det är först på senare år som kvalitetstänkande har tagit plats och nu finns ett flertal högkvalitativa viner som vi kommer att få chansen att provsmaka.

Apulien är Italiens hjärta beträffande produktion av olja och pasta. Redan under medeltiden var detta en blomstrande matmarknad och Dante diktade om ”Apuliens lyckosamma jordar”. Maten är smakrik och baseras ofta på olivolja, lök, färska grönsaker, fisk, skaldjur som ostron och musslor ute vid kusten och grillat kött inåt landet.