Peru, kontrasternas magiska land

Datum: 1 februari 2020
Pris 37 900 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – Lima via Amsterdam
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 9 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 11 måltider exkl. dryck samt måltider under flygresor
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Inrikesflyg två gånger
 • Tågresa Machu Picchu och båt Titicaca
 • Benny Rosenqvist och Madeleine Walles från NÄRA med på resan
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Engelsktalande lokalguide med under resan
 • Tillägg enkelrum 4 300 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Kolonialstäder, inkakultur och Machu Picchu

Följ med på en magisk resa tillsammans med NÄRA och Benny Rosenqvist till Peru, kontrasternas land.

En gång centrum i det mäktiga Inkariket bjuder Peru på stor variation av klimat, landskap och forna högkulturer blandat med spanskt kolonialarv.

Höjdpunkter som conquistadorernas Lima, båttur på Titicaca-sjön, mytomspunna Machu Pichu, Inkas forna huvudstad Cusco och den heliga dalen är några ingredienser av vår resa! Ceremoni med lokal shaman, yoga, meditation och andliga stunder med Benny har vi naturligtvis också med i programmet.

Lördag den 1 februari

Välkommen till Peru!

Avresa med KLM tidig morgon till Lima dit vi anländer under kvällen. Efter en välkomstdrink och innan vi säger Godnatt håller Benny ett litet föredrag.

Söndag den 2 februari

Stadsrundtur i Lima

Vi bor i den trevliga stadsdelen Miraflores och efter att ha passerat Mario Vargas Llosa’s bostad gör vi ett stopp vid en utkiksplats varifrån vi har en strålande utsikt över Stilla havet och Limas kust.

Därefter åker vi till södra delen av staden och besöker Pachacamac och ruiner av ett soltempel från 700 e Kr. Det räknades i Inkariket som det viktigaste templet efter Solens tempel i Cusco. Inkafolket vallfärdade hit då det var känt för sitt orakel. Pachacamac kan sägas vara för Inka vad Delphi varför grekerna.

Ledigt för lunch innan vi gör en stadsrundtur i den historiska och koloniala stadskärnan som numera är på Världsarvslistan. Lima bjuder på tvåtusenårig historia men vad vi ser idag är främst från den spanska kolonialtiden. San Fransisco-klostret t ex som är ett arkitektoniskt mästerverk.

Middag serveras efter visning på det vackra och unika Museo Larco Herrera, där vi får en översikt av Perus tidiga historia genom konst- och vardagsföremål från landets olika indiankulturer.

Måndag den 3 februari

Soltempel i Cusco och Saqsayhuaman

Vi flyger tidigt till det vackra gröna Cusco, Inkarikets forna huvudstad vid Huatanay-flodens stränder och ett av Unesco’s världsarv. Cusco är en märklig blandning av inkaarkitektur och spanska koloniala byggnader. Ingen annanstans i Peru känns inkariket så närvarande som här där gammalt byggnadsmaterial från inkatempel blandats friskt med kolonialtidens vitrappade byggnader.

Dags för en vandring i inkafolkets fotspår. Vi börjar med Koricancha, även kallad Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggnadsteknik. Idag återstår bara en bråkdel av detta tempel, vilket spanjorerna skildrade som övernaturligt vackert och omöjligt att beskriva rättvist. Enligt legenden var dessa byggnader en gång täckta av guld, silver och juveler. Sedan besöker vi Santo Domingo-klostret som ståtar med utsökta religiösa målningar av lokala konstnärer.

Vi åker utanför Cusco för att besöka Saqsayhuaman som var inkahövdingen Pachacutecs försvarsanläggning. Vissa av stenblocken, som är inpassade i de 360 meter långa parallella murarna, väger upp mot 30 ton. De bildar en sicksack-linje och då Cusco skapades i form av en puma/tiger sägs dessa symbolisera tänderna. Fästningen kunde försvaras av en handfull soldater mot en betydligt större fientlig styrka, beroende på att de 21 bastionerna är symmetriskt belägna.

Här kommer vi tillsammans med Benny att känna in historiska energier under en stunds meditation. En andinsk präst kommer och gör den traditionella ceremonin ”pago a la tierra” dvs. offra gåvor i tacksamhet till Moder Jord. Gemensam lunch.

Tisdag den 4 februari

Inkafolkets heliga dal

Vi börjar dagen med ett föredrag av Benny innan vi lämnar Cusco för ett par dagar. Nu går resan till Urubambadalen, inkafolkets heliga dal. Vi börjar med ett besök i den lilla staden Chinchero där man lever av traditionellt hantverk. Bl. a får vi se hur de typiska färgstarka textilierna vävs. Vi fortsätter till Moray som förbryllade arkeologer efter fynd på 1930-talet av stora cirkulära terrasserade konstruktioner. Idag vet man att de tjänade som plantskola och experimentjordbruk av olika grödor, som bl. a majs, potatis och kokabusken. Ett botaniskt laboratorium.
Vi fortsätter till Maras som ligger några km bort. Här framställer man salt på samma sätt som man gjort i århundraden. Saltet är mycket uppskattat och anses vara ett av de finaste i världen.
Dagen avslutas med besök i Ollantaytambo som var ett strategiskt beläget inkafäste vidden heliga floden Urubamba. Detta är den enda inkastad i Peru som fortfarande är bebodd. I de palatsliknande husen bor de efterlevande från Cuscos’ överklass. Vi vandrar längs gator och smala gränder som ser likadana ut som på inkatiden och äter lunch tillsammans.
Hotell 4* Inkaterra Hacienda Urumbamba. Middag på hotellet.

Onsdag den 5 februari

Piuray lagunen, yoga och meditation

Kort utflykt i den heliga dalen fram till sjön Piuray där instruktör välkomnar och ger en introduktion till yoga för de som behöver. Under yogan görs också andningsövningar.

Meditation med Benny. Känn ro i både sinne och kropp.

Ledig eftermiddag efter lunch på hotellet. Hotellet har olika aktiviteter. Benny håller föredrag.

Torsdagden 6 februari

Heldagsutflykt till Machu Picchu

En av resans stora höjdpunkter står på programmet idag: en heldagsutflykt till den mytomspunna staden Machu Picchu. Vi åker tåg på smalspårig järnväg från Ollantastationen och anländer så småningom till Aguas Calientes, där vi tar oss vidare med buss upp till den arkeologiska delen av Machu Picchu.

Här har vi Inkafolkets sista fäste och stad, som under århundraden låg dolt i Andernas täta vegetation fram till dess att forskaren Hiram Bingham nästan snubblade över platsen år 1911. Conquistadorerna upptäckte aldrig Machu Picchu på dess otillgängliga höjd över floden Urubamba vilket resulterat i att staden är i förvånansvärt gott skick. Trappor, palats, tempel, terrasser, torn och källor vittnar om inkafolkets högtstående kultur.

Gemensam lunch. Vi får mycket spännande historia denna dag och Benny känner in vad som hände här en gång för länge sedan och leder en gruppmeditation. Därefter har vi ett möte med en lokal shaman innan vi tar tåget tillbaka Cusco.

Fredag den 7 februari

Färgstark marknad i Pisac

Vi gör en utflykt till Pisac, berömd för sina inkaruiner och den färgstarka marknaden i Pisac. Här byter allsköns varor ägare under livliga former och ursprungsbefolkningen är klädda i sina traditionella dräkter.

Gemensam lunch.

Resten av dagen och kvällen är ledig i Cusco. Benny håller föredrag.

Lördag den 8 februari

Arkeologiska Racchi innan Puno

Vi lämnar Cusco och åker med buss genom Andernas vackra bergslandskap. Vårt första stopp är i det lilla andinska samhället Andahuaylillas, känd för sin fina koloniala arkitektur. Kyrkan San Pedro från 1600-talet är dekorerad med änglar och keruber, kallas ibland för Sydamerikas Sixtinska Kapell.

Nästa besök görs i det arkeologiska området i Racchi känt bland annat för sitt tempel Wiracocha. Gemensam lunch. Bussresan fortsätter i ett landskap som blir allt blir kargare. Snart stannar vi till vid vägens och resans högsta punkt La Raya, 4 338 m ö h.

Nästa stopp gör vi i de det lilla samhället Pucará som har ruiner av ett militärt fort och en bosättning som dateras 1800 år f Kr. Vi tar in på hotell i Puno för 2 nätter.

Söndag den 9 februari

Båtutflykt på Titicacasjön

Dags för en båtutflykt (speedy boat) på jordens högst belägna, segelbara sjö. Vi börjar med Taquile som numera fått Världsarvsstatus för sin kultur, textilier och orala traditioner. Huayllano-indianerna ger oss en lektion i hantverk och jordbruk. Besöket på avslutas med en traditionell lunch. Därefter åker vi till Uros-indianernas flytande vass-öar, ett magiskt stopp där Benny leder gruppmeditation.

Tillbaka på vårt hotell väntar avskedsmiddag och ännu en magisk upplevelse – storseans!

Måndag den 10 februari

Hemresa

Det är dags att återvända till Lima. Under eftermiddagen blir vi körda till flygplatsen och flyger tillbaka till Perus huvudstad Lima.
 Kvällsflyg tillbaka till Europa.

Tisdag den 11 februari

Hemkomst

Flyg under natten med KLM. Sista sträckan: Amsterdam – Köpenhamn kl.16:45-18:10 Amsterdam – Stockholm kl.17:00-19:05

Boende

Hotel José Antonio****

4* Hotel Jose Antonio ligger i hjärtat av Miraflores, bara 20 minuter från centrala Lima. Här finns en restaurang, gratis WiFi och ett businesscenter. Rummen har luftkonditionering och minibar. Här finns även värdeskåp, TV och DVD-spelare. Gratis wifi.

Hotel Abittare

Abittare är ett 3-stjärnigt boende med historisk arkitektur. Stadens centrum är beläget på 10 minuters gångavstånd från hotellet. Boendet erbjuder 44 rum utrustade med minibar, luftkonditionering, skrivbord, soffa och DVD-spelare. Gratis wifi.

Inkaterra Hacienda

Hotell 4* Inkaterra Hacienda i Urumbamba Rummen har en platt-TV med kabelkanaler och en dockningsstation för iPod. Minibar, a/c. Gratis WiFi i allmänna utrymmen.

Hotel Hacienda Puno

Hotel Hacienda Puno ligger 1 kvarter från Stora torget och katedralen. Här erbjuds gratis WiFi och kostnadsfri parkering. Hotellet har även en restaurang belägen högst upp i byggnaden. Den bjuder på panoramautsikt över Titicacasjön som ligger 5 minuters bilresa bort. Rummen på Hacienda Puno har en 32-tums plasma-TV med satellitkanaler, ett skrivbord samt ett badrum med marmorinredning och badprodukter.

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist och Madeleine Walles

Med på resan till Peru är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium, och Madeleine Walles från tidningen Nära. Det var de båda som grundade tidningen 2009.

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 och nu sist Bali mars 2019.