Pärlor i Bourgogne; Chablis och Beaune

Datum: 4 maj 2022
Pris 18 650 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg Stockholm-Paris
  • Flygskatter
  • 4 nätter inkl frukost i dubbelrum
  • Buss för transfer och utflykter
  • Diverse provsmakningar
  • 2 luncher och 3 middagar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk färdledare med under hela vistelsen
  • Tillägg för enkelrum 2 250 SEK
  • Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Välkomna till Bourgogne!

Bourgogne och Chablis tillhör de namn som kan få vinentusiaster att brista ut i lovsång. I dessa områden finns några av världens främsta vinhus och som grädde på moset också ett storslaget landskap. Även för matälskaren är området ett himmelrike så denna resa riktar sig till alla livsnjutande frankofiler.

Ända sedan mitten av 1700-talet har dijonsenap lyckliggjort smaklökarna hos finsmakare. Dijon var de burgundiska hertigarnas huvudsäte under medeltiden så här finns också imponerande arkitektur att beundra.

Vår resa i vinguden Bacchus fotspår börjar i distriktet Chablis där druvan Chardonnay är kung. Vi fortsätter längs dalgången som sträcker sig mellan Beaune och Dijon, Côte d’Or, den gyllene sluttningen.

I Beaune besöker vi det ståtliga Hôtel Dieu som är en av Frankrikes stora sevärdheter. Detta berömda hospis med sitt vackra färgstarka taktegel, grundades av år 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

Slott och kloster med dramatisk historia är andra ingredienser i resan. Först Fontainebleau, det praktfulla slott som har inslag av svensk historia. Det var här den abdikerade drottning Kristina lät avrätta sin hovstallmästare som hon ansåg vara en spion.

Vi besöker också det Unesco-skyddade klostret Fontenay från 1200-talet. Avslutningsvis besöker vi ett annat världsarv, kullen och kyrkan i Vézelay.

(Det finns fortfarande frågor och funderingar med anledning av pandemin. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget.
Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler.
Observera att det på många ställen är krav på covidpass och munskydd.)

Onsdag

Slottet Fontainebleau

Flyg till Paris med ankomst. Busstransfer söderöver.
Vi börjar med ett besök i Fontainebleau, det praktfulla slott som har inslag av svensk historia. Det var här den abdikerade drottning Kristina lät avrätta sin hovstallmästare som hon ansåg vara en spion. Ett mord som upprörde hela Europa! Det var också här som fred slöts mellan Sverige och Danmark år 1679 efter fyra års krigande.

Vi kommer sedan in i den nordvästra delen av Bourgogne. I Auxerre tar vi in på hotell för 2 nätter. Välkomstmiddag.

Torsdag

Världsarv och goda viner i Chablis

Dagen börjar med ett besök på det Unesco-skyddade klostret Fontenay från 1200-talet. Efter detta kulturella besök är det dags för smaklökarna att glädjas när det blir dags att botanisera bland vinerna i Chablis, den nordligaste av de fem vindistrikten i Bourgogne.

Druvsorterna här är lätt räknade eftersom Chardonnay är den enda tillåtna. Vinerna är alltid torra med en framträdande fruktsyra och mer eller mindre påtaglig mineralkaraktär. Mer poetiskt beskrivet är Chablis-vinerna friska som en porlande vårbäck!

Hos Domaine Jean-Marc Brocard smakar vi det lokala vinet men serveras också lunch på lokala rätter.

Mitt bland vinodlingarna ligger den lilla staden Chablis som ståtar med vacker medeltida byggnadskonst.

Efter lite tid på egen hand är det dags att besöka nästa vinmakare, Domaine Clotilde Davenne. Här får vi provsmaka flera av vingårdens viner, osäkert vilka än så länge då området drabbades av några smällkalla nätter med frost under april 2021 vilket påverkade produktionen.

Vi återvänder till Auxerre.

Fredag

Aniskarameller i Flavigny och Guds Hus i Beaune

Vi lämnar Auxerre och fortsätter vidare söderut i Bourgogne.

Dagens första provsmakning blir inte vin utan godis! I byn Flavigny-sur-Ozerain gör man aniskarameller av naturliga råvaror som t ex viol. Fabriken där vi får se produktionen ligger i ett gammalt kloster.

Efter provsmakning och guidat besök fortsätter vi in i det berömda vindistriktet Côte d’Or där vi stannar på en av gårdarna för vinprovning.

Hos Domaine Comte Senard i Aloxe-Corton får vi smaka fyra olika viner varav ett är Cordon Grand Cru.

Dagen avslutas i Beaune som sedan gammalt varit centrum för handel med regionens berömda viner. Det blir ledigt för lunch på egen hand innan vi besöker det ståtliga Hôtel Dieu som är en av Frankrikes stora sevärdheter. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av år 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

Den som vill smaka på ännu fler bourgogne-viner rekommenderas ett besök på Marché aux Vins.

Vi tar in på hotell för två nätter och träffas sedan för middag tillsammans.

Lördag

Senap i Dijon och cassis

De burgundiska hertigarna valde Dijon till sitt huvudsäte under medeltiden. Den kallas ”Staden med de hundra klocktornen” på grund av sina ovanligt välbevarade historiska byggnader både från medeltiden och renässansen.
Guidad stadspromenad.

Hos Fallot får vi se hur den berömda senapen tillverkas och få lite nya smaksensationer.

Vindistriktet mellan Beaune och Dijon kallas Côte de Nuits där de mest kända producenterna huserar.
Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus” med bynamn som Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée och Nuits-St-Georges.
1500-talsslottet Clos De Vougeot är den största vingården i Côte de Nuits och här gör vi ett besök. Slottet är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster. Flertalet av områdets goda viner får vi smaka av på Domaine Armelle et Bernard Rion.
På vägen tillbaka till Beaune besöker vi Cassisium där man gör likören Cassis. Speciellt känt i kombination med vitt vin som aperitifen Kir.

Avskedsmiddag.

Söndag

Vin och världsarv innan hemresan

Efter frukost färdas vi återigen norrut. I Vézelay stannar vi för att beundra klosterkyrkan som påbörjades redan på 1000-talet. Både kyrkan och kullen den står på är sedan 1979 ett världsarv.

Sedan några år har Bourgogne en ny by-appellation, AOP Vézelay. Så vi passar på att prova vinet när vi nu ändå är här.

Efter en gemensam lunch fortsätter vi norrut mot Paris och flygplatsen för hemresa under kvällen.

Boende

Hotel Normandie*** eller liknande

The Originals Boutique, Hôtel Normandie, erbjuder 47 rum med surfplattor och värdeförvaringsskåp. Rummen är individuellt möblerade och inredda. Sängarna har bäddmadrasser. Kuddmeny finns tillgänglig. Platt-tv med satellitkanaler. Badrummen har badkar/dusch med regndusch och duschhuvud med massagefunktion, gratis toalettartiklar och hårtorkar.
Gratis wi-fi. Det finns gym och en bastu.

Mercure Beaune Centre****

Mercure Beaune Centre ligger 3 km från stadens centrum och dess fästningsvallar, 10minuters promenad från Hospices. Hotellet har en utomhuspool, en restaurang och gratis Wi-Fi i alla utrymmen.

De luftkonditionerade rummen har eget badrum med hårtork, LCD-TV med satellitkanaler samt radio. Rumsservice erbjuds på begäran.

En frukostbuffé serveras varje morgon i matsalen och lokala specialiteter i restaurangen. Du kan ta något att dricka i loungebaren vid poolen, där det finns parasoller, bord och stolar.

Guide

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er guide på resan är Suzanne Skillemar som har rest världen över både som flygvärdinna och guide för t ex Temaresor.

Stora intressen förutom resor och mat är konst, trädgårdar och litteratur. Det franska köket och franska viner är favoriter!

 

Region

Bourgogne landskap likamed dyrbara viner!

Bourgogne ligger i centrala/östra Frankrike och bjuder in till nya upplevelser, provsmakningar och härlig gemenskap. Inandas den friska luften, upptäck platser på Unescos världsarvslista, njut av god mat och res längs Frankrikes äldsta vinväg.

Bourgogne är belägen tämligen centralt i Frankrikes inland, med regionerna Champagne-Ardenne och Île-de-France i norr, Centre i väster, Auvergne i sydväst, Rhône-Alpes i söder, och Franche-Comté i öster. Regionens centrum är floden Saône.
Nivåskillnaderna i landskapet är tämligen stora, med högplatåer i öster, och floddalar längs Saône. Genom Dijon löper Canal de Bourgogne.
Riket Burgund bildades av burgunderna på 400-talet, vilket då sträckte sig från Dijon till Medelhavet. Därefter tog frankerna över herraväldet, som delade riket under 800-talet i övre och nedre Burgund. 933 införlivades hela Burgund i Arelat, och hundra år senare i Tysk-romerska riket. I den senare statsbildningen utgjorde Burgund ett hertigdöme som regerades av huset Capet, och sedan av huset Valois.
Filip den djärve grundade på 1300-talet ett burgundiskt rike med Flandern, där själva Burgund utgjorde ett frigrevskap. Eran var en stor guldålder för Burgund, som blev ett centrum för kultur (bland annat inom musikens och illuminationens områden), klosterlivet (med Cluny och Cîteaux), och handel.
Riket Burgund upplöstes 1477 när Karl den djärve slogs ner av schweizarna i slaget vid Morgarten. det område som numera utgör Bourgogne tillföll då Frankrike, medan Franche-Comté överläts till Maximilian av Habsburg. Därefter var Bourgogne av stor militärstrategisk betydelse, så nära belägen den tyska gränsen.

I regionen produceras bourgogneviner, spannmål och kött. Boskapsskötseln drivs framför allt i högländerna, och vinodlingen i floddalarna.
Industrialiseringen har påverkat den demografiska situationen i regionen mycket negativt, och Bourgogne är ett av Frankrikes stora avfolkningsområden.

Bourgogne har något särskilt exceptionellt som gör regionen oslagbar. Vingårdarna är som små pärlor i ett smyckeskrin av välbevarade traditioner och i vinkällarna finns den ena fina årgången efter den andra.

Vinerna från Bourgogne har varit omsjungna sedan medeltiden och är kanske det franska vinområde som har längst dokumenterad historia. När de berömda slotten i Bordeaux skördade sina första druvor hade redan bourgognevinerna serverats vid de europeiska hoven i trehundra år.
Man har byggt sitt renommé i princip på två olika typer av viner; röda av druvan pinot noir och torra vita av druvan chardonnay. Bourgogne är långsträckt och täcker in Chablis som ligger tio mil norrut som en liten ö för sig själv och där man endast gör vita viner som har en mycket frisk syra och sällan någon märkbar fatkaraktär. Själva huvudområdet ligger utspritt på tio mil mellan Dijon i norr och Mâcon i söder.

Med sina 28 334 hektar i produktion representerar Bourgogne bara 3 % av den franska vinproduktionen. Det är en liten vinregion som däremot har ett stort rykte!
Redan på 1800-talet fastnade gourmeterna för dessa viners elegans. Napoleon den förste serverade bara ett vin till bords, en chambertin.
Bourgogne-vinerna är berömda men har lyckats förbli modesta. Här är ingenting skrytsamt, allt sker med diskretion för att bevara regionens rikedomar.

I Bourgogne är även hönsen stolta över sin region! AOC Volaille de Bresse (fjäderfä från Bresse) har firat 60-årsjubileum i år. Köttets finess är i perfekt harmoni med Bourgogne-vinernas delikatess. Den traditionella poularde à la crème (höna i gräddsås) passar perfekt till en chardonnay från Puligny-Montrachet. En grillad kyckling från Bresse passar bra med en kryddig Pinot Noir från Côte de Nuits.
Bourgogne och dess små pittoreska byar omgärdade av vinrankor i sluttningarna har en tidlös charm utan dess like någon annan stans.

På pilgrimsleden mot Santiago de Compostela ligger två stora religiösa byggnadsverk: Le prieuré de la Charité, med sin gotiska klosterbyggnad, och Vézelay-basilikan i romansk stil.

Du kanske trodde att du visste allt om dijonsenap, men då har du inte besökt senapsfabriken Fallot, som bjuder på en upplevelserik rundtur kallad Sensations Fortes, där du får veta hur senapskorn, vinäger och olika smaksättningar blir till den berömda senapen. Sedan följer avsmakning i fabrikens senapsbar!

Bourgognetryffeln eller ”Tuber Uncinatum” som den heter på latin, växer i kalkrik jord nära svarttall, hassel och avenbok. Den svarta tryffeln har en fin arom som påminner om svamp och hasselnötter. Håll ögonen öppna när du besöker höstens marknader eller prova någon av de restauranger i Bourgogne som erbjuder kompletta tryffelmenyer, från förrätt till efterrätt.
Bourgognes religiösa kulturarv har överlevt genom seklerna och cistercienserklostret i Fontenay är ett av världens äldsta, bevarade kloster. Det grundades 1118 och ligger i en skyddad dal omgiven av 1200 hektar mark. En lugn plats som inbjuder till vördnad.

Granska Notre Dame-kyrkans strävpelare i Dijon noga och du kommer att upptäcka den! Det sägs att ugglan, symbolen för Dijon, bringar tur om du rör vid den med vänster hand, samtidigt som du håller höger hand mot hjärtat. Tänk om det stämmer?

Observera

Eventuella ändringar i programmet.

Under rådande omständigheter (pandemi) kan vi inte garantera till 100% att besöken blir på de platser vi önskar. Något slott eller museum kanske stänger igen, någon restaurang eller vinproducent kanske går i konkurs osv. Men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta likvärdiga platser och Bourgogne är alltid ett charmerande landlandskap. Vi kommer också att hålla er informerade löpande om det blir större ändringar.

Som resenär har man egen skyldighet att hålla sig uppdaterad om reseråd och om det kommer att vara krav på vaccin eller covidtest. Om vi som arrangör måste ställa in resan för UD’s avrådan under aktuell period så får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Annars gäller vanliga avbokningsregler som ni kan se på vår hemsida.

Resevillkor