Occitanien med Gascogne

Datum: 17 april 2024
Pris 21 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn – Toulouse
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 2 middagar och 3 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 250 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Occitanien och Gascogne

Välkomna till ett kanske mindre känt område men regionen Occitanien bjuder på många guldkorn och en spännande historia. Till exempel korstågen mot de katarska ”kättarna” under 1200-talet som tvingade den självständiga regionen att förena sig med Frankrike.
Vi börjar i Toulouse som trots sina kopparröda tegelbyggnader kallas för den Rosa staden. Kanske passar den Lila staden bättre då viol är stadens symbol. Det här är en perfekt utgångspunkt för att utforska Occitaniens guldkorn.

Vi gör en utflykt in i den historiska delen Gascogne som är känt för uttrycket douceur de vivre (livets sötma). Men också känt för musketörer som genom Alexandre Dumas’ böcker blivit världskända. “En för alla, alla för en!”

I Albi beundrar vi den vackra katedralen och får veta mer om Henri Toulouse-Lautrec som var en av sin tids viktigaste och mest nytänkande affischkonstnärer.

Självklart kommer vi att botanisera bland regionernas lokala produkter som Cassoulet och osten Rocamadour. Men också lokal whisky, Cahors viner samt Armagnac som bidragit till områdets berömmelse.

Onsdag den 17 april

Bienvenus à Toulouse!

Flyg till Toulouse via Amsterdam med KLM. Så snart all har fått sitt bagage går vi till bussen och åker den korta sträckan in till Toulouse centrum.

Vi tar in på hotell i Toulouse för de första två nätterna. Välkomstmiddag.

Torsdag den 18 april

Utflykt i det lummiga Gascogne

Idag gör vi en utflykt in i den historiska provinsen Gascogne och det lummiga departementet Le Gers som med sitt backiga landskap ofta kallas för “Lilla Toscana”. Det är själva sinnebilden av en lantlig idyll, tack vare det speciella ljuset, den kuperade terrängen och kullarnas traditionella väderkvarnar.

Första besöket blir i den gamla biskopsstaden Condom-en-Armagnac. Här finns den majestätiska katedralen i gotisk stil, Saint-Pierre, men lika spännande är statyn av de tre musketörerna och d’Artagnan. Den är inspirerad Alexandre Dumas äventyrsroman men det finns faktiskt musketörer än idag. Inte som elitsoldater utan för de personer som har gjort något för regionen.

Vi fortsätter till pittoreska Laressingle, en av ”les plus beaux villages de France”. Ursprungligen var det hemvist för biskoparna av Condom men nu den minsta bastide dvs befästningsstaden i Frankrike med bara tre invånare. Laressingle har fått smeknamnet ”Gers lilla Carcassone”.

Innan vi fortsätter utflykten äter vi lunch tillsammans.

Slutligen bekantar vi oss närmare med Armagnac vars historia går tillbaka till romartiden. Kan vara världens äldsta eau de vie! Här fortsätter sonsöner av vinets män med livsuppgiften att få den nobla armagnacen att lagras till full mognad. Hos en lokal producent får vi veta mer om tillverkningens hemligheter innan provsmakning.

Kvällen är ledig i Toulouse.

Fredag den 19 april

Cahors berömda bro innan vin- och whiskyprovningar

Vi lämnar Toulouse efter frukost och reser norrut till Cahors. Staden grundades på romartiden och blev under medeltiden ett av Europas betydande handels- och finanscentrum. Men också ett viktigt stopp på pilgrimsleden till Santiago de Compostela.
Här beundrar vi världsarvet Pont Valentré, en bågbro från 1300-talet som spänner över floden Lot. Bron har blivit en symbol för staden, ibland omnämnt som Djävulens bro.

Stadens andra Unesco-listade arv är Saint-Etienne-katedralen, med sina fantastiska kupoler i bysantinsk stil.

Cahors är för vissa mer känd för sin vinproduktion och vi besöker en producent av det lokala ”svarta” vinet. The French Malbec, så marknadsförs ibland detta berömda tanninrika och lagringståliga ”vin noir”.
Efter vinprovningen hos Chateau de Mercuès där vi äter en god lunch tillsammans.

Lite vila då det tar 1,5 timme till nästa besök hos Distillerie Castan.

Fransk whisky kan numera mäta sig med sina skotska och japanska kusiner. I tre generationer har Distillerie Castan specialiserat sig på destillering av frukt. Här får vi bl a smaka på Vilanova Berbie, en rund whisky med noter av torkade frukter och honung. Namnet Vilanova är en occitansk term som betyder ”Villeneuve” och som är namnet på byn där Distillerie Castan ligger.

Dagen avslutas i Albi där vi tar in på hotell för resans sista två nätter.

Lördag den 20 april

Stadspromenad i Albi och vinprovning

Vi gör en stadspromenad i Albi ansedd som en av de mest romantiska städerna i Occitanien. Och visst ligger katarernas röda tegelbyggnader vackert där de speglar sig i floden Tarn.

Musée Toulouse-Lautrec är främst tillägnat målaren Henri de Toulouse-Lautrec som föddes i Albi. Byggnaden från 1200-talet var ursprungligen Albi-katedralens biskopspalats, bredvid den. Det är en del av UNESCO:s världsarv sen år 2010 som även inkluderar katedralen Sainte-Cécile.

Ledigt för lunch innan vi tar bussen till en vingård för dagens vinprovning.

Avskedsmiddag.

Söndag den 21 april

Vin i Gaillac innan hemresan

Lite sovmorgon innan vi åker till Gaillac. Här bjuds vi på vinprovning med tilltugg som en enklare lunch innan transfer till flygplatsen utanför Toulouse. (Med reservation för ändrade flygtider av KLM.)

Tack för denna gång och på återseende!

Boende i Occitanien

Hôtel Brienne**** eller liknande i Toulouse

Mercure Bastide**** i Albi

Reseledare

Lena Pålsson plockar druvor

Lena Pålsson

Er guide på resan är Lena Pålsson. Hon har arbetat som guide runt om i världen i mer än 20 år och har även varit bosatt i Paris under en längre period. Det franska köket är en favorit.

På fotot pockas druvor i Gaillac!

 

Region

Occitanien