- Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Bologna
- Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell 4*
- Buss med chaufför för transfer flygplats och utflykter
- Utflykter och provsmakningar enligt program
- Tre middagar inkl dryck
- Två luncher inkl dryck
- Svensk färdledare med under vistelsen
- Tillägg enkelrum 3 300 kr
Smakrik resa i norra Italien, Emilia Romagna
Dagsprogram
Kulinariska äventyr i Italiens mage
Följ med på en matresa till en av Italiens rikaste regioner vars kök är ett av Italiens mest karaktäristiska. Ett av flera smeknamn är Italiens mage. Härifrån kommer den berömda parmaskinkan, parmesanosten, mortadella och balsamvinäger.
Bologna är landets kulinariska huvudstad i den region som kallas Italien mage. Det är en vacker stad där medeltid och nutid skapar en kultiverat elegant miljö med lättsamma inslag av det folkliga. Det senare visar sig främst på den smala marknadsgatan som bjuder på ett färgsprakande överdåd av grönsaker och frukt. UNESCO har placerat flera av städerna i regionen och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv.
Söndag
Bologna, den röda, feta och lärda
Flyg från Stockholm och Köpenhamn med SAS. Ankomst Bologna under kvällen.
Vi anländer till staden Bologna som kallas den lärda, den röda och den feta. Lärd för sitt universitet som är ett av världens äldsta, röd för dess politiska tradition och färgen på husen och fet för den goda matens skull.
Vi checkar in på ett centralt beläget hotell för fyra nätter och äter middag på närbelägen restaurang.
Måndag
Parmaskinka och balsamvinäger
Dagen börjar med ett besök på MuSa (Museo della salumeria) som handlar om charkuteriernas historik och teknik.
Vi fortsätter till en prosciuttificio för att lära oss om hur de berömda skinkorna får sin speciella smak. Provsmakning i samband med lätt lunch.
Vi fortsätter till Villa San Donnino, en elegant historisk byggnad som bl.a. figurerade i filmen ”1900”. Nu hyser den en acetaia där man tillverkar den traditionella och lagrade balsamvinägern som apoteken förr sålde som hälso- och livselixir. Endast några droppar av den här söta, aromrika tjockflytande vinägern på t ex ostbit kan ge den en absolut fulländad smak.
Tisdag
Bologna och veteranbilsloppet Mille Miglia
Vi tar en promenad i Bologna. De arkader som slingrar sig ca 40 km runtom i centrum lämpar sig ypperligt för att i sakta mak strosa runt i utan att störas av bilar.
Av de aristokratiska torn som under medeltiden var karaktäristiska för de rika städerna i centrala Italien finns i Bologna två välkända exemplar kvar, Asinelli som närmar sig 100 meter och det lutande Garisenda-tornet.
Sen eftermiddag åker vi till det närbelägna San Lazzaro för nu blir det en stund för de som älskar veteranbilar! Men den festliga stämningen smittar av sig på de mindre intresserade.
Det klassiska loppet Mille Miglia kördes först mellan åren 1927 och 1957 och endast bilar från den perioden får än idag vara med och tävla. 1977 började man köra loppet igen och det har blivit en stor händelse för motorälskare över hela världen. År 2025 går rutten från Brescia via San Lazzaro.
Vi äter middag tillsammans innan vi återvänder till Bologna.
Onsdag
Parmesanost och vinet Lambrusco
Morgonstund har ost i mun och vi är uppe i ottan! Nu är det dags för den världsberömda parmesanosten, originalet. Denna populära ost har anor från 1100-talets enkla kloster men kom under renässansen att finna vägen till de förnäma slotten och idag finns den hos varje finsmakare med självaktning.
Hos Caseificio BIO Reggiani får vi se det hantverk som ligger bakom denna världsberömda ursprungsskyddade ost som vi i Sverige kallar parmesanost. Vi ser kossorna som ger mjölken, färdiga ostar i höga staplar och får se hur man undersöker ostarna med ”trumpinne” innan de får sin kvalitetsstämpel. Och sen smaka den förstås!
Resan fortsätter i vinguden Bacchus fotspår. Lambrusco är det mest kända vinet från Emilia-Romagna, döpt efter druvsorten med samma namn. Många associerar lambrusco med ett rött, sött och pärlande vin även om torra varianter är vanliga. Vi besöker en producent där vi får smaka båda sorter.
Avskedsmiddag på restaurang i centrum.
Torsdag
Hemresa
Vi gör en utflykt till Ravenna där vi bländas av de guldglänsande mosaikerna i San Vitale-basilikan och kejsarinnan Galla Placidias mausoleum. Dessa konstverk och utsmyckningar från 400- och 500-talet anses vara de förnämsta från tidigt kristet skede.
Stadens specialitet är brödet piadina som har anor från romartiden. Vi ser hur den tillagas och njuter sedan en välsmakande lunch som serveras på Palazzo Rasponi från 1400-talet där restaurangen Ca’ de Ven finns sedan 1975.
Avresa kl.20:00 för samtliga till Köpenhamn med ankomst kl.22:00, sedan vidare till Stockholm kl.22:45. Ankomst 23:30. (Obs att flygtider kan ändras.) Arrivederci!
Boende
Hotel Tre Vecchi 4*
Zanhotel Hotel Tre Vecchi ligger i en historisk byggnad på en av stadens huvudgator. Hotellet har en dörrvakt och en bekväm hiss.
Här finns även klassisk inredning, en loungebar och 2 mötesrum.
Alla rum på Hotel Tre Vecchi har luftkonditionering, minibar, satellit-tv, hårtork och värdeskåp. Gratis wifi. Rökfria rum.
Resledare
Lena Pålsson
Lena Pålsson, Go Slow Travels ägare och entusiastisk Italien-älskare. Kan inte laga mat men är både gourmand och gourmet. Har bott flera år i Bologna och var då delägare i en restaurang.
Region/Karta
Emilia-Romagna, den matglada regionen
Emilia-Romagna är en av Italiens rikaste regioner och dess kök är ett av Italiens mest karakteristiska. Dubbelnamnet kommer från två historiska distrikt som har slagits samman. Emilien i norr vid Apennninernas bergsrygg där kullarna planar ut mot Poslätten rymmer en rad kulturstäder med stolt historia. UNESCO har placerat flera av städerna och deras unika byggnader på sin lista över världskulturarv. Parmaprovinsen är känd bl a för sina gastronomiska produkter som parmesanost och den lufttorkade skinkan.
Staden Parma vilar på romersk grund och har haft tre storhetsepoker, den första som medeltida stadsstat, då katedralen och baptisteriet byggdes. Den andra inleddes på 1500-talet som huvudstad i familjen Farneses grevskap, med ytterligare monument som t ex kyrkan Madonna della Steccata. Den tredje guldepoken på 1700- och 1800-talen gav staden dess gemytliga atmosfär.
En annan känd stad är balsamvinägerns och det mousserande rödvinets (Lambrusco) hemstad Mòdena. Här passerar antikens Via Aemilia – idag Via Emilia – i sin originalsträckning rakt genom centrum, förbi torget Piazza Grande som med sina unika byggnader finns med på Unescos världsarvslista.
Norrut ligger Ferrara, filmskaparen Michelangelo Antonionis och modernisten Filippo De Pisis fascinerande hemstad. Kastellet med vallgravar i stadens mitt bildar gräns mellan de äldsta kvarteren där katedralen ligger, och den ”nya” staden, d v s renässanskvarteren, med bl a Palazzo dei Diamanti. Lyckosamma krig och giftermål gjorde staden starkare för varje generation. Konsten stod alltid i centrum, och det kan vi njuta av idag. Vi föreslår tre gator för att uppleva stadens historia: Corso della Giovecca som också har bra shopping, medeltida Via delle Volte, och så paradgatan Corso Ercole I d’Este.
Bologna är regionens huvudstad, och har de kända epiteten ”den feta” (tortellini med grädde, mortadella o s v), ”den röda” (vänstersäte av tradition, men också rödtonad bebyggelse) och ”den lärda” (västvärldens äldsta universitet, grundat år 1088). Här äter man alltså gudagott i vacker och lärd miljö! Staden har funnits i flera tusen år, långt innan romarna invaderade trakten, men då växte Bologna å andra sidan snabbt till att bli imperiets näst största stad; Bononia hette den då. Genom seklerna har staden behållit en stark position, och de arkitektoniska sevärdheterna är förstås många. Framför allt är det en ljuvlig stad att flanera i, känd för sina långa arkader med butiker och caféer. Starta från de båda närliggande torgen Piazza del Nettuno med Neptunusfontänen, stadens mesta mötesplats och symbol, och Piazza Maggiore med bl a den imponerande kyrkan S. Petronio, ett praktexempel på italiensk gotik. Inne i stadshuset vid samma torg finns ett museum tillägnat modernisten Giorgio Morandi. Du missar förstås inte heller stadens två medeltida lutande torn, det ena (Torre degli Asinelli) kan man traska upp i, bara 498 trappsteg.