- Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Venedig
- Buss för transfer och samtliga utflykter
- Fyra övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
- Två middagar (exkl dryck)
- Två luncher på lokala restauranger (inkl dryck)
- Utflykter och inträden enligt program
- Olivolje-, skink- och vinprovningar
- Svensk färdledare med på resan
- Tillägg enkelrum 2 300 SEK
Mat och vinresa i vackra Veneto
Dagsprogram
Följ med på en mat och vinresa i Veneto!
Välkomna till den vackra regionen Veneto som bjuder på vacker natur, fina viner, smakrik mat och generöst med kulturella skatter. Här finns många spår från romartiden som t ex arenan i Verona.
Vi reser från Gardasjön till Verona, Montagnana och Bassano del Grappa med många goda stopp under vägen, förutom provsmakning av god skinka, grappa och olivolja så njuter vi av ett flertal goda viner i deras hemmiljö.
Onsdag
Benvenuti in Veneto!
Flygresa till Venedig via Paris med Air France.
En passande start i Veneto är ett besök i Verona. (Med reservation för eventuella tidsändringar av flygbolaget.) Den vackra staden är kanske mest känd som platsen för Shakespeares drama Romeo och Julia, men även för den välbevarade romerska amfiteatern där man har konserter under sommaren. Ledigt för lunch på egen hand.
Härifrån har vi mindre än en timmes resa med vår buss till Peschiera del Garda som ligger vid Gardasjöns södra ände. Denna lilla stad med anor från 1500-talet har delar av den gamla stadsmuren kvar.
Vi tar in på ett trevligt hotell beläget alldeles vid Gardasjöns strand.
Efter att vi har installerat oss på hotellet så samlas vi för att äta middag tillsammans.
Torsdag
Bardokino, Amarone och lite olivolja
Vi börjar dagen med en båttur på den vackra sjön Garda. Därefter går dagen i vinguden Bacchus fotspår då vi ska besöka en vingård.
Nordöstra regionen Veneto är en av Italiens mest aktiva producenter av kvalitetsviner. Tidigare mest känt snarare för kvantitet än kvalitet väcker nu ett antal olika viner stor entusiasm hos vinkännare runt om i världen.
I Sverige har Amarone haft stor framgång de senaste åren och i distriktet Valpolicella är Amarone den självklara stjärnan med DOCG titel. Bardolino DOC.
På en trevlig trattoria äter vi lunch bestående av lokala specialiteter baserad på säsongens grönsaker.
Därefter gör vi ett besök på en s.k. frantoio där man tillverkar olivolja. Presentation och provsmakning.
Kvällen är ledig för egna promenader i den trevliga lilla staden Peschiera del Garda. Här finns ett flertal trevliga restauranger inom gångavstånd från hotellet.
Fredag
Vinprovning och god skinka i medeltida Montagnana
Vi lämnar Gardasjön efter frukost och beger oss till Colli Berici, kullarna där man bl a gör ost av fårmjölk, caciotta. Vi får veta mer om produktionen innan provsmakning.
Därefter gör vi ett besök på vingården La Mincana för en vinprovning innan vi fortsätter till Montegrotto för lunch.
Dagen avslutas i den medeltida staden Montagnana som är känd för sin fina och välbevarade ringmur.
I Montagnana gör man prosciutto Veneto Berico, en fin torkad skinka med ursprungsbenämningen DOP som liknar parmaskinkan. Vi besöker en prosciuttificio där vi får information om produktionen plus förstås smaka av godbitarna.
Vi tar in på det charmiga hotellet Aldo Moro beläget alldeles runt hörnet från Piazza Vittorio Emanuele II där den vackra 1400-talskatedralen ligger. Ledig kväll.
Lördag
Bubblande prosecco och smakstarkare grappa
Senare åker vi till Valdobbiadene, det vindistrikt som blivit känt för sin produktion av det mousserande vinet Prosecco. På agriturismo Riva Milan smakar vi den festligt bubblande drycken och äter sedan en välsmakande rustik lunch.
Resan går vidare till Bassano del Grappa för att se bron över floden Brenta ritad av Andrea Palladio. Ledigt för lunch varefter vi tillsammans provsmakar grappa, bondebrännvinet som en gång i tiden var tröst för själen för frusna vinbönder. Numera en uppskattad digestivo även i finare salonger.
På kvällen samlas vi för avskedsmiddag på vårt hotell.
Söndag
Hemresa
Dags för en lugn morgon, lite Go Slow för att smälta mat, dryck och intryck.
Om tid finns gör vi ett besök i Padova på väg till flygplatsen utanför Venedig.
(Med reservation för eventuella tidsändringar av flygbolaget.)
Boene
Hotel San Marco***
Hotel Aldo Moro
Mycket charmigt familjeägt hotell med bra kvalitet på frukost och middag. Under sommaren serveras måltiderna i den stora trädgården. Rummen på Hotel Aldo Moro är elegant inredda med kristallkronor och mörka trämöbler. Alla de luftkonditionerade rummen har plattskärms-TV och Wi-Fi.
Reseledare
Lena Pålsson
Lena har arbetat som reseledare runt hela Italien och även bott i Bologna i åtta år. “Jag älskar Italien, detta vackra land med så mycket gott att äta och dricka!”
Region/Karta
Mångfacetterat landskap och kronjuvelen Venedig
Veneto är en av de främsta vinproducerande regionerna i Italien, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Regionen räknar över 20 DOC zoner och en mängd underkategorier, många av dess viner, både torra och Spumanti.
Betydelsen av vinframställning i Veneto understryks av det här skapades den allra första italienska skolan för vinodling och oenologi. Dessutom var Veneto den första regionen att utgöra den första strada del vino eller ”vinvägen” som vi cyklar på vår resa.
Regionen rymmer många spår av romarna och i området kring Venedig är de bysantinska influenserna tydliga. Landskapet är vackert med stora skiftningar, från bergen i norr till de breda sandstränderna vid kustområdena. Regionens huvudstad sedan över 1000 år är det sägenomspunna Venedig, en sann reseupplevelse som trots myller av turister har en magi som få andra städer. Under 1100- till 1300-talet var Venedig en världsmakt, vars många palats nu har blivit till museer, hotell och bostäder.