Mat och vin i Rhônedalen

Datum: 19 april 2023
Pris 21 375 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn – Lyon
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 3 middagar och 3 luncher inkl. dryck
  • Diverse provsmakningar
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Tillägg enkelrum 2 000 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Utflykter i Beaujolais och Valle du Rhône

Regionen Rhône-Alpes är känd för att tilltala den mest kräsne matälskande resenär med sin gastronomiska profil. Vin och mat i samklang med vacker natur och arkitektur bjuds det på under vår resa och Frankrikes kulinariska huvudstad Lyon är vårt säte.
Staden står vartannat år värd för både den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or och Konditor-VM.

Vi gör utflykter till vindistrikten Beaujolais och Côte de Rhône, där vi förutom besök på vingårdar och i pittoreska byar också smakar på berömd choklad och eau de poire.

Under ett halvt sekel var den hemkäre Bocuse Lyons centralfigur, en kulinarisk ambassadör, inte bara för sin hemstad, utan även för sitt land. Första middagen äter vi på en av hans fyra brasserier.

 

Onsdag

Bienvenus à Lyon!

Ankomst med flyg till Lyon. Här väntar reseledare och buss som tar oss den korta biten in till centrum av Lyon, Frankrikes gastronomiska hjärta.

Vi tar in på ett centralt beläget hotell för fyra nätter. Efter att vi har installerat oss så möts vi för att äta välkomstmiddag tillsammans.

Torsdag

Lyons hemliga passager, smakrika saluhall och middag på Bouchon

Vi börjar dagen med en promenad i Lyons gamla stadsdel, inskriven på Unescos världsarvslista tack vare den välbevarade 1500-talsarkitekturen. Traboules dvs. smala hemliga passager tar oss från en gata till en annan via spännande innergårdar och byggnader. Motståndsrörelsen drog nytta av naturliga skäl dessa under andra världskriget.

Efter promenaden åker vi upp till den vackra basilikan Fourvière. Här har vi en imponerande utsikt över hela Lyon, vackert beläget mellan floderna Rhône och Saône.

Vi möts sedan för att göra en lunchkryssning för att åter njuta av Lyons sevärdheter och monument. Om ork finns så besök gärna Les Halles de Lyon. Denna matmarknad fick år 2006 tillägget Paul Bocuse för att hedra stadens son och Frankrikes mästerkock. Entrén pryds av ett jättelikt porträtt. “Merci Monsieur Paul (1926-2018)”, lyder texten.

Eftermiddagen är ledig, kanske för shopping eller ett glas champagne på Place de Terreaux. Torget med fontänen och de fyra hästarna är magnifikt dekorerad med fiberoptik och ”självlysande” vattenpelare.

På kvällen äter vi middag på en typisk ”bouchon” dvs. en genuin bistro i Lyon som serverar traditionell mat.

Fredag

Utflykt i den vackra vinregionen Beaujolais

Det vackra vindistriktet Beaujolais utforskar vi under en heldagsutflykt. Det här är enda platsen i världen där vinerna till 100 % görs av druvan Gamay vilken ger fruktiga och livliga rödvin.

Vi börjar med ett intressant besök hos en odlare specialiserad på naturvin vilket är en anledning till att Beaujolais återigen blivit på modet.

Man behöver dock inte vara vinnörd för att njuta av området, här finns flertalet pittoreska byar som t ex Oingt. Här stannar vi för att promenera runt och beundra husen som är byggda av ”pierre dorée”, gyllene sten. Denna något sömniga oas har anor från 1200-talet.

Lunchen serveras på en vingård och dagen avslutas i stil med besök på Chateau de Courcelles för ytterligare en vinprovning.

Kvällen är ledig för egna promenader i Lyon.

Lördag

Choklad, vin och pärondestillat längs Rhônedalen

En av Frankrikes stora vinregioner är Rhône-dalen, där man i norr framställer några av de mest prestigefyllda och berömda vinerna från de branta sluttningarna längs floden Rhône mellan Valence och Vienne.
Men dagens första besök görs hos den berömda chokladtillverkaren Valrhona där vi får en kurs i tillverkning innan provsmakning.

Naturligtvis provar vi också vin på en gård innan vi äter lunch tillsammans.

Innan vi återvänder till Lyon stannar vi i Villette de Vienne för att besöka ett familjeägt pärondestilleri. Med provsmakning av utbudet efter en guidad visning naturligtvis.

Denna gastronomiska utflyktsdag kröns av en smakrik avskedsmiddag.

Söndag

Kanske matmarknaden i Lyon innan hemresan

Sovmorgon eller kanske en tidig tur till matmarknaden.
Transfer till flygplatsen.

Boende

Grand Hôtel des Terreaux****

Det 4-stjärniga Grand Hotel Des Terreaux är beläget i Lyons shoppingsområde, nära Musée des beaux-arts de Lyon och det trevliga torget Place des Terreaux.
Wi-Fi

Luftkonditionering i rummet, Uppvärmning, Kassaskåp i rummet, Ljudisolerade rum, Sittgrupp, Te- och kaffefaciliteter, Strykservice
Rökfritt boende.

Reseledare

Suzanne Skillemar

Suzanne Skillemar

Er reseledare är Suzanne Skillemar. Hon är flygvärdinna men har också har arbetat som guide främst i Frankrike i många år.

Det franska köket i kombination med landets viner är en favorit på bordet. Annars ligger litteratur och historia henne varmt om hjärtat.

Region

Auvergne-Rhône-Alpes

Auvergne-Rhône-Alpes är en administrativ region i Frankrike. Den bildades den 1 januari 2016 genom en sammanslagning av två tidigare regioner: Auvergne och Rhône-Alpes. Regionens största stad och huvudstad är Lyon.

Auvergne-Rhône-Alpes är tillsammans med Lombardiet, Katalonien och Baden-Württemberg en av de fyra regionerna som ingår i samarbetet De fyra motorerna för Europa.

Regionen är belägen i östra Frankrike. Regionens högsta topp är Mont Blanc. Rhônes och Saônes dalar upptar större delen av regionens centralområden. Flodernas sammanströmning sker i Lyon, varifrån de strömmar söderut.

Liksom i övriga Frankrike är franska regionens officiella språk. För 50 år sedan talades frankoprovensalska i stora områden i regionen. Många invånare i södra regionen talar varieteter av occitanska, men språket håller på att dö ut.

Regionen har varit befolkad sedan förhistorisk tid, men de första kända bosättarna från historiska källor var gallerna. Städer som Lyon grundades av dem, och regionen hade handelsförbindelser med både södra och norra Europa. Större delen av regionen införlivades i Romarriket under Julius Caesars krig mot gallerna, och tillhörde i perioder de romerska regionerna Lugdunensis och Gallia. Lyon blev en viktig romersk stad.

Bortsett från Savoyen, var regionen en del av merovingernas och karolingernas kungadömen, innan det hamnade under capetingerna. Därigenom har regionen stark historisk förankring med Frankrike.

Lyon är ett gastronomiskt centrum, och i regionen finns typiska maträtter som fondue, raclette, salami och korvar, och flera lokala ostar. I regionen tillverkas vinerna Beaujolais, Côtes du Rhône och Savoyvin, samt likören Chartreuse.

Lyon lagar mat, tänker mat och är mat. Staden har ambitionen att vara Frankrikes – och därmed universums – huvudstad för gastronomi. Här finns allt från små bouchons (hål-i-väggenkrogar) till pampiga matkatedraler.