Mat och vin i Le Marche

Datum: 13 september 2023
Pris 20 950 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn-Rom
 • Fem övernattningar i dubbelrum inkl frukost
 • Transporter med buss enligt program
 • Två middagar och tre luncher exkl.dryck
 • Vinprovning och ostprovning
 • Tryffelprovning
 • Stadspromenad med lokalguide i Ascoli Piceno
 • Stadsrundtur i Rom
 • Svensk färdledare under hela vistelsen
 • Tillägg för enkelrum 2 150 SEK
 • Flyg från Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Välkommen till en bit av det genuina Italien!

Följ med på en gastronomisk resa i det genuina Italien till regionen Le Marche som fortfarande är relativt okänd i Sverige även om den rönte en viss uppmärksamhet genom TV4’s serie ”Drömmen om Italien” för ett antal år sedan. Där kunde vi se att landskapet har en hel del gemensamt med grannen Toscana; böljande kullar, bördiga åkrar, pittoreska byar, goda viner och ett veritabelt paradis för den som älskar god mat!
Le Marche representerar mötet mellan det norditalienska och syditalienska köket och regionen präglas av antika traditioner och stor gästfrihet.
Vi unnar oss inte bara tryffeljakt utan också ett flertal andra gastronomiska upplevelser t ex vin- och ostprovning. Något extra blir besöket i byn Ortezzano då vi hamnar mitt i årets tilldragelse, Festa del vino, då unga som gamla möts på gator och torg för att äta, dricka vin, spela musik och dansa!

Vi avslutar resan med en kort vistelse i den eviga staden, Rom.

Onsdag den 13 september

Benvenuti in Italia! Och välkomna till Le Marche!

Välkomna till Italien! Från Roms flygplats åker vi närmare tre timmar med vår buss till Ascoli Piceno. Vi gör förstås en kaffepaus men kommer ändå fram i god tid för att kunna bekanta oss med den charmiga staden.

Ascoli Piceno är provinshuvudstad, den näst största och kanske vackraste av regionens städer.

Vi promenerar med utgångspunkt från de två torg som bildar stadens centrum; Piazza del Popolo och Piazza Arringo. Förutom inslag av kulturhistoria under promenaden gör vi något gastronomiskt stopp under vägen.
Vi missar heller inte ett besök på det berömda Caffè Meletti, ett historiskt konditori i vacker Art Deco-stil.

Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell för fyra nätter. Efter att vi har installerat oss möts vi för en välkomstdrink och middag tillsammans.

Torsdag den 14 september

Vin och ost i Le Marche

Dagen går i Bacchus fotspår då vi utforskar det lilla område där man producerar rödvinet Rosso Piceno, ett av tre framstående viner i Le Marche. Vi besöker en vingård där vi smakar på olika viner (Rosso Piceno Superiore, Pecorino, Passerina) av deras produktion innan det bjuds till lunch.
Innan dess får vi en introduktion till vinifieringsprocessen i samband med en promenad bland vinstockarna.

Vi fortsätter sen till Castel di Lama för att besöka gården La Vergara. Pecorino betyder fårost och den tillverkas i flera regioner i Italien. Osten finns både som färsk, mellanlagrad och vällagrad vilket gör att skalet varierar i färg och smak. Här på ysteriet får vi smaka de olika sorterna och veta mer om olika tekniker. Provsmakning av osten kombineras med andra lokala produkter och blir en lättare lunch.

Vi gör också en promenad i byn Ripatransone innan vi återvänder till Ascoli Piceno.

Fredag den 15 september

Den gastronomiska delikatessen; tryffel!

Endast på ett fåtal platser finner man den mytomspunna tryffeln, världens dyraste och mest åtråvärda svamp. Under antiken trodde man att tryffeln var frukten av ett blixtnedslag och legenden om dess afrodisiaka inverkan höjde tidigt priset.

Vi får följa med en tryffeljägare och hans hund för att leta efter denna dyrbarhet i ett skogsområde. Ett tips är att ha bra oömma skor under den dryga halvtimme långa vandringen. (Obs att det inte går att garantera fynd, men då görs besök där tryffel omhändertas.)
Som värdig avslutning på besöket äter vi tryffel-lunch på en traditionell osteria där den som vill också kan köpa med sig lite av dyrbarheten hem.

Kvällen är ledig för egna aktiviteter i Ascoli Piceno.

Lördag den 16 september

Vinfestival i Ortezzano

På lördagar är det marknad i Ascoli Piceno. Här kan man göra fynd eller köpa lite god frukt.

Dagens begivenhet är annars Festa del Vino, årets vinfest i byn Ortezzano. Vi tar bussen dit och får bl a se tidstypiskt klädda bybor står för underhållning på piazzan. Den som vill är med och dansar och sjunger.

Små matstånd installeras för försäljning av regionens olika delikatesser som man äter sittande vid långbord. Det egenproducerade vinet har förstås huvudrollen.

När vi är trötta och nöjda återvänder vi till Ascoli Piceno.

 

Söndag den 17 september

Rom, den eviga staden

Efter sovmorgon och frukost åker vi till Rom. Innan vi checkar in på vårt centralt belägna hotell gör vi en stadsrundtur.

Rom kallas sedan antiken urbs aeterna dvs. den eviga staden. Italiens huvudstad är byggt på de sju kullarna Aventinen, Caelius, Capitolium, Esquilinen, Palatinen, Quirinalen och Viminalen. Enligt legenden grundades den av Romulus 753 f.Kr. De föräldralösa tvillingarna Romulus och Remus hittades av ev varghona som diade dem så att de överlevde. Tillsammans började tvillingarna att dra upp linjerna för en stad, men de blev osams och Romulus dödade Remus, och han uppkallade sedan staden efter sig själv, Rom.

Tidig kväll möts vi för att äta en gemensam avskedsmiddag.

Måndag den 18 september

Lediga timmar i Rom innan hemresa

Ledig förmiddag. Reseledaren tipsar om olika aktiviteter.
Transfer till flygplatsen efter lunch.

Med sinnen och resväskor välfyllda med smaker och minnen checkar ni ut från hotellet för att resa till flygplatsen i Rom.

Go Slow Travel tackar för denna gång och hoppas på snart återseende.

Boende

Hotell i Asoli Piceno

Hotell Di Sabatino ligger centralt i Ascoli Piceno. Det är en rökfri anläggning och har bastu samt spa. Här ingår wi-fi i allmänna utrymmen.
Di Sabatino Resort har luftkonditionerade rum med värdeförvaringsskåp och gratis flaskvatten. Sängarna har duntäcken.
Badrummen har dusch med regndusch, bidéer, gratis toalettartiklar och hårtorkar.

Hotell i Rom

Hotel Genio erbjuder en takterrass med panoramautsikt över staden, endast 120 meter från Piazza Navona. WiFi är gratis i alla utrymmen på hotellet. De luftkonditionerade rummen har heltäckningsmatta eller parkettgolv, en TV och en minibar.                                                                           Genio Hotel ligger i en nyrenässansbyggnad. Längs de slingrande gatorna som omger hotellet finns några av Roms mest populära vinbarer, kaféer och restauranger.

Reseledare

Stefan Maurbakken

I ungdomens glada dagar läste Stefan språk på Rudbeckianska skolans läroverk i Västerås, det blev tyska, franska och latin. Det var poesi och magi i latinet. Den första strofen på latin som Stefan lärde sig var “Italia pulchra est”. ”Natura Italiae nos delectat”. Det betyder “Italien är vackert”. “Italiens natur förnöjer oss”. Med dessa ord inpräntade i huvudet reste Stefan iväg som reseledare och med siktet inställt på Italien.

Han kom att arbeta för Fritidsresor och Temaresor i utlandet i 24 år, varav 20 år i Italien. Tillbaka hemma i Sverige arbetade Stefan på Temaresor i Stockholm som produktionsansvarig samtidigt som han läste in en guideutbildning.

Sedan fem år är Stefan auktoriserad turistguide i Stockholm och numera även i hemstaden Västerås, där han nu bor.

Stefan kan inte få nog av Italien och reser ofta tillbaka för att se nya regioner och prova nya smaker.

 

Region

Le Marche – storslaget och smått på samma gång

Marche är en mycket vacker region i det centrala Italien längs den Adriatiska havskusten. Regionen har nästan allt vad hjärtat kan begära: historiska sevärdheter, underbar natur och ett varierat och spännande kök.

Naturen är storslagen och ett besök i den så kallade tryffeldalen är en skön naturupplevelse som varje gourmet eller naturälskare bör unna sig själv. Ett besök i tryffeldalen är också en bra utgångspunkt för att uppleva några av Marches klassiska städer som t.ex. Urbino.

Även de två naturparkerna ‘Parco del Conero’ samt ‘Parco Nazionale dei Monti Sibillini’ har massor att bjuda på. Den första tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, Monte Conero. Berget är täckt av skog och der finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Det finns många utsiktspunkter från berget, varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet. 

’Parco Nazionale dei Monti Sibillini’ sträcker sig över 70 000 hektar och omfattar 18 kommuner, både i Le Marche och Umbrien. Det finns många riktigt bra vandringsleder.

På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Det produceras dessutom korv, skinkor, ost och honung som säljs från små bodar och butiker i småbyarna i bergen. Marche har många intressanta byar, stora som små, med spännande sevärdheter. Ascoli Piceno, Macerata, Urbino och Urbania har en autentisk stämning och många kvarlevor från medeltiden. Regionens huvudstad heter Ancona och är en av Italiens mest levande hamnstäder.