Feelgood i Cornwall

Datum: 20 april 2022
Pris 16 150 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Sofia Ymén.

Boka resa
 • Flyg t/r Stockholm alt Köpenhamn – London
 • Tåg t o r Cornwall
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
 • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 4 måltider exkl. dryck
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Vinprovning och provsmakning av lokala destillat
 • Svensk reseledare under vistelsen
 • Tillägg enkelrum 1 800 SEK
 • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Litteratur och mys på Englands Riviera

Följ med oss på en härlig resa till det natursköna Cornwall, till platser som inspirerat såväl konstnärer som författare och där många filmer och tv-serier har spelats in.
Kanske har ni sett det brittiska kostymdramat Poldark på SVT eller läst Jenny Colgans bestseller om Det lilla bageriet på strandpromenaden? Både tv-serien och böckerna utspelar sig i Cornwall.
Sen har vi Lucy Diamonds serie om Strandcaféet som också utspelar sig i Cornwall så gott om lektyr finns att fördjupa sig i innan resan. En tidig känd författarinna från Cornwall är Rosamund Pilcher.

Byarna på Cornwalls landsbygd uppfyller alla föreställningar som skapats om lantlig idyll av brittiska tv-serier. Men här blandas det typiskt brittiska med ett stänk av Medelhavets färger och sälta. Förutom cornish pastry, fish and chips så provar vi på potatisvodka och lokalt vin förutom en pint på puben.

På vår resa kombineras det romantiska böckernas landskap med det modernare feel-good England. Med på resan är Sofia Ymén, känd Feelgood-författarinna.

Vi vet att det finns många frågor och funderingar med anledning av coronakrisen. Go Slow Travel tar situationen på stort allvar och följer noggrant det rådande läget. Kostnadsfri avbokning gäller vid avrådan om resor från UD. I annat fall gäller vanliga avbokningsregler. Obs att det troligtvis är krav på munskydd och vaccinationspass.

Onsdag

Kernow a'gas dynnergh, Cornwall welcomes you!

Flyg till London Heathrow. Heathrow Express till Paddington. Tåg vidare ner till St.Austell i Cornwall.
Den långa tågfärden blir som en vacker geografilektion genom olika grevskap fram till St.Austell där buss väntar för transfer till den lilla staden Charlestown där du tar in på hotell för fyra nätter. (Boende på två närliggande hotell.)

Välkomstmiddag

Torsdag

Poldark, Eden Projects blomster-bubblor och potatisvodka!

I Charlestown syns många av Poldark seriens dramatiska scener. Hamnkvarteren är genuina och vi insuper atmosfär och hoppas se en nutida version av Ross Poldark.

I Cornwall var tidigare utvinning av porslinslera en av få inkomster.
Mångsysslaren Tim Smit skapade ett gigantiskt växthus i de gamla lerkratrarna; Eden Project. Inte förrän man nästan är framme syns de skimrande jättebubblorna som inrymmer såväl vattenfall som regnskog, nyttoväxter, konstverk och en fantastisk blomsterprakt från världens alla hörn samlade i olika tempererade zoner. Vi vandrar i denna fascinerande miljö och får en känsla av att under samma dag besöka alla våra världsdelar.

På en pub passar vi på att avsmaka den typiska Cornish pasty, pirog med olika fyllningar som en lättare lunch. Pajen ska ha skapats som en perfekt allt-i-ett-lunch för gruvarbetarna att äta på stående fot. Numera med EU:s skyddade ursprungsbeteckning.

Därefter åker vi till Colwith Farm Distillery. Här låg en potatisodling vars syfte var att fylla landets magar efter 2a v-kriget. Sen 2014 görs istället potatisvodka och numera även gin och whisky. Provsmakning!

Ledig kväll.

Fredag

Hemlig trädgård, vinprovning och Rosamund Pilcher

Cornwall har världsrykte för sina många vackra trädgårdsanläggningar och vi börjar dagen med att besöka Lost Gardens of Heligan. Här återskapades den glömda trädgård som varit i familjen Tremaynes ägo i mer än 400 år med höjdpunkt under slutet av 1800-talet. Kanske förebild till Kate Mortons bok?

Padstow är en liten fiskarby belägen där floden Camel möter Atlanten. Här råder en härlig atmosfär med kullerstensbelagda gränder, pastellfärgade hus, vacker hamn och pittoreska butiker.
Till Cornwalls attraktioner hör numera det nya köket främst baserat på havets läckerheter. Stjärnkocken Rick Stein driver flertalet restauranger i Padstow och på en av dem äter vi en traditionell Fish&Chips.

Prideaux Place är beläget strax ovanför Padstow. Här har släkten Prideaux bott i över 400 år och den genuina miljön har bland annat funnits med i ett flertal filmer som gjorts efter Rosamund Pilcher’s böcker, t ex storsäljaren Snäcksamlarna. En viss anknytning till Poldark har man också.

Cornwall har ett för Storbritannien ovanligt milt klimat som är lämpligt för vinodling. Vi avslutar dagens utflykt med att besöka det prisbelönta Trevibban Mill Winery för en tur och provsmakning.

Tillbaka till Charlestown för att tillbringa kvällen i denna charmerande lilla fiskeort.

Lördag

Konstnärernas St.Ives och författarinnornas feelgood-stränder

Vi tillbringar större delen av dagen i St Ives, den charmiga fiskeorten som blivit en weekend pärla för många britter. Berömd för sina gyllene stränder och sitt ljus som lockat konstnärer sedan förra sekelskiftet finns här ett 40-tal konstgallerier och sedan 1993 t o m ett eget Tate konstmuseum. Den svenske konstnären Anders Zorn lär också ha tillbringat en tid i St Ives.
De små stenhusen i vitt och pastell för tankarna till Sydeuropa och omgiven av stränder och vågskalp får man en känsla av att vara på en ö. Långt ute i bukten anas själva temat i Virgina Woolfs klassiker Fyren.

På återvägen stannar vi till i Marazion som är den plats där Jenny Colgans böcker utspelar sig. Om tid räcker åker vi ner till Cove Hill där Lucy Diamonds strandcafé finns i böckerna.

Avskedsmiddag.

Söndag

Bye, bye Cornwall

Vi säger hejdå till Cornwall och tar tåget tillbaka till London för hemresa till Sverige. Med nya vänner, många intryck och kanske inspiration till att både läsa och skriva Feelgood tackar vi för denna gång!

Boende i Cornwall

The Pier House***

The Pier House är ett litet hotell med bra läge, alldeles vid Cornwalls kust. Några av rummen har havsutsikt. Hotellet har gratis WiFi. Kaffe/tekokare på rummet. Helt rökfritt.

 

Rashleigh Arms***

Hotellet som också är en pub ligger alldeles vid Cornwalls kust. Några av rummen har havsutsikt. Hotellet har gratis WiFi. Kaffe/tekokare på rummet.

Ciceron och reseledare

Sofia är ciceron på resan till Cornwall

Sofia Ymén

Sofia Ymén är läsaren och hästtjejen som drömde om att bli författare och till sist blev just det inom favoritgenrerna feelgood/romance.

Efter 15 år inom HR och som projektledare där hon stöttat chefer i deras ledarskap är hon nu författare på heltid och hjälper dessutom andra som drömmer om författarskapet som lektör och skrivcoach.

Ibland vill man likna en dam i Feelgood-bok!

Lena Pålsson

Ägare till Go Slow Travel och ofta med som reseledare. Fick idén till en Romance-resa efter att ha läst hur denna genre nu är litteraturens största och ständigt ökande.

Den första resan gick till Skottland med Simona Ahrnstedt och nu blir det Feelgood Cornwall med Sofia som också var med till Skottland 2019.

Cornwall

Storbrittaniens Riviera

Cornwall är ett brittiskt grevskap i sydvästra England, beläget väster om Tamarfloden.
Cornwall är med sitt milda klimat en lite annorlunda del av England. Här möts vajande palmer, vidsträckta stränder, pubar och fish and chips-hak. Det typiskt brittiska blandas med ett stänk av Medelhavets färger och sälta. Cornwall har över 300 pudermjuka stränder, en vandringsled som går runt hela halvön och många mysiga små städer.
Det är känt för sina trädgårdar, och på våren blommar näsduksträden och hagtornshäckarna. Grevskapet är även känt för den lokala cidern, som kallas cornish cider.

Historiskt har Cornwall haft en betydande gruvindustri med brytning av tenn sedan antiken. Under senare tid har ekonomin varit mindre stark och inkomstnivån är en av Storbritanniens lägsta.
Cornwalls traditionella keltiska befolkning kallas korner och deras språk korniska. Det är ett sydvästbrittiskt språk nära besläktat med bretonskan och något mer avlägset med kymriskan. Området kallades även historiskt för Västra Wales.

En del av Cornwalls invånare förespråkar större autonomi i Storbritannien. De mest extrema är organiserade inom Cornwalls befrielsearmé (CNLA) och kräver självständighet. Den extremistiska gruppen har dock inte gjort större väsen av sig sedan en serie attacker på 1980-talet. Den 24 april 2014 fick det korniska folket status som minoritetsfolk i likhet med skottar, walesare och irländare. Erkännandet är enligt EU:s ramkonvention om skydd för nationella minoriteteroch efter påtryckningar från Cornwalls självständighetsparti, Mebyon Kernow.

Cornwall har en egen flagga, svart med ett vitt kors, känt som Saint Piran’s Cross (Pirans kors). Piran är Cornwalls skyddshelgon.