Det magiska Marocko

Datum: 22 oktober 2022
Pris 25 150 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide och ciceron Benny Rosenqvist.

Boka resa

I samarbete med

  • Flyg t/r Stockholm och Köpenhamn – Marrakech
  • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
  • Samtliga flygskatter och bränsletillägg
  • 10 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
  • 14 måltider exkl. dryck samt måltider under flygresor
  • Utflykter och inträden enligt program
  • Storseans och mediala kurser med Benny Rosenqvist
  • Svensk reseledare under vistelsen
  • Engelsktalande lokalguide med under resan.
  • Tillägg enkelrum 2 600 SEK
  • Flyg Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Upplev spionernas Casablanca, mystikens Fez och sagostaden Marrakech

Följ med Nära till Marocko, detta spännande land som är fyllt av kontraster där en fullastad åsna kan parkeras bredvid en blänkande Ferrari! Vi lämnar höstkylan och flyger till värme och mystik med ett program som är späckat av upplevelser och magiska platser.

Få platser är lika fulla av färger, dofter, och ljud som Marrakech. Dadlar, ormtjusare, läder, vackra palats och tjusigaste mosaik – allt finns i Marockos mest mytomspunna stad.
Vi besöker Casablanca, som var ett stort spioncentrum under andra världskriget och odödliggjorts av Hollywood, Humphrey Bogart och Ingrid Bergman, nuvarande huvudstaden Rabat samt den gamla kungliga huvudstaden Fez som enligt Unesco är den bäst bevarade medeltidsstaden i världen.
I Agafay-öknen väntar en oförglömlig natt då vi sover i tält under Marockos stjärnhimmel. Ett annat dygn bor vi vid en sjö och njuter vår lunch intill ett vattenfall.
En kontrast möter vi sedan i lilla Essaouira, en lätt kantstött pärla vid Atlanten och känd som hippiestad på 60- och 70-talen då Jimi Hendrix och Frank Zappa kom på besök. Här spelades Billie Augusts film Jerusalem in. Benny kommer att hålla mediala kurser och meditation under resan.

Välkomna till en reseupplevelse utöver det vanliga!

Lördag den 22 oktober

Välkomna till Marocko!

Morgonflyg från Stockholm Arlanda till Köpenhamn. (Kan ändras!) Hela dagen till förfogande i Köpenhamn innan flyget går vidare på kvällen till Marrakech.

Transfer till hotellet och incheckning.

Söndag den 23 oktober

Marrakech, den rosa staden

Beläget vid foten av de snötäckta Atlasbergen och nästan mitt i en oas-liknande palmskog är det mytomspunna Marrakech en stad som har fascinerat människor i århundraden. Liksom dem förundras vi under vår stadspromenad bland rosa hus och murar, spännande monument och den myllrande medinan. På kryddmarknaden får vi ett litet föredrag om olika produkter.

Nationalmuséet Dar Si Said, Medersa Ben Yousef, den vackra koranskolan,  är lite av vad vi ser idag. (Inkänning med Benny.)

Efter en gemensam lunch på en takterrass i medinan beger vi oss till trädgården Majorelle som förr beboddes av Yves Saint Laurent och ägs av Fondation YSL numera.  Vi strosar bland märkliga kaktusar, palmer och höga bambubuskage fram till det kornblå huset som medvetet skapar skarp kontrast till allt det frodigt gröna.

Efter en stunds vila på hotellet så är det dags att bekanta sig med det kända torget Djema-el-Fna med alla sina gycklare, sagoberättare, ormtjusare och vattenbärare. Här kan var och en strosa runt på egen hand eller tillsammans för att njuta av en stämning som för tankarna till Tusen och En Natt.

Måndag den 24 oktober

Lunch hos berberfamilj innan natt under stjärnorna

Tidig morgon lämnar vi Marrakech för att bege oss ut i den frodiga Ourikadalen där vi ska besöka en berber-souk. Den tar oss 200 år tillbaka i tiden, här bedrivs livlig handel av allt från får till kaftaner, grönsaker och oljor. Alla är klädda i sina traditionella djellaba. Hemma hos berberfamiljen Mohammed och Fatima serveras vi hemlagat bröd, tomatsallad, honung, olivolja och mynta-te, allt egenproducerat.

Vi kör sedan direkt till Agafay öknen som ligger 40 minuter utanför Marrakesh och här blir det en oförglömlig natt i tält, under Marockos stjärnhimmel. (Workshop med Benny; öka din medialitet.)

Tisdag den 25 oktober

Vattenfall och insjö

Vi fortsätter att njuta av den marockanska naturen när vi åker till Cascade de Ouzoud.
Vattenfallet beläget i en vacker dalgång har flera kaskader som störtar i etapper från mer än 100 meters höjd och är uppdelade i tre huvudströmmar. På berberspråket betyder namnet på vattenfallet ”olivolja”, och det är ingen slump, eftersom en vandringsled leder till det genom en lund med olivträd.
Vi håller utkik efter aporna som ofta kommer för att dricka från floden. Benny håller en föreläsning om naturen, naturväsen och Moder Jords kraft. Även meditation.

Lunch intas på en restaurang vid vattenfallen och sedan vidare till Bine Oudane, en av de största insjöarna i Marocko.
Vi tar in på hotellet som är beläget vid sjön. Gemensam middag.

Onsdag den 26 oktober

En avkopplande dag vid sjön

En heldag vid sjön. Möjlighet finns att yoga, vandra med guide och allmänt slappna av på hotellet. Kanske bada i sjön. Det blir också workshop med Benny. Healing-föreläsning, vi healer varandra, självhealing och hitta ditt inre spa.

Torsdag den 27 oktober

Lång färds buss till Fes

Vi startar tidigt resan mot Fès och färdas genom ett fascinerande landskap med stora områden med stenek och olivträd. Vi stannar till hos en producent för en kort olivoljeprovning.
Under resan stannar vi för att äta lunch, kanske picknick i det gröna om vädret tillåter. Under den långa bussresan har Benny meditation och en andlig frågestund.

Fram emot kvällen når vi medeltidsstaden Fes.
Check in och middag på hotellet.

Fredag den 28 oktober

Fes, Marockos kulturella och religiösa huvudstad

Fez är en av de äldsta kungliga huvudstäderna och enligt Unesco den bäst bevarade medeltidsstaden i världen. Här finns ett franskbyggt Ville Nouvelle men det är medinan som lockar med puls och historia. Att vandra här är att nästan bokstavligen förflyttas tillbaka till medeltiden. Basargatorna och skinnberedarnas kvarter känns till exempel helt förtrollande med sina starka färger och dofter.

Västvärldens äldsta universitet grundades här på 800-talet. Vi strosar på basargator och besöker ett traditionellt väveri. Även ett kvinnokooperativ där man knyter mattor för hand. Vi ser utsidan av den rikt dekorerade graven över stadens grundare Moulay Idriss II. Likaså Al-Qarawiyin-moskén, sen till en keramikverkstad känd för blå glasyr och mosaiker.

På kvällen serveras middag i en privat riad där Mr Faouzi som är ordförande för Sufi-festivalen att berätta om sufismen i Marocko.

Lördag den 29 oktober

Via Rabat till spionernas Casablanca

Tidigt på morgonen lämnar vi Fes. Efter en kort resa når vi staden Meknes där vi besöker det religiösa och lite mystiska sufiska brödraskapet Aissaouia. De är duktiga musiker och uppträder för oss.

Lunch på egen hand i Meknes.

Vi sätter nu kurs mot Rabat, Marockos vita huvudstad, beläget vid kusten. Vi ser Hassan-tornet från den mäktiga Almohaddynastin och det berömda mausoleet över landets tidigare kung Mohammed V och hans son Hassan II är byggt i vacker Carreramarmor. Staden har en anrik historia långt tillbaka till antiken men är idag en modern och luftig stad med breda, trädkantade avenyer.

Vi fortsätter till Casablanca som med sina vackra Art Deco byggnader förtjänar smeknamnet ”Marockos Miami” trots sina franska influenser. Stadens namn har också en sorgset romantisk klang och får oss att tänka på Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

Söndag den 30 oktober

Den portugisiska fästningsstaden El Jadida

Vi ser den mäktigare moskén Hassan II innan vi lämnar Casablanca. Det är en av världens största med plats för 25 000 troende. Minareten är den högsta religiösa byggnaden i världen.
Efter en kortare rundtur i centrum, fortsätter resan sedan till den gamla portugisiska fästningsstaden El Jadida. Vid ett besök i den mystiska brunnen och dess majestätiska valv kommer alla filmälskare känna igen dekoren som användes i Orson Wells ”Othello”. Även idag kommer flera film- och tv-team till El Jadida varje år för att dra nytta av stadens tillgångar. Vi njuter av en härlig fisk-och skaldjurslunch vid den vackra lagunen i Ouilida. (Tidigare-liv-meditation med Benny.)
Den vackra kustvägen, med fantastisk utsikt över Atlanten, tar oss sedan till det charmiga, gamla Essaouira dit vi anländer under eftermiddagen. Denna lätt bedagade skönhet med en spännande blandning av sirlig arabisk arkitektur och fransk stadsplanering har listats som kulturarv av Unesco.
På 1960- och 70-talen bodde celebriteter som Jimi Hendrix, Cat Stevens och Leonard Cohen här.
Vi tar in på ett traditionellt boende, en s k Riad. Riaden, som betyder trädgård på arabiska, består av flera rum med utsikt över en uteplats med en fontän och fina traditionella hantverk och arkitektoniska arbeten. Här serveras kvällens middag och vi bjuds på underhållning av stadens bästa gnauamusiker.

Måndag den 31 oktober

Essaouira, en något kantstött pärla vid havet

Vi promenerar in i Essaouiras gamla piratborg med myllrande gränder och ett genuint marockanskt folkliv. Här i ett bilfritt centrum där endast cyklar och handdragna lastkärror blandar sig med fotgängarna befinner sig Thujaträ-hantverkarna och den intressanta silvermarknaden. Dessa miljöer har varit kulisser för filmer som Orson Welles ”Othello” och Billie Augusts ”Jerusalem” som delvis spelades in på raden där vi bor.

En imponerande syn är att se hur Atlantens vågor slår in mot hamnen under den imponerande fästningen La Scala som inger viss respekt med sina många kanoner som riktade ut mot det öppna havet
Ledigt för lunch och egna promenader. Passa på att göra era inköp!

Middagen på hotellet och sen storseans med Benny.

Tisdag den 1 november

Hemresa

Upp i ottan för att åka till flygplatsen utanför Marrakech.

Boende på hotell, riad och tält!

Hotell i Marrakech

Hotell Almas

Boende i öknen

Inara Camp

Hotell vid sjön

Hotel Bin el Ouidane

Hotell i Fes

Hotel Atlas Volubilis

Riad i Essaouira

Riad Al Madina

Ciceron och reseledare

Benny Rosenqvist och Lena Pålsson

Med på resan till Jordanien är Benny Rosenqvist, ett av Sveriges mest kända medium.

Er svenska reseledare är Lena Pålsson, ägare till Go Slow Travel och tidigare guide/reseledare runt om i världen.

Första samarbete med Nära och Benny var en resa till Rom 2016 och nu sist Jordanien oktober 2021.