Det bästa av Uppland

Datum: 17 maj och 7 juni 2021
Pris 7 250 SEK SEK
Små grupper med egen buss och reseledare

Boka resa
  • Buss t/r Uppsala Centralstation och för utflykter
  • Två övernattningar på hotell inkl. frukost
  • Kaffepaus
  • Lunch och middag
  • Resa med Lennakatten
  • Inträden och guidade visningar
  • Reseledare
  • Tillägg enkelrum 900 SEK

Dagsprogram

Kom med oss på en resa i Uppland! Vi kommer att få uppleva en gammal radby med medeltida anor. I Parkernas stad Enköping njuter vi av blomsterprakten och i Gårdsbutiken på överstebostället Landsberga kan vi inhandla lokalt mathantverk.

Vi bor i Uppsala och där bekantar vi oss med de gamla klassiska kvarteren, Linnés trädgård men också med det nya Uppsala. Den härliga Museijärnvägen Lennakatten tar oss till Länna dryckeshandel där vi får se vintillverkningen inklusive en vinproving.

Sista dagen ägnar vi oss åt djur. Bufflar och älgar står på programmet. Vid Ängsholmens Gårdsmejeri får vi smaka på buffelmozzarella. Sist på programmet står skogens konung! Vi gör ett besök hos Leffe på Gårdsjö Älgpark och träffar de ståtliga älgarna.

Dag 1

Radby, blomsterprakt, översteboställe och mathantverk

På Stationsgatan vid Uppsala Centralstation träffas vi och stiger ombord på vår buss. Den tar oss till Ekeby by som är en välbevarad gammal radby. Här väntar förmiddagskaffe. Under en vandring bland de fina gamla husen får vi höra berättelsen om byn och dess historia.

Sen är det dags för Enköpings vackra parker. Det finns cirka 20 parker i staden och vi besöker ett par av dem. Därefter är det dags för lunch på egen hand.

Dagens sista besök blir Landsberga gård. Här beundrar vi det ståtliga Överstebostället som byggdes i början av 1800-talet. I gårdsbutiken kan vi inhandla lokalt mathantverk från Fjärdhundralands medlemmar

Mot kvällningen kommer vi till Uppsala och checkar in på hotell.
Middagen på kvällen intas på Domtrappkällaren.

Dag 2

Anrika kvarter, järnvägsnostalgi och vin

Dagen börjar med frukost innan vi beger oss ut för att upptäcka Uppsala. Först gör vi en vandring i de gamla klassiska Uppsalakvarteren där Domkyrkan och Universitetet är beläget. Det finns tid för förmiddagskaffe på de anrika Ofvandahls hovkonditori eller Güntherska hovkonditori & schweizeri innan vi besöker Linnéträdgården.

Efter lunch på egen hand beger vi oss till Länna Bruk. Resan dit tar cirka en timme och blir av det nostalgiska slaget med Museijärnvägen Lennakatten.

Väl framme stiger vi ut på perrongen och promenerar den korta biten till Länna Dryckeshandel med egen tillverkning av vin, öl och gin. En trevlig visning av tillverkningen och vinkällaren väntar. Naturligtvis blir det en spännande vinprovning av det egna vinet. Kanske passar ett av de lokala vinerna till middagen som vi intar på restaurangen i Länna Bruk.

Efter en härlig dag återvänder vi till Uppsala och vårt hotell.

Dag 3

Bufflar och älgar

Efter frukost beger vi oss västerut. I närheten av Harbo ligger Ängsholmens Gårdsmejeri. Här får vi en inblick i hur det är att ha bufflar och vad man kan ysta av buffelmjölk. Innan förmiddagskaffet provsmakas bland annat en äkta buffelmozzarella.

Sen är det hög tid att träffa Skogens Konung, älgen. Vid Gårdsjö Älgpark får vi en tur i älghägnet och kanske till och med få klappa dem. En sällsam upplevelse att ha de stora ståtliga djuren på så nära håll. Efter älgupplevelsen blir det lunch.
På väg mot Uppsala stannar vi till i Morgongåva för att beundra en runsten med en spännande och ovanlig historia.

På eftermiddagen anländer vi till Uppsala Centralstation och efter en innehållsrik och trevlig resa återvänder vi hemåt.

Boende i Uppsala

Elite Hotell

Reseledare

Yvonne Staf

Tidigare reseledare i Europa, Asien och Australien nu också lokalguide i Uppland där Yvonne har sina rötter.
”Det är med glädje och stolthet jag vill förmedla fina upplevelser av landskapet som ligger mig så varmt om hjärtat.
I Uppland finns vackra vyer, god mat, trevliga människor och faktiskt, gott vin och öl. Att få vara den som ger mina gäster den upplevelsen av Upplands vackra vyer, goda mat, trevliga människor och faktiskt, goda viner och öl.

Mitt bästa tips är att resa som Marco Polo gjorde till Kina – med öppet sinne och själ och att älska det som är annorlunda, det berikar oss.”