Det bästa av Skottland

Datum: 22 september 2022
Pris 20 850 SEK
Del i dubbelrum inkl flyg. Svensk guide.

Boka resa

I samarbete med

 • Flyg t/r Stockholm – Edinburgh
 • Buss för transfer t/r flygplats och utflykter
 • 4 övernattningar i dubbelrum inkl frukost på hotell
 • 3 middagar på hotell och 1 på restaurang exkl. dryck
 • 3 luncher exkl. dryck
 • Whisky- och ölprovningar
 • Afternoon Tea
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Svensk resevärdinna och representant från Gods och Gårdar med under vistelsen
 • Svensktalande lokalguide
 • Tillägg enkelrum 3 000 SEK
 • Flyg Köpenhamn och Göteborg på förfrågan

Dagsprogram

Res med Gods och Gårdar bland skotska slott

Skottland är väl värt en resa, som ett resultat började redan de gamla vikingarna att härja längs kusterna. På denna betydligt mer fredliga resa utforskar vi detta fascinerande land, beryktat för sin kontrastrika vackra natur, vilda historia, romantiska slott, anrika pubar, whisky, män i kilt som spelar säckpipor. Allt detta förevigat i filmer och tv-serier som t ex succén Outlander vars keltiska toner lockat nya besökare.

På vår resa kombineras alltså det gamla och nya Skottland, genuin mat och dryck med dramatisk historik och spännande myter, landsbygd och storstad. Vi ser drottning Elizabeths barndomshem Glamis Castle, magnifika Blair Castle och sedan det stolta Edinburgh Castle. På Traquair House, ett av Skottlands äldsta bebodda slott, får vi en privat VIP-visning. The 21st Lady of Traquair, Catherine Maxwell Stuart, tar emot oss och berättar om sin familjs dramatiska historia.

Torsdag

De skotska Högländerna och Blair Castle

Avresa Arlanda med direktflyg med SAS till Edinburgh. Vi välkomnas av vår lokala svensktalande guide som sedan tar oss till det magnifikt belägna Blair Castle.

Vi befinner oss nu i de skotska högländerna, en trakt som präglats av klanernas maktkamper och det skotska motståndet mot centralmakten i London. Blair Castle, sedan generationer hem för grevarna och hertigarna av Atholl, är en medeltidsborg som under århundraden byggts ut till ett ståtligt slott. Här ser vi unika familjeporträtt, samlarföremål och antikviteter. Runt slottet ligger den nyligen restaurerade 1700- talsträdgården i georgiansk stil.

Efter besöket tar vi oss till Perthområdet. Incheckning för två nätter på vårt hotell där vi intar kvällens middag.

Fredag

Glamis Castle och Afternoon tea

Dagen börjar med en generös skotsk frukost.

Vi beger oss därefter till byn Glamis och Glamis Castle, det mest intagande och romantiska, men även hemsökta, av slotten i Skottland. Shakespeares Macbeth utspelar sig här, och i hundratals år har slottet varit hem åt the Bowes Lyon Earls of Strathmore and Kingsborne.

Slottet är även drottning Elizabeths och drottningmoderns barndomshem samt prinsessan Margarets födelseplats. Som ett resultat påminner den ombonade inredningen oss om att detta är ett levande familjehem.

Lunch på lokal pub och därefter åker vi till lantgården Leault Farm. Nu får vi se hur fåraherden arbetar med visselkommandon till sina hundar för att styra fårflocken. Vi träffar collievalparna, får prova på att klippa får och kanske flaskmata ett föräldralöst lamm.

Vi avnjuter afternoon tea innan vi åker vi tillbaka till vårt hotell där middagen serveras.

Lördag

VIP-visning på privat slott och whiskyprovning

Dags att checka ut och färdas mot nya spännande mål! Vi besöker Traquair House, som med anor från år 1107 anses vara ett av landets äldsta bebodda slott. Traquair var ursprungligen en jaktstuga för kungar och drottningar i Skottland och senare en tillflyktsort för katolska präster under tiden av terror. Med sin nästan tusenåriga historia är Traquair idag ett unikt hus, komplett med sin typiska inredning, kollektion av broderi, brev och reliker från förr.

Vi tas emot av husets värdinna The 21st Lady of Traquair och får sedan en privat visning. Besöket avslutas i slottets eget ölbryggeri.

Efter dagens lunch på lokal pub besöker vi ett whiskey-destilleri, och får en guidad rundtur och möjlighet att prova whisky.

Sedan åker vi mot Glasgows landsbygd och vårt hotell, där vi serveras middag.

Söndag

Stadsliv och slott i Edinburgh

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och reser mot Edinburgh, Skottlands imponerande huvudstad. Edinburgh kallas ”Nordens Aten” och anses vara en av Europas vackraste huvudstäder. UNESCO har tagit upp både det nya och gamla distriktet i sin helhet på världsarvslistan.

Förutom en rundtur med buss så vandrar vi en bit på den kullerstensbelagda gatan Royal Mile som är just en engelsk mile lång. Den är kantad av smala gränder, butiker och barer men också ett flertal sevärdheter finns här. Tillsammans besöker vi ätten Stuarts forna maktcentra Edinburgh Castle som dominerar staden med sitt läge uppe på en kulle. I slottet finns bl.a. de skotska kronjuvelerna.

Sen eftermiddag ges fritid för att strosa runt på egen hand och shopping för de som önskar. Den mysiga gamla stadskärnan “The Old Town” har kvar sin medeltidskaraktär.

Vi checkar in på hotellet, möts senare i hotellets lobby. Promenad till kvällens restaurang för en trevlig avslutningsmiddag.

Måndag

Bye, bye Scotland!

Frukost och fri tid för den som vill gå ut för en sista shoppingrunda. Transfern avgår sedan under förmiddagen till flygplatsen för hemresa mot Stockholm. Avresa från Edinburghs flygplats direktflyg med SAS till Arlanda.

Boende

Tre utvalda 4* hotell presenteras närmare avresa

Ciceron och reseledare

Erika Funke och Marianne Själander

Erika Funke är chefredaktör på Gods & Gårdar och har tidigare arbetat på olika specialtidningar inom konst, antikviteter och byggnadsvård sedan 1995, (Antikvärlden, Gård & Torp, Hem & Antik). Erika har ett brett kontaktnät inom antikbranschen och är i nära samarbete med experterna på SVT:s Antikrundan.

Ursprungligen är Erika Funke konst- och idéhistoriker samt medie- och kommunikationsvetare från Stockholms universitet.

Marianne Själander

Marianne har över 25 års erfarenhet från resebranschen med resor för företag, tidningar och föreningar där fokus legat på mat och vin, konst och kultur samt träning och hälsa. Utöver att arrangera resor och utveckla nya koncept har Marianne arbetat som VD och försäljningschef samt varit färdledare på otaliga resor i Europa och runt om i världen. Marianne brinner för träning, hälsa, mötet med människor samt att resa.

Att tänka på

Brexit och Corona

Under rådande omständigheter (pandemi och Brexit) kan vi inte garantera till 100% att besöken blir på de platser vi önskar. Något slott kanske stänger igen, någon restaurang går i konkurs osv. Men vi kommer att göra vårt bästa för att hitta likvärdiga platser och Skottland är alltid ett charmerande land. Vi kommer också att hålla er informerade löpande om det blir större ändringar.

Som resenär har man egen skyldighet att hålla sig uppdaterad om reseråd och om det kommer att vara krav på vaccin eller covidtest. Om vi som arrangör måste ställa in resan för UD’s avrådan under aktuell period så får ni naturligtvis tillbaka era pengar. Annars gäller vanliga avbokningsregler som ni kan se på vår hemsida.

Resevillkor