Uppsala; medeltid och vikingatid

Datum: 22 mars, 5 april, 3 maj 2021
Pris 1 650 SEK
Små grupper med egen buss och reseledare

Boka resa
  • Buss t/r Uppsala Centralstation
  • Kaffepaus förmiddag
  • Lunch
  • Mjöd och snittar eftermiddag
  • Inträden
  • Reseledare

Dagsprogram

Lantgårdsbesök – Medeltid – Vikingatid

Välkomna till mitten av Uppland!
Det är ett historiskt spännande område som också lever i nutiden! Nästan bakom varje kurva, på de små slingrande vägarna, finns runstenar som minner om Vikingatiden. Herrgårdar och slott, som minner om Medeltiden och Stormaktstiden ligger tätt. Det här är också bördig jordbruksbygd där de stora välmående bondgårdarna avlöser varandra.

Uppsala Domkyrka byggdes på medeltiden och området omkring är intressant. I Gamla Uppsala möter vi Svearikets mäktigaste ort med lämningar från både Vendel- och Vikingatid.

Tisdag

Följ med på en innehållsrik dagsutflykt!

Vi strålar samman på Uppsala Centralstation där vår buss möter. Färden går mot sydväst och strax utanför Örsundsbro svänger vi av på mindre vägar och reser genom ett öppet och vackert landskap.

Snart är vi framme vid Landsberga Gård i Biskopskulla i Örsundaåns dalgång.
Gården har anor från Vikingatiden men blev översteboställe under Karl XI:s tid. Vi tittar in i den praktfulla huvudbyggnaden från 1700-talet innan det blir förmiddagskaffe med gårdens specialsmörgås. Idag har gården ekologisk odling av spannmål och ekologiska ägg från eget hönseri där fåglarna går fritt utomhus. I Gårdsbutiken kan vi handla flera mathantverkares varor plus gårdens egna ägg från frigående höns och det stenmalda mjölet från egen kvarn.

Vi beger oss tillbaka till Uppsala där vi börjar med Uppsala Domkyrka. Den började byggas i slutet på 1200-talet och invigdes 1435. Under den guidade visningen får vi se spännande detaljer, känna tidens vingslag och höra historien om både berömda och mindre berömda historiska personer.
Domkyrkan var omgärdad av många byggnader under medeltiden. En av dem är Uppsalas äldsta profana hus, Domtrapphuset. Där finns idag Restaurang Domtrappkällaren. Vi kommer att inta en god lunch i de gamla rummen.
Efter lunch gör vi en liten rundtur i staden och ser både gammalt och nytt.

Färden går vidare till Gamla Uppsala där vi möter Svearikets mäktigaste ort med lämningar från både Vendel- och Vikingatid. Under en guidad vandring får vi höra berättelser från olika tidsepoker.

Vi avslutar dagen med Vikingamjöd och tilltugg i det anrika Odinsborg.