Cykling längs S:t Olavsleden

Datum: april-september 2021
Pris 6 350 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg.

Boka resa
  • Två nätter i dubbelrum inkl frukost
  • Två lunch, ett lunchpaket, två middagar exkl. dryck
  • Bagagetransfer
  • Tillägg cykelhyra (inkl.hjälm och lagnings-kit) från 1 500 SEK

I ryggsäcken har ni med regnkläder, lite extra energi, vantar, pannband, ett vattentätt packat ombyte att ha till kvällen och ett par lätta skor/sandaler.

Dagsprogram

Cykla längs med S:t Olavsleden i Sverige

Att vandra eller cykla längs med S:t Olavsleden i Sverige och Norge är av de vackraste pilgrimsupplevelserna som Europa kan erbjuda. Förutom magnifika vidder kommer ni att uppleva spår efter en tusen år gammal historia.

Förbi sjöar, genom skogar och längs betesmarker med fjällen som fond tar sig världens nordligaste pilgrimsled genom Krokoms kommun. S:t Olavsleden som sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst och är totalt cirka 580 kilometer lång. Men här erbjuder vi en kortare etapp till att börja med.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo och avkoppling när ni kommit fram till dagens slutdestination. Valfri ankomstdag.

Dag 1

Cykla från Nälden till Alsen längs S:t Olavsleden

Ankomst till Östersund på egen hand, lämpligtvis senast kl.14:00 för att i lugn och ro kunna gå igenom cyklarna och byta till cykelklädsel. (Alternativt har du med din egen cykel.) Ett matpaket som lunch att ta med i ryggsäcken levereras.

Transport till det gamla stationssamhället Nälden vid Alsensjöns strand, där vår cykling längs pilgrimsleden S:t Olavsleden startar.    Denna första dag nöjer vi oss med 20 km.
Turen går först till kyrkbyn Alsen via industriorten Vaplan. I Alsen ligger riksanläggningen för den nordsvenska hästrasen med kuskutbildningar, hovslagarutbildning m.m.

Ett intressant stopp görs för att se hällristningarna i Glösa. De beräknas vara ca 6 000 år gamla och de 60 inhuggna figurerna föreställer älgar. Dessa hällristningar är unika och ger en föreställning om stenåldersfolkets tro och livsbetingelser.

Framme i Wången tar vi in på Wärdshuset för natten. Här kan man passa på att njuta av vyerna över Alsensjön och fjällen.                    Kanske att det lockar med en stund i bastu eller badtunna innan middagen serveras?
För den hågade går det att ordna en ”provapåaktivitet” med trav bakom Nordsvenska hästar.

Dag 2.

Cykla från Alsen till Undersåker längs S:t Olavsleden

Efter frukost på Wärdshuset är det dags för en lite längre cykling. Den går vidare längs S:t Olavsleden på slingrande grusvägar och lite stigar från Alsen till Mörsil 21 km.

Lunch i Mörsil på Kretsloppshuset ett ekohus som varit en föregångare inom mat och hållbarhetstänk länge. Begreppet Kretsloppshus syftar på små kombinationshus för höns och växter för att bl.a. visa hur höns ger värme. Här finns också en trädgård, Gula Villan och växthus. (Endast öppet tors-sön.)
Utanför Mörsil finns rester av en 1600-talsskans, ett militärt historiskt minne.
När benen är utvilade så cyklar vi vidare från Mörsil till Undersåker 28 km på stigar och enstaka grusväg ända fram till det mysiga hotellet Åre Fjällsätra i Undersåker.

Här checkar vi in för en natt och njuter av en vällagad middag på hotellet.

Dag 3

Cykla till Duved innan hemresan

Efter frukosten på hotellet gör vi våra egna lunchpaket. Dags för en sista tur på cykeln längs S:t Olavsleden. (Möjlighet finns att förlänga.)
Cyklingen går nu längs grusvägar till Duved ca 24 km för att sedan ta tåget direkt hem eller annan transfer tillbaka till Östersund för att hämta reskläder och lämna cyklarna.

Tack för denna gång!

Att tänka på

Bra att tänka på innan avresan

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-augusti behövs solskyddsfaktor och insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att hyrcyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt.

Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du får tillsammans med hyr-cykeln på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.