Cykelresa i Schweiz

Datum: April - oktober 2021
Pris 11 750 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All cykelutrustning.

Boka resa
  • Cykel med hjälm, vägbok och kartor, GPS
  • Fem nätter i dubbelrum inkl frukost på 3-4* boende
  • Vinprovning och inträde Vinorama
  • Stadspromenad med vinprovning i Sion
  • Inträde vinmuseum i Sierre och Salgesch
  • Raclette
  • Bagagetransfer
  • Tillägg el-cykel 1 000 SEK

Dagsprogram

Cykla i Schweiz vackra vinområden!

Flyg till Zürich, ta tåget till Lausanne vilket tar ca 2,15 timme, cykla några dagar, ta tåget från Leuk tillbaka till Zürich.

Välkomna till en härlig upplevelse på cykelsadeln i det vackra vinlandskapet i Schweiz dalgångar och längs Geneve-sjön!

Schweiz är ett av Europas till ytan minsta länder och är bara snäppet större än Skåne och Småland tillsammans.
Cyklingen börjar i området kring Genèvesjön som brukar omnämnas som den schweiziska Rivieran. Ni startar i Lausanne där den internationella olympiska kommittén har sitt högkvarter. Färden går vidare genom vindistriktet Lavaux fram till Montreux, schweiziska Rivierans pärla som staden kallas.

Regionen Valais bjuder på intagande berg där mer än 40 av dem ligger på över 4,000 meters höjd, fantastisk natur och är ett av de mest vingårdstäta områdena i Schweiz. Från denna soliga sida av Rhonedalen kommer landets bästa viner.
Ni cyklar längs ett pärlband av byar med sina karakteristiska smala höga kyrktorn som sträcker sig upp över de omgivande bergsryggarna. På de gröna sluttningarna betar kor med stora bjällror runt halsen, och allt är som hämtat ur ”Sound of Music”.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget och avkoppling när ni kommit fram till dagens slutdestination. Cyklar, hjälmar, bagagetransport och fem hotellnätter ingår i resan. Obs inga måltider förutom frukost och lätt lunch dag 5. Valfri ankomstdag.

Dag 1

Välkomna tll Schweiz!

Ni tar er på egen hand till Lausanne, troligtvis med flyg till Zürich eller Genève och sedan tåg till Lausanne.

Kantonen Vaud där Lausanne är huvudstad är främst franskspråkig och kulturellt påverkad av att ha Frankrike som granne. Det gamla biskopssätet har en spännande historia och många intressanta platser att besöka. Staden är vackert belägen vid norra stranden av Genèvesjön, omgiven av terrasserade vinodlingar och Alperna.

Beroende på ankomsttid till Lausanne kan ni besöka katedralen med anor från 1200-talet eller kanske Olympiska spelens Museum.

Övernattning på hotell i Lausanne.

 

Dag 2

Cykla från Genèvesjön till Lavaux vindistrikt

Dags att börja cykla! Från den olympiska rörelsens huvudstad Lausanne kommer ni snart in i vindistriktet Lavaux som finns med på listan över Unescos världsarv. Området anses vara ett av de vackraste i Schweiz med vinrankor som växer längs branta sluttningar ner mot Genèvesjöns turkosblåa vatten.

Och som grädde på moset, de ofta snötäckta topparna på Alperna som en scenisk kuliss! De historiska vinodlingarna som ursprungligen planterades av munkar har anor från 1100-talet.

I Rivaz besöker ni Vinorama för att få kunskap om distriktet och en första vinprovning. Via ett hav av vinrankor fortsätter rutten genom Vevey, chokladen Nestlés hemort och Montreux, tidigare känd för sin filmfestival. Vid Genèvesjön finns en staty av Freddie Mercury, den bortgångne sångaren i Queen.

Om lust och ork finns så rekommenderas ett besök på slottet Chillon, idylliskt belägen på en klippö. Lord Byron skrev “Fången på Chillon” efter sitt besök och här spelades delar av filmen Mary, Queen of Scots in 2013.

Dagen avslutas i Aigle som också ståtar med ett imponerande slott.

55 km, Höjdskillnad upp 615 meter, ner 575 meter.

 

Dag 3

Cykla från Aigle via Dalai Lamas vinodling till Saillon

Idag cyklar ni söderut från Aigles vinodlingar för sen att svänga av vid Martigny. Ni följer sedan floden Rhone på kuperade vägar via små byar med små vinodlingar i trädgårdarna.

I Martigny kan ni stanna och besöka destilleriet Morand som sedan 1889 tillverkar den berömda Poire William och Williamine. Kanske att ni stannar för att ta en promenad i kastanjeskogen i Fully? Här har man en festival i oktober då mer än 8 500 kilo kastanjer rostas och säljs längs gatorna i byn.

Ovanför byn Farinet finner ni Dalai Lamas vinodling, kanske världens minsta med sina tre vinstockar! Men druvorna blandas med andra och man producerar ca 100 flaskor om året som säljs på auktion för välgörande ändamål. Många kända personligheter kommer hit för att hjälpa till som t ex Roger Moore, Claudia Cardinale och prinsessan Caroline av Monaco.

Mer anonyma pilgrimer från hela världen har kommit hit och placerat stenar från olika murar, den kinesiska och den som separerade Berlin, längs stigen.

Dagen avslutas i Saillon på det 4* termalhotellet Les Bains där ni kan njuta av avkopplande bad.

40 km, Höjdskillnad upp 300 meter, ner 240 meter.

Dag 4

Stadspromenad med vin i Sion

Saillon är en trevlig liten stad med medeltida stadsdel som kan utforskas till fots innan ni börjar trampa vidare.

Stanna till för en kaffe i byn Chamonson, och om ni redan är lite hungriga så testa en tarte flambée. För en vinprovning under förmiddagen kan ni stanna till hos Celliers de Sion. En prisbelönt modern byggnad som innehåller allt man vill veta om vinerna i Valais.

I Valais huvudstad Sion tar ni in på hotell innan ni möter upp en lokalguide vid turistbyrån som tar er med på en stadspromenad. Här gör ni olika stopp där ett glas vin serveras!

25 km, Höjdskillnad upp 360 meter, ner 325 meter

Dag 5

Branta backar fram till racletten

Sista dagen är också den mest utmanande med större nivåskillnader där en el-cykel kan komma väl till pass! Om ni har en vanlig hybridcykel så blir det extra bra träning.

De vackra vyerna är en belöning och bra ursäkt att ta flertalet raster.

Framme i staden Sierre bjuds det på den lokala specialiteten Raclette som serveras med fem olika ostar.

I Varen kan ni eventuellt hälsa på den svensktalande Andy på hans vingård.

Övernattning i Susten.

50 km, Höjdskillnad upp 1395 meter, ner 1235 meter.

Dag 6

Hemresa

Tåg går från närbelägna Leuk. Hotellet står för transfer dit.

Boende

Utvalda boenden längs cykelrutten

3* och 4* hotell som passar för cyklister.

Att tänka på

Bra att tänka på

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 20 – 50 km per dag. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, egen vattenflaska, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region

Vindistrikten i Schweiz

Viner i Schweiz

Schweiz har varit ett vinproducerande regionen i många år. Merparten av produktionen sker i västra och södra delen av landet, t ex området vid Genèvesjön.

Det lilla landet mitt i alpmassivet, känt för sin neutralitet under Andra världskriget, magnifika berg som Matterhorn, skidorter, lyxiga klockor och sist men inte minst bankerna. Vad många dock inte känner till eller ens tänker på när man talar om Schweiz är deras fenomenala viner.

Schweiz har ca 15 000 ha vingårdar, knappt en tredjedel av vad Österrike har, så det är ett land med en viss, men inte enorm vinproduktion. Exporten är dock mycket obetydlig. Schweiz har ett klart ogynnsamt kostnadsläge för manuell produktion, och dessa viner blir mycket svårsålda utanför landet, även om de säkerligen kan uppskattas av utländska turister nedanför skidbacken eller framför fondue-grytan.

De bättre schweiziska vinerna kan dels vara gjorda på udda inhemska druvsorter som Cornalin, Humagne Blanche, Humagne Noir, Petite Arvine, dels på internationella/franska druvsorter.

På senare år har bland annat Schweiz uppmärksammats för bra Pinot Noir och Syrah. Att druvsorterna förekommer i Schweiz är väl inte så förvånande, eftersom landet ligger strax öster om Bourgogne och nordost om Rhône. Dessa bättre viner verkar dock schweizarna huvudsakligen dricka upp själva, förmodligen beroende på att många av de som producerar bra viner är rätt små vinodlare med låga skördeuttag och liten produktion.

En annan vinstil som förekommer i Schweiz, i likhet med flera av grannländerna och -regionerna, är söta viner gjorda på sent skördade eller torkade druvor. En fransk term för torkade druvor som förekommer i Schweiz är flétri(e). Sent skördade druvor i allmänhet kan vara betecknade vendange tardive, i likhet med bl.a. Alsace.

Chasselas, druvan, kallas ibland, och särskilt här, för en ”terroir-svamp”. Det är den dominerande druvan och den ger kvalitetsviner, några av dem visar upp minst tio års lagringspotential. Längs Genèvesjöns strand har vi vinerna från kantonen Vaud märkta AOC La Côte (väster om Lausanne), AOC Lavaux (från Lausanne till Montreux), som inkluderar två grand crus: Calamin och Dézaley. Sedan, mot Rhone i öster, kommer AOC Chablais som är den andra stora vinregionen.

Lavaux är förmodligen det mest berömda vindistriktet tack vare det natursköna landskapet och historiska vinodlingstraditioner, ursprungligen brukat av munkar, redan på 1100-talet. Vingårdarna i Lavaux omfattar 400 kilometer terrassmurar och 10 000 terrasser spridda över 40 nivåer och är främst tillägnade chasselas. Lavaux vingårdsterrasser är listade på Unesco Intangible Cultural Heritage List sedan 2007.

Valais är en annan vacker kanton, känd för sina vinodlingar. Kantonen gränsar i söder till Italien, i väster till Frankrike, i öster till kantonerna Uri och Ticino samt till kantonerna Vaud och Bern i norr.
Dagens Valais var under antiken befolkat av kelter. Under kejsar Augustus införlivades området i det romerska riket. Romarna kallade området Vallis Poenina (”Övre Rhônedalen”).

Området tillföll kungariket Burgund under folkvandringstiden. Kung Rudolf III av Burgund gav området som en förläning till biskopen av Sion år 999 och gjorde honom till greve av Valais. Dock behövde biskopen hävda sin rätt till området mot grevarna av Savojen. Under mitten av 1200-talet lyckades sju bondemenigheter (Zenden) kämpa sig till ett betydande oberoende i övre Valais.[4]

Valais motsatte sig reformationen och förblev länge troget Romersk-katolska kyrkan. Den 12 mars 1529 blev Valais fullvärdig medlem av den schweiziska konfederationen.

1628 blev Valais en egen republik och 1798 invaderade Napoleon I:s arméer området och republiken Valais utropades. Den inkorporerades omedelbart i Helvetiska republiken fram till 1802, då den blev den oberoende republiken Rhodan. Efter en tid av franskt styre blev Valais en kanton i Schweiz den 4 augusti 1815.

Floden Rhône rinner genom den vida Rhônedalen i en öst-västlig riktning. Vid Martigny viker floden av mot nordväst och rinner sedan ut i Genèvesjön. Norr och söder om dalen ligger alpområden där det finns flera vintersportorter, bland annat Zermatt och Verbier.

Mot den stora Rhônedalen går ett flertal mindre dalar i olika skepnader, vissa är mycket svårtillgängliga medan andra är befolkade. Femtio alptoppar når högre än 4 000 m ö.h. och området har flera glaciärer.