Katalonien, en cykelresa i nordöstra Spanien

Datum: Valfria datum april-okt 2021
Pris 10 650 SEK
Del i dubbelrum exkl flyg. All utrustning

Boka resa
  • Transfer flygplats tur och retur
  • Cykel, vägbok och kartor
  • Fyra nätter i dubbelrum inkl frukost på 3* och 4* boende
  • Tre middagar på hotell
  • Bagagetransfer
  • Tillägg för enkelrum 1 300 SEK

Dagsprogram

Cykling för vinälskaren i nordöstra Spanien

Välkomna till en härlig upplevelse på cykelsadeln i Katalonien, en av Spaniens autonoma regioner med Barcelona som huvudstad. I denna vackra och mångfacetterade region finns ett naturskönt landskap som är perfekt att cykla i men som inte lockat så många turister ännu.

Detta är en cykelresa med intresse för vinälskare då Priorat är en av Spaniens högst ansedda vinregioner. På cykel utforskar ni Costa Dorada, sinnebilden av en Medelhavsdestination, på en resa som avslutas i kulturstaden Tarragona.

Dagsprogrammet kombinerar cykling i eget tempo, regionens smaker som ni tar del av på restauranger och vingårdar och avkoppling när ni kommit fram till dagens huvudmål. Cyklar, transfer, bagagetransport och fyra hotellnätter ingår i resan. Dagsprogram, valfri ankomstdag.

Dag 1

Benvinguda!

Flyg bokas på egen hand, lämpligast till Barcelona. Privat transfer till första hotellet i Altafulla, en charmig liten kuststad som är karaktäristisk för Costa Daurada. Om ni anländer i god tid så rekommenderas ett besök i den medeltida delen Vila Closa och resterna av den romerska villan Els Munts. Njut annars bara av den sköna strandpromenaden. Middag på hotellet.

Dag 2

Cykeltur i vinlandskap

Dags att börja cykla! Första delen går inåt landet där vinstockar dominerar lätt i landskapet. Ett intressant besök kan senare göras i den s.k. Vinkatedralen i Nulles. Vinkällaren är en modernistisk juvel ritad av arkitekten César Martinell 1917 och ett lämpligt ställe för en liten smakprovning av Adernats vin. Här är det Kataloniens nationaldryck cava som dominerar så njut av ett sprudlande mousserande vin.

Cykelturen fortsätter till Santa Creus, en av Kataloniens tre cistercienskloster. Beundra fasaden, eller gå in och titta närmare. Här i Santa Creus finns flera trevliga restauranger för att avnjuta en traditionell katalansk lunch. Efter ytterligare 15 km avslutas dagen i den lilla staden Valls där ni tar in på hotell. Totalt 48 km.

Dag 3

Från naturparken Montsant till vindistriktet Priorat

Andra cykeldagen är lite mer utmanande och går delvis genom naturparken Montsant som är uppkallad efter områdets viktigaste bergskedja. för att nå Falset som är huvudort i vindistriktet Priorat. Vid dammen Siurana görs lämpligen en vilopaus innan ni bestämmer er för vilken cykelväg ni ska ta därefter.
Den längre sträckan (plus 19 km) tar er till Escaladei. Här grundades det första kartusianska klostret på den Iberiska halvön år 1163. Munkarna var skickliga vinmakare och området kom att uppkallas efter klostrets prior, Priorat. Kvarvarande del av klostret och dess källare används nu för lagring av vin. Här kan ett trevligt besök med vinprovning på La Confreria d’Escaladei förbeställas.

Dagens övernattning görs i Falset som är huvudort i vindistriktet Priorat. Eftersom vingårdarna i Priorat har låga skördeuttag, framställs de flesta viner i mycket begränsad mängd. I kombination med att många av vinerna brukar få höga omdömen av internationellt kända vinskribenter, har många Priorat-viner kommit att bli dyra ”kultviner”. Denna kultstatus nådde Priorat under 1990-talet.
Totalt 58 alternativt 77 km.

Dag 4

Till kusten och kulturstaden Tarragona

Efter frukost är det dags att lämna bergen och trampa mot kusten igen. Landskapet förändras då Prades bergslandskap lämnar plats åt ett jordbrukslandskap med vinodlingar, oliv- och hasselnötsträd. Två mil från Falset kommer ni till ett olivolje-kooperativ i byn Riudecanyes. Stanna gärna för ett intressant besök med provsmakning.(Bör förbokas.)
I Cambrils kan ni sen stanna för att njuta en god paella eller färsk fisk vid stranden. Därefter följer ni en fin cykelled in i Tarragona.
Övernattning på centralt beläget hotell. Middag är inte inkluderad då det finns mängder av trevliga restauranger och barer att upptäcka på egen hand i denna sköna stad.

Tarragona grundades under romartiden och kallades då Tarraco. Här finns ruiner efter den stora amfiteatern där gladiatorer stred under romarrikets glansdagar. Här finns även medeltida byggnader som den imponerande katedralen, arkaderna vid Calle Merceria och Casa del Degà. Det modernistiska Katalonien representeras av den berömda arkitekten Gaudí som har varit med och skapat Casa Ripolls torn, den centrala marknadens järnfasad och Colegio Jesus i Maria-kapellet. Med lite tur får ni chans att se castells, dvs de mänskliga torn som är en speciell tradition härifrån.

Dag 5

Hemresa

Transfer till flygplatsen.

Boende

Fyra olika boenden i Katalonien

Ni bor på mindre personliga hotell med centralt läge.
Hotellinformation meddelas innan er avresa.

Att tänka på

Bra att tänka på inför avresa

Beroende på säsong kan varm jacka och långbyxor kan behövas. I juni-september behövs solskyddsfaktor och eventuellt insektsspray. Om du inte suttit på cykel på länge så ta gärna några turer på 20–30 km före avresan, gärna med mountainbike. Notera att dessa cyklar bara har handbroms.

Dagsetapper varierar men ligger mellan 40 – 60 km per dag. Badkläder och egen handduk kan komma till användning. Bagaget transporteras separat mellan hotellen. En liten ryggsäck, cykelbyxor och handskar kan vara bra att ha men är inte obligatoriskt. Ta gärna med egen cykelhjälm då den kan kännas bekvämare än den du kan få låna på plats. Vid ostadigt väder kan en regn- eller vindjacka komma väl till pass.

Region/Karta

Katalonien

Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med 7,6 miljoner invånare (2012). Katalonien omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona. I provinsen Barcelona ligger huvudstaden med samma namn. Katalonien gränsar i väster till Aragonien och i söder till Valencia. I norr gränsar Katalonien till franska Katalonien (Roussillon) i Frankrike och till Andorra. Regionen Katalonien domineras ekonomiskt av Barcelona, Spaniens näst största stad och mittpunkten i en starkt urbaniserad region. Området var ett av de första som industrialiserades i Spanien, och staden har därefter blivit både bas för Spaniens förlagsindustri och en växande turistnäring.

Regionen har omväxlande haft självstyre eller upplevt nationalistisk självständighetskamp (ofta till följd av kulturell förföljelse). Sedan 1980-talet åtnjuter regionen ett brett självstyre – samtidigt med en uttalad nationalism – vilket lett till samarbetssvårigheter med andra regioner och den spanska staten. På senare år har en stark självständighetsrörelse vuxit fram. Under Francos fyra decennier vid makten undertrycktes katalansk kultur och språk, trots vissa lättnader under 1960-talet. Under efterkrigstiden kom återigen Barcelona att bli centrum i en stark tillväxtregion, med inflyttning från andra delar av Spanien och ökad turism. Efter Francos död blev Spanien en federation med självstyrande regioner. Sedan 1980-talet har autonomin utökats parallellt med en stegrande katalansk nationalkänsla. Till skillnad mot i andra delar av Spanien har Katalonien under princip hela perioden styrts av (lokala katalanska) nationalistpartier, och det katalanska språket har blivit symbolen för Kataloniens skillnad mot Spanien.

Katalonien har till största delen ett medelhavsklimat. Landets bergiga beskaffenhet gör dock att klimatet är mindre varmt än vad man skulle kunna vänta av läget – i jämnhöjd med mellersta Italien. Årsmedeltemperaturen varierar mellan 0 °C i Pyrenéerna och 17 vid kusten i söder. Katalonien erbjuder en mångfald av europeiska ekosystem på en begränsad yta. På dess dryga 30 000 km² finns både slätter, berg, floder, hav, skogar och en mångfald av geologi, jordmåner och klimat. Här finns stora obefolkade områden, medan de över sju miljoner invånarna bor på 30 procent av landarealen – mest utefter kusten. Här finns stora stadsområden med tätt utlagda kommunikationsnät. Endast kusten och de lägre dalarna har vad gäller växtlighet Medelhavsländernas allmänna prägel. Man påträffar där både oliv- och apelsinträd, ris och dadelpalmer, men de senare hinner aldrig längre än till blomning. I det inre är floran mycket mera växlande, och där förekommer nästan alla det tempererade bältets träd och frukter. Korkeken är vanligt förekommande. Jorden är i allmänhet bördig och omsorgsfullt odlad och lämpar sig väl för alla vanlig sädesslagen. Konstbevattningen av markerna har utvecklats och är omfattande i det västra, torra inlandet.

Industrin är livligare än i någon annan del av Spanien. Länge var Katalonien den enda delen av Spanien med verkligt moderna fabriksstäder och större industrianläggningar.Dagens katalanska ekonomi har en viktig industriell, baserad främst på tillverkningsindustri inom bland annat bilar, lastbilar, flygplansdelar, kemikalier, möbler, mat och elektronik (bland annat datorkomponenter) och varvsindustri. Inför de olympiska sommarspelen 1992 inleddes en byggboom som ännu pågår; den drivs numera på av en ökande turism. Knappt 2 procent av den arbetsföra befolkningen arbetade 2014 (mot cirka 2,5 procent år 2001) inom jordbrukssektorn med bland annat tillverkning av mousserande vin, matprodukter, grisuppfödning, fruktodlingar och så vidare. Katalonien har tre officiella språk: katalanska, spanska och aranesiska. Aranesiska talas i Arandalen som ligger i Pyrenéerna, i nordvästra Katalonien, gränsandes mot Aragonien och Frankrike.

Katalanska har en speciell status sedan autonomiakten från 1979. Där anges det att katalanska är ursprungsbefolkningens språk. Katalanska är också officiellt språk i furstendömet Andorra. I Kataloniens har katalanska och spanska ungefär lika stor andel modersmålstalare, med en liten men tydlig övervikt för spanskan. På grund av invandring från andra delar av Spanien har andelen spansktalande stigit, inte minst i regionens stadsområden. Däremot är både den offentliga administrationen och utbildningsväsendet katalanskspråkiga, vilket lett till att den katalanska befolkningen i mycket hög grad är tvåspråkig på katalanska och spanska; nästan alla förstår båda språken, nästan alla kan skriva på spanska och minst 60 procent av personerna över 15 år kan skriva på katalanska. Bland de mer kända katalanska symbolerna finns den röd- och guldrandiga flaggan – senyera. Bland övriga, folkliga traditioner kan märkas byggandet av casteller – mänskliga torn – och dansen sardana. Berget Montserrat, med sin tandade kontur, är en av de mer kända geografiska symbolerna, och i Barcelona är både Tibidabo, Sagrada Família och Camp Nou kända symboler.

Flera katalanska arkitekter och bildkonstnärer har nått internationell ryktbarhet. Detta gäller bland annat Antoni Gaudí (Sagrada Família och Parc Güell), Joan Miró och Salvador Dalí. Inom musiken har namn som Montserrat Caballé och Sau nått berömmelse; nova cançó och rock català är två av regionens historiska musikstilar.

Fotbollsintresset är stort i Katalonien, inte minst kring FC Barcelona – ett av Spaniens två-tre främsta fotbollslag genom i princip hela 1900-talet. Dessutom finns lokalrivalen RCD Espanyol och mindre klubbar som Gimnàstic de Tarragona och Girona FC.